7. prosince 2025, svátek má Ambrož a Aenjamín
Cider Bohemia: Když ty nejlepší věci vznikají náhodou

Cider Bohemia: Když ty nejlepší věci vznikají náhodou

Cider Bohemia je mladá rodinná firma, který má své sídlo v Plzni a její cidery jsou vyráběny z dostupných českých jablek od vybraných sadařů. Vyjma \\'klasiky\\' najdete v jejich nabídce také celou řadu unikátních příchutí od ovocných až po cannabis, přičemž medový cider (cyser) získal v roce 2019 ocenění ve španělské Asturii.

Cider Bohemia dnes patří mezi jedny z nejvýznamnějších českých výrobců tohoto oblíbeného jablečného vína. Vše přitom začalo pouhou náhodou. "Měli jsme moštárnu a stávalo se nám, že nám zkvasil mošt. Tak jsme přemýšleli, co by s tím šlo dělat. A na internetu jsme zjistili, že existuje nějaký cider a tímhle směrem bychom to mohli využít. Začali jsme experimentovat s kvaseným moštem a jsme tam, kde dnes jsme. Takže abych to shrnula, Cider Bohemia vznikl náhodou a lidé, kteří za ním stojí, předtím cider nikdy nepili," vzpomíná se smíchem na začátky firmy její jednatelka Alena Valešová a dodává: "Zpočátku jsme Cider zkoušeli vyrábět jako pivo. To samozřejmě nešlo, tak jsme si zajeli do Francie a tam jsme okoukali správné technologie."

Po sedmi letech od založení se firma Cider Bohemia může chlubit bohatou nabídkou s řadou netypických cidrů a dalších jablečných produktů (mošty, ocet). Protože základem kvalitního výsledku jsou vlastní jablka, chtějí v Cider Bohemia vlastní sad rozšířit originálním způsobem: "Budeme sázet eko sad a s tím spustíme akci Láhev cideru za strom, kdy za každou zakoupenou lahev vysadíme na podzim strom, který bude následně sloužit pro výrobu našich produktů," vysvětluje Alena Valešová.

V Cider Bohemia to myslí s láskou k cideru vážně, takže přirozeně nemohou chybět na nejrůznějších gastro akcích, přičemž nejčastěji na ně narazíte v domovském plzeňském kraji. 4. září dokonce bude společnost pořádat Cider day s českým srdcem, kde bude Cider Bohemia prezentovat nejen své produkty, ale i cidery jiných malých českých výrobců. Podobně jako si pomáhají malé pivovary, aby se snáze dostaly do povědomí lidí, chtějí v Cider Bohemia to samé udělat i pro své soukmenovce.

Pokud vyrazíte přímo do Plzně, určitě se zastavte v Cider Pubu, který vznikl - netypicky - během koronakrize. "Nevěděli jsme, co nás čeká a jakým směrem se bude ubírat nejen naše činnost ale i celé gastro odvětví. A přesto jsme se rozhodli k bláznivému kroku a a otevřeli první Cider pub v ČR. Nabízíme v něm přes 20 druhů cidrů jak z České kotliny, tak i ze zahraničí, jak v lahvové podobě, tak i v točené. Pro abstinenty máme nealko cider Val de France a náš skvělý jablečný mošt. V horkých dnech pak nabízíme ledové smoothie na bázi moštu nebo cidru," popisuje vznik Cider Pub Alena Valešová.

Mělo by jít o standard, přesto je dobré zmínit, že jsou všechny produkty Cider Bohemia bez chemie, bez konzervantů a Éček, přičemž pro zvýšení trvanlivosti pasterizují pouze mošty, které prodávají v Bag-in-Boxech. Cidery i ocet jsou nepasterované. Všechny výrobky zakoupíte v eshopu na oficiálních stránkách www.ciderbohemia.cz.

th.

info@ciderbohemia.cz
Facebook
Instagram
www.ciderbohemia.cz

TIP NA DÁREK - OLD CIDER

Polosuchý cider, zrající v lahvi nejméně 1,5 rok, má přirozenou jemnou bublinku, nesycený, obsah 0,75l. Letošní stříbrný vítěz v mezinárodní soutěži SISGA ve Španělsku v kategorii polosuchý cider.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Vánoční průzkum Too Good To Go: téměř polovina českých domácností připravuje na svátky příliš mnoho jídla

Zatímco vyhazování zbytků z Vánoc přiznává 28 % Čechů, téměř polovina uvádí, že se v jejich domácnosti na Vánoce připraví příliš mnoho jídla. Právě to je však nejčastějším důvodem vyhazování vánočních zbytků. Z průzkumu společnosti Too Good To Go, který byl proveden ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK, také vyplývá, že Češi za sváteční jídlo utratí v průměru 2000 Kč, 62 % z nich na něm však plánuje letos více šetřit.

První muzikál na Letní scéně Musea Kampa s Oskarem Hesem a Markem Lamborou: Klan Baťa

Meda, Werich, Marta, Forman… Komu bude tentokrát věnována nová inscenace na Letní scéně Musea Kampa? Dlouho očekávaná – a velmi překvapivá odpověď je tady! 16. a 17. června 2026 bude mít premiéru muzikál Klan Baťa. Dosavadní inscenační linie Letní scény Musea Kampa dostává hned několik výrazných osvěžujících impulsů: Poprvé muzikál, poprvé namísto jednoho klíčového hrdiny je středobodem celá rodina a poprvé je děj rozprostřen do několika zemí po světě. Mezi hlavními protagonisty na jevišti budou Oskar Hes a Marek Lambora.

Kultovní Five Guys konečně v Česku. První restaurace otevře 8. prosince v centru Prahy

Světově proslulý řetězec prémiových hamburgerů Five Guys konečně vstupuje do České republiky. Svou první českou pobočku otevírá v ikonickém obchodním centru Máj v srdci Prahy na Národní třídě. Restaurace poprvé přivítá hosty v pondělí 8. prosince.

Jak vznikají poctivé masové speciality. Příběh rodinné značky Čongrády

Co začalo v roce 2012 u dědečkova sporáku jako malý nápad, se dnes mění v příběh poctivého jídla, tradice a řemesla.

Lenka Graf a její české Vánoce ve znamení koncertů

Zatímco jiní začínají pomalu stěhovat vánoční dekorace ze sklepa, sopranistka Lenka Graf tradičně balí kufry a začátkem adventu přilétá z prosluněné Floridy na svoje milované tradiční české Vánoce. Bez nich si prý konec roku nedokáže představit. Tato elegantní dáma s šarmem operní divy, která spojuje světy klasiky a popu, letos chystá tři adventní koncerty.

Divadlo je místem, kde chci dělat radost lidem, které mám ráda

Divadlo Lucie Bílé v pražské Karlově ulici má za sebou další velmi úspěšnou sezónu, během které uvedlo hned dvě premiéry a přivítalo tisíce spokojených diváků. Jak se na ni dívá sama principálka Lucie Bílá a jaké novinky chystá pro příští rok?
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.