Cider Bohemia dnes patří mezi jedny z nejvýznamnějších českých výrobců tohoto oblíbeného jablečného vína. Vše přitom začalo pouhou náhodou. "Měli jsme moštárnu a stávalo se nám, že nám zkvasil mošt. Tak jsme přemýšleli, co by s tím šlo dělat. A na internetu jsme zjistili, že existuje nějaký cider a tímhle směrem bychom to mohli využít. Začali jsme experimentovat s kvaseným moštem a jsme tam, kde dnes jsme. Takže abych to shrnula, Cider Bohemia vznikl náhodou a lidé, kteří za ním stojí, předtím cider nikdy nepili," vzpomíná se smíchem na začátky firmy její jednatelka Alena Valešová a dodává: "Zpočátku jsme Cider zkoušeli vyrábět jako pivo. To samozřejmě nešlo, tak jsme si zajeli do Francie a tam jsme okoukali správné technologie."
Po sedmi letech od založení se firma Cider Bohemia může chlubit bohatou nabídkou s řadou netypických cidrů a dalších jablečných produktů (mošty, ocet). Protože základem kvalitního výsledku jsou vlastní jablka, chtějí v Cider Bohemia vlastní sad rozšířit originálním způsobem: "Budeme sázet eko sad a s tím spustíme akci Láhev cideru za strom, kdy za každou zakoupenou lahev vysadíme na podzim strom, který bude následně sloužit pro výrobu našich produktů," vysvětluje Alena Valešová.
V Cider Bohemia to myslí s láskou k cideru vážně, takže přirozeně nemohou chybět na nejrůznějších gastro akcích, přičemž nejčastěji na ně narazíte v domovském plzeňském kraji. 4. září dokonce bude společnost pořádat Cider day s českým srdcem, kde bude Cider Bohemia prezentovat nejen své produkty, ale i cidery jiných malých českých výrobců. Podobně jako si pomáhají malé pivovary, aby se snáze dostaly do povědomí lidí, chtějí v Cider Bohemia to samé udělat i pro své soukmenovce.
Pokud vyrazíte přímo do Plzně, určitě se zastavte v Cider Pubu, který vznikl - netypicky - během koronakrize. "Nevěděli jsme, co nás čeká a jakým směrem se bude ubírat nejen naše činnost ale i celé gastro odvětví. A přesto jsme se rozhodli k bláznivému kroku a a otevřeli první Cider pub v ČR. Nabízíme v něm přes 20 druhů cidrů jak z České kotliny, tak i ze zahraničí, jak v lahvové podobě, tak i v točené. Pro abstinenty máme nealko cider Val de France a náš skvělý jablečný mošt. V horkých dnech pak nabízíme ledové smoothie na bázi moštu nebo cidru," popisuje vznik Cider Pub Alena Valešová.
Mělo by jít o standard, přesto je dobré zmínit, že jsou všechny produkty Cider Bohemia bez chemie, bez konzervantů a Éček, přičemž pro zvýšení trvanlivosti pasterizují pouze mošty, které prodávají v Bag-in-Boxech. Cidery i ocet jsou nepasterované. Všechny výrobky zakoupíte v eshopu na oficiálních stránkách www.ciderbohemia.cz.
th.
info@ciderbohemia.cz
Facebook
Instagram
www.ciderbohemia.cz
TIP NA DÁREK - OLD CIDER
Polosuchý cider, zrající v lahvi nejméně 1,5 rok, má přirozenou jemnou bublinku, nesycený, obsah 0,75l. Letošní stříbrný vítěz v mezinárodní soutěži SISGA ve Španělsku v kategorii polosuchý cider.