26. listopadu 2025, svátek má Artur
Cider Bohemia: Když ty nejlepší věci vznikají náhodou

Cider Bohemia: Když ty nejlepší věci vznikají náhodou

Cider Bohemia je mladá rodinná firma, který má své sídlo v Plzni a její cidery jsou vyráběny z dostupných českých jablek od vybraných sadařů. Vyjma \\'klasiky\\' najdete v jejich nabídce také celou řadu unikátních příchutí od ovocných až po cannabis, přičemž medový cider (cyser) získal v roce 2019 ocenění ve španělské Asturii.

Cider Bohemia dnes patří mezi jedny z nejvýznamnějších českých výrobců tohoto oblíbeného jablečného vína. Vše přitom začalo pouhou náhodou. "Měli jsme moštárnu a stávalo se nám, že nám zkvasil mošt. Tak jsme přemýšleli, co by s tím šlo dělat. A na internetu jsme zjistili, že existuje nějaký cider a tímhle směrem bychom to mohli využít. Začali jsme experimentovat s kvaseným moštem a jsme tam, kde dnes jsme. Takže abych to shrnula, Cider Bohemia vznikl náhodou a lidé, kteří za ním stojí, předtím cider nikdy nepili," vzpomíná se smíchem na začátky firmy její jednatelka Alena Valešová a dodává: "Zpočátku jsme Cider zkoušeli vyrábět jako pivo. To samozřejmě nešlo, tak jsme si zajeli do Francie a tam jsme okoukali správné technologie."

Po sedmi letech od založení se firma Cider Bohemia může chlubit bohatou nabídkou s řadou netypických cidrů a dalších jablečných produktů (mošty, ocet). Protože základem kvalitního výsledku jsou vlastní jablka, chtějí v Cider Bohemia vlastní sad rozšířit originálním způsobem: "Budeme sázet eko sad a s tím spustíme akci Láhev cideru za strom, kdy za každou zakoupenou lahev vysadíme na podzim strom, který bude následně sloužit pro výrobu našich produktů," vysvětluje Alena Valešová.

V Cider Bohemia to myslí s láskou k cideru vážně, takže přirozeně nemohou chybět na nejrůznějších gastro akcích, přičemž nejčastěji na ně narazíte v domovském plzeňském kraji. 4. září dokonce bude společnost pořádat Cider day s českým srdcem, kde bude Cider Bohemia prezentovat nejen své produkty, ale i cidery jiných malých českých výrobců. Podobně jako si pomáhají malé pivovary, aby se snáze dostaly do povědomí lidí, chtějí v Cider Bohemia to samé udělat i pro své soukmenovce.

Pokud vyrazíte přímo do Plzně, určitě se zastavte v Cider Pubu, který vznikl - netypicky - během koronakrize. "Nevěděli jsme, co nás čeká a jakým směrem se bude ubírat nejen naše činnost ale i celé gastro odvětví. A přesto jsme se rozhodli k bláznivému kroku a a otevřeli první Cider pub v ČR. Nabízíme v něm přes 20 druhů cidrů jak z České kotliny, tak i ze zahraničí, jak v lahvové podobě, tak i v točené. Pro abstinenty máme nealko cider Val de France a náš skvělý jablečný mošt. V horkých dnech pak nabízíme ledové smoothie na bázi moštu nebo cidru," popisuje vznik Cider Pub Alena Valešová.

Mělo by jít o standard, přesto je dobré zmínit, že jsou všechny produkty Cider Bohemia bez chemie, bez konzervantů a Éček, přičemž pro zvýšení trvanlivosti pasterizují pouze mošty, které prodávají v Bag-in-Boxech. Cidery i ocet jsou nepasterované. Všechny výrobky zakoupíte v eshopu na oficiálních stránkách www.ciderbohemia.cz.

th.

info@ciderbohemia.cz
Facebook
Instagram
www.ciderbohemia.cz

TIP NA DÁREK - OLD CIDER

Polosuchý cider, zrající v lahvi nejméně 1,5 rok, má přirozenou jemnou bublinku, nesycený, obsah 0,75l. Letošní stříbrný vítěz v mezinárodní soutěži SISGA ve Španělsku v kategorii polosuchý cider.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Dárek na poslední chvíli? Věnujte lásku, která nezná věk ani hranice

V předvánočním shonu často hledáme něco víc než jen věci zabalené v papíru. Hledáme zážitek, emoci, okamžik, který zůstane. A právě takovým dárkem může být vstupenka nebo dárkový voucher do Nové Spirály – legendárního pražského multižánrového prostoru, který po svém znovuotevření opět ožívá výjimečnými inscenacemi.

Lukáš Dvořák: Nová kniha, která odhaluje krásu nahoty s duší

„Nahota pro mě není provokací, ale pravdou o člověku.“ Tři roky práce, 75 projektů, 324 stran a výsledek, který bere dech. Fotograf Lukáš Dvořák právě vydal svou třetí knihu, v níž zachycuje ženskou krásu s elegancí, respektem a duší. Jeho snímky nejsou provokací, ale poctou přirozenosti, síle a křehkosti zároveň.

Víno chutná v každém ročním období

Možná si říkáte, že víno patří hlavně k létu a vinobraní – ale zkuste si ho vychutnat i jindy. Sklenka červeného v podzimních plískanicích zahřeje stejně jako teplá deka a v zimě víno dodá tu správnou slavnostní atmosféru. Mělnicko-Kokořínsko je s vínem historicky spjato, a i když vinice odpočívají, místní vinaři rozhodně nespí.

První adventní neděle v Holešovické tržnici: maso, trhy a vánoční pohoda

Milovníci masa, pozor! Den řezníků se letos poprvé přesouvá do Holešovické tržnice a přináší jedinečný gastro zážitek. Termín připadá na první adventní neděli 30. listopadu a od 11.00 hodin nabídne výběr těch nejlepších masových specialit od špičkových českých řezníků a restaurací, které propojilo Naše maso patřící pod Ambiente. Přesun do tržnice není náhodný – právě zde vznikají nové podniky Ambiente a Holešovická tržnice se tak proměňuje v jedno z nejzajímavějších gastrocenter Prahy. Návštěvníky nedělní akce čekají také vánoční trhy plné tradičních řemeslných dárků a staročeských dobrot, takže Den řezníků je skvělou příležitostí propojit chuťové zážitky s vánoční atmosférou.

Máme plán… Je trochu šílenej. Podívejte se na trailer k 1. části závěrečné řady StrangerThings.

První část páté a poslední série StrangerThings dorazí už ve čtvrtek 27. listopadu. Netflix nyní zveřejnil oficiální trailer, který měl svou exkluzivní premiéru během speciální akce Netflix x CicLAvia: One Last Bike Ride na hlavním pódiu na Melrose Avenue v Los Angeles.

Vánoční inspirace: Tipy na dárky, které potěší.

Zase je to tady – světla, vůně cukroví a první tóny koled. Vánoce se blíží rychleji, než bychom čekali, a s nimi i každoroční otázka: čím letos potěšit své blízké, kolegy nebo obchodní partnery? Abychom vám výběr usnadnili, připravili jsme výběr těch nejlepších tipů na vánoční i firemní dárky. Tak se pohodlně usaďte a pojďme se společně inspirovat – ať máte letos nakoupeno bez stresu a včas.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.