16. prosince 2025, svátek má Albína
World of Chilli: WOCHutnejte to nejlepší

World of Chilli: WOCHutnejte to nejlepší

Jednoho silvestrovského večera si dvě kamarádky - Hana Polanská a Alena Doležalová - před mnoha lety, posilněny lahví šampaňského, omylem objednaly namísto dvaceti chilli semínek sto krát větší várku. A to si původně chtěly vypěstovat jen něco málo pro sebe. A tak je zasely na parapetu, pak si musely pořídit malý skleník, aby se to takzvaně "někam vešlo" a dnes si pronajímají na Moravě řadu fóliovníků, kde ročně sklidí až tři tuny papriček.

Tajemství jejich úspěchu je v poctivé práci, osobním kontaktu. "Jsme stoprocentně česká firma, od semínka a vypěstování sazenice, přes sklízení plodů a nakládání do skleniček. Co si od nás kupující odnese, to je poctivý domácí český výrobek. Jistě, už jsme se rozrostli, co se do objemu výroby týká, ale to piplání a pečlivé vybírání všeho se nezměnilo. Jen jsme si dřív mohli přispat a nyní vstáváme už ve čtyři hodiny, abychom ve fóliovnících s brigádnicemi otrhávali desítky tisíc keřů v téměř padesátistupňovém horku", říká s úsměvem Alena Doležalová.

Milovníci chilli tak v nabídce World of Chilli najdou nejen kvalitní, ale i různorodé odrůdy. "Dnes už nám to vzhledem k začátkům připadá skoro neskutečné, ale máme v tuhle chvíli sto odrůd, které navíc zpracováváme různými způsoby. Jde nám nejen o různé chutě, ale hlavně aby výrobky odpovídaly zemi původu. Není to tedy tak, že bychom vymýšlely recepty české, ale naopak se snažíme nabídnout světové odrůdy v jejich nejpřirozenější podobě," říká k bohaté nabídce Hana Polanská a Alena Doležalová ji doplňuje: "Chilli je teď v módě a my ho chceme dostat do povědomí v tom smyslu, aby lidé znali různé odrůdy a chápali, v čem jsou výjimečné."

Zatímco obyvatelé Brna se z nabídky World of Chilli mohli již léta těšit i v kamenné prodejně, v Praze jsme donedávna byli odkázáni hlavně na různé gastro akce na Náplavce. To už ale nyní neplatí (i když samozřejmě Náplavka, jíž označují obě dámy za srdeční záležitost, stále o stánek World of Chilli nepřijde a fanoušci ostrého se tam s ním budou i nadále potkávat). Nově najdou milovníci Chilli v Praze hned dvě prodejny a to ve Spálené na Novém městě a v Sokolovské v Karlíně.

Obě pobočky byly otevřeny ve stejnou a nutno dodat, že ve velmi riskantní dobu. "Muselo to vypadat, že jsme se úplně zbláznily. Loni 2. listopadu vše zavíralo a my naopak otevřely ne jednu, ale hned dvě prodejny. Šílenství! (smích) Ale objednávky z Prahy se neustále zvětšovaly, tak to dávadlo smysl. V Praze jsme ostatně chtěly kamenný obchod prakticky od chvíle, co jsme firmu založily. Tak doufáme, že zájem, co jsme viděly v e-shopu, se promítne i v kamenných obchodech. Ono udržet na nohou ryze českou firmu je všeobecně náročné a dvakrát tolik s něčím, co není typicky český produkt" dodává k otevření nových prodejen Alena Doležalová.

Pokud byste měli cestu na Moravu, ať už pracovní nebo výletní, doporučujeme si nenechat ujít Den otevřených vrat u Ladné u Břeclavi, v rámci něhož můžete fóliovníky World of Chilli přímo navštívit. Akce je doplněná o vaření, nejrůznější degustace, ostré burgery, komentované prohlídky a cimbálovku a koná se zhruba jednou měsíčně. Stačí sledovat webové stránky World of Chilli (případně sociální sítě) a pohlídat si konkrétní datum.

Jestli z nějakého důvodu nemůžete do prodejen vyrazit přímo, pohodlně vše nakoupíte přes e-shop a objednávku vám následně doveze Liftago. A je upřímně jedno, co si vyberete. Všechno je fantastické. Inu, poctivá práce se zkrátka vyplácí.

th.

World of Chilli
Spálená 95/25, 11000, Praha - Nové Město

Sokolovská 4/41, 186 00, Praha 8-Karlín
woch@woch.cz
+420 775 208 256
Facebook
Instagram
www.woch.cz

TIP NA DÁREK - OSM (8) CHUTÍ CHILLI

V tomto speciálně sestaveném balíčku najdete výběr TOP produktů. Široké spektrum chutí a ostrostí, od masa až po tu údajně nejchutnější chilli papričku světa. Každý, kdo má rád ostré a přitom delikátní chutě tento výběrový dárek bezpochyby ocení.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Michelinský šéfkuchař Gal ben Moshe vaří svůj příběh v restauraci Parzival v Praze na Starém Městě

Šest let vařil Gal ben Moshe pod michelinskou hvězdou ve vlastní restauraci Prism v Berlíně. Teď v Praze otevírá restauraci Parzival, ve které prostřednictvím chutí a vůní vypráví svůj osobní příběh. Parzival je fusion fine diningová zážitková restaurace, kterou on sám popisuje jako hluboce osobní místo, kde sdílí všechny své gastronomické zkušenosti a vypráví je prostřednictvím jídla.

Dopřejte si kávové Vánoce. Máme pro vás tři tipy na neodolatelné kávové cukroví

Češi milují kávu. Je součástí našich rán, odpoledních pauz i večerních zklidněnípo rušném dni. A s blížícími se Vánoci je také skvělou inspirací pro něco, co milujeme snad ještě víc – pro cukroví. Vůně másla, vanilky a čerstvě namleté kávy dokáže vytvořit vánoční atmosféru, která je útulná, stylová a přitom moderní. A dobrou zprávou je, žedruhů kávového cukroví existuje mnohem víc, než byste čekali.

Vánoční průzkum Too Good To Go: téměř polovina českých domácností připravuje na svátky příliš mnoho jídla

Zatímco vyhazování zbytků z Vánoc přiznává 28 % Čechů, téměř polovina uvádí, že se v jejich domácnosti na Vánoce připraví příliš mnoho jídla. Právě to je však nejčastějším důvodem vyhazování vánočních zbytků. Z průzkumu společnosti Too Good To Go, který byl proveden ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK, také vyplývá, že Češi za sváteční jídlo utratí v průměru 2000 Kč, 62 % z nich na něm však plánuje letos více šetřit.

Kultovní Five Guys konečně v Česku. První restaurace otevře 8. prosince v centru Prahy

Světově proslulý řetězec prémiových hamburgerů Five Guys konečně vstupuje do České republiky. Svou první českou pobočku otevírá v ikonickém obchodním centru Máj v srdci Prahy na Národní třídě. Restaurace poprvé přivítá hosty v pondělí 8. prosince.

Jak vznikají poctivé masové speciality. Příběh rodinné značky Čongrády

Co začalo v roce 2012 u dědečkova sporáku jako malý nápad, se dnes mění v příběh poctivého jídla, tradice a řemesla.

Efektivní teplárny jako zbraň proti drahé energii. Kogenerace zrychluje evropskou transformaci

Evropa potřebuje rychlejší cestu ke snížení emisí i úsporám energie. Klíčovou roli v transformaci hrají moderní plynové kogenerační teplárny, které dokážou výrazně zefektivnit výrobu tepla a zároveň dodat elektřinu ve chvílích, kdy je jí v síti nedostatek.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.