Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
19. května 2024, svátek má Ivo
Adventní Plzeň vás okouzlí jedinečnou atmosférou

Adventní Plzeň vás okouzlí jedinečnou atmosférou

Jestli Plzeň někdy opravdu září, je to rozhodně v adventním čase. V předvánočním období se ponoří do sváteční atmosféry. Každá procházka historickým centrem vede přes adventní trhy, které lákají nejen na vynikající svařené víno, ale také živý betlém i zajímavou nabídku dárků. I v době adventu můžete v Plzni navštívit hlavní turistická lákadla, jako jsou pivovar, Velká synagoga nebo katedrála sv. Bartoloměje s plzeňskou věží. Vánoční výzdobu dostanete jako bonus.

plzendad.jpg

Adventní Plzeň vás svátečně naladí
Adventní trh se letos otevře 23. listopadu a navštívit ho můžete až do 23. prosince. Na náměstí Republiky v blízkosti katedrály sv. Bartoloměje se rozzáří vánoční strom a okolí zahalí všudypřítomná vůně svařeného vína a skořice. Děti potěší oslík s ovečkami v živém betlémě nebo zvonička, na kterou si zazvoníte pro splnění vánočního přání. Vaše tajné sny vám vyplní i andělíček na mříži katedrály. Stačí si na něj sáhnout.

V Plzni je každoročně k vidění i několik originálních betlémů. Největší, vyřezávaný složený z celkem 72 figurek najdete přímo na trzích. Půvabný betlém si můžete prohlédnout v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Františkánské ulici. Je složený z více než tří desítek až 1,5 metru vysokých figurek, včetně slona, velblouda a koně. Vyřezali jej tyrolští řezbáři těsně před druhou světovou válkou. Zvláštností tohoto betlému je, že má dvě různě velká jezulátka. Na Štědrý den se v jesličkách objeví malinký spící Ježíšek, kterého s přibývajícími dny vystřídá větší, sedící jezulátko.

dadaad.jpg

Užijte si sváteční Plzeň bez davů

Při sváteční procházce historickým centrem města objevíte řadu památek. Vedle pivovarské brány a gotické katedrály sv. Bartoloměje, z jejíchž věže je nejkrásnější výhled na nazdobenou Plzeň, je další ikonickou stavbou Velká synagoga, mimochodem největší v Česku a třetí největší synagoga v Evropě. V okolí centra můžete obdivovat fasády mnoha dalších historických domů, řada z nich je zdobená sgrafitovou výzdobou Mikoláše Alše.

V zimních měsících je stále co objevovat, a ještě se vyhnete davům turistů. Ať už se vydáte do unikátních zrenovovaných interiérů od světoznámého architekta Adolfa Loose anebo se rozhodnete navštívit největší místní lákadlo, pivovar Plzeňský Prazdroj, odnesete si speciální zážitek. V předvánočním čase se můžete v pivovaru těšit i na speciální adventní program.

Období před Vánoci je také ideální čas pro rozjímání a inspiraci. Inspirovat se nechejte třeba výtvarným uměním v místních galeriích. Kromě největší Západočeské galerie v Plzni si zajímavá umělecká díla prohlédnete i v Galerii města Plzně, v Galerii Ladislava Sutnara anebo v Galerii GAFA v kulturním centru DEPO2015.

V Plzni se bude líbit nejen vám, ale i dětem. Mimo plzeňské zoologické zahrady a Muzea loutek, doporučujeme návštěvu science centra Techmania. Na děti tu čeká obří svět vědy a techniky a moderní 3D planetárium na ploše větší než čtyři fotbalová hřiště. V expozici se nemusíte bát cedulek s nápisem nesahat, právě naopak, v Techmanii můžete všechny exponáty pořádně prozkoumat.

ddddd.jpg

Chvíle noblesy v plzeňském divadle

Čtyřsouborové divadlo Josefa Kajetána Tyla zaručuje nevšední a noblesní zážitky pro diváky všech věkových kategorií. Na předvánoční období připravuje vedle klasického repertoáru speciální program, ani letos tak nebude chybět opera Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby, jež se stala neodmyslitelnou součástí českých Vánoc. V období nejkrásnějších svátků v roce ožije také baletní příběh o princi Louskáčkovi a Myším králi. Na prosinec plzeňské divadlo plánuje očekávanou premiéru muzikálu Jesus Christ Superstar.

vdivadlodsc04475-1.jpg

Tip na vánoční dárek

Poslední víkend v lednu, únoru a poslední dva březnové víkendy můžete v rámci svého výletu do Plzně využít zvýhodněných pobytových balíčků v rámci akce Plzeňské hotelové noci. K rezervaci v hotelu dle vašeho výběru dostanete jako bonus hned několik zážitků zdarma nebo za sníženou cenu. Najdete mezi nimi například slevu na prohlídky Plzeňského Prazdroje a Bohemia Sektu ve Starém Plzenci. Dále volný vstup do Pivovarského muzea, Západočeské galerie, muzea Patton Patton Memorial Pilsen či na jednu z prohlídkových tras v Loosových interiérech, ale i na komentované prohlídky historického centra. Užijte si pobyt v Plzni mimo hlavní turistickou sezónu na maximum a za přívětivou cenu. Poukaz na Plzeňské hotelové noci může být ideálním dárkem pod stromeček i pro vaše blízké.

visit-vanocni-nahled-06.jpg

A to zdaleka není vše, co Plzeň nabízí! Další tipy na turistické atrakce i aktuální program akcí najdete na webu www.visitplzen.eu

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

VYBRANÉ AKCE

31.5.2024 09:00

Den dětí

26.5.2024 - 1.6.2024

Khamoro 2024

28.5.2024 - 12.9.2024

Prague Open Air 2024

ČTĚTE DÁLE

COOLIN FESTIVAL 2024, čekej našlapaný line up

Necelé dva měsíce zbývají na poslední přípravy k v pořadí již 3. ročníku multikulturního Coolin Festivalu! Jehož název je odvozen od města Kolín, kde se celá tato akce bude konat. Díky nápadu a práci několika členů týmu vzniká tedy legendární kolínský multižánrový festival, plný nejen hudby, ale také dobrého jídla a nezapomenutelných zážitků.

Na jeviště Městského divadla Kladno míří další světový hit

Poslední premiérou letošní sezony se v Městském divadle Kladno stane Šumař na střeše. Jen těžko by pro závěr své 109. sezony hledalo kladenské divadlo větší muzikálový hit. Vždyť laskavě humorný a zároveň dojemný příběh Šumaře na střeše obletěl doslova celý svět. Slavnostní premiéra proběhne 8. června 2024 v hlavním sále MDK.

Zapomeňte na techno. Nejkrásnější pláž Mácháče znovu rozezní ostrovní folk

Multižánrový festival Midsummer Tunes se již druhým rokem vrací na jedno z nejhezčích míst u Máchova jezera. Na pláži Klůček se 21. a 22. 6. opět sejdou fanoušci irské, skotské, keltské a pohanské kultury. Do ČR se navíc poprvé podívá oblíbená skotská folková kapela Project Smok.

Hrady CZ nabízejí zažít naposledy koncert Lucie v původní sestavě a odtajňují program

Kompletní program svého devatenáctého ročníku oznamuje hudebně-kulturní festival Hrady CZ. Návštěvníkům letos nabídne historicky poslední možnost vidět koncert kapely Lucie v původní sestavě s Davidem Kollerem. Stejně tak zpěvák Daniel Landa a kapela Chinaski a zahrají v létě exkluzivně pouze na Hradech.

PRACHATICE RENESANCE SE ŠPETKOU SOLI A VYŽITÍM VŠEHO DRUHU

Renesanční město na okraji Šumavského podhůří, kudy kdysi vedla jedna z nejvýznamnějších středověkých obchodních cest, později nazvaná Zlatá stezka po které se z biskupského Pasova do Prachatic dovážela především sůl.

Můstek k inovacím

Jen pár kroků od stanice metra Můstek se v ulici Na Příkopě rozpíná pestrá přehlídka technologických inovací zvaná Czech Industry Photo. Až do 15. května se veřejnost může prostřednictvím uměleckých fotografií a doprovodných příběhů bezplatně seznámit s tím, jak magicky vypadá svět například pod mikroskopem, nebo když hraje plazma hlavní roli. Praha je v pořadí předposlední zastávkou této putovní výstavy, jejíž velkoformátové obrazy každoročně navštíví deset měst Čech a Moravy. Sedmiměsíční osvětová mise bude následně završena v Plzni