Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
19. dubna 2024, svátek má Rostislav
Centrum současného umění EPO1

Centrum současného umění EPO1

EPO1 je jiné. Na rozdíl od mnoha výtvarných galerií jej neobklopují významné historické budovy a krásná historická centra. Stojí tak trochu stranou, na východním okraji Trutnova, a obklopují ho hory, a to rovnou ty nejvyšší v České republice: majestátní Krkonoše.

milan-cais-zastrcka-epo-1img-5023-final.jpg

EPO1 je centrem samo o sobě. Centrem plným energie, a to doslova. Název EPO1, tedy Elektrárna Poříčí 1, totiž odkazuje k původní funkci více než sto let starého objektu. Buďte svědky toho, jak se historická budova bývalé prvorepublikové elektrárny přetváří v umělecké centrum disponující rozsáhlou výstavní plochou 3 400 metrů čtverečních.

Myšlenka EPO1, které je největší soukromou galerií v České republice, se zrodila v hlavách Rudolfa Kaspera, majitele a jednatele firmy Kasper Group a jeho manželky Renaty. Nevyužitý objekt nabitý geniem loci jim učaroval natolik, že se rozhodli přetavit sny a vize v realitu. V tu chvíli se začala psát první kapitola EPO1 sáhlou rekonstrukcí. Na jejím konci stojí monumentální výtvarná galerie nadregionálního významu zaměřující se na středoevropský prostor současného a moderního umění. Ať už jde o sochy, malby, instalace či fotografie.

milan-cais-zastrcka-epo-1-img-3918-hdr-1.jpg

Jednou z hlavních myšlenek a cílů EPO1 je podporovat mladé umělce a zprostředkovat jejich díla veřejnosti v prostorech galerie. Právě s tímto záměrem vznikl projekt Fresh Power, v rámci kterého centrum nakupuje sochy od tvůrců nejmladší generace a buduje tak pestrou a dynamickou sbírku, která je součástí stále expozice.

V rámci podpory umělců vznikají v areálu EPO1 také rezidenční byty a ateliéry, kde mohou výtvarníci tvořit. Sousední podnik KASPER KOVO jim také dává potřebné zázemí pro pomoc s realizací rozměrných kovových děl. Díky spojení umění a řemesla tak spatřily světlo světa například mnohá díla sochaře Michala Gabriela.

epo-1-img-5053.jpg

Stopy EPO1 ale nejsou patrné pouze v prostoru galerie či jejím bezprostředním okolí. V rámci projektu Power for Space instaluje (EPO1) sochy do veřejného prostoru, kde je mohou potkat jak náhodní kolemjdoucí, tak milovníci umění, jdoucí cíleně za nimi.

Aktivity EPO1 přesahují hranice výtvarného umění. V rámci projektu ArtPoint, pořádá v nedaleké kapli sv. Josefa v malé vesničce Slavětín, kulturní akce komornějšího charakteru. Zejména koncerty, přednášky, performance či autorská čtení.

EPO1 však ve svých velkolepých prostorách neopomíná ani minulost budovy. Stálá expozice se věnuje historii poříčské elektrárny, která sahá až do roku 1912 i výrobě elektrické energie na Trutnovsku.

epo-1-img-3945.jpg

V rámci dalších doprovodných programů navíc centrum současného umění realizuje edukace pro nejmenší, přednášky pro odborníky i veřejnost, workshopy či projekce.

Než vyrazíte do hor, nechte se nabít energií z umění v EPO1! Do kopce to pak půjde snáz.

Slavnostní otevření centra moderního umění EPO1 v Trutnově proběhne ve středu 24. května 2023 od 17 hodin. EPO1 otevřou tři výstavy: VOLUME, Power Post Station a Fresh Power, reflektující současnou středoevropskou výtvarnou scénu. Kromě toho se návštěvníci mohou těšit na několik performancí, promítání dokumentu o vzniku EPO1, či prohlídku Slavětínské kaple.

  • Centrum současného umění EPO1
  • Elektrárenská 322, 541 03 Trutnov - Poříčí
  • Tel.: 771 171 087
  • www.epo1.cz

ČTĚTE DÁLE

Nová výstava v UPM: Český porcelán tří století

Uměleckoprůmyslové museum v Praze chystá výstavu o historii českého porcelánu.

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína

Celkem 46 stánků, 30 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, k tomu vhodná gastronomie, bohatý doprovodný program – to vše nabídne už 13. ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 18. května na pravém břehu Vltavy na Rašínově nábřeží.

Chci, aby se v mém divadle všichni cítili jako doma

Zatímco se jiná divadla v době pandemie strachovala o přežití, zlatá slavice Lucie Bílá podnikla odvážný krok a pustila se do rekonstrukce bývalé Ta Fantastiky. Díky ní scéna v pražské Karlově ulici prošla velkou proměnou a zároveň dostala nové jméno. Jak se Divadlu Lucie Bílé daří několik let od otevření?

Kuba v srdci Evropy: Habana Social Club vystoupí v rámci rozlučkového evropského turné v Praze a Brně

Skvělá hudba, vášnivý tanec a jedinečný příběh života na karibském ostrově. Hvězda kubánských nocí, skupina Habana Social Club, přinese do Prahy a Brna neopakovatelný kubánský zážitek v rámci svého posledního evropského turné. Kapela navíc svou poslední evropskou jízdu doplnila o sólové tanečníky ze světoznámého klubu Tropicana.

Lvíčkov – největší rodinný zábavní park v centru Prahy od června v Máji Národní

Svět plný her, zábavy, veselých zážitků a nekonečného dobrodružství se dětem a jejich rodičům během června otevře v novém rodinném zábavním parku Lvíčkov. V 5. patře zrekonstruovaného obchodního centra Máj Národní najdou vysněné místo, kde si mohou kdykoliv kvalitně užít společné chvíle přesně podle svých představ. Žádné starosti, jen radost!

Prague Bike Fest Na Výstavišti se blíží! Ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky, adrenalinové zážitky a zábavu pro děti i dospělé

Druhý ročník Prague Bike Fest se blíží a o víkendu 27. – 28. 4. 2024 se opět otevřou brány pražského Výstaviště, kdy areál uvítá všechny cyklo nadšence v rámci největšího cyklistického festivalu v roce. Během dvou dnů si návštěvníci užijí pořádnou porci adrenalinových show, exhibice, workshopy, organizované vyjížďky se známými sportovci, testování kol, ale i večerní doprovodný program a gastronomická potěšení. Chybět nebude prezentace renomovaných i nových značek, které představí to nejlepší ze světa cyklistiky. Na své si přijdou ale i děti. Právě pro ně bude připraven zbrusu nový dětský testovací okruh pod vedením zkušených instruktorů. Pomyslnou třešničkou na dortu pak bude pořádně adrenalinová Big Air show v čele s Teodorem Kováčem. Uprostřed Bruselské cesty ve výšce až 7 metrů předvede své nejtěžší triky jako jsou double-backflip, frontflip nohand nebo otočka o 720 stupňů. Hlavními partnery Prague Bike Festu jsou společnosti Sazka a Škoda Auto. Festival podpořil svou záštitou také Český svaz cyklistiky a ministr dopravy Martin Kupka.