Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
19. května 2024, svátek má Ivo
Dolní Slezsko – turistický ráj kousek od Prahy

Dolní Slezsko – turistický ráj kousek od Prahy

Polsko je v kurzu, mnozí čeští turisté vyměnili po dlouhých letech Jadran za Balt a Alpy za polské Krkonoše. Dříve panovala mezi polskou a českou částí Krkonoš spíše neopětovaná láska, dnes už Češi objevují jinakost za polskou hranicí v masovém měřítku. Zjišťují, že polsky se Krakonoš řekne Liczyrzepa a vypadá jako obrovský jelen.

0228-zamek-ksiaa-front-tg-hr.jpg

Na rozdíl od dlouhého a postupně šplhajícího podhůří po české straně jsou polské masivy strmější a dramatičtější, protože „podkrkonoší“ tady jednoduše chybí. Jediné větší základny pro horskou turistiku tak představují města Karpacz a Sklářská Poruba. Jižní část druhého zmíněného letoviska sousedící s českým Harrachovem - Jakuszyce - je zároveň zimním královstvím běžkařů a dojedete sem z Česka jak autem, tak opětovně od roku 2010 i vlakem po historické trati zvané Jizerská dráha. České turisty sem láká především moderní turistická struktura 21. století a vynikající místní gastronomie. Nejen horská turistika, ale i lázeňství má v okolí Jelení Hory dlouhou tradici - nedaleké Slezské Teplice ve své době dokonce navštívil třeba Johann Wolfgang Goethe, pruský král Bedřich Vilém III. nebo budoucí americký prezident John Quincy Adams. Dnes se můžete v termálních bazénech s teplotou 27-36 stupňů vyřádit sedm dní v týdnu i vy. A pokud snad chcete prožít noc v královském stylu, objednejte si nocleh v jednom ze zámečků, třeba v Łomnici, Wojanówie nebo Pakoszowě. V Česku je podobná nabídka přenocování na zámku mnohem skromnější, tak proč to nezkusit hned kousek za hranicí?

04969-zloty-stok-kopalnia-kk-hr.jpgZloty Stok

Ve Slezsku se po staletí těžily drahé kovy včetně zlata (v muzeu ve Zlatém Stoku dokonce do středu zlatonosné hory dojedete hornickým vláčkem), takže je doslova prošpikováno podzemními chodbami. Okolí města Valbřich bylo v letech 1943-1945 nacisty v několika místech podkopáno a podle nejrůznějších legend zde mělo vzniknout nové sídlo pro německého vůdce Adolfa Hitlera - mimo dosah spojeneckých bombardérů. Dokumentace chybí, takže si můžete svůj názor na podzemní komplex v Sovích horách v několika zpřístupněných částech nikdy nedokončeného nacistického komplexu „Riese“ udělat sami. Ze stejného období pochází i podzemní chodby pod zámkem Książ, který bývá právem nazýván králem mezi polskými zámky. Legenda navíc hlásá, že nacistický vlak se zlatem z Vratislavi byl viděn naposledy na jaře 1945 nedaleko odsud… a dodnes nebyl i přes obrovskou snahu mnoha badatelů i státních orgánů nalezen.

10599-kosciol-jawor-wlo-hr.jpgkostel v Javoru

Různé části Slezska byly během různých dějinných období součástí českého státu, nakonec i jedna z žen Karla IV. pocházela odsud, ze Svídnice. Toto malebné město proslavila jinak postava slavného německého esa z Velké války, „Rudého Barona“ alias Manfreda von Richthoffena, ale také stavba obrovského dřevěného Kostela míru. Ten byl zapsán společně se svým „bratrancem“ v nedalekém Javoře na seznam UNESCO a říká si o návštěvu především během neopakovatelných varhanních koncertů.

Nefalšovaný český lev na vás vykoukne ale především v Kladsku a jeho okolí. Město je spojeno nejen s arcibiskupem Arnoštem z Pardubic, který zde našel místo svého posledního odpočinku, ale i s Boženou Němcovou a dokonce i pražským Karlovým mostem. Kladský most sv. Jana totiž vypadá jako jeho miniatura a je přesně desetkrát kratší, k čemuž ale místní namítají, že je starší a věc se má tedy opačně – místní gotický

1230-wojanow-fajerwerki-kk-hr.jpgZámek Wojanów

most byl prý modelem pro ten pražský… Ať už je pravda kdekoliv, oba mosty mají do malty přimíchaná syrová vejce a na obou drží stráž český světec Johánek z Nepomuku. Křehkost mostu jde ale v přímém kontrastu s obrovskou pevností na severní straně centra, jež ale osud rakouského města stejně před rozpínavými Prušáky během prusko-rakouských válek o dědictví Marie Terezie neubránila. Rozhodně ale stojí za návštěvu, podobně jako pevnost v nedaleké Stříbrné Hoře, a to ideálně během různých rekonstrukcí bitev z 18. století. Česky se v části Kladského hrabství mluvilo běžně až do konce druhé světové války, kdy bylo původní obyvatelstvo odsunuto a přišlo sem nové z východních oblastí Polska. Česky přivítali obyvatelé vsi Pstrążna, kterou mimochodem založili husité, v roce 1903 i budoucího československého prezidenta Tomáše G. Masaryka. Dříve německá lázeňská města Kudowa, Polanica nebo Duszniki stála naštěstí na konci války daleko od vojenských operací a po rekonstrukcích v posledních dekádách jsou cílem lázeňských šviháků chtivých zdejších pramenů, klidných procházek a výborné gastronomie mimo jiné také z Česka. Zatímco byla Kudowa dříve pro Čechy především symbolem levných nákupů, dnes už se čeští návštěvníci více procházejí po promenádě, pijí místní solanku anebo zakouší atrakce v místním aquaparku. Okolní krajina navíc nabízí přehršle aktivit od exkurze v historickém Muzeu zpracování papíru v Dusznikách přes poutní Vambeřice či národní park Stolové hory až po sportovní vyžití ve formě půjčoven kánoí a raftů na klidné a bezpečné Kladské Nise.

Jak do polských Krkonoš, tak i do Kudowy dojedete z Prahy za necelé 2 hodiny. Tak proč to nezkusit..?

Text Pavel Trojan, foto a spolupráce Polská turistická organizace

https://www.polsko.travel/cz

 

ČTĚTE DÁLE

COOLIN FESTIVAL 2024, čekej našlapaný line up

Necelé dva měsíce zbývají na poslední přípravy k v pořadí již 3. ročníku multikulturního Coolin Festivalu! Jehož název je odvozen od města Kolín, kde se celá tato akce bude konat. Díky nápadu a práci několika členů týmu vzniká tedy legendární kolínský multižánrový festival, plný nejen hudby, ale také dobrého jídla a nezapomenutelných zážitků.

Na jeviště Městského divadla Kladno míří další světový hit

Poslední premiérou letošní sezony se v Městském divadle Kladno stane Šumař na střeše. Jen těžko by pro závěr své 109. sezony hledalo kladenské divadlo větší muzikálový hit. Vždyť laskavě humorný a zároveň dojemný příběh Šumaře na střeše obletěl doslova celý svět. Slavnostní premiéra proběhne 8. června 2024 v hlavním sále MDK.

Zapomeňte na techno. Nejkrásnější pláž Mácháče znovu rozezní ostrovní folk

Multižánrový festival Midsummer Tunes se již druhým rokem vrací na jedno z nejhezčích míst u Máchova jezera. Na pláži Klůček se 21. a 22. 6. opět sejdou fanoušci irské, skotské, keltské a pohanské kultury. Do ČR se navíc poprvé podívá oblíbená skotská folková kapela Project Smok.

Hrady CZ nabízejí zažít naposledy koncert Lucie v původní sestavě a odtajňují program

Kompletní program svého devatenáctého ročníku oznamuje hudebně-kulturní festival Hrady CZ. Návštěvníkům letos nabídne historicky poslední možnost vidět koncert kapely Lucie v původní sestavě s Davidem Kollerem. Stejně tak zpěvák Daniel Landa a kapela Chinaski a zahrají v létě exkluzivně pouze na Hradech.

PRACHATICE RENESANCE SE ŠPETKOU SOLI A VYŽITÍM VŠEHO DRUHU

Renesanční město na okraji Šumavského podhůří, kudy kdysi vedla jedna z nejvýznamnějších středověkých obchodních cest, později nazvaná Zlatá stezka po které se z biskupského Pasova do Prachatic dovážela především sůl.

Můstek k inovacím

Jen pár kroků od stanice metra Můstek se v ulici Na Příkopě rozpíná pestrá přehlídka technologických inovací zvaná Czech Industry Photo. Až do 15. května se veřejnost může prostřednictvím uměleckých fotografií a doprovodných příběhů bezplatně seznámit s tím, jak magicky vypadá svět například pod mikroskopem, nebo když hraje plazma hlavní roli. Praha je v pořadí předposlední zastávkou této putovní výstavy, jejíž velkoformátové obrazy každoročně navštíví deset měst Čech a Moravy. Sedmiměsíční osvětová mise bude následně završena v Plzni