Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
28. března 2024, svátek má Soňa
Domyno Burger: Made in BURGER

Domyno Burger: Made in BURGER

Víte, jak se dělá burger? Nejdůležitější složkou je maso. Ale jaké do něj patří? A co dalšího by měl obsahovat? Jaký salát je nejvhodnější, jak s majonézou a co sýr!? A pak bulka! Kdo ji upeče a z čeho? Má v ní být máslo? A na čem se upeče to maso? A při jaké teplotě … desítky otázek podobných těmto, stály u zrodu restaurace Domyno Burger. Tohle je její příběh!

db-007-1.png

První nápad přišel v roce 2011. Sportovní sezóna byla v plném proudu a léto toho roku bylo jako z partesu. V Domyno Sportovní Akademii fungovalo vždycky takové malé bistro. Káva, čaj, oplatky. Žádné velké kombinace. Spíše čekárna pro sportovce. Zastřešila se terasa a prostor se uzavřel do podoby útulné restaurace. Ruku v ruce s prvními přestavbami bylo jasno i v tom, že tu chtějí dělat burgery. Po zklamání v tuzemských podnicích nad podivně vypadajícími burgery z velmi pochybného masa začali inspiraci hledat venku. Logicky.

db-008-1.png

Jejich první cesta vedla do Londýna a druhá do New Yorku. A každá z nich něčím obohatila filozofii nově vzniklého konceptu Domyno burger. „Když vidíte ty velký kluky, jak oni dělají burgery, pochopíte, co chcete a co rozhodně ne. Sezamové bulky ani mleté maso z našich řetězců nepoužijeme! Absolutně nejdůležitější složkou v burgeru je totiž právě maso. Podle mě je to 60 % chuťového dojmu. Znám podniky, kde chuť dohánějí omáčkami! Pokud máte fakt kvalitní maso, žádnou omáčku nepotřebujete. Mimochodem, proto nabízíme jen jednu jedinou BBQ omáčku v jediném burgeru. Zato máme ale tu nejlepší. Dala našemu burgeru i jméno: Chicago BBQ Burger totiž obsahuje omáčkou, kterou nám vozí z Chicaga.“ Říká Milan Kabrna, který je zodpovědný za provoz a rozvoj restaurace Domyno Burger a ještě dodává: „Už několikrát se mi stalo, že přijel dodavatel z velkého nadnárodního řetězce, abychom od nich brali maso, že mi ho ugriluje a že bude lepší než to, které používáme. Ve všech případech tihle lidé uznali, že to naše maso je prostě lepší. Ale jako fakt o několik levelů lepší. Šťavnatější, chutnější.“

chicago-burger-2022.png

Už od začátku má restaurace Domyno Burger jediného dodavatele masa. Jednodruhové maso z Českého strakatého skotu, konkrétně partie hovězího hrudí, má totiž svojí vlastní svalovinu i přirozený tuk, disponuje tedy svou vlastní unikátní chutí. Je dražší, možná nejdražší, ale bezesporu nejlepší! Dodavatel do směsi přidává jen sůl a čerstvě mletý pepř. Nic víc. Dnes se ho v kuchyni spotřebuje skoro půl tuny měsíčně.

Na bulkách se podnik domluvil s místním pekařem. „To byla taky legrace. Volal mi náš pekař, který má stánky u každého metra v Praze, že nám už od zítra nebude dělat bulky, protože je to pro něj neekonomické. Měl jsem tehdy v ruce velkou a malou bulku, nic víc. Neměl jsem ani recepturu a hledal jsem nového pekaře. Do zítra! Měl jsem obrovské štěstí. Přijel jsem k panu Šindelářovi, ten ochutnal těsto a začal sypat recepturu z rukávu. Druhý den nám přivezli z pekárny fantastické bulky.“ Vzpomíná Milan.

db-011-1.png

Z původních pěti burgerů je dnes nabídka restaurace pětkrát větší. V létě v roce 2020 přišli s burgerem s kozím sýrem. Goat Cheese se prodával nejprve jako miniburgřík, kterým tu říkají Slider. Jeho prodej byl od samého začátku velmi dobrý a tak jej brzy následoval velký burger. Svůj podíl na tom má chutney z červené řepy s pomerančem, které se na kozí sýr dává. O rok později začala restaurace nabízet vegetariánské verze všech burgerů. Vegetariánské burgery pro ni vyrábí a dodává společnost Linda McCartney Food v britském Leedsu. Linda je světově známou fotografkou a bývalou manželkou Paula McCartneyho z Beatles. Její společnost Linda McCartney Food, je držitelem certifikace od Vegetarian Society jako veganské a vegetariánské produkty.

db-009-1.png

A jak vznikl El Duranga!? „To je skoro tajný. To musí být ta správná konstelace na vymýšlení nového burgeru. Tohle bylo u piva, když jsem kamarádovi „Kobrovi“ říkal, co všechno bych chtěl v novém burgeru. Ten jsem si v hlavě stavěl patro po patře. Bude jihoamerickej! A tak mu říkám, že tam bude guacamole z avokáda, koriandr a nakládané papričky jalapeños. Jirka se zamyslel a říká: „To je Duranga!“ (ustálený Jirkův výraz pro něco, co je mimo kategorie) A název byl na světě!“ Vzpomíná Milan Kabrna. El Duranga! Burger a Slider dnes patří ke stálicím v jídelním lístku. První mexický burger s originální chutí jihoamerického kontinentu. V hlavní roli Avocado (db) Guacamole a RED HOT (db) majonéza.

domyno-burger-el-durangaa3.png

Velký důraz tu ale kladou také na kvalitu piva. V Domyno burgeru najdete výčepní stolici s chladícím stolem. Oboje nainstaloval Plzeňský Prazdroj. Všechny sudy jsou skladovány v chladícím boxu. Když se narazí, jsou umístěny v chladícím stole. Půllitry v ledové lázni a absolutní čistota výčepního zařízení jsou samozřejmostí. Díky svému přístupu získal Domyno Burger Hvězdu sládků 2023, což je ocenění špičkové kvality čepovaného piva. „Víte, v gastronomii se poctivost rozhodně vyplatí. A kupodivu to nechce žádný světový úsilí. Kvalitní dodavatele, na které je spolehnutí, péči o pivní vedení a vůbec o vybavení kuchyně. Žádné vítězné motto nemáme, ale ctíme kvalitu, profesionalitu a čerstvost. U nás tahle slova mají svůj opravdový význam. A já jsem hrdý na každého ze svých kolegů a velmi často jim za jejich perfektně odvedenou práci děkuji. Tak teď i tímto článkem.“

hokej-burger-pivo-2022-a3.png

Takový je tedy příběh Domyno Burgeru. Jeho vybudování stálo mnoho úsilí, ale přes minimum kompromisů. Zastavte se v podniku, který stojí na čerstvých surovinách, prvotřídním mase a špičkovém servisu. Důkazem toho jsou ankety, ve kterých se Domyno Burger trvale umisťuje na předních příčkách, nebo návštěvy renomovaných kuchařů, jako je Zdeněk Pohlreich. Možná, že se teď na nějaký burger vypravíte a třeba to bude úplně poprvé.

Dobrou chuť a dej bůh štěstí.

Milan Kabrna je bývalý ředitel rozhlasové stanice. Později se věnoval prodeji reklamy na internetu a vývoji webových prezentací. Je také manažerem bluesové kapely Folimanka Blues. Se sportovním centrem Domyno v Praze na Lhotce spolupracuje už čtrnáct let.

www.domynoburger.cz

image001.png

ČTĚTE DÁLE

Jižní Morava snoubí profesionální servis s nezapomenutelnými zážitky

Jižní Morava by se do Německa vešla 50x, přesto překvapí svou rozmanitostí na každém kroku. Ať chcete okouzlit účastníky konference neotřelým programem nebo zaujmout kolegy originálním teambuildingem, na jižní Moravě najdete přátelskou atmosféru a profesionální služby. A co k jižní Moravě neodmyslitelně patří? No přece víno!

Rozhovor se zakladatelem TOMCHAi, Tomášem Stankovským

Vše začalo u zakladatele Toma, který procestoval kus světa od Srí Lanky, přes Indii až do Nepál. Po cestě nacházel inspiraci, ochutnával místní speciality a získal myšlenku. Myšlenku cestovat a šířit východní holistický přístup skrze tento skvělý orientální nápoj.

Máme pro Vás křupavou novinku, nové bistro na Na chlebu.

Bistro se inspiruje jednoduchostí a komplexností chleba. Pár základních surovin, spousta péče, tvořivosti, trpělivosti, kuchařské zdatnosti, a… Voila! Skvělá, voňavá, křupavá a chutná věc je na světe.

Jeden z nejznámějších českých výživových poradců

Sezení na zadku, žádný pohyb a pojídání cukroví, vánočky, smaženého kapra, řízků, klobás, k tomu lavor bramborového salátu, chlebíčky, brambůrky a plno alkoholu… Tak nějak vypadalo posledních pár dní většiny z nás. Po tomto hodování se asi mnohým z nás protočily na váze panenky a padly nápady jako: »od prvního přestanu jíst a každý den budu dvě hodiny cvičit«. Je to ale správná cesta? Na to jsme se zeptali jednoho z nejznámějších českých výživových expertů Petra Havlíčka.

Proč se školit mimo pracoviště?

Efektivitu učení ovlivňuje spousta faktorů a místo je jedním z nich. Pořádání školení nebo workshopu pro zaměstnance mimo pracoviště má mnoho výhod a přínosů, které mohou zásadně ovlivnit produktivitu a spokojenost pracovníků. Proč je důležité, aby bylo místo mimo vaše obvyklé pracoviště?

Dark Kitchen: Nový catering mění pražskou gastronomii

Praha nedávno přivítala nového hráče na cateringové scéně - Dark Kitchen, za nímž stojí skupina Spojujeme. S kreativním šéfkuchařem José Niñem, který se může pyšnit zkušenostmi z Michelinských restaurací, Dark Kitchen nabízí estetické a chutově rozmanité kanapky, které mění pravidla občerstvení v české metropoli.