Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
9. května 2024, Den matek, svátek má Ctibor
Doubravský Dvůr: Dobroty z čerstvého mléka i pohled do nitra zemědělského života

Doubravský Dvůr: Dobroty z čerstvého mléka i pohled do nitra zemědělského života

„Vybudovali jsme vlastní mlékárnu, zmrzlinárnu, prodejnu farmářských výrobků a denně se staráme o návštěvníky, kteří do Doubravského Dvora přicházejí zažít opravdový provoz zemědělské farmy, bez pozlátek a načančaného obalu,“ říká veterinářka Šárka Osičková, která toto místo plné zážitků a kvalitního jídla provozuje společně s manželem Václavem.

„Před 30 lety se rodiče mého muže rozhodli po sametové revoluci vrátit k hospodaření a chovu prasat a krav. Zemědělské družstvo jim nabídlo zchátralý bývalý lichtenštejnský statek, kde jsme začali společně opravovat stáje, pečovat o zvířata, hospodařit na polích,“ říká na úvod veterinářka Šárka Osičková z Doubravského Dvora s tím, že život na statku ji společně s manželem – též veterinářem -  bavil a baví, a tak postupně přebrali otěže a pustili se i do dalšího podnikání. 

jak-to-u-nas-chodi.jpg

Zábava, zvířata, jídlo 

V Doubravském Dvoře tak můžete být součástí denní péče o krávy a telata a se zmrzlinou v ruce procházet Dvůr a hladit a krmit krávy, kozy, kočky. Děti se pak mohou vozit na skluzavce, skákat přes balíky slámy, či se procházet po Stezce pro bosé nohy, či v nedalekém lese po Stezce zatoulaných zvířátek a mnoho dalšího…

dsc03527.JPG

Krom toho zde najdete i místní občerstvení. „V nabídce je vždy nějaká sytá polévka, burger z místního telecího masa, grilovaný sýr samozřejmě naší výroby a palačinky, jak jinak než z našich vajec a mléka. Nabídku budeme určitě rozšiřovat o omeletky, protože slepičky snáší jako divé,“ dodává Šárka Osičková. 

 

Dobroty z čerstvého mléka 

Mnoho výrobků si ale také můžete ve Dvoře nakoupit domů. Přímo na farmě vyrábí dobroty z čerstvě nadojeného mléka, největším tahákem je určitě domácí Zmrzlina z kravína. 

img-3415u.jpg

„Jedinečnost pochopí každý hned po ochutnání - plnost chuti, čerstvost, lahodnost, opravdovost. Cituji poslední recenzi: Cokoliv - jogurt, tvaroh, sýry, zmrzlina, netrpí standartními neduhy velkoprůmyslové výroby, takže mají chuť! Konečné slovo má pak ve všech recepturách můj muž Václav, šéf a hospodář,“ vysvětluje Osičková, které s prací na farmě nepomáhá jen manžel, ale také dalších více než dvacet lidí.  

1_4.jpg

 „Chováme krávy mléčného plemene a potkáte u nás 300 dojnic a dalších 200 telátek a jalovic. Tenhle počet už nezvládneme pouze v rodinném obsazení, takže je naše faremní rodina už přeci jen větší. O krávy se stará, v mlékárně pracuje a výrobky na Sýpce prodává celkem asi 25 lidí. Nyní jsme si ještě pořídili mobilní kurník a chováme nově 300 slepiček ve volném výběhu. Vajíčka si můžou návštěvníci v určitý čas posbírat sami.“ 

Jeskyně i hrady 

Doubravký Dvůr se mimo jiné nachází na okraji nádherné, nyní nově objevované, oblasti Litovelské Pomoraví. Síť cyklostezek podél Moravy vede převážně místními doubravami, jsou dlouhé desítky kilometrů a můžete se zde toulat celé dny. 

7.JPG

„Když se nabažíte samoty lesa, můžete zajít do jeskyní Mladeč, Javoříčko, zajet na hrad Úsov nebo Bouzov. Oblíbené jsou taky Loštice a jejich skvělé muzeum tvarůžků,“ láká na další zážitky v okolí Šárka Osičková.  

doubravsky-dvur-logo2016.png

Kontakt

Šárka a Václav Osičkovi

Nový Dvůr 243, Červenka, 78401

Tel: +420 608 984 736, +420 602 736 037

Email: sarka@doubravskydvur.cz

Otevírací doba:

denně od 9 do 17hod (změna 1.4. : od 9 do 18hod)

Objednávky:

Tel: +420 739 078 295

Email: objednavky@doubravskydvur.cz

 

Web: doubravskydvur.cz

Facebook: Statek Doubravský Dvůr 

Instagram: doubravskydvur

 

ČTĚTE DÁLE

RŮŽE PRO NEVĚSTU, komu fandíte?

Na Voyo dorazila další reality show, v níž se hledá láska, má exotickou lokaci a každý, kdo má v sobě trochu sebeúcty, bude říkat, že by se nikdy na něco takového nepodíval. Ale nalejme si čistého vína. Jestli si dopřát nějaké guilty pleasure, je to jednoznačně tenhle boj osmnácti krásných dívek o jednoho zámožného prince z pohádky.

VYPLUJ Z MĚSTA NA VODU a objev řeky středních Čech

Řeky středních Čech volají AHOJ!, tak jim odpověz a pusť se k vodě. Přinášíme ti tipy na vodácké výlety, ale i další aktivity kolem vody, které na tobě zaručeně nenechají nit suchou.

Sázení stromů na Vysočině: Budování nových domovů pro přírodu i rodiny za podpory NKT

Každoroční setkání k sázení stromů se opět odehrálo na krásných vysočinských pláních, tentokrát v srdci Žďárska. Společně jsme se pustili do projektu vytvoření zdravějšího smíšeného lesa, přičemž jsme striktně respektovali zásady sázení přírodě blízkým způsobem. Výsledkem je nový, biodiverzitní domov pro mnoho druhů rostlin, zvířat a hub, který zároveň slouží jako oáza pro volný čas pro rodiny s dětmi.

Dolní Slezsko – turistický ráj kousek od Prahy

Polsko je v kurzu, mnozí čeští turisté vyměnili po dlouhých letech Jadran za Balt a Alpy za polské Krkonoše. Dříve panovala mezi polskou a českou částí Krkonoš spíše neopětovaná láska, dnes už Češi objevují jinakost za polskou hranicí v masovém měřítku. Zjišťují, že polsky se Krakonoš řekne Liczyrzepa a vypadá jako obrovský jelen.

Pirátí zátoka je oázou zábavy v rušné Praze

Již čtvrtým rokem přináší zábavný areál Pirátí zátoka radost i sportovní vyžití. Oáza zeleně a klidu se nachází pod Branickým mostem v ulici Vltavanů v Praze 4 Braníku. Areál každoročně rozšiřujeme o další aktivity a tak dokážeme zabavit nejen nejmladší, ale celé rodiny i skupiny dospělých.

Pražský filmový orchestr pod taktovkou dirigenta Jiřího Korynty vystoupí v Kladně

Pražský filmový orchestr pod taktovkou dirigenta Jiřího Korynty přináší velkolepý koncert, který nás čeká 23.11.2024 ve velkém sále Domu Kultury na Kladně!