Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
Družice Planetum-1: jedenáctá česká družice na české dráze

Družice Planetum-1: jedenáctá česká družice na české dráze

Na palubě cestuje první český loutkonaut. Hurvínek bude s dětmi sdílet zkušenosti z kosmického letu. Z floridského mysu Canaveral na Floridě odstarto-vala 25. května ve 20:35 našeho času raketa Falcon 9 společnosti SpaceX s 59 družicemi na palubě. Jed-nou z nich byla historicky jedenáctá česká/československá družice s názvem Planetum-1, kterou vyslalo Planetum (Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy). Planetum se tak stalo první institucí svého druhu na světě, která operuje vlastní družicí na oběžné dráze.

clipboard01.jpg

Planetum-1 je družice velikosti jedné standardizované jednotky CubeSat, což orientačně odpoví-dá kostce o velikosti 10 × 10 × 10 cm. Po vystřelení komunikačních antén s rozměry 1314 mm a 514 mm se družice 31 minut po vypuštění z rakety významně zvětšila. Již po jedné minutě od zahájení vysílání (1 hodina a 43 minut po startu) byl signál zachycen pozemní stanicí v Mexiku a započala aktivace palubních systémů pro plné zprovoznění satelitu, kterého bychom měli dosáhnout v průběhu srpna tohoto roku.

Planetum-1 je zároveň první primárně vzdělávací a popularizační družicí na světě, která již od no-vého školního roku bude sloužit k unikátní formě výuky kosmického inženýrství, nejmodernějších technologií, zpracování dat z oběžné dráhy i základních principů kosmického letu. Workshopy a přednášky budou uzpůsobeny dětem a žákům od mateřských škol až po maturitní ročníky.

planetarium-praha-05.JPG

Nejmenší děti bude provázet příběh Hurvínka, který je unikátním pasažérem na družici. Krouží nad našimi hlavami rychlostí 27 500 kilometrů za hodinu ve výšce 530 kilometrů a planetu Zemi tak obkrouží za 95 minut.

Starší děti se naučí z družice stahovat data nebo jí posílat pokyny. Budou si tak moci pořídit vlastní fotky planety Země z oběžné dráhy nebo aktivně s družicí manévrovat. Planetum-1 se po zprovoznění všech systémů stane nejlépe v prostoru orientovanou družicí této velikosti na světě.

druzice-planetum.png

V rámci workshopů budou žáci stavět vlastní komunikační antény nebo programovat vzkazy, které bude následně družice vysílat do celého světa. Na studenty vysokých škol čekají témata bakalářských a diplomových prací. Na své si přijde ale samozřejmě i široká veřejnost. V planetáriu jsme vybudovali hlavní komunikační anténu, kterou mohou návštěvníci v době přeletu družice pozorovat v akci. Ve foyer se postavilo operační centrum, ze kterého se družice ovládá a návštěvníci mohou na obrazovkách vidět nejaktuálnější data z kosmického prostoru. Pro malé děti vzniklo i operační centrum pana Spejbla, který se s pomocí malých návštěvníků bude pokoušet s Hurvínkem v kosmickém prostoru spojit.

planetum-1-mission-patch.png

PLANETÁRIUM PRAHA Královská obora 233, Praha 7

Tel..: +420 220 999 001 a 003  

www.planetum.cz

ČTĚTE DÁLE

Do Divadla Lucie Bílé míří francouzská novinka s Vlasákovou a Etzlerem

Divadlo Lucie Bílé v pražské Karlově ulici připravilo před koncem divadelní sezóny ve spolupráci s Agenturou Harlekýn další činoherní premiéru. V nové francouzské komedii Co to píšeš, miláčku se diváci mohou těšit nejen na vybroušené dialogy, ale také na herecké výkony Lenky Vlasákové a Miroslava Etzlera.

Hudebně-švestkový festival Vizovické Trnkobraní letos v novém termínu oznamuje kompletní program s Rybičkami 48, Divokým Billem a novinky v programu i komfortu

Kompletní program oznamuje jediný hudebně-švestkový festival v České republice Vizovické Trnkobraní, který se letos koná v novém termínu v pátek a sobotu 23. a 24. srpna v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích nedaleko Zlína. Fanoušky švestkových oslav letos v pátek rozproudí Rybičky 48 nebo No Name, v sobotu Divokej Bill, Tublatanka, Tomáš Klus nebo Anna K. a další interpreti a kapely. Trnkobraní letos svým návštěvníkům nabídne několik novinek – travnatou odpočinkovou zónu, doprovodný program se stand-up vystoupením Tomáše Matonohy či Lukáše Pavláska, moderaci knedlíkové soutěže v podání Libora Boučka a v neposlední řadě novou značku piva.

JATKA FEST OVLÁDNOU AREÁL PACOVSKÉHO ZÁMKU UŽ PO JEDENÁCTÉ!

Festival se každý rok překonává a letos sází jednu hvězdu za druhou. Do krásného prostředí zámeckého areálu totiž přiveze své největší hity DIVOKEJ BILL, POLETÍME? a král českého rocku DAVID KOLLER. Pódium ovládne legendární MŇÁGA A ŽĎORP a pod kůži se vryje VYPSANÁ FIXA. Bez stálic festivalu POKÁČE a UDG by se JATKA FEST rozhodně neobešel. Na festival se vrátí i PEKAŘ, JAKUB DĚKAN, NEBE, SILUETY, POST - IT, PATRIK MALÝ a celou sestavu uzavře TOTÁLNÍ NASAZENÍ.

Lampion školám – Umělecké vzdělávání a jeho hodnoty v základním školství

Divadlo Lampion pořádá 23. května 2024 ve spolupráci s oddělením školství Magistrátu města Kladna a Národním informačním střediskem pro kulturu (NIPOS) sympozium pro ředitele a pedagogy kladenských základních škol.

Letní divadelní festival na jihu Čech Jižní Svéráz se blíží

Unikátní site-specific divadelní festival, který je součástí vítězného konceptu Evropské hlavní město kultury 2028, propojí sílu Jihočeského divadla, Divadla Continuo a REZI.DANCE Komařice.

Tajemný svět nejznámějších superhrdinů se v červnu otevře v zážitkovém obchodě Heroes Park v Máji Národní

Aquaman, Spider-Man, Batman, Harley Quinn, Iron Man, Thor, Hulk a další legendární superhrdinové svými obdivuhodnými superschopnostmi baví a inspirují napříč generacemi. V červnu se jejich svět plný dobrodružství a tajemných příběhů otevře v unikátním zážitkovém obchodě Heroes Park v Máji Národní v centru Prahy! Milovníci komiksů i všichni ostatní, kteří si na vlnách fantazie, interaktivní zábavy a nekonečného dobrodružství rádi odpočinou od každodenních starostí, si z Heroes Parku odnesou nezapomenutelné zážitky, ale také ikonické figurky. V Heroes Parku najde každý svého hrdinu!