Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
27. července 2024, svátek má Věroslav
Družice Planetum-1: jedenáctá česká družice na české dráze

Družice Planetum-1: jedenáctá česká družice na české dráze

Na palubě cestuje první český loutkonaut. Hurvínek bude s dětmi sdílet zkušenosti z kosmického letu. Z floridského mysu Canaveral na Floridě odstarto-vala 25. května ve 20:35 našeho času raketa Falcon 9 společnosti SpaceX s 59 družicemi na palubě. Jed-nou z nich byla historicky jedenáctá česká/československá družice s názvem Planetum-1, kterou vyslalo Planetum (Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy). Planetum se tak stalo první institucí svého druhu na světě, která operuje vlastní družicí na oběžné dráze.

clipboard01.jpg

Planetum-1 je družice velikosti jedné standardizované jednotky CubeSat, což orientačně odpoví-dá kostce o velikosti 10 × 10 × 10 cm. Po vystřelení komunikačních antén s rozměry 1314 mm a 514 mm se družice 31 minut po vypuštění z rakety významně zvětšila. Již po jedné minutě od zahájení vysílání (1 hodina a 43 minut po startu) byl signál zachycen pozemní stanicí v Mexiku a započala aktivace palubních systémů pro plné zprovoznění satelitu, kterého bychom měli dosáhnout v průběhu srpna tohoto roku.

Planetum-1 je zároveň první primárně vzdělávací a popularizační družicí na světě, která již od no-vého školního roku bude sloužit k unikátní formě výuky kosmického inženýrství, nejmodernějších technologií, zpracování dat z oběžné dráhy i základních principů kosmického letu. Workshopy a přednášky budou uzpůsobeny dětem a žákům od mateřských škol až po maturitní ročníky.

planetarium-praha-05.JPG

Nejmenší děti bude provázet příběh Hurvínka, který je unikátním pasažérem na družici. Krouží nad našimi hlavami rychlostí 27 500 kilometrů za hodinu ve výšce 530 kilometrů a planetu Zemi tak obkrouží za 95 minut.

Starší děti se naučí z družice stahovat data nebo jí posílat pokyny. Budou si tak moci pořídit vlastní fotky planety Země z oběžné dráhy nebo aktivně s družicí manévrovat. Planetum-1 se po zprovoznění všech systémů stane nejlépe v prostoru orientovanou družicí této velikosti na světě.

druzice-planetum.png

V rámci workshopů budou žáci stavět vlastní komunikační antény nebo programovat vzkazy, které bude následně družice vysílat do celého světa. Na studenty vysokých škol čekají témata bakalářských a diplomových prací. Na své si přijde ale samozřejmě i široká veřejnost. V planetáriu jsme vybudovali hlavní komunikační anténu, kterou mohou návštěvníci v době přeletu družice pozorovat v akci. Ve foyer se postavilo operační centrum, ze kterého se družice ovládá a návštěvníci mohou na obrazovkách vidět nejaktuálnější data z kosmického prostoru. Pro malé děti vzniklo i operační centrum pana Spejbla, který se s pomocí malých návštěvníků bude pokoušet s Hurvínkem v kosmickém prostoru spojit.

planetum-1-mission-patch.png

PLANETÁRIUM PRAHA Královská obora 233, Praha 7

Tel..: +420 220 999 001 a 003  

www.planetum.cz

ČTĚTE DÁLE

BOTANICKÁ ZAHRADA V LIBERCI VÁS OHROMÍ

Botanická zahrada v Liberci je nejstarší botanickou zahradou v České republice. Její historie sahá až do roku 1875. Komplex devíti expozičních skleníků v sobě skrývá exotické rostliny z celého světa.

Opava slaví 800. Buďte u toho!

„Perla Slezska“ v letošním roce slaví úctyhodných 800 let. Městská práva jí přiřknul Přemysl Otakar I. dekretem v roce 1224 a od té doby zažila mnohé.

TÁBORSKÉ KULTURNÍ LÉTO

Město Tábor v létě nabídne rozmanité kulturní akce. Těšit se můžete na stálice letního programu Jazzový Tábor a festival pouličního divadla Komedianti v ulicích. Rekonstrukcí historické bitvy vzdáme hold husitskému hejtmanu Janu Žižkovi, jenž skonal právě před 600 lety.

DEADPOOL & WOLVERINE

Nemá smysl předstírat, že o tomhle filmu něco opravdu víme. Studia Marvel/Disney drží celý příběh pod pokličkou a jistí jsme si jenom tím, že ukecaný žoldák ve filmu spojí síly s verzí Wolverina, který ve svém vesmíru nedokázal uspět.

Vítejte v parku DinoLive!

Tento fascinující park v Praze nabízí setkání s více než 70 pohyblivými dinosaury v životních velikostech, z nichž někteří dosahují délky až 18 metrů!

BTC Prague 2025. Prozíravý bitcoiner kupuje Early Bird!

Jsi fanatik do bitcoinů? Věříte v tuto technologii a považujete Bitcoin za nadřazený všem ostatním kryptoměnám? Chtěli byste přijet do Prahy a poslechnout si některé z největších učitelů na téma Bitcoin, kteří se s vámi podělí o svá moudra, a zároveň se setkat s dalšími hodlery a fanoušky Bitcoinu?