Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
19. března 2024, svátek má Josef
Družice Planetum-1: jedenáctá česká družice na české dráze

Družice Planetum-1: jedenáctá česká družice na české dráze

Na palubě cestuje první český loutkonaut. Hurvínek bude s dětmi sdílet zkušenosti z kosmického letu. Z floridského mysu Canaveral na Floridě odstarto-vala 25. května ve 20:35 našeho času raketa Falcon 9 společnosti SpaceX s 59 družicemi na palubě. Jed-nou z nich byla historicky jedenáctá česká/československá družice s názvem Planetum-1, kterou vyslalo Planetum (Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy). Planetum se tak stalo první institucí svého druhu na světě, která operuje vlastní družicí na oběžné dráze.

clipboard01.jpg

Planetum-1 je družice velikosti jedné standardizované jednotky CubeSat, což orientačně odpoví-dá kostce o velikosti 10 × 10 × 10 cm. Po vystřelení komunikačních antén s rozměry 1314 mm a 514 mm se družice 31 minut po vypuštění z rakety významně zvětšila. Již po jedné minutě od zahájení vysílání (1 hodina a 43 minut po startu) byl signál zachycen pozemní stanicí v Mexiku a započala aktivace palubních systémů pro plné zprovoznění satelitu, kterého bychom měli dosáhnout v průběhu srpna tohoto roku.

Planetum-1 je zároveň první primárně vzdělávací a popularizační družicí na světě, která již od no-vého školního roku bude sloužit k unikátní formě výuky kosmického inženýrství, nejmodernějších technologií, zpracování dat z oběžné dráhy i základních principů kosmického letu. Workshopy a přednášky budou uzpůsobeny dětem a žákům od mateřských škol až po maturitní ročníky.

planetarium-praha-05.JPG

Nejmenší děti bude provázet příběh Hurvínka, který je unikátním pasažérem na družici. Krouží nad našimi hlavami rychlostí 27 500 kilometrů za hodinu ve výšce 530 kilometrů a planetu Zemi tak obkrouží za 95 minut.

Starší děti se naučí z družice stahovat data nebo jí posílat pokyny. Budou si tak moci pořídit vlastní fotky planety Země z oběžné dráhy nebo aktivně s družicí manévrovat. Planetum-1 se po zprovoznění všech systémů stane nejlépe v prostoru orientovanou družicí této velikosti na světě.

druzice-planetum.png

V rámci workshopů budou žáci stavět vlastní komunikační antény nebo programovat vzkazy, které bude následně družice vysílat do celého světa. Na studenty vysokých škol čekají témata bakalářských a diplomových prací. Na své si přijde ale samozřejmě i široká veřejnost. V planetáriu jsme vybudovali hlavní komunikační anténu, kterou mohou návštěvníci v době přeletu družice pozorovat v akci. Ve foyer se postavilo operační centrum, ze kterého se družice ovládá a návštěvníci mohou na obrazovkách vidět nejaktuálnější data z kosmického prostoru. Pro malé děti vzniklo i operační centrum pana Spejbla, který se s pomocí malých návštěvníků bude pokoušet s Hurvínkem v kosmickém prostoru spojit.

planetum-1-mission-patch.png

PLANETÁRIUM PRAHA Královská obora 233, Praha 7

Tel..: +420 220 999 001 a 003  

www.planetum.cz

ČTĚTE DÁLE

Prahu navštíví TIM BURTON – a vy můžete být u toho!

Americký filmový mág – producent, scenárista, básník, loutkář – propojující nevinný dětský svět s odvrácenou stranou lidské existence a také vizionář spojující s neskutečnou lehkostí animaci s hranou tvorbou. Po 10 letech se vrací opět do Čech, aby dal svým obdivovatelům možnost nahlédnout do nejniternějších zákoutí své mysli.

Beats for Love vytahují další eso z rukávu - legendární Eric Prydz poprvé na festivalu v ČR!

Již za necelé čtyři měsíce odstartuje největší taneční párty marathon pod širým nebem. Ostravský festival elektronické hudby Beats for Love slaví své desáté výročí a při té příležitosti přivezou jeho organizátoři do Česka ty největší hvězdy světové taneční scény. Kromě již dříve avizovaného Davida Guetty přijede do Ostravy také švédská legenda, DJ a producent Eric Prydz, který již léta okupuje přední příčky světových hitparád a na festivalu v ČR vystoupí vůbec poprvé.

Show Must Go On!

Společnost se specializuje na realizaci originálních teambuildingových programů po celé České republice i v zahraničí. Správné teambuildingy posilují vztahy, podporují spolupráci a zvyšují motivaci zaměstnanců, což vede k vyšší efektivitě a lepší pracovní atmosféře.

Meandry Prahy: neotřelý průvodce městem pro děti a jejich rodiče

Proč a za čím dnes chceme cestovat? Stačí se zeptat ChatGPT a umělý mozek lidstva vám naplánuje celý cestovní itinerář, v němž nebudou chybět módní místa ani osvědčené turistické taháky. Své zážitky je pak možné sdílet na sociálních sítích a porovnat v mřížkovém schématu s ostatními cestovateli, jak podobnou cestu jste zažili. Jenže co když se chcete nechat překvapit? Prožít daný okamžik v přítomnosti? Objevit na sociálních sítích neobjevené? A co teprve když cestujete s dětmi?!

Už jste byli na oslí stezce a vyzkoušeli oslí trekking?

Oslí trekking, neboli procházka s oslíkem je zábavná, ale i rozvíjející aktivita. Putování krásnou přírodou v oslí společnosti vás obohatí o jedinečné okamžiky, uvede do pohody, pomůže zapomenout na stres a načerpat novou energii. Na delších výletech Vás čeká farmářský piknik, který oslík ponese ve speciálních brašnách a tak můžete putovat nalehko a naplno si užívat krásu okolní přírody.

Festival TANEC PRAHA spouští předprodej Prvních 10 dní s výraznou slevou – staňte se Early Birds!

Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla TANEC PRAHA, který tradičně patří k vrcholům sezóny v České republice, v červnu vstoupí do 36. ročníku. Jaký bude? Mimořádně různorodý a pestrý. Všechna představení se navzájem výrazně odlišují, ať už tématem či provedením. Jedno však mají společné – schopnost bourat prostřednictvím tance hranice států, genderu, ras i věku.