Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
28. března 2024, svátek má Soňa
Galerie Smečky: Vladimír Houdek / Parabola

Galerie Smečky: Vladimír Houdek / Parabola

Samostatná výstava jednoho z nejvýraznějších představitelů mladé a střední generace českých výtvarníků Vladimíra Houdka (*1984) představuje v Galerii Smečky vůbec poprvé výběr z jeho tvorby věnované koláži. Název Parabola odkazuje jak k dokonalosti geometrických tvarů, s jejímiž podobami je Houdkova tvorba dlouhodobě a neodlučitelně spjata, tak k „parabole“ protínající vrchol mezi jeho první a poslední částí tvorby za uplynulých devět let.

Soubor prací nazvaný Kabuki (2022–2023) vznikal v posledních měsících přímo pro výstavu v Galerii Smečky. Název souboru odkazuje ke stylizované japonské jevištní tvorbě, kterou doprovázely výrazné masky. Ty kromě jiného zakrývaly skutečnost, že zde muži hrají také ženské role. Stejně vyznívají rovněž Houdkovy práce: „V Kabuki používám masky s abstraktním geometrickým „tělem“ a s různými částmi těla, většinou jenom rukama a nohama. Je to jakýsi hybridní bezpohlavní útvar, který pořád prožívá svoji tělesnost. Masky se snažím metaforicky zasazovat do dnešní doby, která klade důraz na autonomii a vlastní jedinečnost. Přitom si uvědomuji překážku lidského „já“, jež má několik vrstev a používá různé „masky“, které nám umožňuji skrýt pravou podstatu naší osobnosti,“ vysvětluje Houdek.

Výstava Parabola představuje tyto nové práce spolu se staršími poprvé ve společném prostoru, a proto i v nově vznikajících vztazích a souvislostech. Nalezneme zde několik rozsáhlých cyklů na plátně i na papíře, jež se navzájem překrývají a doplňují. Prostor galerie v jedné části zaplňují výrazné barvy a expresivní podoby masek, aby je v jiné vystřídala tlumená, tónovaná barevnost pláten s kolážemi odkazujícími k tvorbě tradičních umělců a umělkyň evropské koláže 20. století. Houdek se netají svým obdivem k artificialismu, jehož představitelé projevovali zájem o nevědomé psychické procesy a psychoanalýzu. Není náhodou, že mezi ně patří Marie Čermínová zvaná Toyen i Jindřich Štyrský, kteří jsou zastoupeni ve sbírce koláží Pražské plynárenské, která umožnila i vznik této výstavy.

O autorovi

Vladimír Houdek (*1984) vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze v Ateliéru malířství II u Vladimíra Skrepla. Věnuje se klasické malbě, videu, koláži a experimentům s nimi. Vytváří nové vizuální formy navazující na modernistické a postmodernistické koncepty. Častým motivem jeho obrazů je kruh, který funguje jako prostředek obsahové výpovědi napříč jeho dílem. V roce 2010 se stal laureátem 4. ročníku Ceny kritiky pro mladou malbu, v roce 2012 laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého. Vedle významných českých institucí prezentoval své práce například v berlínské Schleicher/Lange, budapešťské Trafo Gallery nebo v Národním muzeu současného umění v Bukurešti. Je zastoupen v řadě domácích i zahraničních sbírek.

Galerie Smečky a firemní sbírka Pražské plynárenské

Galerie Smečky se výstavní činnosti věnuje již od roku 2005 a tematicky se zaměřuje především na českou koláž. Společnost Pražská plynárenská, která umožňuje provoz Galerie, vlastní největší kolekci české koláže čítající více než 550 děl. Ve sbírce jsou zastoupeni všichni významní čeští autoři a autorky, kteří se médiu koláže ve 20. století věnovali. Jádro sbírky předválečné avantgardy tvoří práce Toyen, Jindřicha Štyrského či Adolfa Hoffmeistera, poválečnou tvorbu reprezentují díla Jiřího Koláře, Běly Kolářové, Jana Koblasy, Libora Fáry, Květy Pacovské či Karla Trinkewitze.

Galerie Smečky, Ve Smečkách 24, Praha 1 – Nové Město
Otevřeno úterý–sobota, 11:00–18:00
Tel: 222 210 268, galerie.smecky@ppas.cz

 

ČTĚTE DÁLE

Již tuto středu zažijete Stalinův poslední western v MDK

Již tuto středu (27. 3.) se můžete těšit v našem oblíbeném divadle MDK na Stalinův poslední western. Jest černo-černá groteska o touze být šerifem.

Prahu navštíví TIM BURTON – a vy můžete být u toho!

Americký filmový mág – producent, scenárista, básník, loutkář – propojující nevinný dětský svět s odvrácenou stranou lidské existence a také vizionář spojující s neskutečnou lehkostí animaci s hranou tvorbou. Po 10 letech se vrací opět do Čech, aby dal svým obdivovatelům možnost nahlédnout do nejniternějších zákoutí své mysli.

Beats for Love vytahují další eso z rukávu - legendární Eric Prydz poprvé na festivalu v ČR!

Již za necelé čtyři měsíce odstartuje největší taneční párty marathon pod širým nebem. Ostravský festival elektronické hudby Beats for Love slaví své desáté výročí a při té příležitosti přivezou jeho organizátoři do Česka ty největší hvězdy světové taneční scény. Kromě již dříve avizovaného Davida Guetty přijede do Ostravy také švédská legenda, DJ a producent Eric Prydz, který již léta okupuje přední příčky světových hitparád a na festivalu v ČR vystoupí vůbec poprvé.

Meandry Prahy: neotřelý průvodce městem pro děti a jejich rodiče

Proč a za čím dnes chceme cestovat? Stačí se zeptat ChatGPT a umělý mozek lidstva vám naplánuje celý cestovní itinerář, v němž nebudou chybět módní místa ani osvědčené turistické taháky. Své zážitky je pak možné sdílet na sociálních sítích a porovnat v mřížkovém schématu s ostatními cestovateli, jak podobnou cestu jste zažili. Jenže co když se chcete nechat překvapit? Prožít daný okamžik v přítomnosti? Objevit na sociálních sítích neobjevené? A co teprve když cestujete s dětmi?!

Festival TANEC PRAHA spouští předprodej Prvních 10 dní s výraznou slevou – staňte se Early Birds!

Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla TANEC PRAHA, který tradičně patří k vrcholům sezóny v České republice, v červnu vstoupí do 36. ročníku. Jaký bude? Mimořádně různorodý a pestrý. Všechna představení se navzájem výrazně odlišují, ať už tématem či provedením. Jedno však mají společné – schopnost bourat prostřednictvím tance hranice států, genderu, ras i věku.

Zářivé jaro v Českých Budějovicích

S jarním probuzením města odzvonilo zimě, a České Budějovice ožívají do radostné nálady! Nechte se pozvat na tři nejvyhledávanější akce, které oživí centrum města a přinesou radost nejen místním, ale i návštěvníkům.