3. května 2025, svátek má Alexej
Jak uchovat Olomoucké tvarůžky v té nejlepší kvalitě? Zásadní je správná teplota skladování

Jak uchovat Olomoucké tvarůžky v té nejlepší kvalitě? Zásadní je správná teplota skladování

Svět sýrů je rozmanitý a nabízí širokou paletu chutí. Velmi oblíbené jsou například zrající sýry, mezi něž patří i jediný původně český sýr – Olomoucké tvarůžky. Chlouba české sýrařské tradice se pyšní bohatou historií, nezaměnitelnou chutí a vysokou výživovou hodnotou. Jak ale zajistit, aby si tvarůžková delikatesa udržela svou plnou chuť a aroma co nejdéle?

ilustracni-foto-jak-spravne-olomoucke-tvaruzky-skladovatt-1.jpg

Existuje několik tisíc druhů sýrů, které se liší zpracováním a konzistencí. Jednou z oblíbených kategorií jsou zrající sýry, které procházejí procesem zrání. Během tohoto období se odehrávají složité biochemické procesy ovlivňující chuť, vůni a texturu sýra. Zrající sýry vyžadují zvláštní péči, protože jejich kvalita se neustále vyvíjí a závisí na teplotě, vlhkosti a typu kultury. Typickým představitelem zrajících sýrů jsou právě Olomoucké tvarůžky.

Celý proces výroby Olomouckých tvarůžků je pod přísnou kontrolou. Od výběru nejkvalitnějších surovin až po finální balení prochází pečlivým dohledem, aby se k zákazníkům dostaly v té nejlepší kvalitě. „Kvalitu Olomouckých tvarůžků můžeme garantovat jen do chvíle, než je předáme dalším článkům distribučního řetězce. Pro zachování kvality sýra je tak nezbytné dodržet správné teplotní podmínky při přepravě, prodeji i skladování v domácnosti u konečného zákazníka, což je právě v rozmezí 4-8 °C,“ upozornil Rastislav Mikuška, vedoucí kvality společnosti A. W, výrobce tvarůžků pod značkou Olomoucké tvarůžky.

Tvarůžky zrají v symetrických vrstvách od povrchu ke středu, což ovlivňuje jejich chuť a konzistenci. Jsou ideální ke konzumaci v různých stádiích zralosti. „Olomoucké tvarůžky jsou živý produkt, který se neustále vyvíjí. Proto je důležité, aby byly skladovány ve stanovených podmínkách. Jen tak si zachovají svou charakteristickou chuť a krémovou texturu,“ uvedl Rastislav Mikuška.

Více než tři týdny před datem minimální trvanlivosti (DMT) bývají Olomoucké tvarůžky tužší a mají výrazné tvarohové jádro, což je ideální pro ty, kdo preferují jemnější chuť a pevnější konzistenci. Přibližně dva týdny před DMT se vyvíjí výraznější maz a chuť se stává intenzivnější. Jeden týden před DMT tvarůžky dosahují nejvyššího stupně zralosti, jsou plně prozrálé až k jádru, mají pikantnější chuť a měkčí texturu.

Olomoucké tvarůžky jsou bohaté na bílkoviny a vápník a mají nízkou energetickou hodnotu díky nízkému obsahu tuku. Jsou ideální pro zdravý životní styl a díky své jedinečné chuti představují výjimečný gastronomický zážitek.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

VYBRANÉ AKCE

ČTĚTE DÁLE

Pop up kavárna, gastro extravagance, přednášky i znovuotevřená vodárenská věž. Oslavy Holešovické tržnice startují již příští týden a návštěvníky čeká bohatý program

Holešovická tržnice je jako živý organismus, který dýchá s Prahou už více než století. Místo, kde se setkává syrová minulost s pulzující současností. Bývalá jatka, burza zvířat i zeleninový ráj – dnes scéna pro kulturu, jídlo a komunitu letos slaví 130 let od svého založení. Od 24. dubna do 14. května se zde odehraje série akcí, které svým osobitým způsobem propojí to nejzajímavější z minulosti a přítomnosti. Čekají vás zážitky, které vás překvapí, potěší a inspirují. Čas gastro performance BEEF, vůně starých receptů i futuristických chutí. Čas otevřené pop up kavárny s čítárnou a autentickým menu. Čas koncertů, které rozehrají Halu 17, i výstavy, která vás vezme na cestu časem až na samotný vrchol vodárenské věže.

Slepý test ležáků Prahy s rekordmanem: Kbelské pivo podruhé v řadě nejlepší

První pivní extraliga, respektovaný spolek znalců piva, podrobila na sklonku roku 2024 opětovnému testování pražské ležáky. A to tak, jak se to má dělat – anonymně ve slepém testu, přímo z výčepu, lednice nebo pultu, bez nominací, zápisného a sponzoringu. Za 15 let existence Extraligy však poprvé v soutěži o Krále Prahy zvítězil držitel koruny z předchozího roku – Kbelský pivovar se svou dvanáctkou 12 pilotů.

Smažený sýr jako král českých talířů: Kde se vzal a proč ho tak milujeme?

Mnozí z nás si nedokážou představit jídelní lístek bez smaženého sýra. A není divu! Kombinace křupavé strouhanky a dokonale rozteklého sýra je synonymem komfortního jídla, které si rádi dopřejeme jak v restauracích, tak doma. Jak se ale smažený sýr dostal na naše stoly a proč se stal neodmyslitelnou součástí české gastronomie?

Není to apríl! Popeyes dorazilo do Českých Budějovic

Ikonický Chicken Sandwich si ode dneška dáte i v Českých Budějovicích. Možnost jako první ochutnat unikátní kuřecí recepty, jedinečnou směs koření a další speciality louisiánské kuchyně si nenechaly ujít desítky fanoušků proslulé americké značky, první stovka sendvičů zmizela během půlhodiny. Restaurace v českobudějovickém IGY Centru je už pátou pobočkou Popeyes v Česku, ale první na jihu Čech.

Burger King® nově podává snídaně. K jejich uvedení uspořádal Pancake Party

BURGER KING® bude každý den od rána až do 11 hodin servírovat ve svých restauracích snídaňové menu. S kreativní agenturou Zaraguza proto v rámci Pancake Party přivezl do Česka trend Morning Disco a doprovodil jej soutěží v pojídání mini palačinek s malinovou polevou, jednoho z taháků dopolední nabídky.

CO TEĎ LETÍ V GASTRONOMII?

Gastronomie se neustále vyvíjí a trendy se mění s chutěmi zákazníků i technologickým pokrokem. Rok 2025 přináší několik zásadních směrů, které ovlivňují restaurace, kavárny i street food podniky.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.