6. prosince 2025, svátek má Mikuláš
Jiří Pavlíček: představuji pravý ginger beer

Jiří Pavlíček: představuji pravý ginger beer

Jak často se stane, že se do výroby nějakého nápoje pustí vystudování molekulární biolog? Jestli tedy někdo měl šanci udělat opravdu dobrý ginger beer, je jím jednoznačně Jiří Pavlíček.

Vždycky jsem si myslel, že ginger beer je limonáda, ale koukám, že váš Gingerrr obsahuje alkohol. Takže jsem si to asi myslel špatně, hádám…?

Ano, je to obecně zažité nepochopení tohoto nápoje. Je pravdou, že si lidé obvykle pod pojmem ginger beer představí pálivou limonádu, ale tradiční ginger beer je z čerstvé zázvorové šťávy a přirozeně kvašený – proto onen alkohol - a chuťově připomíná dle mého spíše cider. A když říkám tradiční, myslím tím nápoj původně z Indie, který si lidé doma vyráběli pro různé příležitosti.

pripitek.jpg

Jak vznikl nápad na Gingerrr?

Máme s kolegou síť veganských bister a ten jednoho dne přišel s myšlenkou, že bychom tam ginger beer mohli vyrábět. Z diskuzních fór jsme si přečetli, že je to nealko, takže to vypadalo jako dobrý nápad. Slušně jsme si naběhli. (smích) Při vývoji jsme zjistili, že jde o alkoholický nápoj (4%) a tím nám výroba ve veganských bistrech padla, protože to bylo příliš komplikované technologicky i legislativně. Ale nechtěl jsem se toho vzdát a tak nakonec vznikl Gingerrr jako samostatný projekt. Vtipné je, že velkou premiéru jsme plánovali na sobotu 14. března 2020 a ten víkend všechno kvůli prvnímu lockdownu zavřeli. Takže místo velkého startu bylo velké čekání. (smích)

Kolik nabízíte variant?

Momentálně máme v nabídce čtyři nápoje. Gingerrr Romantic je lehce zázvorový, sladší, plnější, bohatý na ovocné tóny. Gingerrr Heavy je sušší s výraznější pálivostí. Když ho pijete, chutná, pálí, ale je skvěle pitelný, takže si s chutí dáte další. Gingerrr Sweet Spice je skořicový speciál, kde jsou i další koření inspirovaná svařeným vínem. Poslední je Gingerrr Mate, což je kombinace alkoholického ginger beeru a odvaru ze zeleného matéčka. Má to takový pěkný dojezd, kdy člověk cítí dochuť matéčka, a pak přijede hřejivost zázvoru. Tradiční základ všech je samozřejmě kvašení, kdy pak před druhotným kvašením, než naplníme lahve, přidáváme ingredience pro chuťové varianty. U těchto dvou speciálů nejde o tu tradiční chuť, já bych to viděl tak, že u nich přecházíme od tradice k moderním trendům.

ginger-krabtaska-web.png

Kdo se ukrývá za značkou Gingerrr?

Jsme malá rodinná firma na českomoravském pomezí, kde máme výrobničku a kde jsme v klidném prostředí a kontaktu s přírodou. Zásadně nám záleží na kvalitě surovin, práce a náladě při výrobě. Věříme, že toto vše je v našich nápojích cítit. A že jsme malá rodinná firma myslím velmi doslovně – kromě mě a manželky je naší jedinou zaměstnankyní naše sousedka. A ještě do pomoci při výrobě zapojujeme našich pět dcer, takže vlastně podporujeme dětskou práci. (smích)

Kde všude je Gingerrr k dostání, vyjma vašich oficiálních stránek?

Svoje místo si nachází v craftbeerových obchodech, vinotékách, farmářských obchodech, ale i v kavárnách, bistrech, některých barech a restauracích. Jednoduše řečeno jsme tam, kde se pijí zajímavé a kvalitní nápoje. Také jsme na řadě míst, kde je nějaký streetfoodový stánek u stezky a tak podobně. Tam to našemu Gingerrru sluší. V sezóně objíždíme četné festivaly, kde náš Gingerrr s velkým úspěchem představujeme lidem. V anglicky mluvících zemích už je dávno doma, zato u nás tradici nemá, takže se jeho oblíbenost postupně buduje.

piknik.jpg

Jak jste volili příchutě, čerpal jste někde inspiraci?

Já se obecně při práci hodně spoléhám na intuici. A i když možná budu vypadat trochu bláznivě, než jsem se do výroby ginger beeru pustil, nikdy jsem ho neochutnal. Byl to záměr. Chtěl jsem ho uchopit po svém, vždycky to tak dělám. Napřed něco vyvíjím a pak to porovnám s tím, na co jsou lidé zvyklí. A hrozně mě potěšilo, když jsem se zhruba po třech letech dostal k anglické publikaci o ginger beeru od jednoho indického profesora a tam jsem z jeho popisu postupu zjistil, že jsem intuitivně vlastně podle tradičního způsobu výroby jel. Bylo to potěšující, ale i trochu smutné, protože to vlastně znamená, že jsem ho nakonec po svém neuchopil. (smích)

V názvu máte tři r, to asi nebude jen tak.

Není. Když píšete větu a chcete, aby myšlenka chvíli doznívala, uděláte tři tečky. A ze stejného důvodu máme v názvu Gingerrr tři r. Když ho pijete, ta hřejivost s vámi zůstává ještě nějakou dobu.

135-2-darkovy-box-3-1-pohled-sweetspice.png

V nabídce máte i různé dárkové sety.

Ano, zkrátka si vyberete, co vám chutná nebo vás zaujalo. Můžete si zvolit velikost lahví - máme třetinky, sedmičky i půllitrové plechovky, ze kterých mně osobně chutná Gingerrr nejvíc. Máme několik dárkových boxů, což je dobrý tip pro zajímavý a unikátní dárek. Pro domácí akce a partnery pak nabízíme i sudy. Zkrátka si u nás vybere každý.

www.gingerrr.cz

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Jak vznikají poctivé masové speciality. Příběh rodinné značky Čongrády

Co začalo v roce 2012 u dědečkova sporáku jako malý nápad, se dnes mění v příběh poctivého jídla, tradice a řemesla.

Detektiv BenoitBlanc se vrací. Netflix zveřejnil první trailer k pokračování Na nože

Netflix dnes představil první oficiální trailer k chystanému pokračování úspěšné detektivky Na nože. Fanoušci se návratu charismatického detektiva BenoitaBlanca v podání Daniela Craiga dočkají už 12. prosince.Nový díl s názvem Na nože: Probuzení mrtvého muže přinese hvězdné obsazení, včetně JosheO’Connora, GlennClose, Mily Kunis nebo Jeremyho Rennera. Režisérem a scenáristou je opět Rian Johnson, který se podílel i na dvou předchozích úspěšných filmech série.

Efektivní teplárny jako zbraň proti drahé energii. Kogenerace zrychluje evropskou transformaci

Evropa potřebuje rychlejší cestu ke snížení emisí i úsporám energie. Klíčovou roli v transformaci hrají moderní plynové kogenerační teplárny, které dokážou výrazně zefektivnit výrobu tepla a zároveň dodat elektřinu ve chvílích, kdy je jí v síti nedostatek.

Typické momenty českých Vánoc, bez kterých si svátky neumíme představit. Jaké jsou neměnné okamžiky českých Vánoc?

Každý rok slibujeme, že letos to vezmeme s klidem, bez spěchu a bez zbytečného cukroví. A každý rok dopadneme stejně – čekáme s napětím na zlaté prasátko, ujídáme bramborový salát už u oběda a tajně doufáme, že kapr v trojobalu přežije do večera. Některé okamžiky českých Vánoc se prostě nemění – a možná právě proto je máme tolik rádi.

Harmonie těla i duše v srdci Prahy – objevte masáže v Harmony Spa

V duchu pravého odpočinku a vnitřní transformace vás zveme do oázy klidu v samém centru Prahy, do prostoru, kde se spojuje starobylé umění doteku s novodobým přístupem k well-being. Studio Harmony Spa je místem, kde není jen o relaxaci, ale o hlubším prožitku, který vás posune dál.

Hudba a atmosféra kasina: kulturní význam a vliv na hráče

Když někdo vstoupí do kasina, okamžitě si všimne světel, barev a hlavně zvuků, které udávají tempo celému večeru.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.