17. listopadu 2025, svátek má Mahulena
Jiří Pavlíček: představuji pravý ginger beer

Jiří Pavlíček: představuji pravý ginger beer

Jak často se stane, že se do výroby nějakého nápoje pustí vystudování molekulární biolog? Jestli tedy někdo měl šanci udělat opravdu dobrý ginger beer, je jím jednoznačně Jiří Pavlíček.

Vždycky jsem si myslel, že ginger beer je limonáda, ale koukám, že váš Gingerrr obsahuje alkohol. Takže jsem si to asi myslel špatně, hádám…?

Ano, je to obecně zažité nepochopení tohoto nápoje. Je pravdou, že si lidé obvykle pod pojmem ginger beer představí pálivou limonádu, ale tradiční ginger beer je z čerstvé zázvorové šťávy a přirozeně kvašený – proto onen alkohol - a chuťově připomíná dle mého spíše cider. A když říkám tradiční, myslím tím nápoj původně z Indie, který si lidé doma vyráběli pro různé příležitosti.

pripitek.jpg

Jak vznikl nápad na Gingerrr?

Máme s kolegou síť veganských bister a ten jednoho dne přišel s myšlenkou, že bychom tam ginger beer mohli vyrábět. Z diskuzních fór jsme si přečetli, že je to nealko, takže to vypadalo jako dobrý nápad. Slušně jsme si naběhli. (smích) Při vývoji jsme zjistili, že jde o alkoholický nápoj (4%) a tím nám výroba ve veganských bistrech padla, protože to bylo příliš komplikované technologicky i legislativně. Ale nechtěl jsem se toho vzdát a tak nakonec vznikl Gingerrr jako samostatný projekt. Vtipné je, že velkou premiéru jsme plánovali na sobotu 14. března 2020 a ten víkend všechno kvůli prvnímu lockdownu zavřeli. Takže místo velkého startu bylo velké čekání. (smích)

Kolik nabízíte variant?

Momentálně máme v nabídce čtyři nápoje. Gingerrr Romantic je lehce zázvorový, sladší, plnější, bohatý na ovocné tóny. Gingerrr Heavy je sušší s výraznější pálivostí. Když ho pijete, chutná, pálí, ale je skvěle pitelný, takže si s chutí dáte další. Gingerrr Sweet Spice je skořicový speciál, kde jsou i další koření inspirovaná svařeným vínem. Poslední je Gingerrr Mate, což je kombinace alkoholického ginger beeru a odvaru ze zeleného matéčka. Má to takový pěkný dojezd, kdy člověk cítí dochuť matéčka, a pak přijede hřejivost zázvoru. Tradiční základ všech je samozřejmě kvašení, kdy pak před druhotným kvašením, než naplníme lahve, přidáváme ingredience pro chuťové varianty. U těchto dvou speciálů nejde o tu tradiční chuť, já bych to viděl tak, že u nich přecházíme od tradice k moderním trendům.

ginger-krabtaska-web.png

Kdo se ukrývá za značkou Gingerrr?

Jsme malá rodinná firma na českomoravském pomezí, kde máme výrobničku a kde jsme v klidném prostředí a kontaktu s přírodou. Zásadně nám záleží na kvalitě surovin, práce a náladě při výrobě. Věříme, že toto vše je v našich nápojích cítit. A že jsme malá rodinná firma myslím velmi doslovně – kromě mě a manželky je naší jedinou zaměstnankyní naše sousedka. A ještě do pomoci při výrobě zapojujeme našich pět dcer, takže vlastně podporujeme dětskou práci. (smích)

Kde všude je Gingerrr k dostání, vyjma vašich oficiálních stránek?

Svoje místo si nachází v craftbeerových obchodech, vinotékách, farmářských obchodech, ale i v kavárnách, bistrech, některých barech a restauracích. Jednoduše řečeno jsme tam, kde se pijí zajímavé a kvalitní nápoje. Také jsme na řadě míst, kde je nějaký streetfoodový stánek u stezky a tak podobně. Tam to našemu Gingerrru sluší. V sezóně objíždíme četné festivaly, kde náš Gingerrr s velkým úspěchem představujeme lidem. V anglicky mluvících zemích už je dávno doma, zato u nás tradici nemá, takže se jeho oblíbenost postupně buduje.

piknik.jpg

Jak jste volili příchutě, čerpal jste někde inspiraci?

Já se obecně při práci hodně spoléhám na intuici. A i když možná budu vypadat trochu bláznivě, než jsem se do výroby ginger beeru pustil, nikdy jsem ho neochutnal. Byl to záměr. Chtěl jsem ho uchopit po svém, vždycky to tak dělám. Napřed něco vyvíjím a pak to porovnám s tím, na co jsou lidé zvyklí. A hrozně mě potěšilo, když jsem se zhruba po třech letech dostal k anglické publikaci o ginger beeru od jednoho indického profesora a tam jsem z jeho popisu postupu zjistil, že jsem intuitivně vlastně podle tradičního způsobu výroby jel. Bylo to potěšující, ale i trochu smutné, protože to vlastně znamená, že jsem ho nakonec po svém neuchopil. (smích)

V názvu máte tři r, to asi nebude jen tak.

Není. Když píšete větu a chcete, aby myšlenka chvíli doznívala, uděláte tři tečky. A ze stejného důvodu máme v názvu Gingerrr tři r. Když ho pijete, ta hřejivost s vámi zůstává ještě nějakou dobu.

135-2-darkovy-box-3-1-pohled-sweetspice.png

V nabídce máte i různé dárkové sety.

Ano, zkrátka si vyberete, co vám chutná nebo vás zaujalo. Můžete si zvolit velikost lahví - máme třetinky, sedmičky i půllitrové plechovky, ze kterých mně osobně chutná Gingerrr nejvíc. Máme několik dárkových boxů, což je dobrý tip pro zajímavý a unikátní dárek. Pro domácí akce a partnery pak nabízíme i sudy. Zkrátka si u nás vybere každý.

www.gingerrr.cz

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

ADVENT S VŮNÍ PERNÍKU: TA SPRÁVNÁ ZASTÁVKA NA CESTĚ K VÁNOCŮM

Pardubice se v tomto období promění v místo, kde se mísí historie s vůní skořice, medu a vánočních dobrot. Když se rozsvítí vánoční strom, sváteční výzdoba a ulicemi se začne linout charakteristická vůně perníku, atmosféra připomene, že Vánoce nemusí být jen o spěchu, ale i o chvílích, které mají své kouzlo. Vánoční trhy na Pernštýnském náměstí

V KLADENSKÉM DIVADLE JSEM SPOKOJENÝ, ŘÍKÁ HEREC KOCEK A LÁKÁ NA BROADWAYSKÝ MUZIKÁL

Do povědomí širšího obecenstva vstoupil jako Adam Anenský v seriálu Sex O'Clock, zakrátko ho uvidíme coby spartakiádního vraha Straku v pokračování série Metoda Markovič. Mladičký herec Maximilián Kocek ale kariérní průlom zažívá i na divadelních prknech. V Kladně teď září v hlavní roli Broadwayí protřelého muzikálu Malý krámek hrůz. „Těžko jsem si mohl přát lepší příležitost se po maturitě na konzervatoři vyhrát,“ říká o svém kladenském angažmá dvacetiletý talent.

REGENSBURG, MĚSTO VÁNOČNÍCH ZÁZRAKŮ

V období adventu se Regensburg rozzáří zvláštním světlem. Když se odpoledne ponoří do tmy a vzduchem se nese vůně svařeného vína a skořice, promění se tato UNESCO-Welterbestadt v opravdový zimní sen. Na regensburských vánočních trzích se lidé scházejí, aby v teple světel stánků prožili kouzlo adventního času.

KATEŘINA KARHÁNKOVÁ

Vystudovala katedru animace na pražské FAMU, během studií absolvovala stáž na Bergen Academy of Art and Design v Norsku. Její autorské filmy Nový druh (2013) a Plody mraků (2017) získaly nespočet domácích i mezinárodních ocenění – z nich nejprestižnější je cena ECFA Short Film Award, která jí byla udělena v rámci Berlinale 2019 pro nejlepší evropský krátký film pro děti. Spolu s Alexandrou Májovou napsala a režírovala animovaný seriál Mlsné medvědí příběhy (2020, později uveden do kin také jako celovečerní film či vydán jako kniha a kuchařka pro děti), který vznikl ve čtyřstranné mezinárodní koprodukci. Nyní nás v kinech seznámí s Bubákem.

Zájem o firemní vánoční večírky v Česku roste. Bodují netradiční lokace

Po roce stráveném v kancelářích a zasedačkách hledají lidé během firemních večírků prostor k nadechnutí. Možnost na chvíli vystoupit z uzavřených stěn a hektických meetingů a ocitnout se v oáze klidu a zeleně. I proto v Česku roste zájem o vánoční firemní akce v netradičních lokalitách. V některých z nich meziročně až o třetinu.

ZLÍN: MĚSTO, KTERÉ SPOJUJE ARCHITEKTURU, PŘÍRODU I ZÁŽITKY

Zlín je město, které překvapí svou rozmanitostí. Funkcionalistická architektura, bohatá historie, okolní příroda i nečekaná místa lákají návštěvníky nejen z České republiky. Najdete zde nejkrásnější zoologickou zahradu v Česku, první mrakodrap s pojízdnou kanceláří, největší sbírku obuvi i interaktivní muzeum map, které nadchne děti i dospělé.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.