Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
20. dubna 2024, svátek má Marcela
Limoška: zakládáme si na unikátních příchutích

Limoška: zakládáme si na unikátních příchutích

Máte rádi sirupy? Pak by Vaší pozornosti neměla uniknout nabídka společnosti z Českého Krumlova, která se rozhodla zaměřit na výrobou přírodních sirupů z čerstvého ovoce a čerstvých bylin. Limošku založili dva krumlovští barmani, Lukáš Konečný a Jan Kučera. A právě s Lukášem jsme skončili na kus řeči.

dsc-3858.jpg

Trochu jsem to naťukl již v úvodu, přesto vašimi slovy: komu je Limoška přesně určena?

Vlastně je dobře, že se ptáte, protože se soustředíme hlavně na gastro, restaurace, kavárny, bary, bistra a tak podobně. Ale samozřejmě si přes webové stránky může naše produkty zakoupit kdokoli. Primárně se ale zaměřujeme na gastro segment. Přičemž to není jen o tom, že bychom dodali sirupy a tím to končí. Věnujeme se zaškolení personálu, rádi připravíme exkluzivní příchutě – spolupracujeme hned s několika restauracemi, kterým vytváříme jejich vlastní – a protože jsme původně barmani, sirup samozřejmě nabízíme i na drinky. (smích)

Jak se zrodil nápad na Limošku?

Nápad se zrodil při mojí práci za barem. Rád jsem se účastnil různých barových soutěžích po České republice a Evropě a když se chtěl člověk odlišit od ostatních, tak si vždy musel připravit pro porotu něco extra, co ostatní soutěžící nemají. Takže jsem si doma dělal různé sirupy, infuze, tinctury a cor- dialy. Ale největší impuls mi dala jedna paní, co chodila na kávičky a limonády do baru, kde jsem pracoval. Když tam přišla potřetí, tak se mě zeptala, jestli si může koupit sirup domů. Odpověděl jsem, že bohužel sirupy nejsou na prodej, že si je dělám sám pro sebe na soutěže. Na to mi řekla, že je to velká škoda, ať popřemýšlím o tom, že bych si založil firmu, aby je mohla kupovat svým dětem. Paní byla moje první zákaznice a doteď objednává každý měsíc a jsem jí za to nesmírně vděčný, že mi dala myšlenku, aby se zrodila LIMOŠKA. Limošky si sice primárně vychutnáte jako limonádu, ale taky z ní taky rádi připravujeme alko verze na léto a nebo na zimu různé punče a svařáky.

dsc-3974.jpg

Bylo obtížné přeměnit nápad v realitu?

Překvapivě nejsložitější bylo najít vhodné prostory. Tam jsem se zapotil víc než u vytváření příchutí. (smích) Ale nakonec všechno vyšlo, jak mělo a jsem rád, že firma Limoška stoupá každým rokem.

Co jsem koukal, máte nabídku produktů, ze kterých si podle mě vybere skutečně každý. Jakým způsobem jste volil příchutě, které budete vyrábět?

Inspiraci beru prakticky všude. Když se zrodil nápad Limoška, tak první sirup byl bezpochybu grep-koriandr. Miluju hořký chutě a asijskou kuchyni, tak jsem to spojil do sirupu a vznikla z toho podle mě úžasná chuť! A s proseccem a kapkou sody je ještě lepší. (smích) No a pak se přidávaly další příchutě, teď momentálně máme v nabídce 18 druhů sirupů a plánujeme další přidávat. Na léto chystáme novinky například Mango nebo rakytník-pomeranč. Naše sirupy vznikají macerací po dobu až 28 hodin, záleží na druhu bylinek a ovoce. U nás nic neprojde varem, všechno se dělá za studena, což si myslím, že jsme jediní, kdo to tak dělá. Za mě je to nejlepší způsob zpracování a výroby, všechny vitamíny a chutě zůstávají tam, kde mají. Soustředíme se také na sezónnost ovoce, rádi pracujeme s místními dodavateli na ovoce. Máme pána z Novohradských hor, který nám pěstuje na míru všechny bylinky a sezónní ovoce, které používáme do Limošky. Ovocem myslím jahody, meruňky švestky nebo bezový květ. Pán všechno pěstuje v bio kvalitě. V létě děláme hodně sezónní příchutě typu jahoda-bazalka nebo meruňka-máta. Také máme další zajímavé příchutě jako třeba výběrová káva s borůvkou nebo jablko-kiwi. A také děláme hodně oblíbený tonikový sirup s příchutí citrusů.

dsc-9589-1024x683.jpg

První příspěvek na vašem Facebooku se datuje na listopad roku 2018. O rok později se začala rozbíhat pandemie. Jak Vás to zasáhlo?

Ano, v roce 2018 byla oficiálně spuštěna Limoška. Začali jsme ze třemi příchutěmi a pak postupně přidávali další a další. Sortiment máme rozdělený na jarní-letní příchutě a pak podzimní-zimní.

Kde všude lze limoška zakoupit?

Na našich stránkách www.limoskaoriginal.cz a začínáme spolupracovat se distributory zdravé výživy po jižních Čechách. Rádi také objíždíme různé street food festivaly a jarmarky po celé České republice.

small_1.jpg

Hádám, že nabízíte i dárkové sety...

Ano dárkové sady máme po 4 kusech o objemu 0,25l a pak po 2 kusech o objemu 0,5l. Tyhle dárkové sady fungují většinou o Vánocích, berou to firmy jako dárky pro svoje zaměstnance. Jsme schopni udělat i na zakázku svoji vlastní krabičku s potiskem a s věnováním, s různými druhy sirupů nebo ginger shotů. Nyní plánujeme na Vánoce dělat limitovanou edici čtyř druhů ginger shotů.

limoska-wide-big.png

ČTĚTE DÁLE

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína

Celkem 46 stánků, 30 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, k tomu vhodná gastronomie, bohatý doprovodný program – to vše nabídne už 13. ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 18. května na pravém břehu Vltavy na Rašínově nábřeží.

Chci, aby se v mém divadle všichni cítili jako doma

Zatímco se jiná divadla v době pandemie strachovala o přežití, zlatá slavice Lucie Bílá podnikla odvážný krok a pustila se do rekonstrukce bývalé Ta Fantastiky. Díky ní scéna v pražské Karlově ulici prošla velkou proměnou a zároveň dostala nové jméno. Jak se Divadlu Lucie Bílé daří několik let od otevření?

Bitcoin je sexy punkáč, na kterého Wall Street letí

Poprvé v historii lidstva můžeme sledovat vznik aktiva, které měli nejdříve obyčejní lidé a až dlouho potom si na něj směly sáhnout finanční „vládci světa“. Jmenuje se Bitcoin a tohle je příběh sexy finančního punkáče, kterému lezou nejmocnější firmy do zadele.

Největší blbost je chtít cestovat a brečet, že na to nemám finance

Odjakživa byla přesvědčená, že si bude spokojeně žít v Praze jako pravá měšťanda. To se ale před lety změnilo. „Začala jsem se více zajímat o zdravý životní styl. Zjistila jsem, že výlety, které jsem začala podnikat, fungují jak po fyzické stránce, tak po psychické. Teď už si bez cestování a pobytu v přírodě neumím představit život,“ říká cestovatelka Veronika Křížová (28), která své zážitky, tipy a rady sdílí na Instagramu a TikToku Cestuj_s_Veru.

Obchodní dům Máj v centru Prahy začíná psát novou kapitolu

Po rekonstrukci se veřejnosti znovu otevře už v červnu, láká na nákupy, špičkovou gastronomii i nejmodernější zábavu

BTC Prague 2024. Největší bitcoinová akce v Evropě!

V návaznosti na velmi úspěšný první ročník v roce 2023 se BTC Prague v červnu 2024 vrací do hlavního města. Jedná se o největší konferenci v Evropě zaměřenou pouze na bitcoin.