Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
29. března 2024, svátek má Taťána
Lucie Hvězdová: materiál je pro mě alfou a omegou všeho

Lucie Hvězdová: materiál je pro mě alfou a omegou všeho

Kousky pod značkou COCAT vytváří oděvní návrhářka Lucie Hvězdová. Šití ji provází celý život a opravdu ho miluje. Kde bere Lucie svou inspiraci a jak se vlastně značka COCAT zrodila, nejen o tom v našem rozhovoru.

dscf0163.jpg

Kdy jste poprvé začala koketovat s myšlenkou vytvoření vlastní oděvní značky?

Upřímně mě to napadlo až na mateřské, kdy jsem se k oděvní tvorbě vrátila. I když mám oděvnictví vystudované a od mala jsem něco šmodrchala rukama, tak mě ze začátku ani moc nelákalo se tím živit, ale po pár letech strávených v korporátu jsem si uvědomila, že to není cesta pro mě a moje kreativní duše strádá. Mateřská byl ideální odrazový můstek, ale zároveň bylo velmi složité skloubit péči o miminko a podnikání, jsem ráda, že ty začátky jsou už za mnou.

Máme COCAT chápat jako malou značku?

Ano, COCAT je primárně o jedné osobě. Jen s výrobou mi vypomáhají dvě až tři šikovné švadlenky, bez nich by to už nešlo. Zajišťuji přípravu výroby, střihy, výběr a nákup materiálů, distribuci do obchodů, marketing, sociální sítě, objednávky, správu e-shopu, fotografování, účast na marketech. K tomu je v dnešní době potřeba se i vzdělávat v sociálních sítích a správě e-shopu. Většinou je toho příliš, ale když vás práce baví…

dscf0239.jpg

Komu jsou vaše výrobky určeny?

Postupem času, kdy se se svými zákaznicemi potkávám osobně, jsem velmi překvapená, že se u mě oblékne úplně každá žena v každém věku. Mladá studentka, její maminka i teta. Úspěšná manažerka i maminka od dětí. Mám hodně široký záběr. A na věku absolutně nezáleží. Třeba moje desénové mikiny nakupují i dámy věku přes šedesát let, to je prostě nádherné. Jsem za to velmi vděčná, každého nákupu si velmi vážím, díky tomu mohu dělat, co mě baví, naplňuje a dává smysl. A za to velmi děkuji.

S jakými materiály pracujete?

Materiál je pro mě alfou a omegou všeho. Pokud ušijete super krásné šaty, ale použijete umělou látku, ve které jste jak v igelitu, nikdo je nebude rád nosit a už se k vám nevrátí. Takže látky, které já používám, jsou přírodní materiály, které jsou prodyšné, splývavé, příjemné na tělo a vždy si je rády znovu obléknete. Ale zároveň musí odpovídat rychlému a náročnému způsobu života dnešních žen. Takže jsou pratelné v pračce a když se po vyprání dají vyvěsit na ramínko, není nutné je ani žehlit. Je pro mě důležité, aby materiál používáním neztratil barvu ani tvar a oděv tak sloužil řadu let.

dscf5870.jpg

Měla jste od začátku jasno, jaké kousky budete šít?

Začínala jsem oděvními doplňky hlavně velkými šátky v neobvyklých barevných designech, v té době tu nic takového nebylo. Ale byla to i trochu nutnost, začít něčím menším, né tolik náročným na výrobu. Byla jsem v té době na mateřské s roční dcerkou. Postupem času mě to táhlo dál, a jelikož mám vystudované oděvnictví tak přejít do výroby oděvů pro mě nebyl žádný problém. Zařadila jsem do nabídky nabírané sukně, později šaty a už to jelo. Teď mě to absolutně naplňuje a baví. Věřím, že je to na těch věcech i vidět, že to dělám s láskou a péčí. Každý kus mi projde rukama, i když ho zrovna sama neušiji, ale musím ho zkontrolovat, zabalit apod. než ho pustím do světa. Každý kus oděvu si hýčkám. A když vidím rozzářenou zákaznici v šatech nebo mikině, kterou si právě zkouší, to je ta největší odměna.

Jak to přesně v COCAT funguje? Vytvoříte model a pak podle objednávek šijete dle parametrů zákazníků, nebo vytvoříte hned několik kousků v různých velikostech a ty poté nabízíte?

Obojí je správně. Tvořím malé série oděvů, které následně jsou v nabídce v obchodech, nebo je mám s sebou na nějakém marketu a samozřejmě je mám i v nabídce na svém e-shopu, ale na ten je bohužel málo času a tak tam nabídka není tak široká, jako je v obchodech nebo na marketech. Dále vše také šijeme na zakázku, tedy na míru zákaznicím.

dscf9400.jpg

Oblečení COCAT lze přirozeně zakoupit na vašich oficiálních stránkách. Jsou někde i v kamenných prodejnách?

CVRK Orionka, CVRK Letná, CVRK Václav. nám. Srdcofka Chomutov, Fairly local design shop Olomouc a nově v Place store Praha Národní.

A poslední otázka, která se pravda nabízela hned zpočátku, ale chtěl jsem si ji nechat až na závěr jako tečku - proč jako název COCAT? :)

Nad názvem značky jsem dost přemýšlela. Chtěla jsem, aby evokovala veselost, hravost a vztah k módě. Od začátku jsem si hrála se slovem COCO, mé oblíbené, ale nechtěla jsem, aby takto prvoplánově se jmenovala moje značka a tak různými přesmyčkami vznikla COCAT (čti koket) vyjadřující právě tu jiskřivost, hravost a koketnost, jako sama móda vlastně je.

 

ČTĚTE DÁLE

Již tuto středu zažijete Stalinův poslední western v MDK

Již tuto středu (27. 3.) se můžete těšit v našem oblíbeném divadle MDK na Stalinův poslední western. Jest černo-černá groteska o touze být šerifem.

Bitcoin je sexy punkáč, na kterého Wall Street letí

Poprvé v historii lidstva můžeme sledovat vznik aktiva, které měli nejdříve obyčejní lidé a až dlouho potom si na něj směly sáhnout finanční „vládci světa“. Jmenuje se Bitcoin a tohle je příběh sexy finančního punkáče, kterému lezou nejmocnější firmy do zadele.

Největší blbost je chtít cestovat a brečet, že na to nemám finance

Odjakživa byla přesvědčená, že si bude spokojeně žít v Praze jako pravá měšťanda. To se ale před lety změnilo. „Začala jsem se více zajímat o zdravý životní styl. Zjistila jsem, že výlety, které jsem začala podnikat, fungují jak po fyzické stránce, tak po psychické. Teď už si bez cestování a pobytu v přírodě neumím představit život,“ říká cestovatelka Veronika Křížová (28), která své zážitky, tipy a rady sdílí na Instagramu a TikToku Cestuj_s_Veru.

Rekreační areál Sázavský ostrov - Ostrov plný zábavy na Zlaté řece Sázavě!

Rekreační areál Sázavský ostrov se nachází ve městě Sázava v krásné krajině Středního Posázaví, pouhých 45km od Prahy (exit 34 z dálnice D1).

Obchodní dům Máj v centru Prahy začíná psát novou kapitolu

Po rekonstrukci se veřejnosti znovu otevře už v červnu, láká na nákupy, špičkovou gastronomii i nejmodernější zábavu

V Divadle Lampion na Kladně se stanou zázraky

Druhou premiérou sezony 2023/2024 na téma V každém příběhu se skrývá zázrak bude autorská inscenace pro diváky od 7 let Krotitelé zázraků pojednávající o magickém světě dětí a o rodičích, kteří je občas neposlouchají, aniž by o tom sami věděli. Režie se ujal renomovaný tvůrce inscenací pro dětské diváky Jiří Ondra. Slavnostní premiéra proběhne 28. března v Divadle Lampion.