Jakým způsobem vzniknul návrh podoby budov Hostivaru?
Návrh budovy pivovaru H1 vznikl v architektonickém ateliéru ADR pod vedením Petra Koláře. Tento projekt získal od Obce architektů čestné uznání v kategorii novostavba v rámci Grand Prix architektů 2014. Stejné studio je autorem Hostivaru H2.
Jak podporuje Hostivar místní komunitu?
Podporujeme místní baráčníky, hasiče, Sokol, organizujeme podzimní běh Hostivařská 15, v létě na našich zahradách probíhají dětská zábavná odpoledne s programem, každé úterý promítáme filmy, každý čtvrtek si u nás zákazníci mohou poslechnout různé kapely. Na konci léta pořádáme jeden větší koncert, letos to byl koncert skupiny Sto zvířat, v loňském roce Mňága a Žďorp.
Jaká piva máte v nabídce a které máte nejradši?
Pivovary Hostivar mají ve stálé nabídce 3 spodně kvašená piva, 4 svrchně kvašená piva a 1 pivo nealko-holické. Ze spodně kvašených piv jsou to světlá 11, polotmavá 12 a světlá 13, ze svrchně kvašených piv 10 ALE, 14 Black ALE, 14 RED ALE, a 15 H-ALE. Moji oblíbenci jsou všechna naše piva, ale na žízeň si nejčastěji dávám světlou 11, pokud mám chuť na plné pivo s vyšší hořkostí, dám si naší světlou 13. Ostatně naše třináctka obhájila titul Nejlepší silné světlé pivo z minipivovaru v prestižní soutěži International Beer Festival Budweis a současně byla letos vyhlášena druhým nejlepším pivem ze všech přihlášených vzorků. Odborná porota ji ocenila v konkurenci více než 1400 piv z téměř 300 pivovarů z 24 zemí.
Jak často vaříte další speciály?
Speciály se snažíme vařit minimálně 4 x do roka, podle sezony, nebo podle významných dnů. Tradičně vaříme vánoční speciál, Martinskou 14 nebo v létě kyseláč s různými ovocnými příchutěmi. Velikou oblibu si našla naše 10 ALE vařená ze čtyř sladů a chmelená pouze jedním chmelem, u tohoto piva je významná vyšší hořkost, kterou máme rádi. Dále pak hodně prodávaným druhem je naše 14 RED ALE, to je naopak spíše sladovější pivo.
Má Hostivar nějakou vyhlášenou specialitu?
Naše kuchyně je zaměřena na tu českou. Samozřejmě se nevyhýbáme ani mezinárodním receptům, ale těžiště je v klasice jako je guláš, řízky, pečená vepřová žebra. Co se vymyká pivovarské klasice jsou burgery, které jsou stále populárnější. I díky tomu, že si bulky pro hamburgery vyrábíme sami v naší pekárně.
Čím se od sebe vaše pivovary odlišují?
Oba podniky vycházejí ze stejného základu, takže v provozu příliš odlišností nenajdete. Cíl mají oba pivovary stejný, aby naši zákazníci byli spokojeni, dobře se najedli a napili a rádi se vraceli. Hlavní rozdíl mezi H1 a H2 je kromě velikosti varny (na H2 je technologie pivovaru cca 4x větší než na H1) v tom, že v rámci H2 jsme vybudovali malou řemeslnou pekárnu a Drive okénko pro nákup přímo z auta. O pekárně můžu říct, že si popularitu získala. Náš kváskový chléb je opravdu oblíbený. Na našich ručně dělaných 3krát kynutých rohlících si snadno vybudujete závislost. A buchty, moravské koláče, frgály a loupáky v ničem nezaostávají.
Jak se vám povedlo přežít náročné podmínky během lockdownu?
Díky našemu drive okénku se nám dařilo o trochu lépe než restauracím, které musely prodávat pouze ze dveří. Výhoda byla i šířka sortimentu, kterou jsme mohli nabídnout, tj výborné pivo, poctivé pečivo a dobré jídlo. Rozšířili jsme nabídku i o některé farmářské produkty jako je mléko, máslo a jogurty. A musím říct, že si lidé nákup z auta oblíbili a nakupují tak stále.
Jak často pořádáte v Hostivaru kulturní akce?
Kulturní akce pořádáme v letním období na našich dvou pivovarských zahradách. Na zahradě H1, kde je dětské hřiště pořádáme celé léto jednou týdně různé programy pro děti jako je skládání lega, malování vlastních loutek, vystoupení klauna. Na H2 jsou programy orientovány na dospělé. Každé úterý zde promítáme nějaký film a každý čtvrtek hrají různé kapely. Tedy pokud to počasí dovolí. Všechny tyto akce pořádáme bez vybírání vstupného. Jedinou výjimkou je každoroční velký koncert poslední čtvrtek v srpnu, kdy už zveme opravdu známe kapely a tady bychom to bez vstupného už nezvládli. Letos u nás hrálo Sto zvířat, v minulosti Mňága a Žďorp, Vltava nebo Dan Bárta & Illustratosphere.
Chystáte na podzimní a zimní sezonu nějaké novinky?
Ano, teď se blíží Svatomartinské období, kdy kromě tradičního speciálu a martinské husy naše pekárna poprvé připravila tradiční martinské rohlíčky. Pak na Vánoce máme nachystány vánoční pivní 4packy. Jejich design je opravdu povedený a myslím, že se lidem bude líbit.
HOSTIVAR
Lochotínská 656, Praha 15
h1@pivovar-hostivar.cz
+420 702 202 903
Facebook
Instagram
www.pivovar-hostivar.cz