22. prosince 2025, svátek má Šimon

Kavárna Alchymista

Adresa:
Jana Zajíce 975/7, Praha 7 17000
Telefon:
233383746

Otevírací doba

Pondělí
10:30 - 19:30
Úterý
10:30 - 19:30
Středa
10:30 - 19:30
Čtvrtek
10:30 - 19:30
Pátek
10:30 - 19:30
Sobota
10:30 - 19:30
Neděle
10:30 - 19:30
Právě je zavřeno

Poskytované služby

Pořádání akcí

Nekuřácká cukrárna, kavárna a čajovna s jedenáctiletou tradicí. Vytvořena je v retro stylu evokujícího období kaváren první republiky. Dominantou příjemného, dřevem obloženého interiéru je stropní malba znázorňující relikvie alchymie. Atmosféru starých dob dokresluje tématická hudba, nabídka denního tisku a čerstvé květiny. Propojením se sousední galerií Scarabeus si můžete prohlédnout exponáty galerie.

Cukrárna, čajovna a kafírna Alchymista byla otevřena v červenci roku 1998. Je vytvořena v retrostylu, který navazuje na prvorepublikové kavárny. Nabízí příjemné prostředí v dřevem obložených prostorách, které navrhl arch. Martin Stránský a realizovala jej firma Kuber. Prostoru dominuje nástropní malba Jana Kristoforiho, symbolizující alegorii alchymie. Tento významný český umělec se věnoval tématu alchymie i ve svých dalších malířských a grafických dílech.. Prostředí spoluvytváří příjemná stylová hudba, nabídka denního tisku a čerstvé květiny z květinářství Jitky Kolmanové (Farského 1, Praha 7). Z důvodů velkého zájmu zákazníků byla v cukrárně Alchymista v roce 2006 provedena rekonstrukce, kterou podle návrhu majitelů realizovala firma Tandler. Došlo k propojení s galerií Scarabeus, která se od roku 1995 věnuje prezentaci autorských výstav českých i zahraničních umělců (www.galeriescarabeus.cz). V roce 2009 byly provedeny prostorové změny, došlo k rozšíření kapacity kavárny a k propojení s muzeem kávy (www.muzeumkavy.cz), které seznamuje návštěvníky s historií pěstování kávy, výrobou kávovinových náhražek, historickými reklamními materiály o kávě, sbírkou dóz na kávu, s mlýnky, pražičkami a dalšími předměty týkající se kávy.

V roce 2010 došlo k propojení celého prostoru s výstavními prostory galerie scarabeus. Celý projekt tak dostal zastřešující název Letenský Montmartre. Součástí tohoto komplexu je romantická zahrada (letní,jarní,podzimní) ve vnitrobloku, která je zároveň součástí galerijní expozice pro exteriérové artefakty. Část zahrady s jezírkem a rybami je určena i pro posezení s konzumací pro hosty kavárny Alchymista. Ojedinělou zahradu, návštěvníci nazývají oázou velkoměsta. Galerii, cukrárnu a zahradu založila výtvarnice Kateřina Ebelová, Ph.D. V posledních letech se o provoz cukrárny Alchymista stará její dcera Mgr. Patricie Ebelová. Jelikož se Alchymista nachází mezi dvěma krásnými parky – Stromovkou a Letenskými sady, tedy místy častých procházek se psy, je i pes naším hostem (žádáme však hosty, aby byl na vodítku). Nyní u nás najdete i malý koutek pro děti k dispozici jsou též pastelky a papíry na kreslení.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

U Váhy: 300 let pražských příběhů a poctivé české kuchyně

Na Smíchově, jen pár minut od centra, stojí dům, který vítá hosty už víc než 310 let. Hostinec U Váhy není další turistická zastávka v centru – je to skutečný pražský hostinec s rodinným příběhem, poctivou českou kuchyní a atmosférou, díky které se i cizinec cítí jako štamgast.

Zážitek pod stromeček: když vánoční dárek není věc, ale společně prožitý okamžik

Vánoce se každoročně nesou ve znamení radosti, očekávání… a také plných dětských pokojů. Hračky přibývají, ale času na jejich skutečné prožití je čím dál méně. Právě proto se stále více rodin zamýšlí nad tím, zda letos Vánoce nepojmout jinak. Místo další věci darovat dětem něco, co nezmizí v koutě –společný zážitek.

Michelinský šéfkuchař Gal ben Moshe vaří svůj příběh v restauraci Parzival v Praze na Starém Městě

Šest let vařil Gal ben Moshe pod michelinskou hvězdou ve vlastní restauraci Prism v Berlíně. Teď v Praze otevírá restauraci Parzival, ve které prostřednictvím chutí a vůní vypráví svůj osobní příběh. Parzival je fusion fine diningová zážitková restaurace, kterou on sám popisuje jako hluboce osobní místo, kde sdílí všechny své gastronomické zkušenosti a vypráví je prostřednictvím jídla.

Dopřejte si kávové Vánoce. Máme pro vás tři tipy na neodolatelné kávové cukroví

Češi milují kávu. Je součástí našich rán, odpoledních pauz i večerních zklidněnípo rušném dni. A s blížícími se Vánoci je také skvělou inspirací pro něco, co milujeme snad ještě víc – pro cukroví. Vůně másla, vanilky a čerstvě namleté kávy dokáže vytvořit vánoční atmosféru, která je útulná, stylová a přitom moderní. A dobrou zprávou je, žedruhů kávového cukroví existuje mnohem víc, než byste čekali.

Zažijte ty nejzářivější vánoční prázdniny! Winter Wonderland má otevřeno.

Winter Wonderland – to je kouzelný světelný park, kde zaplatíte jen jednou a dopřejete si nekonečné množství zábavy! Hudba, smích, světelné efekty a barevné pohádkové dobrodružství. Hledáte tip na zábavu mezi vánočním cukrovím a pohádkami? Chcete se vydat na okouzlující vánoční procházku?Tak neváhejte a vydejte se snít! Máme otevřeno i během vánočních prázdnin. A pokud chcete své nejbližší potěšit opravdu vtipně a originálně, darujte jim vstupenky! Darovat zážitek je prostě in a kdo by nechtěl plusové body za nejskvělejší vánoční nápad. Navštivte www.wonderlandpraha.cz. Šanci máte do 11. ledna 2026

Vánoční průzkum Too Good To Go: téměř polovina českých domácností připravuje na svátky příliš mnoho jídla

Zatímco vyhazování zbytků z Vánoc přiznává 28 % Čechů, téměř polovina uvádí, že se v jejich domácnosti na Vánoce připraví příliš mnoho jídla. Právě to je však nejčastějším důvodem vyhazování vánočních zbytků. Z průzkumu společnosti Too Good To Go, který byl proveden ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK, také vyplývá, že Češi za sváteční jídlo utratí v průměru 2000 Kč, 62 % z nich na něm však plánuje letos více šetřit.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.