Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
27. července 2024, svátek má Věroslav
Naučná stezka, šifrovací hra i svátek vína... V Hodoníne se nudit nebudete!

Naučná stezka, šifrovací hra i svátek vína... V Hodoníne se nudit nebudete!

„Vinohrady, vinohrady, dobré vínko dáváte …“, zpívá se v jedné moravské lidové písni. Přijměte pozvání pohostinných lidí z Hodonína a ochutnejte skvělá vína při zvuku houslí a cimbálu na zdejší tradiční slavnosti opěvující vrchol vinařské sezóny, která se letos koná 16. září. Nicméně do tohoto líbezného města se můžete vydat i v případě, že nejste milovníky »tekuté vinné révy«. Hodonín nabízí daleko více zajímavých aktivit. Ve zdejších ulicích si například můžete zahrát šifrovací hru nebo se projít po stopách Tomáše Garrigue Masaryka, který se hlásil k tomu, že ho moravsko-slovenské pomezí formovalo a bylo pro něj dětských domovem.

dsc02750-krojovani-gvu.JPG

 

Tajemství Geniálního Myslitele 

Když žijete v malém městě, život běží v poklidném rytmu událostí, které se pravidelně opakují. Procházíte stejná místa, oslavujete slavné rodáky a potkáváte své sousedy, z nichž jednou možná slavní rodáci budou. Když je vám třináct, hledáte dobrodružství, která lze zažít v ulicích. A pak se jednoho dne vzbudíte a zjistíte, že je město doslova pokryté plakáty s jednoduchým nápisem Tajemství Geniálního Myslitele. 

Hned pod nimi najdete vysvětlení. Hra plná tajemství ukrytých v ulicích našeho města. Chce se vám hrát hned? Klidně hrajte, ale nejdřív si postavte tým. Vezměte babičku, milovnici křížovek, ta zná vždy ta správná slova. Přizvěte strýce, který miluje knihy a zdejší knihovna je mu dávno malá. Přiberte kámoše od sousedů, který léta vyhrává matematické olympiády. Snad to bude stačit, aby právě váš tým došel až na konec bludiště. Právě v něj se promění vám dobře známé ulice města Hodonína.

Město Hodonín totiž připravilo pro novou letní turistickou sezónu šifrovací hru Tajemství geniálního Myslitele. Od července můžete hru otestovat na stránce https://trails.cryptomania.cz/hodonin/. Do hry lze vstoupit také načtením QR kódu z titulní stránky herní brožury, která je k dispozici v Turistickém informačním centru města Hodonína nebo na webových stránkách města www.hodonin.eu

Herní systém vás požádá o registraci, na zadaný e-mail pak přijde odkaz do hry a kliknutím na něj se do hry dostanete. Hra začíná u informačního centra (Turistické informační centrum města Hodonína, Národní třída 36, Hodonín). 

image.jpg

 

Naučná stezka Po stopách TGM

Kudy šel T. G. Masaryk při své návštěvě Hodonína v roce 1924? Kde se zastavil a proč? To vše se nově doví každý, kdo se vydá v Masarykových stopách po nové stezce. Povedou ho bronzové tabulky umístěné v chodnících od vlakového nádraží přes Galerii výtvarného umění, pěší zónu, či radnici až do Masarykova muzea v Hodoníně

Naučná stezka měří 1,7 km a spojuje celkem jedenáct zastavení, která jsou buď turistickými cíli, nebo významnými místy. Záměrem bylo vybudovat ve městě stezku, která by symbolicky spojovala místa, která Masaryk v Hodoníně navštívil 18. 6. 1924.

dsc-8375-3.JPG

Instalované cedulky obsahují QR kódy, kde se každý dozví o každé ze zastávek mnoho informací. Například i takové podrobnosti, jako doslovné citace toho, co kde pronesl. Kdo není fanouškem moderních technologií, může použít vydanou brožurku, která vše do podrobností popisuje. Tištěný průvodce je k dostání v městském informačním centru, v Regionálním centru či Masarykově muzeu. 

Bezprostředním impulsem byla i možnost zapojení se do aktivit tematicky zaměřených na česko-slovenskou vzájemnost, slovenské osobnosti, jejichž činnost souvisela s osobností T. G. Masaryka.

Masaryk sám se celoživotně hlásil ke krajině moravsko-slovenského pomezí jako k místu, jež ho formovalo a bylo jeho dětským domovem. Stezka napomáhá k upevnění jeho odkazu v rodném městě.

 

 

Více informací najdete na: www.hodonin.eu

Turistické informační centrum města Hodonína 

Národní třída 36, 695 01 Hodonín 

Tel: +420 518 351 437 

Tel: +420 518 352 577 

@: info@muhodonin.cz 

 

ČTĚTE DÁLE

BOTANICKÁ ZAHRADA V LIBERCI VÁS OHROMÍ

Botanická zahrada v Liberci je nejstarší botanickou zahradou v České republice. Její historie sahá až do roku 1875. Komplex devíti expozičních skleníků v sobě skrývá exotické rostliny z celého světa.

Opava slaví 800. Buďte u toho!

„Perla Slezska“ v letošním roce slaví úctyhodných 800 let. Městská práva jí přiřknul Přemysl Otakar I. dekretem v roce 1224 a od té doby zažila mnohé.
Reklama
reklama

TÁBORSKÉ KULTURNÍ LÉTO

Město Tábor v létě nabídne rozmanité kulturní akce. Těšit se můžete na stálice letního programu Jazzový Tábor a festival pouličního divadla Komedianti v ulicích. Rekonstrukcí historické bitvy vzdáme hold husitskému hejtmanu Janu Žižkovi, jenž skonal právě před 600 lety.

DEADPOOL & WOLVERINE

Nemá smysl předstírat, že o tomhle filmu něco opravdu víme. Studia Marvel/Disney drží celý příběh pod pokličkou a jistí jsme si jenom tím, že ukecaný žoldák ve filmu spojí síly s verzí Wolverina, který ve svém vesmíru nedokázal uspět.

Vítejte v parku DinoLive!

Tento fascinující park v Praze nabízí setkání s více než 70 pohyblivými dinosaury v životních velikostech, z nichž někteří dosahují délky až 18 metrů!