9. května 2025, Den matek, svátek má Ctibor
Objevte chutě Regiónu Bratislava

Objevte chutě Regiónu Bratislava

Pokud jste gurmán nebo prostě jen milovník dobré kuchyně, Bratislavský kraj pro vás připravil několik skvostů, které stojí za návštěvu. Gastronomie tohoto regionu je stejně rozmanitá jako dědictví mnoha kultur a národů, které zde žily. Díky tomu můžete ochutnat speciality Slováků, Maďarů, Němců, Židů, Čechů, ale i Chorvatů a Bulharů. Od tradiční slovenské kuchyně až po moderní inovace. Přinášíme vám tipy na restaurace, které si zaslouží vaši pozornost a které prostě musí být na vašem wish listu.

bratislavske-rozky-1.JPG

Bratislava

Bratislavské rohlíky jsou s hlavním městem spojeny od konce 16. století a byly dodávány i na císařský dvůr do Vídně. Od roku 2012 nese jejich receptura s typickou ořechovou nebo makovou náplní hrdě ochrannou známku EU "Zaručená tradiční specialita". Pochutnat si na nich můžete v několika provozovnách, kam je dodává řemeslná pekárna FANTASTICO. Jejich výrobky se pečou podle původních receptur, řemeslným způsobem a z nejkvalitnějších surovin. Jsou držiteli certifikátů kvality Zaručená tradiční specialita EU a Značka kvality SK 2. stupně.

modra-c-ajka-ko-pia.jpeg

Šlechtické posezení

Kdo by odolal možnosti povečeřet přímo na Bratislavském hradě? Hradná Hviezda je neodolatelným zážitkem pro milovníky historie. Tento koncept je velmi elegantní a umožňuje každému zákazníkovi zažít pocit, že se na chvíli stal členem šlechty. Z hradní terasy je město jako na dlani a zejména večer plné romantiky.

unnamed-3.jpg

Malé Karpaty

Za skutečným gastronomickým zážitkem vás zveme do Slovenského Grobu, Království pečených hus. Husy se zde pečou podle staletých rodinných receptů a na tradiční husí maso, lokše, pečeně a zelí sem jezdí návštěvníci z celého světa. V kterékoli z restaurací Cechu husacinárov (lidí, kteří pečou husy) se můžete těšit na vynikající jídlo i obsluhu a vybrat si z řady útulných interiérů, nádvoří nebo sklípků. Protože jsme pod svahy Malých Karpat, foie gras se zapíjí hlavně místním vínem a místní vám vysvětlí, že vhodné je jak červené, tak bílé.

husacina-1.jpg

Návštěva rovná se zážitek a jen vy rozhodujete, zda mu podlehnete, nebo odoláte", to je motto restaurace Mlýn 108 v Modře, která nabízí zážitkovou gastronomii v rekonstruovaném vodním mlýně ze 16. století. Veškeré suroviny si zde pěs- tují sami a připravují je podle vlastních receptur. Kombinací drobných detailů vytvořili harmonii mezi prostředím a kuchyní. Hosté se zde cítí příjemně a usmívají se již od příchodu.

Záhoří

Skalica, místo, kde láska k tradičním řemeslům žije dál. I dnes můžeme pocítit původní chuť jejich proslulého trdelníku, protože zachovali původní recepturu, která se předávala z generace na generaci. Skalický trdelník od Havlíkú věnuje každému trdelníku zvláštní pozornost. Používají pouze kvalitní suroviny, které trdelníkům dodávají nezaměnitelnou chuť, vůni a kvalitu. Trdelníky pečou na bukovém dřevě a zásadně ručně. 

skalicky-trdelni-k.jpeg

Domácí halušky, domácí ovčí sýr, čerstvý horký chléb, koláč jako od babičky. Po návštěvě salaše prostě zatoužíte. Biofarma Príroda se nachází ve Stupavě a najdete zde klid a pohodu, jakou jste možná dlouho hledali. Každý si zde najde něco pro sebe. Od těch nejmenších až po partu přátel, kteří si chtějí v klidu popovídat a ochutnat slovenské gurmánské pochoutky vlastní výroby.

modra-c-ajka.jpeg

Bratislavský region je plný rozmanitých chutí, které uspokojí chuťové pohárky každého. Ať už dáváte přednost tradiční slovenské kuchyni, moderním novinkám nebo mezinárodním chutím, tyto restaurace jsou připraveny vás potěšit a poskytnout vám nezapomenutelné gastronomické zážitky.

bratislavaregion.travel

brat-1.jpg

 

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Jedinečná interaktivní expozice Pilsner Urquell: The Original Beer Experience láká za zážitky i jídlem

Ponořte se do příběhu prvního zlatého ležáku přímo v historickém centru Prahy. Interaktivní expozice Pilsner Urquell: The Original Beer Experience přibližuje okolnosti vzniku plzeňského piva všemi smysly.

Vyshyvanka Day 2025 v Holešovické tržnici: festival přátelství, ukrajinské kultury a gastronomie

Ve čtvrtek 15. května 2025 se Holešovická tržnice opět naplní barvami, vůněmi a písněmi, které ztělesňují ukrajinské tradice. Čtvrtý ročník festivalu Vyshyvanka Day zve všechny, kdo chtějí nahlédnout do srdce ukrajinské kultury – skrze chutě domova, mistrovství řemesel, tradiční hudební vystoupení i krásu ručně vyšívaných krojů, které nesou příběhy předávané z generace na generaci. Den plný setkávání, sdílení a radosti začne v 11:00 a potrvá až do 22:00 hodin. Vstupné na akci je dobrovolné.

Kutnohorská galerie GASK ožije hudbou

Kutná Hora bude v sobotu 14. června 2025 dějištěm festivalu A Day of Sound, který Galerie Středočeského kraje (GASK) letos pořádá jako součást oslav 30. výročí zapsání města na seznam světového dědictví UNESCO. Festival propojí hudbu a vizuální umění v prostorách tří historických objektů – jezuitské koleje, kaple Božího těla a kostela sv. Jakuba. Návštěvníky čekají koncerty staré i současné hudby, audiovizuální performance, procházky plné zvuku a umění, i hudební workshopy pro děti. Zvláštní prostor bude věnován „zvukovému kinu“ v barokní lékárně jezuitské koleje a site-specific videoprojekci v kostele sv. Jakuba.

Automobilová slavnost a výstava LEGENDY 2025: 30. května až 1. června 2025.

Slavnost LEGENDY 2025 se blíží! Od 30. května do 1. června promění Výstaviště Praha Holešovice v největší automobilový svátek v České republice. Už teď se můžete těšit na unikátní program, který osloví nejen milovníky historických vozů, ale také všechny fanoušky moderní automobilové technologie, rychlosti a vášní spojených s motorismem.

Hudba na vinicích s Raiffkou roste: šestá lokalita, více koncertů, noví interpreti

Série letních open air koncertů vsadí v roce 2025 na osvědčené hvězdy česko-slovenské scény. Od května do září se chystá přes 50 hudebních vystoupení, na nichž uslyšíte například No Name, Jelen, Mig 21, Čechomor, Queenie, Vojtu Dyka, Tomáše Kluse, Horkýže Slíže a poprvé také Adama Ďuricu. K pěti stávajícím lokalitám spojených s vínem navíc přibude Kutná Hora.

Divadlo Kladno: Závěrečnou premiérou 110. sezony bude Zítra to roztočíme, drahoušku.

S divadelní sezónou 2024/2025 se začneme loučit 2. 5. 2025 poslední premiérou před divadelními prázdninami. Uvedeme jevištní úpravu slavné filmové komedie Petra Schulhoffa „Zítra to roztočíme, drahoušku“, přičemž režie se zhostil režisér, tanečník a choreograf Gustav Skála, který se na kladenské jeviště vrací po práci na inscenaci Charleyova teta v roce 2007.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.