Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
27. července 2024, svátek má Věroslav
Objevte chutě Regiónu Bratislava

Objevte chutě Regiónu Bratislava

Pokud jste gurmán nebo prostě jen milovník dobré kuchyně, Bratislavský kraj pro vás připravil několik skvostů, které stojí za návštěvu. Gastronomie tohoto regionu je stejně rozmanitá jako dědictví mnoha kultur a národů, které zde žily. Díky tomu můžete ochutnat speciality Slováků, Maďarů, Němců, Židů, Čechů, ale i Chorvatů a Bulharů. Od tradiční slovenské kuchyně až po moderní inovace. Přinášíme vám tipy na restaurace, které si zaslouží vaši pozornost a které prostě musí být na vašem wish listu.

bratislavske-rozky-1.JPG

Bratislava

Bratislavské rohlíky jsou s hlavním městem spojeny od konce 16. století a byly dodávány i na císařský dvůr do Vídně. Od roku 2012 nese jejich receptura s typickou ořechovou nebo makovou náplní hrdě ochrannou známku EU "Zaručená tradiční specialita". Pochutnat si na nich můžete v několika provozovnách, kam je dodává řemeslná pekárna FANTASTICO. Jejich výrobky se pečou podle původních receptur, řemeslným způsobem a z nejkvalitnějších surovin. Jsou držiteli certifikátů kvality Zaručená tradiční specialita EU a Značka kvality SK 2. stupně.

modra-c-ajka-ko-pia.jpeg

Šlechtické posezení

Kdo by odolal možnosti povečeřet přímo na Bratislavském hradě? Hradná Hviezda je neodolatelným zážitkem pro milovníky historie. Tento koncept je velmi elegantní a umožňuje každému zákazníkovi zažít pocit, že se na chvíli stal členem šlechty. Z hradní terasy je město jako na dlani a zejména večer plné romantiky.

unnamed-3.jpg

Malé Karpaty

Za skutečným gastronomickým zážitkem vás zveme do Slovenského Grobu, Království pečených hus. Husy se zde pečou podle staletých rodinných receptů a na tradiční husí maso, lokše, pečeně a zelí sem jezdí návštěvníci z celého světa. V kterékoli z restaurací Cechu husacinárov (lidí, kteří pečou husy) se můžete těšit na vynikající jídlo i obsluhu a vybrat si z řady útulných interiérů, nádvoří nebo sklípků. Protože jsme pod svahy Malých Karpat, foie gras se zapíjí hlavně místním vínem a místní vám vysvětlí, že vhodné je jak červené, tak bílé.

husacina-1.jpg

Návštěva rovná se zážitek a jen vy rozhodujete, zda mu podlehnete, nebo odoláte", to je motto restaurace Mlýn 108 v Modře, která nabízí zážitkovou gastronomii v rekonstruovaném vodním mlýně ze 16. století. Veškeré suroviny si zde pěs- tují sami a připravují je podle vlastních receptur. Kombinací drobných detailů vytvořili harmonii mezi prostředím a kuchyní. Hosté se zde cítí příjemně a usmívají se již od příchodu.

Záhoří

Skalica, místo, kde láska k tradičním řemeslům žije dál. I dnes můžeme pocítit původní chuť jejich proslulého trdelníku, protože zachovali původní recepturu, která se předávala z generace na generaci. Skalický trdelník od Havlíkú věnuje každému trdelníku zvláštní pozornost. Používají pouze kvalitní suroviny, které trdelníkům dodávají nezaměnitelnou chuť, vůni a kvalitu. Trdelníky pečou na bukovém dřevě a zásadně ručně. 

skalicky-trdelni-k.jpeg

Domácí halušky, domácí ovčí sýr, čerstvý horký chléb, koláč jako od babičky. Po návštěvě salaše prostě zatoužíte. Biofarma Príroda se nachází ve Stupavě a najdete zde klid a pohodu, jakou jste možná dlouho hledali. Každý si zde najde něco pro sebe. Od těch nejmenších až po partu přátel, kteří si chtějí v klidu popovídat a ochutnat slovenské gurmánské pochoutky vlastní výroby.

modra-c-ajka.jpeg

Bratislavský region je plný rozmanitých chutí, které uspokojí chuťové pohárky každého. Ať už dáváte přednost tradiční slovenské kuchyni, moderním novinkám nebo mezinárodním chutím, tyto restaurace jsou připraveny vás potěšit a poskytnout vám nezapomenutelné gastronomické zážitky.

bratislavaregion.travel

brat-1.jpg

 

ČTĚTE DÁLE

BOTANICKÁ ZAHRADA V LIBERCI VÁS OHROMÍ

Botanická zahrada v Liberci je nejstarší botanickou zahradou v České republice. Její historie sahá až do roku 1875. Komplex devíti expozičních skleníků v sobě skrývá exotické rostliny z celého světa.

Opava slaví 800. Buďte u toho!

„Perla Slezska“ v letošním roce slaví úctyhodných 800 let. Městská práva jí přiřknul Přemysl Otakar I. dekretem v roce 1224 a od té doby zažila mnohé.

TÁBORSKÉ KULTURNÍ LÉTO

Město Tábor v létě nabídne rozmanité kulturní akce. Těšit se můžete na stálice letního programu Jazzový Tábor a festival pouličního divadla Komedianti v ulicích. Rekonstrukcí historické bitvy vzdáme hold husitskému hejtmanu Janu Žižkovi, jenž skonal právě před 600 lety.

Kunovice se vrátí do zlatého věku letectví. Na přehlídce tam představí jedinečnou kolekci uniforem ČSA

Letecké muzeum v Kunovicích bude v sobotu 20. 7. večer patřit fanynkám a fanouškům módy, uniforem a Československých aerolinií. V rámci jedinečné přehlídky nazvané "ČSA se vrací do Kunovic!" tam modelky a modelové předvedou historii této letecké společnosti zhmotněnou v dobových stejnokrojích palubního personálu.

Hvězdárna Štefánikova má opět „okno ke hvězdám“

V dubnu letošního roku byl konečně znovu nainstalován zpět do kopule Štefánikovy hvězdárny největší dalekohled. Tento jedinečný přístroj, který váží 5,5 tuny, prošel v uplynulých dvou letech v německé Jeně kompletní renovací. Nejen o jeho renovaci jsme si povídali s vedoucím Štefánikovy hvězdárny Tomášem Proseckým a ředitelem Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy Jakubem Rozehnalem.

Objevujte túry v Dolním Rakousku: V rytmu pěší turistiky

Od padajících vodopádů a šumících potoků, které se vinou výraznými soutěskami, až po idylická horská jezera a říční krajiny: sílu vody lze cítit na turistických stezkách Dolního Rakouska. Ale nejen při pěší turistice můžeme čerpat z tohoto cenného zdroje. Kde energie vody proudí obzvlášť silně, ukazují objevitelské výpravy v Dolním Rakousku.