18. listopadu 2025, svátek má Romana
Objevte chutě Regiónu Bratislava

Objevte chutě Regiónu Bratislava

Pokud jste gurmán nebo prostě jen milovník dobré kuchyně, Bratislavský kraj pro vás připravil několik skvostů, které stojí za návštěvu. Gastronomie tohoto regionu je stejně rozmanitá jako dědictví mnoha kultur a národů, které zde žily. Díky tomu můžete ochutnat speciality Slováků, Maďarů, Němců, Židů, Čechů, ale i Chorvatů a Bulharů. Od tradiční slovenské kuchyně až po moderní inovace. Přinášíme vám tipy na restaurace, které si zaslouží vaši pozornost a které prostě musí být na vašem wish listu.

bratislavske-rozky-1.JPG

Bratislava

Bratislavské rohlíky jsou s hlavním městem spojeny od konce 16. století a byly dodávány i na císařský dvůr do Vídně. Od roku 2012 nese jejich receptura s typickou ořechovou nebo makovou náplní hrdě ochrannou známku EU "Zaručená tradiční specialita". Pochutnat si na nich můžete v několika provozovnách, kam je dodává řemeslná pekárna FANTASTICO. Jejich výrobky se pečou podle původních receptur, řemeslným způsobem a z nejkvalitnějších surovin. Jsou držiteli certifikátů kvality Zaručená tradiční specialita EU a Značka kvality SK 2. stupně.

modra-c-ajka-ko-pia.jpeg

Šlechtické posezení

Kdo by odolal možnosti povečeřet přímo na Bratislavském hradě? Hradná Hviezda je neodolatelným zážitkem pro milovníky historie. Tento koncept je velmi elegantní a umožňuje každému zákazníkovi zažít pocit, že se na chvíli stal členem šlechty. Z hradní terasy je město jako na dlani a zejména večer plné romantiky.

unnamed-3.jpg

Malé Karpaty

Za skutečným gastronomickým zážitkem vás zveme do Slovenského Grobu, Království pečených hus. Husy se zde pečou podle staletých rodinných receptů a na tradiční husí maso, lokše, pečeně a zelí sem jezdí návštěvníci z celého světa. V kterékoli z restaurací Cechu husacinárov (lidí, kteří pečou husy) se můžete těšit na vynikající jídlo i obsluhu a vybrat si z řady útulných interiérů, nádvoří nebo sklípků. Protože jsme pod svahy Malých Karpat, foie gras se zapíjí hlavně místním vínem a místní vám vysvětlí, že vhodné je jak červené, tak bílé.

husacina-1.jpg

Návštěva rovná se zážitek a jen vy rozhodujete, zda mu podlehnete, nebo odoláte", to je motto restaurace Mlýn 108 v Modře, která nabízí zážitkovou gastronomii v rekonstruovaném vodním mlýně ze 16. století. Veškeré suroviny si zde pěs- tují sami a připravují je podle vlastních receptur. Kombinací drobných detailů vytvořili harmonii mezi prostředím a kuchyní. Hosté se zde cítí příjemně a usmívají se již od příchodu.

Záhoří

Skalica, místo, kde láska k tradičním řemeslům žije dál. I dnes můžeme pocítit původní chuť jejich proslulého trdelníku, protože zachovali původní recepturu, která se předávala z generace na generaci. Skalický trdelník od Havlíkú věnuje každému trdelníku zvláštní pozornost. Používají pouze kvalitní suroviny, které trdelníkům dodávají nezaměnitelnou chuť, vůni a kvalitu. Trdelníky pečou na bukovém dřevě a zásadně ručně. 

skalicky-trdelni-k.jpeg

Domácí halušky, domácí ovčí sýr, čerstvý horký chléb, koláč jako od babičky. Po návštěvě salaše prostě zatoužíte. Biofarma Príroda se nachází ve Stupavě a najdete zde klid a pohodu, jakou jste možná dlouho hledali. Každý si zde najde něco pro sebe. Od těch nejmenších až po partu přátel, kteří si chtějí v klidu popovídat a ochutnat slovenské gurmánské pochoutky vlastní výroby.

modra-c-ajka.jpeg

Bratislavský region je plný rozmanitých chutí, které uspokojí chuťové pohárky každého. Ať už dáváte přednost tradiční slovenské kuchyni, moderním novinkám nebo mezinárodním chutím, tyto restaurace jsou připraveny vás potěšit a poskytnout vám nezapomenutelné gastronomické zážitky.

bratislavaregion.travel

brat-1.jpg

 

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

TAJEMNÁ TŘEBÍČ VÁS VTÁHNE DO HISTORIE, KULTURY A KOUZLA ADVENTU V OBJETÍ UNESCO

Třebíč – město, kde se starobylá tajemství a silné příběhy snoubí s přítomností, a kde klidné soužití dvou odlišných kultur, křesťanské a židovské, vyneslo místní památky na prestižní Seznam kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Přivoňte si k historii a nechte se vtáhnout do atmosféry místa, které ožívá v čase, kdy se halí do kouzelného adventního hávu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE SE CHYSTAJÍ NA KOUZELNÉ VÁNOCE

Jihočeská metropole České Budějovice už připravuje bohatý adventní program, který potěší místní i návštěvníky všech generací.

PŘÍBĚH PRAŽSKÉHO HRADU

Expozice Příběh Pražského hradu připomíná tisíciletou historii místa, v němž se utvářely dějiny české státnosti, a to skrze originální předměty ze sbírek Pražského hradu, příběhy lidí, kteří zde působili, i interaktivní program. Expozice byla otevřena v roce 2004 v prostorách gotického podlaží Starého královského paláce. Zahrnuje také dětský program, který zábavnou formou přibližuje historii hradního areálu i nejmenším návštěvníkům.

ADVENT S VŮNÍ PERNÍKU: TA SPRÁVNÁ ZASTÁVKA NA CESTĚ K VÁNOCŮM

Pardubice se v tomto období promění v místo, kde se mísí historie s vůní skořice, medu a vánočních dobrot. Když se rozsvítí vánoční strom, sváteční výzdoba a ulicemi se začne linout charakteristická vůně perníku, atmosféra připomene, že Vánoce nemusí být jen o spěchu, ale i o chvílích, které mají své kouzlo. Vánoční trhy na Pernštýnském náměstí

REGENSBURG, MĚSTO VÁNOČNÍCH ZÁZRAKŮ

V období adventu se Regensburg rozzáří zvláštním světlem. Když se odpoledne ponoří do tmy a vzduchem se nese vůně svařeného vína a skořice, promění se tato UNESCO-Welterbestadt v opravdový zimní sen. Na regensburských vánočních trzích se lidé scházejí, aby v teple světel stánků prožili kouzlo adventního času.

Zájem o firemní vánoční večírky v Česku roste. Bodují netradiční lokace

Po roce stráveném v kancelářích a zasedačkách hledají lidé během firemních večírků prostor k nadechnutí. Možnost na chvíli vystoupit z uzavřených stěn a hektických meetingů a ocitnout se v oáze klidu a zeleně. I proto v Česku roste zájem o vánoční firemní akce v netradičních lokalitách. V některých z nich meziročně až o třetinu.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.