21. prosince 2025, svátek má Natálie
Objevte chutě Regiónu Bratislava

Objevte chutě Regiónu Bratislava

Pokud jste gurmán nebo prostě jen milovník dobré kuchyně, Bratislavský kraj pro vás připravil několik skvostů, které stojí za návštěvu. Gastronomie tohoto regionu je stejně rozmanitá jako dědictví mnoha kultur a národů, které zde žily. Díky tomu můžete ochutnat speciality Slováků, Maďarů, Němců, Židů, Čechů, ale i Chorvatů a Bulharů. Od tradiční slovenské kuchyně až po moderní inovace. Přinášíme vám tipy na restaurace, které si zaslouží vaši pozornost a které prostě musí být na vašem wish listu.

bratislavske-rozky-1.JPG

Bratislava

Bratislavské rohlíky jsou s hlavním městem spojeny od konce 16. století a byly dodávány i na císařský dvůr do Vídně. Od roku 2012 nese jejich receptura s typickou ořechovou nebo makovou náplní hrdě ochrannou známku EU "Zaručená tradiční specialita". Pochutnat si na nich můžete v několika provozovnách, kam je dodává řemeslná pekárna FANTASTICO. Jejich výrobky se pečou podle původních receptur, řemeslným způsobem a z nejkvalitnějších surovin. Jsou držiteli certifikátů kvality Zaručená tradiční specialita EU a Značka kvality SK 2. stupně.

modra-c-ajka-ko-pia.jpeg

Šlechtické posezení

Kdo by odolal možnosti povečeřet přímo na Bratislavském hradě? Hradná Hviezda je neodolatelným zážitkem pro milovníky historie. Tento koncept je velmi elegantní a umožňuje každému zákazníkovi zažít pocit, že se na chvíli stal členem šlechty. Z hradní terasy je město jako na dlani a zejména večer plné romantiky.

unnamed-3.jpg

Malé Karpaty

Za skutečným gastronomickým zážitkem vás zveme do Slovenského Grobu, Království pečených hus. Husy se zde pečou podle staletých rodinných receptů a na tradiční husí maso, lokše, pečeně a zelí sem jezdí návštěvníci z celého světa. V kterékoli z restaurací Cechu husacinárov (lidí, kteří pečou husy) se můžete těšit na vynikající jídlo i obsluhu a vybrat si z řady útulných interiérů, nádvoří nebo sklípků. Protože jsme pod svahy Malých Karpat, foie gras se zapíjí hlavně místním vínem a místní vám vysvětlí, že vhodné je jak červené, tak bílé.

husacina-1.jpg

Návštěva rovná se zážitek a jen vy rozhodujete, zda mu podlehnete, nebo odoláte", to je motto restaurace Mlýn 108 v Modře, která nabízí zážitkovou gastronomii v rekonstruovaném vodním mlýně ze 16. století. Veškeré suroviny si zde pěs- tují sami a připravují je podle vlastních receptur. Kombinací drobných detailů vytvořili harmonii mezi prostředím a kuchyní. Hosté se zde cítí příjemně a usmívají se již od příchodu.

Záhoří

Skalica, místo, kde láska k tradičním řemeslům žije dál. I dnes můžeme pocítit původní chuť jejich proslulého trdelníku, protože zachovali původní recepturu, která se předávala z generace na generaci. Skalický trdelník od Havlíkú věnuje každému trdelníku zvláštní pozornost. Používají pouze kvalitní suroviny, které trdelníkům dodávají nezaměnitelnou chuť, vůni a kvalitu. Trdelníky pečou na bukovém dřevě a zásadně ručně. 

skalicky-trdelni-k.jpeg

Domácí halušky, domácí ovčí sýr, čerstvý horký chléb, koláč jako od babičky. Po návštěvě salaše prostě zatoužíte. Biofarma Príroda se nachází ve Stupavě a najdete zde klid a pohodu, jakou jste možná dlouho hledali. Každý si zde najde něco pro sebe. Od těch nejmenších až po partu přátel, kteří si chtějí v klidu popovídat a ochutnat slovenské gurmánské pochoutky vlastní výroby.

modra-c-ajka.jpeg

Bratislavský region je plný rozmanitých chutí, které uspokojí chuťové pohárky každého. Ať už dáváte přednost tradiční slovenské kuchyni, moderním novinkám nebo mezinárodním chutím, tyto restaurace jsou připraveny vás potěšit a poskytnout vám nezapomenutelné gastronomické zážitky.

bratislavaregion.travel

brat-1.jpg

 

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

U Váhy: 300 let pražských příběhů a poctivé české kuchyně

Na Smíchově, jen pár minut od centra, stojí dům, který vítá hosty už víc než 310 let. Hostinec U Váhy není další turistická zastávka v centru – je to skutečný pražský hostinec s rodinným příběhem, poctivou českou kuchyní a atmosférou, díky které se i cizinec cítí jako štamgast.

Cestujte bez stresu: proč se vyplatí mít pojištění, které opravdu funguje?

Kdo někdy cestoval do zahraničí, ví, že i výlet naplánovaný do posledního detailu může narušit jeden nečekaný moment. Při zavírání kufru si člověk často jen pomyslí: „Snad bude všechno v pohodě.“ Většinou je. A právě proto se občas zapomíná, jak tenká hranice odděluje bezstarostný výlet od chvíle, která dokáže zamávat i těmi největšími dobrodruhy.

Michelinský šéfkuchař Gal ben Moshe vaří svůj příběh v restauraci Parzival v Praze na Starém Městě

Šest let vařil Gal ben Moshe pod michelinskou hvězdou ve vlastní restauraci Prism v Berlíně. Teď v Praze otevírá restauraci Parzival, ve které prostřednictvím chutí a vůní vypráví svůj osobní příběh. Parzival je fusion fine diningová zážitková restaurace, kterou on sám popisuje jako hluboce osobní místo, kde sdílí všechny své gastronomické zkušenosti a vypráví je prostřednictvím jídla.

Dopřejte si kávové Vánoce. Máme pro vás tři tipy na neodolatelné kávové cukroví

Češi milují kávu. Je součástí našich rán, odpoledních pauz i večerních zklidněnípo rušném dni. A s blížícími se Vánoci je také skvělou inspirací pro něco, co milujeme snad ještě víc – pro cukroví. Vůně másla, vanilky a čerstvě namleté kávy dokáže vytvořit vánoční atmosféru, která je útulná, stylová a přitom moderní. A dobrou zprávou je, žedruhů kávového cukroví existuje mnohem víc, než byste čekali.

ROK NA SVĚTĚ. MLÁDĚ GIBONA ZE ZOOPRAHA DOSTALO SYMBOLICKÉ JMÉNO BAYU

Pátek třináctého – pro skupinu gibonů stříbrných v Zoo Praha šťastný den. Loni v prosinci totiž zkušená samice Alang Alang přivedla na svět čtvrtého potomka. Živelná povaha samečka se propsala i do jeho jména Bayu, které mu nyní vybrali chovatelé. Indonésky znamená vítr.Zvědavý a hravý mladík vyniká svou nebojácností a trénuje pro gibony typickou brachiaci. První mládě tohoto ohroženého druhu se v pražské zoo narodilo před deseti lety, zároveň šlo o první přírůstek v Česku.

Zažijte ty nejzářivější vánoční prázdniny! Winter Wonderland má otevřeno.

Winter Wonderland – to je kouzelný světelný park, kde zaplatíte jen jednou a dopřejete si nekonečné množství zábavy! Hudba, smích, světelné efekty a barevné pohádkové dobrodružství. Hledáte tip na zábavu mezi vánočním cukrovím a pohádkami? Chcete se vydat na okouzlující vánoční procházku?Tak neváhejte a vydejte se snít! Máme otevřeno i během vánočních prázdnin. A pokud chcete své nejbližší potěšit opravdu vtipně a originálně, darujte jim vstupenky! Darovat zážitek je prostě in a kdo by nechtěl plusové body za nejskvělejší vánoční nápad. Navštivte www.wonderlandpraha.cz. Šanci máte do 11. ledna 2026
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.