Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
7. května 2024, svátek má Stanislav
Ojedinělá expozici ze Světa Medúz

Ojedinělá expozici ze Světa Medúz

Na střeše OC Arkády Pankrác v Praze 4 objevíte ojedinělou expozici ze světa mořských živočichů – je jí medúzárium Svět Medúz, kde naleznete více než 10 tisíc medúz různých druhů, tvarů i velikostí v 38 akváriích.

326702631-1621515824958607-6679982149521892870-n.jpg

Zcela unikátní světový projekt medúzária, kde se pod jednou střechou prolíná ohromující život medúz s audiovizuálními efekty. Ohromí vás největší akvárium ve tvaru koule, které je zapsané v Guinnesově světě rekordů. Pojme 2 tisíce litrů vody, to největší "běžné" akvárium pak 5 tisíc litrů vody a dohromady je ve všech akváriích až 12 500 litrů vody.

Medúza je oceánský tvor se skutečným kouzlem. Podél oceánských proudů se nechává unášet již po milióny let a svou křehkou krásu předvádí v fascinující podmořské show. Svět medúz je doplněn audiovizuálnímí efekty a pro děti je připraven tobogán, dětské hřiště a interaktivní dětský koutek.

349599439-1281170559485648-8880752440833002352-n.jpg

Zajímavosti Světa Medúz

K nejpozoruhodnějším druhům v pankráckém medúzáriu patří Turritopsis dohrnii. Tyto medúzy jsou schopny ovlivnit svůj životní cyklus a z dospělé fáze medúzy se vrátit do stádia polypu. Kořenoústce hrbolaté se zas kvůli jejímu zvláštnímu vzhledu přezdívá volské oko. V pankráckých akváriích lidé spatří i australskou čtyřhranku Fleckerovu. Působí nenápadně, je však jedním z nejjedovatějších zvířat světa – svými žahadly dokáže usmrtit až 60 lidí. V zařízení pracuje také specialista na množení medúz. Starat se o medúzy ale není nic jednoduchého. Potřebují totiž různorodou potravu, sami se neumí pohybovat, takže je musí unášet uměle vytvořený proud a hlavně potřebují čistou mořskou vodu. Medúzy jsou jedním z nejstarších živočišných druhů vůbec. Hlubiny světových oceánů obývají již miliony let. Vyznačují se hypnotizujícím vzhledem, který navíc umocňuje široká škála až fluorescenčních zbarvení, kterými prosvěcují napříč podmořskou temnotou.

www.svetmeduz.cz

 

ČTĚTE DÁLE

VYPLUJ Z MĚSTA NA VODU a objev řeky středních Čech

Řeky středních Čech volají AHOJ!, tak jim odpověz a pusť se k vodě. Přinášíme ti tipy na vodácké výlety, ale i další aktivity kolem vody, které na tobě zaručeně nenechají nit suchou.

Rozhovor s Milanem Mikuláštíkem z Galerie NTK

Galerie NTK je nekomerční výstavní síň v budově Národní technické knihovny v Praze-Dejvicích. Od svého založení v roce 2009 pořádá výstavy zaměřené především na propojení současného umění, vědy a techniky, prezentaci architektury, ale také na výzkum institucionálního zázemí uměleckého provozu. Co nového galerie schystá, o tom jsme si povídali s jejím kurátorem Milanem Mikuláštíkem.

Dolní Slezsko – turistický ráj kousek od Prahy

Polsko je v kurzu, mnozí čeští turisté vyměnili po dlouhých letech Jadran za Balt a Alpy za polské Krkonoše. Dříve panovala mezi polskou a českou částí Krkonoš spíše neopětovaná láska, dnes už Češi objevují jinakost za polskou hranicí v masovém měřítku. Zjišťují, že polsky se Krakonoš řekne Liczyrzepa a vypadá jako obrovský jelen.

Pirátí zátoka je oázou zábavy v rušné Praze

Již čtvrtým rokem přináší zábavný areál Pirátí zátoka radost i sportovní vyžití. Oáza zeleně a klidu se nachází pod Branickým mostem v ulici Vltavanů v Praze 4 Braníku. Areál každoročně rozšiřujeme o další aktivity a tak dokážeme zabavit nejen nejmladší, ale celé rodiny i skupiny dospělých.

Pražský filmový orchestr pod taktovkou dirigenta Jiřího Korynty vystoupí v Kladně

Pražský filmový orchestr pod taktovkou dirigenta Jiřího Korynty přináší velkolepý koncert, který nás čeká 23.11.2024 ve velkém sále Domu Kultury na Kladně!

Zlín. Objevte jedinečné město v zahradách

Rozlohou patří mezi jedno z nejmenších krajských měst v Česku. Koncepčně je to ale neuvěřitelné místo, které nemá u nás obdoby. Město plné zeleně a architektonických zajímavostí. Místo, které Tomáš Baťa vystavěl na principech továrny v zahradách. Poznejte experimentální architekturu, design, významné vily i baťovskou historii. Toto město z červených cihel nadchne každého, kdo ho objeví.