Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
27. července 2024, svátek má Věroslav
PRACHATICE RENESANCE SE ŠPETKOU SOLI A VYŽITÍM VŠEHO DRUHU

PRACHATICE RENESANCE SE ŠPETKOU SOLI A VYŽITÍM VŠEHO DRUHU

Renesanční město na okraji Šumavského podhůří, kudy kdysi vedla jedna z nejvýznamnějších středověkých obchodních cest, později nazvaná Zlatá stezka po které se z biskupského Pasova do Prachatic dovážela především sůl.

20220715-110717.jpg

Díky těmto obchodům město dosáhlo ve své době největšího rozkvětu a prosperity. To je dodnes patrné na zachovalém goticko-renesančním historickém jádru města s řadou bohatě zdobených domů, mohutnou vstupní branou a středověkým opevněním.

Mezi zajímavá místa patří Muzeum české loutky a cirkusu, Prachatické muzeum či Muzeum paličkované krajky, dále galerie Dolní brána či Kulturní centrum Otto Herberta Hajeka. Nejen historické stavby či kulturní vyžití jsou devizou našeho města. V okolí města se nacházejí naučné stezky, na kterých se seznámíte s přírodními zajímavostmi, technickými památkami nebo se můžete jen příjemně projít a vychutnat si pohled na město a jeho okolí. Děti se mohou vydovádět v Areálu lesních her.

20220601-065440.jpg

Na město dohlíží majestátní hora Libín a ze stejnojmenné rozhledny je nádherný výhled do širokého okolí, ze které můžete při dobré viditelnosti zahlédnout dokonce vrcholky Alp. Prachatice jsou městem pohostinným. Městem různých možností a jako stvořené pro víkendový výlet či dlouhodobější dovolenou. Mohou být i báječným strategickým místem pro výlety do přilehlých hvozdů a nádherných zákoutí Šumavy, jejíž branou jsou často nazývány.

20230915-142428.jpg

Pozvánka za kulturou
Slavnosti solné Zlaté stezky 28. 6. - 29. 6. 2024

Renesanční město si připomeneme ukázkami dobových řemesel, kulturními programy historického charakteru – kejklíři, šermíři, historická ležení, potulná divadla, ležení soumarů. Slavnosti budou zpestřeny vystoupením známých zpěváků, zpěvaček a kapel. Více na www.prachatice.eu.

ČTĚTE DÁLE

BOTANICKÁ ZAHRADA V LIBERCI VÁS OHROMÍ

Botanická zahrada v Liberci je nejstarší botanickou zahradou v České republice. Její historie sahá až do roku 1875. Komplex devíti expozičních skleníků v sobě skrývá exotické rostliny z celého světa.

Opava slaví 800. Buďte u toho!

„Perla Slezska“ v letošním roce slaví úctyhodných 800 let. Městská práva jí přiřknul Přemysl Otakar I. dekretem v roce 1224 a od té doby zažila mnohé.

TÁBORSKÉ KULTURNÍ LÉTO

Město Tábor v létě nabídne rozmanité kulturní akce. Těšit se můžete na stálice letního programu Jazzový Tábor a festival pouličního divadla Komedianti v ulicích. Rekonstrukcí historické bitvy vzdáme hold husitskému hejtmanu Janu Žižkovi, jenž skonal právě před 600 lety.

Kunovice se vrátí do zlatého věku letectví. Na přehlídce tam představí jedinečnou kolekci uniforem ČSA

Letecké muzeum v Kunovicích bude v sobotu 20. 7. večer patřit fanynkám a fanouškům módy, uniforem a Československých aerolinií. V rámci jedinečné přehlídky nazvané "ČSA se vrací do Kunovic!" tam modelky a modelové předvedou historii této letecké společnosti zhmotněnou v dobových stejnokrojích palubního personálu.

Hvězdárna Štefánikova má opět „okno ke hvězdám“

V dubnu letošního roku byl konečně znovu nainstalován zpět do kopule Štefánikovy hvězdárny největší dalekohled. Tento jedinečný přístroj, který váží 5,5 tuny, prošel v uplynulých dvou letech v německé Jeně kompletní renovací. Nejen o jeho renovaci jsme si povídali s vedoucím Štefánikovy hvězdárny Tomášem Proseckým a ředitelem Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy Jakubem Rozehnalem.

Objevujte túry v Dolním Rakousku: V rytmu pěší turistiky

Od padajících vodopádů a šumících potoků, které se vinou výraznými soutěskami, až po idylická horská jezera a říční krajiny: sílu vody lze cítit na turistických stezkách Dolního Rakouska. Ale nejen při pěší turistice můžeme čerpat z tohoto cenného zdroje. Kde energie vody proudí obzvlášť silně, ukazují objevitelské výpravy v Dolním Rakousku.