Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
29. dubna 2024, svátek má Robert
Prozkoumejte historii Prátru v novém muzeu

Prozkoumejte historii Prátru v novém muzeu

Známý vídeňský zábavní park Prátr existuje už přes 250 let. Za tu dobu se stal nedílnou součástí života Vídeňanů a důležitým místem pro setkávání, návštěvu výstav i zábavu na pouťových atrakcích. Nyní se dočkal nového muzea. Stálá expozice umístěná v moderní a udržitelné budově v blízkosti obřího kola zve k prozkoumání historického vývoje parku, originálních artefaktů i kuriozit.

04pratermuseum-exhibition-view-klaus-pichler-wien-museum.jpg

Zajímalo by vás, jak vypadal zábavní park Prátr, jedna z nejoblíbenějších volnočasových atrakcí Vídně, před 100, 200 nebo 250 lety? Do minulosti jedné z ikon rakouské metropole se nyní můžete ponořit ve zbrusu novém muzeu, které své brány slavnostně otevřelo v polovině března, tedy přesně k zahájení hlavní návštěvní sezóny. Vídeňské Pratermuseum vám zaručeně zpestří čas strávený mezi adrenalinovými atrakcemi, najdete ho hned vedle vídeňského obřího kola.

05pratermuseum-exhibition-view-klaus-pichler-wien-museum.jpg

Nová muzejní budova vás zaujme moderním udržitelným designem a dřevěnou fasádou. Přímo v centru parku proměnilo město někdejší hernu v jednu z prvních veřejných dřevěných budov ve Vídni. Architektovi Michaelu Wallraffovi se zde podařilo skloubit celou řadu požadavků na funkčnost budovy, estetiku i ochranu klimatu. Díky udržitelnému způsobu výstavby a využití alternativních obnovitelných zdrojů energie se budova bude moct pyšnit nízkou energetickou náročností a emisemi CO 2 . Dřevostavbu vytápí a chladí tepelné čerpadlo, na střeše vyrábí energii fotovoltaický systém a klimatizační panely regulují vlhkost vzduchu.

07pratermuseum-exhibition-view-klaus-pichler-wien-museum.jpg

Ve srovnání s dosavadním muzeem Prátru, které fungovalo od 60. let v místním planetáriu, disponuje nová budova dvakrát větší výstavní plochou. Pratermuseum svůj příběh nyní vypráví na třech podlažích o rozloze 200 m 2 a jako bonus zve návštěvníky k tomu, aby si z balkonu ve druhém patře vychutnali jedinečný výhled na okolní park. Cesta do místní minulosti začíná v prostorném volně přístupném foyer, kterému dominuje panoramatický obraz Prátru se spoustou skrytých detailů. Více než 100 m 2 velký prostor město plánuje v budoucnu využít i pro konání nekomerčních kulturních akcí.

Prohlídka dále pokračuje do horních pater, kde jsou vystaveny stovky fascinujících artefaktů, které ilustrují bohatou historii zábavního parku. Patří mezi ně zrestaurované části kolotočů, hrací automaty nebo figuríny. K vidění jsou i originální kuriozity, jako například stroj na zprostředkování sňatků, který návštěvníkům výměnou za peníze vrátil popis budoucí manželky nebo manžela. Stálou expozici doplňují i různé plány, modely, dobové fotografie, vstupenky, programy nebo plakáty.

15pratermuseum-exhibition-view-klaus-pichler-wien-museum.jpg

Výstava se zaměřuje také na živou kulturní paměť, která se pojí se zábavním parkem. Jen málokteré místo ve Vídni se tak často dočkalo zvěčnění právě v kulturních dílech, například v Mozartově hudbě, v textech Elfriede Jelinekové nebo na fotografiích ze Světové výstavy z roku 1873. Kromě toho muzeum představuje zábavní park jako místo, kde Vídeňané řešili zásadní společenské a politické otázky tehdejší doby. Pro mnohé byl Prátr i příležitostí seznámit se s nejnovějšími technickými vymoženostmi, kromě pouťových atrakcí například s výtahy nebo eskalátory. Právě zde se Vídeňané často vůbec poprvé setkali s exotickými zvířaty, své počátky tady zaznamenaly i moderní sporty jako box nebo zápasení v ringu.

Pratermuseum
Otevírací doba: út-ne od 11:00-18:00 hod.
Adresa: Prater 92, Straße des Ersten Mai, 1020 Vídeň
Vstupné: běžné 8,00 € / snížené 6,00 €
Vstup zdarma pro všechny mladší 19 let a každou první neděli v měsíci

ČTĚTE DÁLE

Snoubení vína a živé muziky funguje! Hudba na vinicích oslaví páté narozeniny.

Koncertní seriál Hudba na vinicích již popáté nabídne v originálních kulisách pěti vinařství spojení dobrého vína, a ještě lepší živé hudby v podání předních českých i slovenských hvězd. Hlavními tahouny ročníku 2024 budou kapely Mig 21, Jelen, Čechomor, Wohnout nebo Queenie, zazpívá také Pokáč, David Koller, Lucie Bílá, Horkýže slíže, Aneta Langerová a ze Slovenska přijedou NO NAME, IMT Smile a Kandráčovci. Premiéru si v rámci „Vinic“ odbyje Vojta Dyk, a to hned dvakrát – jak se svým novým bandem D.Y.K., tak v rámci pozůstatku skupiny Nightwork, projektu Tros Discotequos. Seriál nabídne od jara do podzimu čtyřicítku koncertů. Stačí si vybrat, předprodej již začal na www.hudbanavinicich.cz!

Největší letecká show ve střední Evropě nabídne zábavu pro rodiče i děti

O víkendu 1. a 2. června proběhne na pardubickém letišti již dvaatřicátý ročník Aviatické pouti, akce pro celou rodinu. Po celý první červnový víkend bude návštěvníky čekat pestrý letecký i pozemní program s řadou prezentací a aktivitami pro děti i dospělé. Na co se můžete těšit už teď?

Resort Hrubá Voda vám nabízí zážitky a také jednu noc ubytování gratis

Jaro je tu, léto se blíží a vy ještě nevíte, jak naložit s nadcházejícími víkendy či týdny? Toužíte strávit dovolenou v poklidu, ale přeci plnou zážitků? Zkuste Resort Hrubá Voda nedaleko Olomouce, který má dostatek ubytovacích kapacit různého druhu. Najdete zde dokonalé ubytování pro rodiny s dětmi na dosah všemožných zážitků. Resort Hrubá Voda je oblíbeným místem pro rodinné dovolené i wellness víkendy pro dva či pohodové víkendové výlety. Díky své pohodové atmosféře, krásnému okolí a širokému spektru aktivit je vhodný pro všechny věkové kategorie.

Hudebně-švestkový festival Vizovické Trnkobraní letos v novém termínu oznamuje kompletní program s Rybičkami 48, Divokým Billem a novinky v programu i komfortu

Kompletní program oznamuje jediný hudebně-švestkový festival v České republice Vizovické Trnkobraní, který se letos koná v novém termínu v pátek a sobotu 23. a 24. srpna v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích nedaleko Zlína. Fanoušky švestkových oslav letos v pátek rozproudí Rybičky 48 nebo No Name, v sobotu Divokej Bill, Tublatanka, Tomáš Klus nebo Anna K. a další interpreti a kapely. Trnkobraní letos svým návštěvníkům nabídne několik novinek – travnatou odpočinkovou zónu, doprovodný program se stand-up vystoupením Tomáše Matonohy či Lukáše Pavláska, moderaci knedlíkové soutěže v podání Libora Boučka a v neposlední řadě novou značku piva.

Lampion školám – Umělecké vzdělávání a jeho hodnoty v základním školství

Divadlo Lampion pořádá 23. května 2024 ve spolupráci s oddělením školství Magistrátu města Kladna a Národním informačním střediskem pro kulturu (NIPOS) sympozium pro ředitele a pedagogy kladenských základních škol.

Letní divadelní festival na jihu Čech Jižní Svéráz se blíží

Unikátní site-specific divadelní festival, který je součástí vítězného konceptu Evropské hlavní město kultury 2028, propojí sílu Jihočeského divadla, Divadla Continuo a REZI.DANCE Komařice.