Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
3. května 2024, svátek má Alexej
Letní divadelní festival na jihu Čech Jižní Svéráz se blíží

Letní divadelní festival na jihu Čech Jižní Svéráz se blíží

Unikátní site-specific divadelní festival, který je součástí vítězného konceptu Evropské hlavní město kultury 2028, propojí sílu Jihočeského divadla, Divadla Continuo a REZI.DANCE Komařice.

zahada-zmizeleho-sudomyce-1.jpg

Nultý ročník festivalu Jižní Svéráz nabídne jedinečné zážitky propojující divadlo a tajemnou atmosféru neobvyklých míst. Stanete se tak součástí poutavých příběhů, které ožívají na neočekávaných scénách. Každé představení zve ke společnému objevování, vytváří prostor pro nečekaná překvapení a umožňuje účastníkům prozkoumat své vlastní emoce a myšlenky. Jižní Svéráz není pouze festival, je to cesta plná příběhů, dobrodružství a překvapivých setkání, které zanechají nezapomenutelné vzpomínky a dojmy.

Festival se bude konat jednou za dva roky a program nultého ročníku 2024 nabídne opravdu nezapomenutelné zážitky. Slavnostní zahájení festivalu proběhne již 17. května na Náplavce u Vltavy v Českých Budějovicích. Součástí slavnostního zahájení bude mimo pestrý program pro celou rodinu i odplutí Jihočeské odysey. Dobrodružná plavba parníkem z Náplavky přes Hlubokou nad Vltavou až do Purkarce. Během plavby budete očima Odysea z lodní paluby sledovat břehy řeky Vltavy, které se promění v ostrovy na cestě do rodné Ithaky. Ve vábivé sirény, majetnického Kyklopa, lstivou kouzelnici Kirké a další mýtické postavy se promění herci Malého divadla.

prodana-nevesta.jpg

Ponořte se do noci plné tajemna a elegance, kdy během hodinové prohlídky projdete se sklenkou v ruce nočními komnatami zámku Třeboň, osvětlenými pouze plápolající svíčkami. Tento historický prostor ožije díky více než 50 hudebníkům a pěvcům, kteří rozezní celý areál téměř půl tisíciletí starými skladbami. Na Rožmberskou noc v podání operního souboru Jihočeského divadla jsou k dispozici poslední volné vstupenky.

Letní sezónu na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově, která je také součástí tohoto výjimečného festivalu otevře činoherní premiéra podle románu Jane Austen Rozum a cit v režii Martiny Schlegelové. Romantický příběh ze „staré dobré Anglie“ uvedeme 1. - 23. června. Vstupenky na některé dny jsou již vyprodané, ale stále je ještě z čeho vybírat.

Nejoblíbenější česká opera Prodaná nevěsta pod širým nebem v reálných kulisách kouzelných jihočeských Holašovic nesmí ve vašem letním programu chybět! Na toto uvedení v režii uměleckého šéfa opery Jihočeského divadla Tomáše Ondřeje Pilaře a v hudebním nastudování Davida Švece jen tak nezapomenete. Letos nabízíme novinku - autobusovou dopravu z Českých Budějovic a zpět. Neváhejte dlouho, vstupenky i místa v autobuse mizí opravdu rychle.

divadlo-continuo-zatim-do-te-doby-navzdy-2.jpg

My kluci, co spolu chodíme, si Vás dovolují pozvat na slavnostní improvizovanou Hostinu, která se odehraje v Komařicích. V malé vesnici na jihu Čech, v podzámčí renesančního zámku, v uměleckém rezidenčním domě REZI.DANCE.

Taneční představení kombinující zvuk, světlo, scénu a pohyb Egon Schiele - Autoportrét minulé léto doslova uchvátilo diváky i odbornou veřejnost. Kupte si svou vstupenku na představení inspirované detaily z obrazů či kreseb Egona Schieleho v režii dua SKUTR a choreografii Jana Kodeta ještě dnes. Uvádíme před Otáčivým hledištěm v Českém Krumlově od 26. 7. do 3. 8. Navnaďte se třeba krátkou videoukázkou.

Divadlo Continuo uvede začátkem srpna unikátní projekt Zatím, do té doby, navždy odehrávající se v prostorách budovy bývalé pošty v Českých Budějovicích. Jak je u Continua zvykem, scénář píše částečně sám prostor. Budete svědky kroniky každodennosti inspirované fragmenty korespondence lidí úplně neznámých, ale i osobností jako Franz Kafka nebo Václav Havel.

Festival Jižní Svéráz zakončí divadelní úniková hra pro dvě skupiny hráčů Záhada zmizelého sudomyče se odehrává přímo v prostoru pivovaru Samson. Do něj vás dovezeme lodí po řece Malši. Ve starých pivovarských sklepích vás kromě záhad a rébusů čeká i setkání s živými postavami, budete moci tajně vyslechnout jejich dialogy, a získat tak potřebné indicie.

Program festivalu na www.jiznisveraz.cz

Buďte jeho součástí i vy…

jiznisveraz-1080x1080-1.png

ČTĚTE DÁLE

V Kunovicích proběhne slet šlapacích letadel. V plánu je i vytvoření rekordu

Letecké muzeum v Kunovicích pořádá v sobotu 11. května společně s partnery jedinečný Mezinárodní slet šlapacích letadel s podtitulem Báječní letci na nelétajících strojích. “Akce to bude, jak už název napovídá, lehce recesistická, ale také poučná a hlavně zábavná. Určená je hlavně pro rodiny s dětmi, ale přijít se podívat může kdokoliv,” říká ředitel muzea Martin Hrabec s tím, že slet proběhne v areálu Slováckého aeroklubu od 10 do 16 hodin.

Transmission Elysium Prague 2024 představuje kompletní seznam vystupujících!

Po úspěšné světové tour United Music s radostí oznamuje, že se vrací tam, kde to vše začalo. Už v sobotu 15. června 2024 se Transmission Festival vrátí do Prahy! Tentokrát se O2 arena stane dějištěm zcela nové edice s názvem'Elysium'.

VÝSTAVA MISTRA PŘÍŠERNÉ KRÁSY TIMA BURTONA JIŽ ZA CHVÍLI

Počínaje květnem Prahu na dlouhých pár měsíců obestře magický svět Tima Burtona. Možná by bylo vhodnější říct spíš světy, neboť tento moderní pohádkář vždy buduje hned několik dimenzí a své příběhy staví na jejich nečekaných střetech. Žádný div, že ho přezdívají karnevalový surrealista. Právě karneval je totiž lidem současnosti odrazem a nevědomou oslavou zapomenutých mystérií.

Snoubení vína a živé muziky funguje! Hudba na vinicích oslaví páté narozeniny.

Koncertní seriál Hudba na vinicích již popáté nabídne v originálních kulisách pěti vinařství spojení dobrého vína, a ještě lepší živé hudby v podání předních českých i slovenských hvězd. Hlavními tahouny ročníku 2024 budou kapely Mig 21, Jelen, Čechomor, Wohnout nebo Queenie, zazpívá také Pokáč, David Koller, Lucie Bílá, Horkýže slíže, Aneta Langerová a ze Slovenska přijedou NO NAME, IMT Smile a Kandráčovci. Premiéru si v rámci „Vinic“ odbyje Vojta Dyk, a to hned dvakrát – jak se svým novým bandem D.Y.K., tak v rámci pozůstatku skupiny Nightwork, projektu Tros Discotequos. Seriál nabídne od jara do podzimu čtyřicítku koncertů. Stačí si vybrat, předprodej již začal na www.hudbanavinicich.cz!

Pryč s jarní únavou díky AI i RTbet

Zimní dny pomalu končí, a tak je načase se s jarní únavou pouštět pomalu do nových věcí. Ať už například vyzkoušet online herní kasino RTbet, které najdete na odkazu RTbet, nebo jinam. Trendem několika měsíců je totiž například jarní úklid, jak těla a duše, ale také našeho domova. Nebo možnost si nastolit nový celoroční zvyk a naučit se novému sportu.

Největší letecká show ve střední Evropě nabídne zábavu pro rodiče i děti

O víkendu 1. a 2. června proběhne na pardubickém letišti již dvaatřicátý ročník Aviatické pouti, akce pro celou rodinu. Po celý první červnový víkend bude návštěvníky čekat pestrý letecký i pozemní program s řadou prezentací a aktivitami pro děti i dospělé. Na co se můžete těšit už teď?