Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
29. dubna 2024, svátek má Robert
Robert Bryndza, inspirací mi byl opuštěný strašidelný dům

Robert Bryndza, inspirací mi byl opuštěný strašidelný dům

Robert Bryndza je britský spisovatel a scenárista žijící na Slovensku. Přestože se poprvé do povědomí čtenářů dostal svými komediemi s romantickým nádechem, jeho snem bylo vydat thriller s hlavní postavou detektiva šéfinspektora Eriky Fosterové. To se podařilo v roce 2016, kdy vyšel první titul Dívka v ledu. Toho se za dva roky prodaly více než 2 miliony výtisků. Po sérii s detektivem Erikou Fosterovou a sérii s Kate Marshallovou a Tristanem Harperem Robert tentokrát připravil pro své čtenáře samostatný psychologický thriller Tíživé ticho s temnou a tajemnou atmosférou, který zasadil na fiktivní ostrov Tišina.

402270302-832951468839473-8152722977793664676-n-1-1.jpg

Věnoval jste se i herectví. Jak se z herce stane spisovatel?

Já jsem vždycky chtěl být spisovatel, ale bydlel jsem na malém městě v Anglii, kde se moc nešlo v tomhle ohledu realizovat. Takže když jsem nemohl psát, místo toho jsem se přidal ke školnímu divadelnímu spolku, abych se nějak rozptýlil. Takže jsem se jaksi omylem stal hercem, ale nedostával jsem moc hereckých příležitostí. Rozhodl jsem se proto, že si sám napíšu divadelní hru, abych si nějakou roli vytvořil. No a touto neplánovanou oklikou jsem se zase k psaní vrátil.

Představte nám vlastními slovy Vaši novou knihu Tíživé ticho.

Je to můj první samostatný kriminální příběh, který nespadá do žádné série. Příběh je o lékařce Maggie, která žije dokonalý život, ale pak zemře její manžel. Po jeho smrtí se zjišťuje, že měl tajemství, které souvisí s jeho smrtí a začne ohrožovat i ji. A vlastně musí začít bojovat o svůj život.

855x293-tizive-ticho-banner-prodejni-200kb_1.jpg

Co Vás vedlo k tomu, žde jste vyměnil detektivní žánr za thriller?

No, ona i tohle je vlastně detektivka. I když v tomhle případě není hlavní postava detektivem, využívá detektivní postupy. Chtěl jsem se trochu osvobodit od mustrů klasických detektivek, ale obecně jsem zachoval některé vypravěčské postupy.

Jak vytvaříte a vyvíjíte své postavy? Vychází nějak z vašeho života? Kde berete inspiraci?

Ta inspirace je všude. Je v tom vždy něco, co se mi stalo. Nebo něco, co čtu o někom v novinách. Ale také beru inspiraci od svého okolí. V tomto případě to byla dovolená na jednom ostrově v Chorvatsku, kde jsem byl ubytován v domě, který byl opustěný a strašidelný a to byla prvotní inspirace pro tuto knihu.

Četl jsem, že vám také posílají náměty i fanoušci. Čtete je, inspirujete se jimi?

Ano, čtu, ale hlavně mi poskytují náhled na postavy, o kterých píši ve svých knihách. Nejedná se tedy přímo o náměty, ale více o zpětnou vazbu.

robert-bryndza-beseda-arkdy-pankrc-foto-grada.jpegBeseda Arkády Pankrác, foto Grada

Pokud jde o hlavní hrdiny vašich příběhů, spíše dominují ženy. Snažíte se inspirovat čtenářky, aby byly také úspěšné ve svém životě?

Myslím si, že je zajímavější psát o ženách, protože pro ženy je mnohem těžší se dostat do té pozice, kdy mají určitou moc ve společnosti a vlastně to vede k určitému konfliktu na jejich cestě. Většina mých čtenářů jsou ženy a né, že bych usiloval o to, aby se inspirovaly, ale aby se spíše mohly snáze identifikovat s postavami v mých příbězích.

Plánujete své příběhy také zfilmovat?

Samozřejmě. Ale není to na mě. Nemám aktuálně miliony dolarů, abych takové dílo zafinancoval. Ale pochopitelně bych byl rád, kdyby moje knihy byly zfilmovány nebo vznikly televizní seriály.

Praha má bohatou historii a je inspirativní. Uvažujete také nad příběhem z pražského prostředí?

Určitě bych do budoucna rád napsal thriller z pražského prostředí, neboť Praha je velmi zajímavé město. A věřím, že by se v ní dal napsat hezký příběh, který by byl využil přednosti města.

img-1941_1.jpgrozhovor pro redakci PragMoon, foto redakce PragMoon

Co Vám nejvíce zaujalo na Praze?

Velice rád se v ní procházím. Miluju místní architekturu a rád se tu ztratím v ulicích a objevuji nová místa. Samozřejmě jsem již byl na Pražském hradě a absolvoval různé prohlídky. Prahu mám moc rád. Už jsem tu byl vícekrát, metropole je pro mě aktuálně něco jako druhý domov.

Jak vnímáte aktuální detektivní žánr na trhu, nové trendy a směr, kterým se udává?

Myslím si, že momentálně máme mnoho velmi zajímavých spisovatelů kriminálních příběhů. Já se sám osobně nesnažím sledovat nějaké trendy, protože to většinou potom vede k tomu, že má člověk tendenci kopírovat ostatní. Ale určitě je nyní na trhu mnoho zajímavých spisovatelů.

400758993-832951465506140-132405307410576368-n.jpg

Co by jste doporučil začínajícím spisovatelům?

Máte nějakou radu nebo inspiraci? Doporučil bych jim, aby začali s krátkými povídkami, aby to vůbec zvládli dokončit. A teprve tehdy, když se jim to povede a získají pocit, že na něco takového mají, že něčeho dosáhli a dílo dokončili, ať teprve poté zkusí napsat plnohodnotný román.

Co máte připraveno na letošní rok?

Čtenáři mohou očekávat novou knihu o Erice Fosterové, měla by být vydána na konci dubna nakladatelstvím Grada. Potom jsem začal psát další knihu i o Kate Marchallové a ta by měla vyjít koncem podzimu. Takže plánuji pokračovat v obou sériích.

www.grada.cz

rodina-metafora-horizontal-2.png

O autorovi:

Robert Bryndza je autorem mnoha bestsellerů, kterých se jen v anglickém jazyce prodalo více než pět milionů výtisků. Proslavil se především svými thrillery.

robert-bryndza-foto-fotomyk-2.jpg

Jeho debut na poli detektivních thrillerů, Dívka v ledu (The Girl in theIce), vyšel v Británii v únoru 2016 a během prvních pěti měsíců se ho prodal jeden milion výtisků. Kniha se stala číslem jedna na britském, americkém i australském Amazonu, do dnešního dne se jí prodalo více než 1,5 milionu výtisků v angličtině a dočkala se překladů do dalších 29 jazyků.

Po Dívce v ledu, kde Robert představil vyšetřovatelku Eriku Fosterovou, pokračoval v této sérii knihami Noční lov (The Night Stalker), Temné hlubiny (DarkWater), Do posledního dechu (Last Breath), Chladnokrevně (ColdBlood), Smrtící tajnosti (DeadlySecrets) a Osudné svědectví (FatalWitness), jež se také staly světovými bestsellery.

Poté se Robert zaměřil na novou sérii thrillerů s hlavní hrdinkou Kate Marshallovou, bývalou policistkou, která se stala soukromou vyšetřovatelkou. Hned první kniha ze série s názvem Kanibal z NineElms (NineElms) se stala nejprodávanější knihou na americkém Amazonu, umístila se v první pětici bestsellerů na britském Amazonu a postupně vyšla v dalších 15 zemích. Na tento úspěch navázal dalšími případy Kate Marshallové Mlha nad ShadowSands (ShadowSands), Propast smrti (DarknessFalls) a Ďáblova cesta (Devil’sWay).

Více o autorovi i o jeho knihách se můžete dozvědět na jeho webových stránkách www.robertbryndza.com.

 

 

ČTĚTE DÁLE

Do Divadla Lucie Bílé míří francouzská novinka s Vlasákovou a Etzlerem

Divadlo Lucie Bílé v pražské Karlově ulici připravilo před koncem divadelní sezóny ve spolupráci s Agenturou Harlekýn další činoherní premiéru. V nové francouzské komedii Co to píšeš, miláčku se diváci mohou těšit nejen na vybroušené dialogy, ale také na herecké výkony Lenky Vlasákové a Miroslava Etzlera.

Hudebně-švestkový festival Vizovické Trnkobraní letos v novém termínu oznamuje kompletní program s Rybičkami 48, Divokým Billem a novinky v programu i komfortu

Kompletní program oznamuje jediný hudebně-švestkový festival v České republice Vizovické Trnkobraní, který se letos koná v novém termínu v pátek a sobotu 23. a 24. srpna v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích nedaleko Zlína. Fanoušky švestkových oslav letos v pátek rozproudí Rybičky 48 nebo No Name, v sobotu Divokej Bill, Tublatanka, Tomáš Klus nebo Anna K. a další interpreti a kapely. Trnkobraní letos svým návštěvníkům nabídne několik novinek – travnatou odpočinkovou zónu, doprovodný program se stand-up vystoupením Tomáše Matonohy či Lukáše Pavláska, moderaci knedlíkové soutěže v podání Libora Boučka a v neposlední řadě novou značku piva.

Patříte mezi meteosenzitivní jedince? Jak počasí ovlivňuje náš krevní tlak či psychiku.

Už naše babičky říkaly: „Bude pršet, cítím to v kostech.“ Má ale počasí opravdu dopad na to, jak se cítíme? Zcela jistě. A vedle vlivu na pohybovou soustavu má dopad také na náš krevní tlak. Lidé s onemocněním srdce a cév by proto měli možný vliv počasí brát vážně. Pokud navíc patří mezi takzvané meteosenzitivní jedince, musí své každodenní chování přizpůsobit nejen svému onemocnění, ale i počasí. Vedle konzultace se svým lékařem, který by měl o zvýšeném vlivu počasí na zdraví svého pacienta vždy vědět, je spolehlivou prevencí kardiovaskulárních komplikací zdravý pohyb přiměřený věku a zdravotnímu stavu kardiaka.

JATKA FEST OVLÁDNOU AREÁL PACOVSKÉHO ZÁMKU UŽ PO JEDENÁCTÉ!

Festival se každý rok překonává a letos sází jednu hvězdu za druhou. Do krásného prostředí zámeckého areálu totiž přiveze své největší hity DIVOKEJ BILL, POLETÍME? a král českého rocku DAVID KOLLER. Pódium ovládne legendární MŇÁGA A ŽĎORP a pod kůži se vryje VYPSANÁ FIXA. Bez stálic festivalu POKÁČE a UDG by se JATKA FEST rozhodně neobešel. Na festival se vrátí i PEKAŘ, JAKUB DĚKAN, NEBE, SILUETY, POST - IT, PATRIK MALÝ a celou sestavu uzavře TOTÁLNÍ NASAZENÍ.

Lampion školám – Umělecké vzdělávání a jeho hodnoty v základním školství

Divadlo Lampion pořádá 23. května 2024 ve spolupráci s oddělením školství Magistrátu města Kladna a Národním informačním střediskem pro kulturu (NIPOS) sympozium pro ředitele a pedagogy kladenských základních škol.

Letní divadelní festival na jihu Čech Jižní Svéráz se blíží

Unikátní site-specific divadelní festival, který je součástí vítězného konceptu Evropské hlavní město kultury 2028, propojí sílu Jihočeského divadla, Divadla Continuo a REZI.DANCE Komařice.