Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
28. března 2024, svátek má Soňa
TOP turistické cíle Slovenska představí veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD

TOP turistické cíle Slovenska představí veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD

K nejvýznamnější tuzemské akci odvětví cestovního ruchu patří veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD, které proběhnou od 17. do 19. března 2023 v areálu PVA EXPO PRAHA. Partnerskou zemí pro letošní ročník této události je Slovensko, a to přesně při příležitosti 30. výročí rozdělení Československa a vzniku samostatných států. Poutavou expozici našich nejbližších sousedů představí v Letňanech národní agentura SLOVAKIA TRAVEL. Co patří k tamním největším turistickým atraktivitám a rozhodně stojí za poznání?

bachledova-dolina-codnik-v-korunach-stromov-c-slovakia-travelmartin-sopinec197a9560.jpeg

Partnerská země Slovensko představí mnoho turistických lákadel a unikátních destinací, které mají Češi doslova za humny a stojí za návštěvu. Účastníci veletrhů se seznámí s krásami přírody, cennými památkami i s turistickými atraktivitami v blízkosti hlavního města. Na veletrhu se dozví také zajímavosti například o Vysokých Tatrách, regionech Liptov či Orava nebo o resortu Thermalpark Dunajská Streda. Jaké turistické cíle Slovenska patří k těm nejkrásnějším? Seznamte se s nimi již teď.

Bratislava – perla na Dunaji

Hlavní město Slovenska Bratislava je unikátní tím, že leží na hranici tří států. Městem protéká Dunaj, který spojuje slovenskou metropoli s Budapeští a Vídní. Své návštěvníky si Bratislava okamžitě získá svým kompaktním historickým centrem, malebnými zákoutími, množstvím zeleně, ale i eklekticky ladícími architektonickými kontrasty. Prohlédněte si zblízka výraznou siluetu Bratislavského hradu, přímo z hradního kopce se kdysi kochala panoramatem města i Marie Terezie, nejmocnější panovnice Evropy. Projděte se uličkami Starého Města až ke gotickému Dómu sv. Martina. Objevte Starou radnici, Rolandovu fontánu, Modrý kostelík a další. K dominantám města patří i unikátní Most SNP přes Dunaj s restaurací a vyhlídkovou věží ve tvaru létajícího talíře. Milovníci adrenalinu si mohou užít procházku po venkovní římse restaurace v doprovodu instruktora, tzv. skywalk.

Nezapomenutelné zážitky slibují i výlety v blízkém okolí Bratislavy, které nadchnou rodiny s dětmi, gurmány i milovníky adrenalinu. Za pár minut jste v úplně jiném světě! Rájem pro sportovce je x- bionic® sphere v Šamoríně, kam se z Bratislavy dostanete za půl hodiny. Najdete tu kromě profesionálních podmínek pro 26 olympijských disciplín i špičkové restaurace a možnosti relaxace pro celou rodinu. Než se dospělí zregenerují v exkluzivním wellness centru, děti se mohou pod dohledem animátorů vyřádit ve vodním světě nebo na hřišti Adventureland.

Skvělé spojení cyklistiky s adrenalinem na divoké vodě a s uměleckým zážitkem nabízí slovenský úsek trasy EuroVelo6 se startem v Bratislavě. Pokud chcete trasu absolvovat celou až do Štúrova, čeká vás 168 km dlouhá výzva. Už po 20 kilometrech si můžete udělat zastávku v Areálu vodních sportů v Čunově. Na umělém vodním kanále vás čekají divoké kaskády, na kterých si můžete vyzkoušet rafting, wakeboarding, hydrospeeding nebo aquazorbing. Na nedalekém poloostrově se pak nachází jedno z nejrozmanitějších muzeí moderního umění v Evropě – Danubiana. K dalším zajímavostem na cyklotrase patří vodní dílo v Gabčíkovo, Nádvoří Evropy v Komárně. Nedaleko obce Iža najdete zbytky římského systému Limes Romanus se značkou UNESCO a ve Štúrovu se vám z mostu Marie Valerie naskytne výhled na kopuli zdejší baziliky.

unesco-spissky-hrad-z-archiv-slovakia-travel-c-michal-gotthardt-14.jpeg

Na slovenskou Saharu

Na půl cesty mezi Plaveckým Mikulášem a Lakšárskou Novou Vsí se rozléhají stovky hektarů slovenské Sahary – Šraneckých písků. Tato lokalita je využívána na vojenský výcvik, proto se sem vydejte o víkendu. Užijete si tu kousek záhorské exotiky s výhledem na Malé Karpaty a Plavecký hrad ze 13. století. Vydat se můžete i za tajemstvím Malých Karpat. Od jihu na sever vás povede 100 km Štefánikova cyklomagistrála spojující Bratislavu s rodištěm M. R. Štefánika – Košariskami. Vyjet na ni můžete z bratislavské Koliby. Nezapomenutelný zážitek slibuje i splav Malého Dunaje s Žitným ostrovem, kolovými vodními mlýny, panenskou přírodou. Pouhých 25 km od Bratislavy se nachází tzv. slovenské Tahiti – Sluneční jezera v Senci, kde si i bez moře užijete vodu na tisíc způsobů. A tip pro gurmány? Ze západního Slovenska nemůžete odjet bez návštěvy Slovenského Grobu, který je vyhlášený husími specialitami.

Pulzující Košice

Vydejte se do metropole východního Slovenska, která nikdy nespí. Široká Hlavní ulice je lemovaná restauračními terasami, lákavými výklady větších i menších obchodů a zavede vás přímo k Dómu sv. Alžběty. Ze severní věže největšího kostela na Slovensku je nádherný výhled na centrum města. Vše o městě a regionu se dozvíte ve Východoslovenském muzeu, kde objevíte i Košický zlatý poklad. Košice mají i svůj most lásky. K zábradlí posetému zámky zamilovaných vás dovede tyrkysově zelená střecha neogotického Jakaboho paláce, který byl určitý čas sídlem československého prezidenta Eduarda Beneše.

via-ferrata-skalka-pri-kremnici-1o0a0423-c-slovakia-travel-martin-sopinec.jpeg

Lázeňské Piešťany

Lázeňské městečko Piešťany leží v jihozápadní části Slovenska. Lázeňský komplex, který disponuje léčivými prameny sirné termální vody a unikátním léčivým bahnem, patří k evropské špičce v léčbě revmatických nemocí a pohybového aparátu. V Piešťanech si ale přijdou na své všichni, kteří hledají odpočinek a atmosféru dovolenkové destinace. Zpestřete si pobyt korzováním po kolonádě u Labutího jezera, ochutnejte gurmánské pochoutky, které nabízí secesní restaurace hotelu Thermia Palace, zavítat můžete i do rezortu Golf & Country Club Piešťany. Příjemné jsou i turistické vycházky do okolí s množstvím cyklistických tras a in-line bruslení podél vodní nádrže Slňava.

 

Královský Bardějov

Objevte gotickou perlu severovýchodního Slovenska, královské město Bardějov. Jeho historické jádro se společně s židovským suburbiem dostalo na seznam UNESCO. Radničnímu náměstí dominuje středověká Bazilika sv. Egídia, z jejíž vyhlídkové věže dohlédnete až na zachovalý systém opevnění. Dobře si všimněte i městské radnice, jde totiž o první renesančně-gotikou stavbu na území Slovenska. Bardějov se ve světě proslavil i lázeňstvím, které využívá účinky přírodních minerálních vod.

Živý skanzen Vlkolínec

Živý skanzen, osada, která se stala symbolem původního slovenského venkova, a které se dodnes nedotkla moderní zástavba. Okouzlí vás svou barevnou hravou architekturou i horskou polohou s výhledy na Velkou Fatru. Vydejte se na cestu do minulosti – ve vísce Vlkolínec v regionu Liptov, kterou založili dřevorubci a uhlíři ve 14. století. Skanzen je významnou památkou UNESCO.

np-vysoke-tatry-c-slovakia-travel-martin-sopinec-197a4033.jpeg

Vysoké Tatry

Region Vysoké Tatry je snad nejznámější turistickou lokalitou na Slovensku. Od turistiky či cykloturistiky, přes pobyt v AquaCity, klimatické lázně či wellness, až po adrenalinové sporty a zimní radovánky na sněhu, to vše z něj činí celoročně atraktivní destinaci pro jednotlivce i rodiny s dětmi. Vysoké Tatry jsou jedinečným místem s 25 štíty vyššími než 2 500 metrů nad mořem, unikátními ledovcovými plesy, chráněnými rostlinami a ojedinělou faunou. Pro návštěvníky je připraveno více než 600 km značkovaných chodníků. Vysoké Tatry jsou ideální také pro milovníky cykloturistiky, najdeme zde totiž více než 300 km cyklostezek různých obtížností určených pro všechny – rodiny s dětmi, nadšence horské a silniční cyklistiky, sportovce i začínající cyklisty.

Liptov

Liptov patří k nejkrásnějším regionům Slovenska. Kromě populární vodní nádrže Liptovská Mara se zde nachází mnoho termálních a minerálních pramenů vhodných k pití i ke koupání. K nejznámějším lokalitám s přírodními termálními prameny patří Liptovský Ján. Na opačné straně Liptova lákají Lázně Lúčky s léčivou vodou. Snad nejoblíbenější liptovské vodní parky jsou Tatralandia v Liptovském Mikuláši a Bešeňová. Liptov obklopují Nízké Tatry, Západní Tatry, Chočské vrchy a Velká Fatra.

np-vysoke-tatry-c-slovakia-travel-martin-sopinec-197a4058.jpeg

Co ještě navštívit?

Kousek od Bratislavy leží malebné vinařské městečko Modra, které je domovem jednoho z nejpopulárnějších suvenýrů ze Slovenska – modranské keramiky. Nejnavštěvovanější zoo, zámek, koupele s léčivou vodou a termální koupaliště najdete v Bojnicích. V předstihu můžete poznat také Evropské hlavní město kultury 2026 – Trenčín a jeho starobylý hrad, bronzovou fontánu Marca Aurelia či piaristický kostel ze 17. století. V Trnavě si pak přijdou na své kavárenští fajnšmekři, znalci kvalitního vína a milovníci živé kultury. Za návštěvu stojí také například region Nitra nebo resort Maladinovo. Naše bratrská země Slovensko zkrátka nabízí nespočet zajímavostí pro cestovatele a dobrodruhy všech kategorií – od samotářů milujících adrenalin až po rodiny s dětmi nebo seniory. Na veletrzích HOLIDAY WORLD & REGION WORLD budou přítomni zástupci národní agentury SLOVAKIA TRAVEL, kteří zájemcům odhalí mnohem více zajímavostí. Míříte na Slovensko? Nezapomeňte přijít načerpat inspiraci a cenné rady na výstaviště PVA EXPO PRAHA ve dnech 17. až 19. března.

ČTĚTE DÁLE

V Kutné Hoře Sedlci to žije

Sedlec patří k nejstarším částem Kutné Hory, s nadsázkou se dá říci, že kdyby nebylo Sedlce, možná by nebyla Kutná Hora. Byli to totiž právě sedlečtí cisterciáčtí mniši, kteří ve 13. století na svých pozemcích nalezli stříbro, díky čemuž se začal psát příběh jednoho z největších středověkých měst českého království.

Již tuto středu zažijete Stalinův poslední western v MDK

Již tuto středu (27. 3.) se můžete těšit v našem oblíbeném divadle MDK na Stalinův poslední western. Jest černo-černá groteska o touze být šerifem.

Největší blbost je chtít cestovat a brečet, že na to nemám finance

Odjakživa byla přesvědčená, že si bude spokojeně žít v Praze jako pravá měšťanda. To se ale před lety změnilo. „Začala jsem se více zajímat o zdravý životní styl. Zjistila jsem, že výlety, které jsem začala podnikat, fungují jak po fyzické stránce, tak po psychické. Teď už si bez cestování a pobytu v přírodě neumím představit život,“ říká cestovatelka Veronika Křížová (28), která své zážitky, tipy a rady sdílí na Instagramu a TikToku Cestuj_s_Veru.

Rekreační areál Sázavský ostrov - Ostrov plný zábavy na Zlaté řece Sázavě!

Rekreační areál Sázavský ostrov se nachází ve městě Sázava v krásné krajině Středního Posázaví, pouhých 45km od Prahy (exit 34 z dálnice D1).

V Divadle Lampion na Kladně se stanou zázraky

Druhou premiérou sezony 2023/2024 na téma V každém příběhu se skrývá zázrak bude autorská inscenace pro diváky od 7 let Krotitelé zázraků pojednávající o magickém světě dětí a o rodičích, kteří je občas neposlouchají, aniž by o tom sami věděli. Režie se ujal renomovaný tvůrce inscenací pro dětské diváky Jiří Ondra. Slavnostní premiéra proběhne 28. března v Divadle Lampion.

Prahu navštíví TIM BURTON – a vy můžete být u toho!

Americký filmový mág – producent, scenárista, básník, loutkář – propojující nevinný dětský svět s odvrácenou stranou lidské existence a také vizionář spojující s neskutečnou lehkostí animaci s hranou tvorbou. Po 10 letech se vrací opět do Čech, aby dal svým obdivovatelům možnost nahlédnout do nejniternějších zákoutí své mysli.