Čerstvé chutě. Odvážné kombinace. Nové menu k objevování.
1890 Restaurant & Bar v hotelu NH Collection Prague Carlo IV právě představil nové à la carte menu. Pod vedením šéfkuchaře Josefa Votočka vznikla nabídka, která oslavuje čerstvé sezonní suroviny a moderní kuchařský přístup zaměřený na udržitelnost.
Menu přináší lehkost a chuť léta – od svěžích předkrmů inspirovaných zahradou přes grilované speciality až po elegantní dezerty. Mezi lákadla patří například ceviche z candáta s limetou, avokádem a hrozny, nebo oblíbený koncept mix & match grilu, kde si hosté mohou vybrat maso či rybu a doladit si je dle chuti
omáčkami a přílohami.
Hvězdou sezóny je jehněčí kotleta s chimichurri, purée z grilovaných paprik, cibulovými čipsy a bramborovým fondánem – pokrm, který vystihuje filozofii kuchyně 1890: upřímné chutě servírované s noblesou. Na závěr potěší sladká tečka v podobě dezertu z bílé čokolády s banánem a lískovým oříškem, který dokonale uzavírá zážitek.
„Chtěli jsme nabídnout menu, které reflektuje roční období – čerstvé suroviny, lehčí textury a důraz na gril“, říká šéfkuchař Josef Votoček. „Udržitelnost není trend, ale základní hodnota, která se odráží v každém našem jídle.“
Již brzy bude k dispozici také sedmichodové degustační menu s pečlivě vybraným vinným párováním, které nabídne vedenou cestu sezónními chutěmi.
Vetřelec: Země přistane na obrazovkách už letos v srpnu a slibuje návrat ke kořenům legendární sci-fi hororové série. Osmidílný seriál od FX a Hulu, který v Česku uvede Disney+, se odehrává v roce 2120 – tedy dvě dekády po událostech Promethea a Covenantu a jen dva roky před kultovním filmem Vetřelec z roku 1979. Seriál by tak měl sloužit jako most mezi zmíněnými filmy.
Po úspěšných a vyprodaných projekcích v pražském Rudolfinu se na turné po českých městech vydává ČARODĚJŮV UČEŇ – jedinečný projekt propojující filmovou projekci, koncert symfonického orchestru a živý přednes špičkových herců. V listopadu 2025 ožije tento legendární animovaný film na pódiích v Brně, Plzni, Ostravě, Hradci Králové a Českých Budějovicích!
Druhý ročník Empathic Film Festivalu se uskuteční od 18. do 20. září 2025 v táborském kině Svět. Festival zahájí novinka české filmové tvorby Pod Parou, kterou uvedou i herci a tvůrci filmu osobně.
Nominační kola Národní soutěže vín 2025 odstartují už v úterý 29. července a potrvají až do konce srpna. Profesionální degustátoři během série hodnocení posoudí na téměř tři tisíce vzorků a vyberou ta nejlepší vína z jednotlivých vinařských podoblastí z nichž následně vzejde i Šampion Salonu vín ČR pro rok 2026. Největší a nejprestižnější soutěž vín v České republice pořádá Svaz vinařů ČR za finanční podpory Vinařského fondu a s technickým zajištěním Národního vinařského centra.