POSTUP: Brambory a cibuli si oloupeme, lístky medvědího česneku si opláchneme. Na olivovém oleji si orestujeme nakrájenou cibuli na plátky, přidáme brambory nakrájené na menší kostky. Vše důkladně restujeme, než nám cibulka lehce zrůžoví, a přidáme nakrájené listy z medvědího česneku. Zamícháme a zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme na mírném ohni, než nám změknou brambory. ?Mezitím si připravíme pesto... Nakrájené listy medvědího česneku si vložíme do mixéru, přidáme piniové oříšky, nastrouhaný parmezán a olivový olej. Vše důkladně rozmixujeme. Poté přidáme čerstvě umletý pepř a sůl a pesto z medvědího česneku je hotovo. Mezitím nám brambory v polévce změkly? Polévku tedy rozmixujeme na jemný krém, ochutíme solí a pepřem, zjemníme máslem a přidáme smetanu. Hotovou polévku nalijeme na talíř a přidáme jednu polévkovou lžíci pesta. ? česnek medvědí chuťově připomíná česnek, můžete jej použít jak do salátu, tak do teplých pokrmů, má výrazné antibakteriální účinky. Česnek medvědí, jak už říká název, velmi chutná sibiřským medvědům.
Ingredience na přípravu polévky pro 4 osoby: 2 ks větších brambor, větší cibule, máslo 100 g, olivový olej 5 cl, lístky medvědího česneku 140 g, sůl, pepř, zeleninový vývar 1 l
Ingredience na pesto z medvědího česneku: lístky medvědího česneku 90 g, piniové oříšky 40 g, olivový olej 7 cl, parmezán 60 g, sůl, pepř na ochucení