12. října 2025, svátek má Marcel
Stará Hostivař patří k těm částem Prahy, do kterých jen tak nezavítáte. Není totiž typickou pražskou čtvrtí. Spíše než to připomíná malebnou vesničku, která si nějakým zázrakem dokázala uprostřed stále rozpínajícího se velkoměsta uchovat svůj statkářský nádech, kde nechybí kostel, poctivá náves, původní staré domky, ulice s roztomilými starosvětskými názvy a do toho putyka Na Kačabce.

Kolem jste pravděpodobně projeli mnohokrát. Kolem Staré Hostivaře byl totiž vybudován známý obchvat, jímž se jezdí z centra Hostivaře směr Chodov a Opatov. Pokud pojedete autem, stačí odbočit do ulice Selská a po pár metrech již na Kačabku narazíte. Pokud pojedete autobusem, vystoupíte na zastávce stejného jména a ujdete pár desítek metrů ke schodům s výrazně červeným zábradlím. Od nich je to již do putyky coby kamenem dohodil.

Kačabka je z historického hlediska pro Hostivař velmi významná. Původ domu se totiž datuje až do července roku 1837, kdy si Josef a Dorota Kačabovi (odtud název Na Kačabce), postavili stavení na kusu pole vedle své usedlosti. Rozšířením stavby vznikla kultovní hospoda, kde byl založen fotbalový klub Hostivař, kapela Šlapeto a v prostorách hostince a přilehlé zahrady se odehrávala divadelní vystoupení, country večery a koncerty. Původní obyvatelé Hostivaře na místo nedají dopustit.

Pravda, již to není TA putyka, která vytvořila dobovou kulisu pro natáčení filmu „Smrt černého krále“ s radou Vacátkem. Doba pokročila a podnik prošel před pár lety nákladnou rekonstrukcí. Jeho původní venkovský interiér se přiblížil moderní vidině špičkových gastronomických podniků, což je ale naprosto v pořádku. Duch místa byl prostřednictvím nejrůznějších detailů a užití dřeva zachován, ráz se ale přiblížil současným trendům.

Těm odpovídá i gastronomie, která je přeci jen hravější, než na co byli návštěvníci původní Kačabky zvyklí. Co je ale u nové kuchyně nejdůležitější - jde o gastronomii prvotřídní, kdy je i zdánlivě běžným pokrům věnována ohromná péče (ať už mluvíme o výběru surovin nebo prezentaci). Tým nadšených kuchařů se snaží každý den nabídnout gastronomický zážitek, který byste na podobném místě (a navíc za podobně střízlivé ceny) opravdu ani nečekali.

Kapitolou samou pro sebe je obrovská zahrádka s dostatkem míst k sezení, prostorem pro kapelu, dětským koutkem a otevřeností k návštěvě s pejsky. Pro soukromé akce ideální. V letě ve stínu stromů můžete ochutnat prakticky denně grilované speciality, čerstvé ryby, stařené hovězí či vlastní uzené dobroty

Na Kačabku se určitě vyplatí zajet podívat. Vynikající jídlo a příjemná atmosféra si vás získají a posezení můžete následně „vychodit“ v blízkém hostivařském lesoparku nebo krásné návsi.

Chalupnická 12, Praha 10 - Hostivař
Tel: +420 603 217 934
www.nakacabce.cz

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Polish Film Festival Prague2025: Umění, které spojuje 10.–16. listopadu 2025 | Praha

Dvanáctý ročník festivalu 3Kino vstupuje do nové kapitoly své existence. Pod novým názvem Polish Film Festival Prague se letos v soutěžní sekci zaměřuje na polskou kinematografii, která je právem označována jako jedna z nejživějších, nejoriginálnějších a nejreflexivnějších v současné Evropě. Festival si však zároveň zachovává svou středoevropskou identitu a schopnost propojovat film, výtvarné umění i hudbu v dialogu, který překračuje hranice kultur i generací.

METRONOME PRAGUE 2026: 19.–21. 6. Letiště Letňany, Praha

Nick Cave míří do Prahy! Oslaví 10 let festivalu Metronome Prague ve spojení s Live Nation. Chystá se hudební událost roku!

Rozhovor: KOJU. Česká značka, která přinesla svěží energii do zdravého životního stylu

Zázvorové shoty Koju se staly symbolem moderního a zdravého životního stylu. Ručně vyráběné, nepasterizované a vždy čerstvé – právě díky tomu si získaly srdce tisíců fanoušků po celé České republice. Filozofie značky stojí na čtyřech jednoduchých, ale zásadních principech: čerstvost, rychlost, kvalita a poctivost. Každá lahvička vzniká z prémiových surovin, především z BIO zázvoru dováženého z Peru, a putuje k zákazníkovi už do 24 hodin od výroby. Za značkou stojí tým, který věří, že zdraví začíná u každodenních drobných návyků – třeba u jednoho malého shotu. V rozhovoru se dozvíte, jak takový proces výroby probíhá, čím se Koju liší od běžných energy drinků a proč jejich filozofie oslovuje stále širší komunitu lidí, kteří chtějí svému tělu dopřát to nejlepší.

Benátská! s Impulsem 2026 přiváží do Liberce hvězdy české a slovenské hudby.

Jeden z nejtradičnějších a nejoblíbenějších hudebních festivalů v Česku, Benátská! s Impulsem, se v roce 2026 ukáže v plné síle. Od čtvrtka 23. do neděle 26. července zaplní areál ve Vesci v Liberci nejen špičky domácí a slovenské hudební scény. Letošní ročník nabídne čtyři dny plné koncertů, energie, emocí i překvapení – a právě první várka oznámených interpretů napovídá, že půjde o jeden z nejlepších ročníků vůbec.

Týden sklářů 2025

Na více než 60 místech v celé zemi proběhnou od 13. do 19. října 2025 oslavy sklářského řemesla. Pilotní projekt Týden sklářů iniciovalo Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou v rámci oslav Mezinárodního dne nehmotného kulturního dědictví (slaví se od 17. října 2024) a jako připomínku zápisu ruční výroby skla na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO (2023).

Program Czech Fashion Week 2025 odhalen: Osmany Laffita oslaví šedesátku ve velkém stylu

V areálu PVA EXPO Praha Letňany se dnes uskutečnila tisková konference, na které byly představeny detaily programu jedné z nejvýznamnějších módních událostí v České republice – Czech Fashion Week 2025, jejíž součástí bude také oslava životního jubilea, 60. narozenin ikonického módního návrháře Osmanyho Laffity.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.