17. července 2025, svátek má Martina
Zkušenosti babiček? K nezaplacení!

Zkušenosti babiček? K nezaplacení!

Vánoce jsou za rohem a pokud jde o cukroví, „mladá“ generace tak úplně netuší, jak k němu přijít (buď je zkonfiskují u maminky nebo nakoupí). Ale třeba nejste tak líní a rádi si zašpiníte ruce.

Pro takové z vás, kteří nemají doma troubu jen proto, aby si měli v čem ohřát vychladlou pizzu, přinášíme následující malý speciál. Profesionální cukráře z vás neudělá, ale pokud se budete držet návodu a chápete takové základy jako „horké“ a „minuta má 60 vteřin“, meli byste být ok ;)

Vanilkové rohlíčky

Suroviny: Mouka hladká 560 g, máslo 450 g, vlašské ořechy mleté 200 g, cukr moučka 130 g, vanilkový lusk a cukr moučka na obalení

Postup: Do mísy nakrájíme na drobné kousky studené máslo z lednice, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme v tužší těsto. Z hotového těsta tvoříme malé kuličky, které následně rukou rozválíme na válečky a z nich tvarujeme rohlíčky. Rohlíčky pokládáme na plech s papírem a pečeme na 180° zhruba 10–12 minut (dle velikosti). Připravíme si moučkový cukr na obalení a přidáme do něj vanilkový lusk, který podélně rozřízneme a špičkou nože vyškrábneme drobounká semínka. Ta následně smícháme s moučkovým cukrem. Jeden lusk velmi dobře ochutí přibližně 500 g cukroví. Rohlíčky obalujeme čerstvě upečené, ještě vlažné, protože tím do sebe část cukru vsáknou a budou ještě křehčí a lahodnější.

Husarské koláčky s marmeládou

Suroviny: 300 g hladké mouky, 100 g ořechů, 200 g másla, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky

Postup: V míse smícháme všechny sypké suroviny včetně ořechů. Přidáme nakrájené máslo. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme ho v chladničce odpočinout do druhého dne. Těsto rozkrájíme na čtvrtiny, z každé vyválíme váleček o průměru cca 2 cm a odkrajujeme asi 0,5cm kousky. Z nich tvarujeme kuličky, které pokládáme na plech vyložený papírem na pečení. Poté do nich vytlačíme koncem vařečky důlky. Pečeme v předehřáté troubě při 180° asi 7 minut. Koláčky necháme vychladnout. Smícháme 150 g rybízové marmelády a 75 g moučkového cukru a plníme do důlků.

Sádlovky

Suroviny: 170 g hladké mouky, 150 g sádla, 150 g moučkového cukru, 60 g kakaa

Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme do druhého dne odpočinout. Z těsta tvarujeme malé kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Do středu každé kuličky uděláme obráceným koncem vařečky důlek. Plech vložíme do trouby předem vyhřáté na 170° a pečeme asi 10 minut. Upečené sádlovky necháme vychladnout a pak plníme marmeládou.

Masarykovo cukroví

Suroviny: 180 g vlašských ořechů, 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g krupicového cukru, 1 lžíce kakaa holandského typu, 1 žloutek, moučkový cukr na obalení

Postup: Ořechy na 2 hodiny namočíme do studené vody, pak je nahrubo nasekáme. Přidáme ostatní suroviny a zpracujeme těsto. Vytvarujeme z něj válečky o průměru asi 4 centimetry a necháme je v lednici nebo v mrazáku ztuhnout. Z válečků krájíme kolečka, klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme je v předehřáté troubě při 180° asi 8 minut. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli vychladnout a následně obalujeme ve vanilkovém moučkovém cukru.

Ořechovo-ovocné cookies

Suroviny: 3/4 hrnečku medu, 1/2 hrnku másla, 1 1/4 hrnku celozrnné mouky, 1/2 čajové lžičky soli, 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva, 2 vejce, 2 hrnky nasekaných ořechů, 2 hrnečky nasekaného sušeného ovoce

Postup: Máslo si nechte trochu změknout a pak ho utřete s medem. Přidejte obě vejce a ušlehejte. Poté přidejte mouku, sůl, prášek do pečiva a vše smíchejte. Nakonec přidejte nasekané ořechy a sušené ovoce a vše opět smíchejte. Na plech dejte pečicí papír, lžící si naberte trochu těsta a formujte z nich cookies. Pečte při 130° asi 20 minut.

Ořechy plněné krémem

Suroviny: 350 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 120 g vlašských ořechů, 250 g másla

Krém: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 lžíce rumu, 50 g nastrouhaných vlašských ořechů

Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta odkrajujeme kousky a prsty je vtlačujeme do formiček tak, aby uprostřed vznikl důlek. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180° asi 8 minut. Upečené ořechy vyndáme z trouby, necháme chvilku zchladnout a ještě teplé vyklepneme z formiček. Necháme vychladnout a několik dní odležet. Následně plníme krémem.

Krém: Změklé máslo vyšleháme s cukrem dohladka, přidáme rum a mleté ořechy. Krém dáme do cukrářského sáčku a plníme ořechy. Spojíme vždy dva kusy korpusu k sobě. Konce ořechů namáčíme v čokoládové polevě a posypeme drcenými ořechy.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Jízdárna Fest 2025 – Užijte si nezapomenutelný den plný hudby v zámeckém parku!

V pátek 15. srpna 2025 se Jízdárna Fest vrací do krásného zámeckého parku v Rychnově nad Kněžnou – letos poprvé jako intenzivní jednodenní zážitek! Připravte se na nadupaný line-up, který vás provede od prvního tónu až po noční afterparty.

Originální firemní večírek? Jedině v Pilsner Urquell:The Original Beer Experience v Praze, kde ožívá příběh piva.

Plánujete vánoční večírek, teambuilding nebo jinou firemní akci, která má mít styl, a hlavně nezapomenutelnou atmosféru? Pilsner Urquell: The Original Beer Experience nabízí více než jen místo pro firemní večírek – zažijete zde nezapomenutelné zážitky, které stmelí váš tým a posílí firemní kulturu.

MIRAI Summer Fest 2025

Náš vlastní festival Mirai Summer Fest se po letošním úspěšném ročníku vrací do vašich měst i v roce 2025!

Ekonomická stránka globálního kasina

Objevte, jak kasinový průmysl v roce 2025 podporuje ekonomiku prostřednictvím daní, zaměstnanosti, turismu a digitálních inovací.

FARMA ČESKO: KDYŽ VÁM ŽIVOT BEZ WI-FI UKÁŽE, KDO OPRAVDU JSTE

Farma se po více než dekádě vrací na české obrazovky – tentokrát jako Farma Česko. Bez elektřiny, bez tekoucí vody a bez telefonu. Jen stará usedlost, pár zvířat a ruce, které si budou muset poradit s tím, co přinese skutečně tvrdý den na venkově.

DRZÉ, OSTRÉ, NAŠE –KDYŽ SE ŽENY SMĚJÍ NAHLAS

Smích je nakažlivý – a tyhle tři ženy ho šíří rychleji než páteční drby. Na pódiu dokazují, že humor nemá pohlaví. Stačí dobrý úhel pohledu, trefa do černého a odvaha říct nahlas to, co si myslí. Dělají si legraci z mužů, žen, života… a samy ze sebe. Stand-up pro ně není jen zábava – je to malý společenský test odvahy. Pro ně i pro vás. Smích byl i naším věrným společníkem během celého rozhovoru. Atmosféra byla uvolněná, upřímná – a stejně nakažlivá jako jejich vystoupení. Často jsme se smály dřív, než otázka vůbec zazněla celá. Stejně spontánně, jako se směje publikum, které mají tyhle tři naprosto v hrsti.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.