Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
20. dubna 2024, svátek má Marcela
Cidérka: Máme pocit, že cider se u nás pořad pije málo

Cidérka: Máme pocit, že cider se u nás pořad pije málo

Jak začal příběh Cidérky? Tradiční cider z jablek už vyrábí několik let. Avšak v roce 2019 nakonec našli v Brně vhodné místo. Jaká je jejich tradice a která jablka jsou pro výrobu kvalitního cideru ta nejlepší? To vše nám prozradili v našem rozhovoru.

Jakou máte tradici ve výrobě cideru?

Výrobě cideru se věnujeme už několik let, první pokusy jsme měli v roce 2014. Byl to náš koníček, všechno jsme dělali doma a postupně, jak narůstal objem výroby, tak to už začalo být trochu „nepraktické“. Zároveň jsme doplňovali nové technologie do výroby a díky zájmu kamarádů i zvyšovali objem, až se ukázalo, že už to je v domácích podmínkách neudržitelné. V roce 2019 jsme konečně sehnali místo na výrobu a tak vznikla Cidérka.

Co Vás vedlo k tomu, že jste začali vyrábět vlastní cider?

Cidre jsme ochutnali ve Francii a byla to moc zajímavá zkušenost, ale u nás nic podobného nebylo. Zároveň jsme z Moravy, kde se ve velkém vyrábí víno a k němu máme taky vztah a k řemeslné výrobě vůbec. Tak se to pěkně potkalo a vznikl z toho nejdřív koníček a postupně i firma.

Jaký je rozdíl mezi domácím ciderem oproti těm, co se dají běžně koupit v supermarketech?

Slovo domácí je tady možná trochu zavádějící – říkáme mu spíš řemeslný cider. Zásadní je proces výroby, pracujeme pouze s moštem z jablek, který velice pečlivě připravujeme a následně bez přidání cukru nebo něčeho dalšího necháme překvasit. Výroba se velice blíží vínu, chuťově a senzoricky je to také nesrovnatelné. V řemeslném cideru ucítíte výrazně jablka, ovoce a chuťově bude mnohem více suchý a plnější. My máme rádi navíc více kyselinky. Hodně lidí, kteří náš cider ochutnají poprvé, tak jej přirovnají k proseccu a baví je i jeho ovocné tóny.

Je důležité vybrat pro výrobu cideru vhodná jablka?

Je to pro nás základní surovina, jako pro vinaře je zásadní výběr hroznů. Děláme menší šarže, které se právě složením liší a je tedy možné průběžně sledovat rozdíly. To nás hodně baví. Obecně je u cideru výjimečné, pokud je jednoodrůdový, zásadní jsou jablka, která dají cideru „tělo“, tedy v naší terminologii „hořká“ jablka.

Jaká jsou podle Vás ty nejlepší?

V česku jsou vynikající „staré odrůdy“, kterých ale není moc. My máme trochu slabost pro odrůdu Granny Smith, taková kysela zelená jablka, ze kterých děláme jednoodrůdový speciál. Moc fajn jsou ale i odrůdy Gloster, Renety, Kožuch, je jich hodně:)

Odkud odebíráte jablka?

Jablka nakupujeme v moravských sadech, aktuálně hodně sháníme vlastní sad. Rádi bychom doplnili některé odrůdy, které nás zajímají a těžko se shání a obecně vnímáme sad jako pěkný krajinný prvek.

Zúčastnili jste s již se svými cidery nějakých prestižních soutěžích?

Minulý rok moc soutěží nebylo, ale jsme hrdí na dobré hodnocení ze Španělska, kde má cider (lokálně sidra) obrovskou tradici, kde jsme dostali zlatou, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. Jednalo se o mezinárodní salon cideru, kde se sešlo několik stovek vzorků.

 

Doporučili byste pít cider místo piva?

To je dobrá otázka :) Ani jedno se nedá pít pořád a záleží na příležitosti. Ale cider má obrovskou tradici sahající daleko před dobu Říma a ve světě se udržuje tato tradice, u nás je to bohužel přetržené a tak se snažíme na tyto tradice navázat. Máme pocit, že cider se u nás pořad pije málo :)

Má pití cideru i nějaké zdravotní benefity?

Jedná se o pečlivě fermentovaný jablečný mošt, který už sám od sebe je plný vitamínů. Snažíme se jej navíc udržet „živý“, takže je z tohoto pohledu přírodní a zdravý. Mnoho lidí pije jablečný ocet, protože jim dělá dobře na zažívání, u cideru je to podobné. Je méně alkoholický než víno a není tak hořký, jako pivo, takže se výborně popíjí, zejména, když se chce člověk osvěžit. A nebolí po něm hlava :)

 

Zabýváte se i výrobou limonád a moštů. To mě tak napadá, že by bylo super čtenářům umožnit i nějakou degustaci. Je to u Vás možné?

Ano degustace našich produktů probíhají pravidelně v v naší provozovně, často se i domlouváme se spřátelenými restauracemi a kavárnami a děláme degustace tam. Obecně lidé chuť řemeslného cideru teprve poznávají a většinou si ji rychle oblíbí.

A co takhle zážitek pro firemní akce?

Samozřejmě i toto je možné, rádi takovou akci na klíč připravíme. Většinou takovou akci obohatíme o trochu historie, která hodně lidí překvapí, jak se dlouhá a potom se bavíme o výrobě a různých lokálních druzích cideru. Náš cider je v porovnání s ostatními trochu specifický. S hrdostí říkáme, že děláme moravský cider, opíráme se více o vinařské tradice a chuťově je náš cider takto mnohem dostupnější.

 

Kde si mohou milovníci ciderů koupit Vaše produkty?

Postupně rozšiřujeme partnerskou síť, kde je možné naše produkty ochutnat a koupit. Minulý rok byl celkem specifický, takže tento proces se trochu zpomalil, ale zase nám hodně narostl přímý prodej přes náš eshop www.ciderka.cz.

Plánujete do budoucna nějaké novinky?

Pořád něco vymýšlíme, jak na úrovni produktu a speciálů, tak výroby. Aktuálně věříme, že brzy vznikne náš sad, který bude možné navštívit, odpočinout si tam a popít u toho náš cider.

 

www.ciderka.cz  instagram  facebook

ČTĚTE DÁLE

Nová výstava v UPM: Český porcelán tří století

Uměleckoprůmyslové museum v Praze chystá výstavu o historii českého porcelánu.

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína

Celkem 46 stánků, 30 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, k tomu vhodná gastronomie, bohatý doprovodný program – to vše nabídne už 13. ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 18. května na pravém břehu Vltavy na Rašínově nábřeží.

Chci, aby se v mém divadle všichni cítili jako doma

Zatímco se jiná divadla v době pandemie strachovala o přežití, zlatá slavice Lucie Bílá podnikla odvážný krok a pustila se do rekonstrukce bývalé Ta Fantastiky. Díky ní scéna v pražské Karlově ulici prošla velkou proměnou a zároveň dostala nové jméno. Jak se Divadlu Lucie Bílé daří několik let od otevření?

Kuba v srdci Evropy: Habana Social Club vystoupí v rámci rozlučkového evropského turné v Praze a Brně

Skvělá hudba, vášnivý tanec a jedinečný příběh života na karibském ostrově. Hvězda kubánských nocí, skupina Habana Social Club, přinese do Prahy a Brna neopakovatelný kubánský zážitek v rámci svého posledního evropského turné. Kapela navíc svou poslední evropskou jízdu doplnila o sólové tanečníky ze světoznámého klubu Tropicana.

Lvíčkov – největší rodinný zábavní park v centru Prahy od června v Máji Národní

Svět plný her, zábavy, veselých zážitků a nekonečného dobrodružství se dětem a jejich rodičům během června otevře v novém rodinném zábavním parku Lvíčkov. V 5. patře zrekonstruovaného obchodního centra Máj Národní najdou vysněné místo, kde si mohou kdykoliv kvalitně užít společné chvíle přesně podle svých představ. Žádné starosti, jen radost!

Prague Bike Fest Na Výstavišti se blíží! Ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky, adrenalinové zážitky a zábavu pro děti i dospělé

Druhý ročník Prague Bike Fest se blíží a o víkendu 27. – 28. 4. 2024 se opět otevřou brány pražského Výstaviště, kdy areál uvítá všechny cyklo nadšence v rámci největšího cyklistického festivalu v roce. Během dvou dnů si návštěvníci užijí pořádnou porci adrenalinových show, exhibice, workshopy, organizované vyjížďky se známými sportovci, testování kol, ale i večerní doprovodný program a gastronomická potěšení. Chybět nebude prezentace renomovaných i nových značek, které představí to nejlepší ze světa cyklistiky. Na své si přijdou ale i děti. Právě pro ně bude připraven zbrusu nový dětský testovací okruh pod vedením zkušených instruktorů. Pomyslnou třešničkou na dortu pak bude pořádně adrenalinová Big Air show v čele s Teodorem Kováčem. Uprostřed Bruselské cesty ve výšce až 7 metrů předvede své nejtěžší triky jako jsou double-backflip, frontflip nohand nebo otočka o 720 stupňů. Hlavními partnery Prague Bike Festu jsou společnosti Sazka a Škoda Auto. Festival podpořil svou záštitou také Český svaz cyklistiky a ministr dopravy Martin Kupka.