Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
23. května 2022, svátek má Vladimír
Cidérka: Máme pocit, že cider se u nás pořad pije málo

Cidérka: Máme pocit, že cider se u nás pořad pije málo

Jak začal příběh Cidérky? Tradiční cider z jablek už vyrábí několik let. Avšak v roce 2019 nakonec našli v Brně vhodné místo. Jaká je jejich tradice a která jablka jsou pro výrobu kvalitního cideru ta nejlepší? To vše nám prozradili v našem rozhovoru.

Jakou máte tradici ve výrobě cideru?

Výrobě cideru se věnujeme už několik let, první pokusy jsme měli v roce 2014. Byl to náš koníček, všechno jsme dělali doma a postupně, jak narůstal objem výroby, tak to už začalo být trochu „nepraktické“. Zároveň jsme doplňovali nové technologie do výroby a díky zájmu kamarádů i zvyšovali objem, až se ukázalo, že už to je v domácích podmínkách neudržitelné. V roce 2019 jsme konečně sehnali místo na výrobu a tak vznikla Cidérka.

Co Vás vedlo k tomu, že jste začali vyrábět vlastní cider?

Cidre jsme ochutnali ve Francii a byla to moc zajímavá zkušenost, ale u nás nic podobného nebylo. Zároveň jsme z Moravy, kde se ve velkém vyrábí víno a k němu máme taky vztah a k řemeslné výrobě vůbec. Tak se to pěkně potkalo a vznikl z toho nejdřív koníček a postupně i firma.

Jaký je rozdíl mezi domácím ciderem oproti těm, co se dají běžně koupit v supermarketech?

Slovo domácí je tady možná trochu zavádějící – říkáme mu spíš řemeslný cider. Zásadní je proces výroby, pracujeme pouze s moštem z jablek, který velice pečlivě připravujeme a následně bez přidání cukru nebo něčeho dalšího necháme překvasit. Výroba se velice blíží vínu, chuťově a senzoricky je to také nesrovnatelné. V řemeslném cideru ucítíte výrazně jablka, ovoce a chuťově bude mnohem více suchý a plnější. My máme rádi navíc více kyselinky. Hodně lidí, kteří náš cider ochutnají poprvé, tak jej přirovnají k proseccu a baví je i jeho ovocné tóny.

Je důležité vybrat pro výrobu cideru vhodná jablka?

Je to pro nás základní surovina, jako pro vinaře je zásadní výběr hroznů. Děláme menší šarže, které se právě složením liší a je tedy možné průběžně sledovat rozdíly. To nás hodně baví. Obecně je u cideru výjimečné, pokud je jednoodrůdový, zásadní jsou jablka, která dají cideru „tělo“, tedy v naší terminologii „hořká“ jablka.

Jaká jsou podle Vás ty nejlepší?

V česku jsou vynikající „staré odrůdy“, kterých ale není moc. My máme trochu slabost pro odrůdu Granny Smith, taková kysela zelená jablka, ze kterých děláme jednoodrůdový speciál. Moc fajn jsou ale i odrůdy Gloster, Renety, Kožuch, je jich hodně:)

Odkud odebíráte jablka?

Jablka nakupujeme v moravských sadech, aktuálně hodně sháníme vlastní sad. Rádi bychom doplnili některé odrůdy, které nás zajímají a těžko se shání a obecně vnímáme sad jako pěkný krajinný prvek.

Zúčastnili jste s již se svými cidery nějakých prestižních soutěžích?

Minulý rok moc soutěží nebylo, ale jsme hrdí na dobré hodnocení ze Španělska, kde má cider (lokálně sidra) obrovskou tradici, kde jsme dostali zlatou, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. Jednalo se o mezinárodní salon cideru, kde se sešlo několik stovek vzorků.

 

Doporučili byste pít cider místo piva?

To je dobrá otázka :) Ani jedno se nedá pít pořád a záleží na příležitosti. Ale cider má obrovskou tradici sahající daleko před dobu Říma a ve světě se udržuje tato tradice, u nás je to bohužel přetržené a tak se snažíme na tyto tradice navázat. Máme pocit, že cider se u nás pořad pije málo :)

Má pití cideru i nějaké zdravotní benefity?

Jedná se o pečlivě fermentovaný jablečný mošt, který už sám od sebe je plný vitamínů. Snažíme se jej navíc udržet „živý“, takže je z tohoto pohledu přírodní a zdravý. Mnoho lidí pije jablečný ocet, protože jim dělá dobře na zažívání, u cideru je to podobné. Je méně alkoholický než víno a není tak hořký, jako pivo, takže se výborně popíjí, zejména, když se chce člověk osvěžit. A nebolí po něm hlava :)

 

Zabýváte se i výrobou limonád a moštů. To mě tak napadá, že by bylo super čtenářům umožnit i nějakou degustaci. Je to u Vás možné?

Ano degustace našich produktů probíhají pravidelně v v naší provozovně, často se i domlouváme se spřátelenými restauracemi a kavárnami a děláme degustace tam. Obecně lidé chuť řemeslného cideru teprve poznávají a většinou si ji rychle oblíbí.

A co takhle zážitek pro firemní akce?

Samozřejmě i toto je možné, rádi takovou akci na klíč připravíme. Většinou takovou akci obohatíme o trochu historie, která hodně lidí překvapí, jak se dlouhá a potom se bavíme o výrobě a různých lokálních druzích cideru. Náš cider je v porovnání s ostatními trochu specifický. S hrdostí říkáme, že děláme moravský cider, opíráme se více o vinařské tradice a chuťově je náš cider takto mnohem dostupnější.

 

Kde si mohou milovníci ciderů koupit Vaše produkty?

Postupně rozšiřujeme partnerskou síť, kde je možné naše produkty ochutnat a koupit. Minulý rok byl celkem specifický, takže tento proces se trochu zpomalil, ale zase nám hodně narostl přímý prodej přes náš eshop www.ciderka.cz.

Plánujete do budoucna nějaké novinky?

Pořád něco vymýšlíme, jak na úrovni produktu a speciálů, tak výroby. Aktuálně věříme, že brzy vznikne náš sad, který bude možné navštívit, odpočinout si tam a popít u toho náš cider.

 

www.ciderka.cz  instagram  facebook

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Limoška: zakládáme si na unikátních příchutích

Máte rádi sirupy? Pak by Vaší pozornosti neměla uniknout nabídka společnosti z Českého Krumlova, která se rozhodla zaměřit na výrobou přírodních sirupů z čerstvého ovoce a čerstvých bylin. Limošku založili dva krumlovští barmani, Lukáš Konečný a Jan Kučera. A právě s Lukášem jsme skončili na kus řeči.

U Sádlů: gotická restaurace s čepovaným pivem Budvar

Rádi Vám představíme gotickou restauraci, která je rozdělená na horní a spodní část, v rámci které Vám nabízí prvotřídní českou kuchyni, kde si z obsáhlého menu jistě vybere každý z Vás. V nabídce naleznete tradiční i méně známá jídla, která se připravují výhradně z čerstvých surovin a nejlepších ingrediencí. V restauraci kladou důraz na pestrost jídelníčku a snaží se zachovávat původní receptury. Naleznete zde pokrmy z čerstvé zeleniny a ovoce, masa a ryb, zvěřiny, sýrů a dalších surovin vysoké kvality.
Reklama
reklama

Festival Beats for Love odhaluje nejsilnější line-up v historii!

Pořadatelé největšího festivalu elektronické taneční hudby ve střední Evropě Beats for Love zveřejnili nejsilnější line-up ve své historii. V rámci letošního ročník, který proběhne 1. - 4. července 2022  v industriální oblasti Dolních Vítkovic, vystoupí více než 90 zahraničních umělců! K obrovským jménům elektronické scény, mezi nimiž nechybí Armin van Buuren, Alan Walker, Lost Frequencies, Vini Vici, Timmy Trumpet, Alle Farben, Andy C, Dope D.O.D, Sub Focus nebo Modestep Live, přibyla více než padesátka zvučných jmen z celého světa a všech odnoží taneční hudby!

SÁZAVAFEST: interpreti ze zahraničí i české scény

SÁZAVAFEST je multikulturní a multižánrový hudební festival konající již po několikáté v malebném zámeckém lesoparku ve Světlé nad Sázavou. 22. ročník se uskuteční v termínu 21. - 23. 7. 2022.

Michal Kacetl: Vyrábíme vína respektující přírodu

Přírodní přístup k vínu, šetrná výroba i pěstování. To jsou hesla vinařství Kacetl, které leží v obci Mackovice na Znojemsku. „Snažíme se vínu moc nevstupovat do cesty a s každým vínem pracujeme individuálně. Pracujeme na minimalizaci síření a minimalizaci pohybů s vínem během jeho zrání,“ prozrazuje majitel Michal Kacetl.