15. října 2025, svátek má Tereza
Johannes Cyder: Jablka nikam nepospíchají

Johannes Cyder: Jablka nikam nepospíchají

Značka Johannes Cyder pochází z Tábora a svým "tvrdým" názvem se odkazuje na tradiční staroanglickou školu ciderů, kdy se to ještě oblíbené jablečné víno popisovalo slovem "cyder".

Má slámovou barvu, je lehce zakalený. Voní po trpkých jablkách, s tóny sušeného ovoce. V chuti je příjemně sladký, spíše polosuchý a v suché verzi naprosto suchý. Přirozená perlivost, velmi dobře se popíjí. Přesně takový je nejen klasický anglický cider, ale i táborský Johannes, který na české scéně již dlouhodobě vyniká a to nejen technologickou kvalitou a výběrem odrůd, ale také tím, že se Ondřej Zezulka zařekl, že své nápoje prostě ředit nebude a to za žádnou cenu.

"Inspiroval jsem se v Anglii v lokalitě Herefordshire, která je vyhlášená tím, že k ní cider neodmyslitelně patří. Právě tam jsem načerpal veškeré potřebné zkušenosti a pochopil, jak přistupovat k výrobě. Že je důležité nechat věci na přírodě a nesnažit se proces zbytečně uspěchat. Naslouchat tomu, co se děje. Jen tak se dosáhne té správné kvality a chuti. Tak se to má správně dělat. V Johannes Cyder si zakládáme na tom, že je vše řemeslné. Vše u nás dozrává v lahvi, nic nedosycujeme, výsledek je podobně přirozený jako v sektu či lepším proseccu. Neříkám, že je to vždy nejjednodušší cesta, ale je ta nejlepší. A já jsem prostě tvrdohlavej člověk," vysvětluje s úsměvem výrobní proces Ondřej Zezulka.

A jak celá ta cesta za "anglickým českým ciderem" začala? "Já měl cider vždycky rád. Jezdil jsem s rodiči do Francie, pak jsme bydleli v Anglii, prostě jsem to měl v kartách. Původně jsem si myslel, že cider budu z Anglie a Francie dovážet, ale to by se nevyplatilo. Proto jsem se rozhodl vyrábět vlastní cider v budově, kterou postavil můj prapradědeček," popisuje cestu k podnikání Ondřej Zezulka.

"Důležitý byl výběr jablek, ty jsme hledali hodně dlouho. Původně jsem tři roky dělal cider v Praze ve Vršovicích ve sklepě, nakonec nám byl ale souzený Tábor. Ne každý rok se nám samozřejmě daří sehnat ta samá jablka, je to podle úrody, ale chuť se nám daří udržovat podobnou. Naše cidery jsou spontánně kvašené, nedodáváme šlechtěné kvasiny, ale necháváme pracovat divoké kvasinky, které jsou v již prostorách, kde se cider vyrábí. Tudíž samotné prostory nám z velké části tvoří výslednou chuť. Jde nám zkrátka o původní postupy, kvalitní výběr jablek a celkovou vyváženost produktu. Mým cílem je dostat na trh cider jak v malých lahvičkách, tak i v sudech a to v co nejrozmanitějších variacích."

S Johannes Cyder si na své přijde každý - extra brut, demi sec, rybízový kir breton (nejsladší) či táborský nealkoholický mošt. To je jen část bohaté nabídky.


Dostupnost Johannes Cyder se stále zvětšuje. S jistotou na něj narazíte na pražské Náplavce a pokud byste se vydali do "rodného" Tábora, najdete nově přímo ve výrobně Táborskou osvěžovnu, obchod s barem a příjemným posezením hned u řeky. Centrum města je coby kamenem dohodil, takže až si vychutnáte pár kousků (a věřte, že je co si vychutnávat), můžete lahodný večer zakončit příjemnou procházkou.

th.

Táborská osvěžovna
Tábor, Bechyňská 3174
cyder@cyder.cz
+420 777 677 774
Facebook
Instagram
www.johannescyder.cz

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Osmany Laffita a prestižní modelky ovládnou Czech Fashion Week 2025

Největší módní událost podzimu je za dveřmi! Již v pátek 24. října 2025 se PVA EXPO Praha promění v centrum módy, elegance a inspirace. Czech Fashion Week 2025 přinese nezapomenutelnou módní show s bohatým doprovodný programem, který propojí špičkovou módní tvorbu s oslavou významného jubilea legendárního návrháře Osmanyho Laffity.

Giro Pizza konečně v Praze – ideální na teambuildingy a firemní večírky - neomezená ochutnávka pravé neapolské pizzy v Rossopomodoro na Vinohradech

Rossopomodoro, autentická neapolská restaurace na Vinohradech, přináší do Prahy oblíbený italský koncept Giro Pizza – večer, kdy se stoly zaplní nekonečným proudem čerstvě upečených oválných pizz, servírovaných na podlouhlých dřevěných prkénkách. Konečně nemusíte dlouze vybírat z menu – ochutnejte všechny pizzy, které máte rádi!

Rozhovor: KOJU. Česká značka, která přinesla svěží energii do zdravého životního stylu

Zázvorové shoty Koju se staly symbolem moderního a zdravého životního stylu. Ručně vyráběné, nepasterizované a vždy čerstvé – právě díky tomu si získaly srdce tisíců fanoušků po celé České republice. Filozofie značky stojí na čtyřech jednoduchých, ale zásadních principech: čerstvost, rychlost, kvalita a poctivost. Každá lahvička vzniká z prémiových surovin, především z BIO zázvoru dováženého z Peru, a putuje k zákazníkovi už do 24 hodin od výroby. Za značkou stojí tým, který věří, že zdraví začíná u každodenních drobných návyků – třeba u jednoho malého shotu. V rozhovoru se dozvíte, jak takový proces výroby probíhá, čím se Koju liší od běžných energy drinků a proč jejich filozofie oslovuje stále širší komunitu lidí, kteří chtějí svému tělu dopřát to nejlepší.

Program Czech Fashion Week 2025 odhalen: Osmany Laffita oslaví šedesátku ve velkém stylu

V areálu PVA EXPO Praha Letňany se dnes uskutečnila tisková konference, na které byly představeny detaily programu jedné z nejvýznamnějších módních událostí v České republice – Czech Fashion Week 2025, jejíž součástí bude také oslava životního jubilea, 60. narozenin ikonického módního návrháře Osmanyho Laffity.

V REZERVACI DJA JE POPRVÉ K VIDĚNÍ SNĚHOBÍLÉ MLÁDĚ GUERÉZY PLÁŠTÍKOV

V Zoo Praha se narodilo mládě guerézy pláštíkové. Jde o první přírůstek těchto afrických opic v pavilonu Rezervace Dja. Současně je prvním pražským mládětem vzácnějšího kykuyunského poddruhu, který zoo chová od počátku letošního roku. Na rozdíl od černobílých rodičů je mládě sněhobílé, což vydrží pouze několik týdnů. Samice Lebamba je prvorodičkou, avšak své role se zhostila dobře. Je však třeba pamatovat na to, že mládě, jehož pohlaví je zatím neznámé, ještě nepřekonalo kritické období. Už nyní je ale k vidění v hlavní expozici pavilonu, kterou spolu s guerézami obývá rodinná skupina goril nížinných.

Comic-Con Prague 2026 přijede o měsíc dřív! Amanda Tapping z Hvězdné brány mezi prvními potvrzenými hvězdami

Sedmý ročník Comic-Con Prague dorazí do Prahy už v březnu! Popkulturní svátek v O2 universu zahájí herečka Amanda Tapping, která si získala fanoušky po celém světě rolí Samanthy Carterové v seriálu Hvězdná brána. Festival se uskuteční od 13. do 15. března 2026 a od 10. října bude možné zakoupit vstupenky za zvýhodněnou cenu, platnou do 3. listopadu.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.