12. srpna 2025, svátek má Klára
Johannes Cyder: Jablka nikam nepospíchají

Johannes Cyder: Jablka nikam nepospíchají

Značka Johannes Cyder pochází z Tábora a svým "tvrdým" názvem se odkazuje na tradiční staroanglickou školu ciderů, kdy se to ještě oblíbené jablečné víno popisovalo slovem "cyder".

Má slámovou barvu, je lehce zakalený. Voní po trpkých jablkách, s tóny sušeného ovoce. V chuti je příjemně sladký, spíše polosuchý a v suché verzi naprosto suchý. Přirozená perlivost, velmi dobře se popíjí. Přesně takový je nejen klasický anglický cider, ale i táborský Johannes, který na české scéně již dlouhodobě vyniká a to nejen technologickou kvalitou a výběrem odrůd, ale také tím, že se Ondřej Zezulka zařekl, že své nápoje prostě ředit nebude a to za žádnou cenu.

"Inspiroval jsem se v Anglii v lokalitě Herefordshire, která je vyhlášená tím, že k ní cider neodmyslitelně patří. Právě tam jsem načerpal veškeré potřebné zkušenosti a pochopil, jak přistupovat k výrobě. Že je důležité nechat věci na přírodě a nesnažit se proces zbytečně uspěchat. Naslouchat tomu, co se děje. Jen tak se dosáhne té správné kvality a chuti. Tak se to má správně dělat. V Johannes Cyder si zakládáme na tom, že je vše řemeslné. Vše u nás dozrává v lahvi, nic nedosycujeme, výsledek je podobně přirozený jako v sektu či lepším proseccu. Neříkám, že je to vždy nejjednodušší cesta, ale je ta nejlepší. A já jsem prostě tvrdohlavej člověk," vysvětluje s úsměvem výrobní proces Ondřej Zezulka.

A jak celá ta cesta za "anglickým českým ciderem" začala? "Já měl cider vždycky rád. Jezdil jsem s rodiči do Francie, pak jsme bydleli v Anglii, prostě jsem to měl v kartách. Původně jsem si myslel, že cider budu z Anglie a Francie dovážet, ale to by se nevyplatilo. Proto jsem se rozhodl vyrábět vlastní cider v budově, kterou postavil můj prapradědeček," popisuje cestu k podnikání Ondřej Zezulka.

"Důležitý byl výběr jablek, ty jsme hledali hodně dlouho. Původně jsem tři roky dělal cider v Praze ve Vršovicích ve sklepě, nakonec nám byl ale souzený Tábor. Ne každý rok se nám samozřejmě daří sehnat ta samá jablka, je to podle úrody, ale chuť se nám daří udržovat podobnou. Naše cidery jsou spontánně kvašené, nedodáváme šlechtěné kvasiny, ale necháváme pracovat divoké kvasinky, které jsou v již prostorách, kde se cider vyrábí. Tudíž samotné prostory nám z velké části tvoří výslednou chuť. Jde nám zkrátka o původní postupy, kvalitní výběr jablek a celkovou vyváženost produktu. Mým cílem je dostat na trh cider jak v malých lahvičkách, tak i v sudech a to v co nejrozmanitějších variacích."

S Johannes Cyder si na své přijde každý - extra brut, demi sec, rybízový kir breton (nejsladší) či táborský nealkoholický mošt. To je jen část bohaté nabídky.


Dostupnost Johannes Cyder se stále zvětšuje. S jistotou na něj narazíte na pražské Náplavce a pokud byste se vydali do "rodného" Tábora, najdete nově přímo ve výrobně Táborskou osvěžovnu, obchod s barem a příjemným posezením hned u řeky. Centrum města je coby kamenem dohodil, takže až si vychutnáte pár kousků (a věřte, že je co si vychutnávat), můžete lahodný večer zakončit příjemnou procházkou.

th.

Táborská osvěžovna
Tábor, Bechyňská 3174
cyder@cyder.cz
+420 777 677 774
Facebook
Instagram
www.johannescyder.cz

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Dobrodružství a zážitky: Poznejte Prahu z jiného úhlu

Praha. Město stovek věží, romantických uliček a historických památek, které ročně přilákají miliony návštěvníků. Karlův most, Pražský hrad, Staroměstské náměstí… to vše jsou místa s neopakovatelnou atmosférou. Co když ale hledáte něco víc? Co když chcete kromě historie zažít i pořádnou dávku adrenalinu a odvézt si vzpomínky, které se vymykají běžným turistickým fotografiím? Praha má i svou druhou, odvážnější tvář, která čeká na objevení.

MELOUNOVÉ STŘEDY V ZOO PRAHA

Každou středu si teď velké želvy v Zoo Praha pochutnávají na sladkých melounech. Vždy třetí den týdne od 13 hodin mohou zájemci pozorovat galapážské želvy sloní i želvy obrovské z atolu Aldabra při pravidelných hodech. Doprovodný výklad je nezapomenutelným zážitkem nejen pro malé návštěvníky.

Popeyes od čtvrtka přímo v srdci turistické Prahy

Ikonický Chicken Sandwich si od tohoto čtvrtka dáte i v samém srdci pražského Starého města. Popeyes otevírá svou novou restauraci v Kaprově ulici, jen pár kroků od Staroměstského náměstí – v jedné z nejnavštěvovanějších ulic metropole, kterou denně projdou tisíce turistů z celého světa.

Jak digitální zábava mění volný čas v českých regionech

Digitální technologie zásadně proměnily způsob, jakým lidé v českých regionech tráví svůj volný čas. Online platformy, streamovací služby a nové formy interaktivní zábavy se staly běžnou součástí každodenního života. Tento trend ovlivňuje nejen mladší generace, ale stále častěji i starší obyvatele, kteří objevují výhody digitálního světa

PIZZA! PIZZA! POP UP: Itálie v Holešovické tržnici Přijďte si prodloužit léto!

Ve čtvrtek 4. září 2025 se Tržní náměstí v pražské Holešovické tržnici opět promění v malou Itálii. Už počtvrté se zde odehraje celodenní food festival PIZZA! PIZZA! POP UP, který přinese to nejlepší z italské atmosféry – pizzu v hlavní roli, aperitivo styl a radost ze společně stráveného času venku.

VETŘELEC: ZEMĚ

Vetřelec: Země přistane na obrazovkách už letos v srpnu a slibuje návrat ke kořenům legendární sci-fi hororové série. Osmidílný seriál od FX a Hulu, který v Česku uvede Disney+, se odehrává v roce 2120 – tedy dvě dekády po událostech Promethea a Covenantu a jen dva roky před kultovním filmem Vetřelec z roku 1979. Seriál by tak měl sloužit jako most mezi zmíněnými filmy.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.