Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
23. května 2022, svátek má Vladimír
Johannes Cyder: Jablka nikam nepospíchají

Johannes Cyder: Jablka nikam nepospíchají

Značka Johannes Cyder pochází z Tábora a svým "tvrdým" názvem se odkazuje na tradiční staroanglickou školu ciderů, kdy se to ještě oblíbené jablečné víno popisovalo slovem "cyder".

Má slámovou barvu, je lehce zakalený. Voní po trpkých jablkách, s tóny sušeného ovoce. V chuti je příjemně sladký, spíše polosuchý a v suché verzi naprosto suchý. Přirozená perlivost, velmi dobře se popíjí. Přesně takový je nejen klasický anglický cider, ale i táborský Johannes, který na české scéně již dlouhodobě vyniká a to nejen technologickou kvalitou a výběrem odrůd, ale také tím, že se Ondřej Zezulka zařekl, že své nápoje prostě ředit nebude a to za žádnou cenu.

"Inspiroval jsem se v Anglii v lokalitě Herefordshire, která je vyhlášená tím, že k ní cider neodmyslitelně patří. Právě tam jsem načerpal veškeré potřebné zkušenosti a pochopil, jak přistupovat k výrobě. Že je důležité nechat věci na přírodě a nesnažit se proces zbytečně uspěchat. Naslouchat tomu, co se děje. Jen tak se dosáhne té správné kvality a chuti. Tak se to má správně dělat. V Johannes Cyder si zakládáme na tom, že je vše řemeslné. Vše u nás dozrává v lahvi, nic nedosycujeme, výsledek je podobně přirozený jako v sektu či lepším proseccu. Neříkám, že je to vždy nejjednodušší cesta, ale je ta nejlepší. A já jsem prostě tvrdohlavej člověk," vysvětluje s úsměvem výrobní proces Ondřej Zezulka.

A jak celá ta cesta za "anglickým českým ciderem" začala? "Já měl cider vždycky rád. Jezdil jsem s rodiči do Francie, pak jsme bydleli v Anglii, prostě jsem to měl v kartách. Původně jsem si myslel, že cider budu z Anglie a Francie dovážet, ale to by se nevyplatilo. Proto jsem se rozhodl vyrábět vlastní cider v budově, kterou postavil můj prapradědeček," popisuje cestu k podnikání Ondřej Zezulka.

"Důležitý byl výběr jablek, ty jsme hledali hodně dlouho. Původně jsem tři roky dělal cider v Praze ve Vršovicích ve sklepě, nakonec nám byl ale souzený Tábor. Ne každý rok se nám samozřejmě daří sehnat ta samá jablka, je to podle úrody, ale chuť se nám daří udržovat podobnou. Naše cidery jsou spontánně kvašené, nedodáváme šlechtěné kvasiny, ale necháváme pracovat divoké kvasinky, které jsou v již prostorách, kde se cider vyrábí. Tudíž samotné prostory nám z velké části tvoří výslednou chuť. Jde nám zkrátka o původní postupy, kvalitní výběr jablek a celkovou vyváženost produktu. Mým cílem je dostat na trh cider jak v malých lahvičkách, tak i v sudech a to v co nejrozmanitějších variacích."

S Johannes Cyder si na své přijde každý - extra brut, demi sec, rybízový kir breton (nejsladší) či táborský nealkoholický mošt. To je jen část bohaté nabídky.


Dostupnost Johannes Cyder se stále zvětšuje. S jistotou na něj narazíte na pražské Náplavce a pokud byste se vydali do "rodného" Tábora, najdete nově přímo ve výrobně Táborskou osvěžovnu, obchod s barem a příjemným posezením hned u řeky. Centrum města je coby kamenem dohodil, takže až si vychutnáte pár kousků (a věřte, že je co si vychutnávat), můžete lahodný večer zakončit příjemnou procházkou.

th.

Táborská osvěžovna
Tábor, Bechyňská 3174
cyder@cyder.cz
+420 777 677 774
Facebook
Instagram
www.johannescyder.cz

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Lucie Hvězdová: materiál je pro mě alfou a omegou všeho

Kousky pod značkou COCAT vytváří oděvní návrhářka Lucie Hvězdová. Šití ji provází celý život a opravdu ho miluje. Kde bere Lucie svou inspiraci a jak se vlastně značka COCAT zrodila, nejen o tom v našem rozhovoru.

Limoška: zakládáme si na unikátních příchutích

Máte rádi sirupy? Pak by Vaší pozornosti neměla uniknout nabídka společnosti z Českého Krumlova, která se rozhodla zaměřit na výrobou přírodních sirupů z čerstvého ovoce a čerstvých bylin. Limošku založili dva krumlovští barmani, Lukáš Konečný a Jan Kučera. A právě s Lukášem jsme skončili na kus řeči.
Reklama
reklama

U Sádlů: gotická restaurace s čepovaným pivem Budvar

Rádi Vám představíme gotickou restauraci, která je rozdělená na horní a spodní část, v rámci které Vám nabízí prvotřídní českou kuchyni, kde si z obsáhlého menu jistě vybere každý z Vás. V nabídce naleznete tradiční i méně známá jídla, která se připravují výhradně z čerstvých surovin a nejlepších ingrediencí. V restauraci kladou důraz na pestrost jídelníčku a snaží se zachovávat původní receptury. Naleznete zde pokrmy z čerstvé zeleniny a ovoce, masa a ryb, zvěřiny, sýrů a dalších surovin vysoké kvality.

Festival Beats for Love odhaluje nejsilnější line-up v historii!

Pořadatelé největšího festivalu elektronické taneční hudby ve střední Evropě Beats for Love zveřejnili nejsilnější line-up ve své historii. V rámci letošního ročník, který proběhne 1. - 4. července 2022  v industriální oblasti Dolních Vítkovic, vystoupí více než 90 zahraničních umělců! K obrovským jménům elektronické scény, mezi nimiž nechybí Armin van Buuren, Alan Walker, Lost Frequencies, Vini Vici, Timmy Trumpet, Alle Farben, Andy C, Dope D.O.D, Sub Focus nebo Modestep Live, přibyla více než padesátka zvučných jmen z celého světa a všech odnoží taneční hudby!

SÁZAVAFEST: interpreti ze zahraničí i české scény

SÁZAVAFEST je multikulturní a multižánrový hudební festival konající již po několikáté v malebném zámeckém lesoparku ve Světlé nad Sázavou. 22. ročník se uskuteční v termínu 21. - 23. 7. 2022.