Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
26. října 2021, svátek má Erik
Moštuj: Jde to i bez chemie

Moštuj: Jde to i bez chemie

Moštárna Moštuj si i přes krátkou historii dokázala získat dobré jméno u zákazníků. A to nejen výraznou chutí svých produktů, ale také způsobem jejich zpracování. V Mošťuj totiž pracují hlavně s jablky z vlastních bio sadů.

"Naše moštárna je sice ještě mladá, avšak už dříve jsme naše jablka z bio sadů zpracovávali na mošt v nedaleké moštárně. Byli jsme si vědomi kvality našich jablek, které pocházejí ze sadů, které nejsou chemicky ošetřované a jsou pouze spásané a hnojené našimi ovečkami a pocházejí z ještě původních odrůd vysokokmenných jabloní. To byl důvod, proč jsme se rozhodli vybudovat naši moštárnu, důvod, abychom této jedinečnosti využili," popisuje začátky Moštuj pan Šenkeřík.

Moštuj se nachází v krásné Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, kde má ovocnářství svou tradici. Moštárna se zabývá výrobou ovocných a zeleninových šťáv, přičemž v nabídce najdete mošty, které nejsou vyrobené z koncentrátu, nejsou ředěny vodou nebo přislazované cukrem a neobsahují žádné konzervanty, barviva a aromata.

Klíčové je zpracování bez chemie: "Odlišujeme se od ostatních zpracovatelů tím, jaké suroviny využíváme. Snažíme se, aby vše pocházelo převážně z našich bio sadů, případně od místních lidí. Nestojíme o velkosady nebo šlechtěná jablka, pak nemá mošt tu správnou chuť. Z toho důvodu jsme si dali velkou práci s tím, abychom měli vlastní bio sad. Některé mošty jsme díky tomu mohli i oficiálně certifikovat jako bio. Což bylo, upřímně, docela peklo. Ale když chcete nabízet to nejlepší, musíte s nějakými těmi překážkami počítat," dodává pobaveně pan Šenkeřík.

Mošty jsou vyráběné čistě z ovocné či zeleninové šťávy a jsou vždy šetrně pasterizované. Z bohaté nabídky musíme jednoznačně zmínit jedinečný mošt z Jaderniček. Jadernička je velmi oblíbená odrůda, především na Valašsku, která vyniká svou sladkou a nezaměnitelnou chutí. Určitě doporučujeme vyzkoušet. Zapomenout nemůžeme také na švestkový/trnkový (jak se na Valašsku říká) mošt, z něhož se obvykle dělá slivovice. Moštová varianta vás sice tolik "nenakopne", její chuť si ale určitě zamilujete.

Na oficiálních stránkách Moštuj naleznete nejen kompletní nabídku s dopravou po celé ČR, ale také seznam restaurací a provozoven, kde můžete jejich lahodné mošty přímo koupit nebo ochutnat.

O tom, že svou práci dělají v Moštuj dobře, svědčí pozitivní ohlasy na sociálních sítích. Vděčí za to své nezaměnitelné chutí, která vychází z pečlivě vybraných jablek. Ochutnejte a uvidíte sami, že tahle moštárna si vaši pozornost jednoznačně zaslouží. Mošty lze navíc osobně vyzvednout i na adrese moštárny, takže to můžete brát i jako tip na výlet do krásných Valašských Klobouk.

th.

Moštuj, Valašské Klobouky
Pod Dubovcem 972, Valašské Klobouky
Provozní doba. PO – SO dle domluvy
+420 704 441 442
Facebook
Instagram
info@mostuj.cz, www.mostuj.cz

TIP NA VLASTNÍ MOŠT

Pokud byste se nacházeli v okolí Valašských Klobouk, můžete si v moštárně Moštuj nechat vyrobit mošt z vlastních domácích jablíček. Potřebné minimální množství jablek je 100 kg.

 

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Pivovar Proud: Pivo, v němž je správná energie

Tento experimentální minipivovar sídlí v Plzni v budově bývalé elektrárny na soutoku řek Mže a Radbuzy. Spojili tedy sílu proudu řeky a energii elektrického proudu, proto Pivovar Proud. Stojí za ním Lenka Straková s Michalem Škodou a ve své práci kladou důraz na kvalitu, experimentování a spolupráci.

Tipy na večírky: Ta nejlepší místa, kde můžete zakončit rok 2021

Dva měsíce jsme (konečně) mohli popíjet s přáteli na zahradních oslavách nebo se jen tak toulat přírodou. Máme tu podzim a s ním je třeba znovu začít pracovat na 100%. Není to nic, co bychom vyloženě vyhledávali, ale vydělávat se musí. Práce ale ještě nutně neznamená, že nebude zábava. Je potřeba ventil a na to jsou ideální firemní večírky.
Reklama
reklama

Svatojánský Dvůr - Vše, co si jen můžete přát

Svatojánský Dvůr je restaurace a hotel v historické budově v klidné části Prahy 8 Střížkov s výbornou dopravní dostupností a soukromým parkováním. S přípravou teambuildingů, firemních a vánočních večírků, máme mnohaleté zkušenosti.

TOMI SUSHI: Japonské speciality u náplavky

Přímo u náplavky na Rašínově nábřeží nově najdete sushi bar nabízející lahodné japonské speciality. Otevření TOMI SUSHI bylo podle majitelů splněním dlouholetého snu. O tom, jak má chutnat správně připravené sushi, jak je složité sehnat v Česku kvalitní a čerstvé mořské ryby či o úskalích spojených s budováním nového podniku v pandemické době, jsme mluvili s šéfkuchařem Tomášem Šťovíčkem.

Michal Kacetl: Víno děláme s respektem k přírodě

Malebné vinařství Kacetl ležící v obci Mackovice na Znojemsku je charakteristické svým přírodním přístupem k vínu a jeho šetrnou výrobou i pěstováním. Majitel Michal Kacetl se pro Pragmoon.cz rozpovídal o technologických postupech při výrobě lahodného moku, lásce ke koním nebo třeba o tom, co ho vlastně k profesi vinaře přivedlo.