"Naše moštárna je sice ještě mladá, avšak už dříve jsme naše jablka z bio sadů zpracovávali na mošt v nedaleké moštárně. Byli jsme si vědomi kvality našich jablek, které pocházejí ze sadů, které nejsou chemicky ošetřované a jsou pouze spásané a hnojené našimi ovečkami a pocházejí z ještě původních odrůd vysokokmenných jabloní. To byl důvod, proč jsme se rozhodli vybudovat naši moštárnu, důvod, abychom této jedinečnosti využili," popisuje začátky Moštuj pan Šenkeřík.
Moštuj se nachází v krásné Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, kde má ovocnářství svou tradici. Moštárna se zabývá výrobou ovocných a zeleninových šťáv, přičemž v nabídce najdete mošty, které nejsou vyrobené z koncentrátu, nejsou ředěny vodou nebo přislazované cukrem a neobsahují žádné konzervanty, barviva a aromata.
Klíčové je zpracování bez chemie: "Odlišujeme se od ostatních zpracovatelů tím, jaké suroviny využíváme. Snažíme se, aby vše pocházelo převážně z našich bio sadů, případně od místních lidí. Nestojíme o velkosady nebo šlechtěná jablka, pak nemá mošt tu správnou chuť. Z toho důvodu jsme si dali velkou práci s tím, abychom měli vlastní bio sad. Některé mošty jsme díky tomu mohli i oficiálně certifikovat jako bio. Což bylo, upřímně, docela peklo. Ale když chcete nabízet to nejlepší, musíte s nějakými těmi překážkami počítat," dodává pobaveně pan Šenkeřík.
Mošty jsou vyráběné čistě z ovocné či zeleninové šťávy a jsou vždy šetrně pasterizované. Z bohaté nabídky musíme jednoznačně zmínit jedinečný mošt z Jaderniček. Jadernička je velmi oblíbená odrůda, především na Valašsku, která vyniká svou sladkou a nezaměnitelnou chutí. Určitě doporučujeme vyzkoušet. Zapomenout nemůžeme také na švestkový/trnkový (jak se na Valašsku říká) mošt, z něhož se obvykle dělá slivovice. Moštová varianta vás sice tolik "nenakopne", její chuť si ale určitě zamilujete.
Na oficiálních stránkách Moštuj naleznete nejen kompletní nabídku s dopravou po celé ČR, ale také seznam restaurací a provozoven, kde můžete jejich lahodné mošty přímo koupit nebo ochutnat.
O tom, že svou práci dělají v Moštuj dobře, svědčí pozitivní ohlasy na sociálních sítích. Vděčí za to své nezaměnitelné chutí, která vychází z pečlivě vybraných jablek. Ochutnejte a uvidíte sami, že tahle moštárna si vaši pozornost jednoznačně zaslouží. Mošty lze navíc osobně vyzvednout i na adrese moštárny, takže to můžete brát i jako tip na výlet do krásných Valašských Klobouk.
th.
Moštuj, Valašské Klobouky
Pod Dubovcem 972, Valašské Klobouky
Provozní doba. PO – SO dle domluvy
+420 704 441 442
Facebook
Instagram
info@mostuj.cz, www.mostuj.cz
TIP NA VLASTNÍ MOŠT
Pokud byste se nacházeli v okolí Valašských Klobouk, můžete si v moštárně Moštuj nechat vyrobit mošt z vlastních domácích jablíček. Potřebné minimální množství jablek je 100 kg.