Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
23. května 2022, svátek má Vladimír
Moštuj: Jde to i bez chemie

Moštuj: Jde to i bez chemie

Moštárna Moštuj si i přes krátkou historii dokázala získat dobré jméno u zákazníků. A to nejen výraznou chutí svých produktů, ale také způsobem jejich zpracování. V Mošťuj totiž pracují hlavně s jablky z vlastních bio sadů.

"Naše moštárna je sice ještě mladá, avšak už dříve jsme naše jablka z bio sadů zpracovávali na mošt v nedaleké moštárně. Byli jsme si vědomi kvality našich jablek, které pocházejí ze sadů, které nejsou chemicky ošetřované a jsou pouze spásané a hnojené našimi ovečkami a pocházejí z ještě původních odrůd vysokokmenných jabloní. To byl důvod, proč jsme se rozhodli vybudovat naši moštárnu, důvod, abychom této jedinečnosti využili," popisuje začátky Moštuj pan Šenkeřík.

Moštuj se nachází v krásné Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, kde má ovocnářství svou tradici. Moštárna se zabývá výrobou ovocných a zeleninových šťáv, přičemž v nabídce najdete mošty, které nejsou vyrobené z koncentrátu, nejsou ředěny vodou nebo přislazované cukrem a neobsahují žádné konzervanty, barviva a aromata.

Klíčové je zpracování bez chemie: "Odlišujeme se od ostatních zpracovatelů tím, jaké suroviny využíváme. Snažíme se, aby vše pocházelo převážně z našich bio sadů, případně od místních lidí. Nestojíme o velkosady nebo šlechtěná jablka, pak nemá mošt tu správnou chuť. Z toho důvodu jsme si dali velkou práci s tím, abychom měli vlastní bio sad. Některé mošty jsme díky tomu mohli i oficiálně certifikovat jako bio. Což bylo, upřímně, docela peklo. Ale když chcete nabízet to nejlepší, musíte s nějakými těmi překážkami počítat," dodává pobaveně pan Šenkeřík.

Mošty jsou vyráběné čistě z ovocné či zeleninové šťávy a jsou vždy šetrně pasterizované. Z bohaté nabídky musíme jednoznačně zmínit jedinečný mošt z Jaderniček. Jadernička je velmi oblíbená odrůda, především na Valašsku, která vyniká svou sladkou a nezaměnitelnou chutí. Určitě doporučujeme vyzkoušet. Zapomenout nemůžeme také na švestkový/trnkový (jak se na Valašsku říká) mošt, z něhož se obvykle dělá slivovice. Moštová varianta vás sice tolik "nenakopne", její chuť si ale určitě zamilujete.

Na oficiálních stránkách Moštuj naleznete nejen kompletní nabídku s dopravou po celé ČR, ale také seznam restaurací a provozoven, kde můžete jejich lahodné mošty přímo koupit nebo ochutnat.

O tom, že svou práci dělají v Moštuj dobře, svědčí pozitivní ohlasy na sociálních sítích. Vděčí za to své nezaměnitelné chutí, která vychází z pečlivě vybraných jablek. Ochutnejte a uvidíte sami, že tahle moštárna si vaši pozornost jednoznačně zaslouží. Mošty lze navíc osobně vyzvednout i na adrese moštárny, takže to můžete brát i jako tip na výlet do krásných Valašských Klobouk.

th.

Moštuj, Valašské Klobouky
Pod Dubovcem 972, Valašské Klobouky
Provozní doba. PO – SO dle domluvy
+420 704 441 442
Facebook
Instagram
info@mostuj.cz, www.mostuj.cz

TIP NA VLASTNÍ MOŠT

Pokud byste se nacházeli v okolí Valašských Klobouk, můžete si v moštárně Moštuj nechat vyrobit mošt z vlastních domácích jablíček. Potřebné minimální množství jablek je 100 kg.

 

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Limoška: zakládáme si na unikátních příchutích

Máte rádi sirupy? Pak by Vaší pozornosti neměla uniknout nabídka společnosti z Českého Krumlova, která se rozhodla zaměřit na výrobou přírodních sirupů z čerstvého ovoce a čerstvých bylin. Limošku založili dva krumlovští barmani, Lukáš Konečný a Jan Kučera. A právě s Lukášem jsme skončili na kus řeči.

U Sádlů: gotická restaurace s čepovaným pivem Budvar

Rádi Vám představíme gotickou restauraci, která je rozdělená na horní a spodní část, v rámci které Vám nabízí prvotřídní českou kuchyni, kde si z obsáhlého menu jistě vybere každý z Vás. V nabídce naleznete tradiční i méně známá jídla, která se připravují výhradně z čerstvých surovin a nejlepších ingrediencí. V restauraci kladou důraz na pestrost jídelníčku a snaží se zachovávat původní receptury. Naleznete zde pokrmy z čerstvé zeleniny a ovoce, masa a ryb, zvěřiny, sýrů a dalších surovin vysoké kvality.
Reklama
reklama

Festival Beats for Love odhaluje nejsilnější line-up v historii!

Pořadatelé největšího festivalu elektronické taneční hudby ve střední Evropě Beats for Love zveřejnili nejsilnější line-up ve své historii. V rámci letošního ročník, který proběhne 1. - 4. července 2022  v industriální oblasti Dolních Vítkovic, vystoupí více než 90 zahraničních umělců! K obrovským jménům elektronické scény, mezi nimiž nechybí Armin van Buuren, Alan Walker, Lost Frequencies, Vini Vici, Timmy Trumpet, Alle Farben, Andy C, Dope D.O.D, Sub Focus nebo Modestep Live, přibyla více než padesátka zvučných jmen z celého světa a všech odnoží taneční hudby!

SÁZAVAFEST: interpreti ze zahraničí i české scény

SÁZAVAFEST je multikulturní a multižánrový hudební festival konající již po několikáté v malebném zámeckém lesoparku ve Světlé nad Sázavou. 22. ročník se uskuteční v termínu 21. - 23. 7. 2022.

Michal Kacetl: Vyrábíme vína respektující přírodu

Přírodní přístup k vínu, šetrná výroba i pěstování. To jsou hesla vinařství Kacetl, které leží v obci Mackovice na Znojemsku. „Snažíme se vínu moc nevstupovat do cesty a s každým vínem pracujeme individuálně. Pracujeme na minimalizaci síření a minimalizaci pohybů s vínem během jeho zrání,“ prozrazuje majitel Michal Kacetl.