Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
29. března 2024, svátek má Taťána
Honza Zozulák: s barefoot se noha osvobodí

Honza Zozulák: s barefoot se noha osvobodí

Barefoot obuv Aylla je dítětem Aleše, Honzy a Standy. "Ve spoustě věcí jsme naprosto rozdílní, a proto se můžeme skvěle doplňovat. Každý se v Aylla věnujeme tomu, co je nám nejbližší," píšou na svých stránkách. Co přesně to v praxi znamená a co je vlastně barefoot obuv jako taková, o tom jsme si povídali s Honzou.

První věc, která každého zaujme, je název vaší značky. Co Aylla přesně znamená?

Název naší značky pochází ze starého jazyka Inků, konkrétně ze slova Ayllu. To vyjadřuje komunitu lidí se stejným smýšlením, širší rodinu sdílející práci a majetek. Inkové pro nás zároveň splňují představu idylického života spojeného s přírodou tělem i duší. Proto i modely našich bot jsou pojmenovány kečuánsky, tedy jazykem Inků. Např. Tiski a Nuna znamenají Země a Duše.

exp-7.jpg

Vaše boty jsou označovány jako barefoot. Když už někdo ten termín slyšel, vnímá ho jako nějakou formu alternativní obuvi. Co tedy barefoot je?

 Chápu, proč se ptáte. Žijeme ve světě, kdy je potřeba to stále ještě vysvětlovat. Barefoot obuv respektuje tvar a funkce chodidel a celého těla, s nímž je spojena. Princip je takový, že tvar boty by měl být stejný jako je naše noha, tedy nulový drop, to je nezvýšená pata, bota nepodporuje klenbu nohy. Noha je od přírody schopná pohybovat se efektivně po všech površích, tlumit nárazy, je schopná termoregulace. Jen ji to nesmíme zakazovat, zavírat nohy do úzkých, špičatých, tvrdých bot s tlustou podrážkou. Díky tenké podrážce, jíž barefoot boty disponují, získáme úplně nové pocity. Princip těchto bot nutí nohy k funkcím, jak jsou stvořeny. Je to příjemné a proto to ani v Aylle nevnímáme jako nějakou formu alternativní obuvy. Mělo by naopak jít o naprostý standard.

produktova-fotka.png

Jaké jsou výhody barefoot oproti „běžné“ obuvi?

O tom bych mohl básnit dlouho, ale za prvé už jsme to trochu naťukli a za druhé vás nechci nudit. (smích) Ale asi takhle - běžně si neoblékáme nic, co by nějak výrazně měnilo tvar našeho těla. Lidské tělo je stvořeno tak, aby zvládlo současný náročný život, což se týká i nohou, pokud jde o chůzi, běh a podobně. S obuví souvisí bolesti, do- konce i bolesti hlavy, a víme, že třeba díky podpatkům se tělo vychyluje z osy. Barefoot vrací náš postoj do přirozené polohy. Prostě, abych to zkrátil, je to zdravé! (smích) A ano, vhodná obuv, jakou je barefoot, pomáhá zmírňovat bolesti, ale všelék to samozřejmě není. Bavit bychom se ale měli spíš o tom, jaké jsou výhody běžné obuvi. Proč nemám botu ve tvaru mé nohy? Doporučil bych každému si z boty vyndat vložku a porovnat ji s tvarem své nohy. Bude jiná, barefoot bota bude mít tvar blízký vaší noze. Posílí se chodidlo, moje osobní zkušenost je i zpevnění kotníku při terénním běhu a mimo jiné běh je mnohem zábavnější. A to není nějaký můj pocit, konzultujeme to s terapeuty a ti nám řekli, že 90 % dětí se rodí s nohou vhodnou pro barefoot boty. I vady nožiček se dají korigovat správnou barefoot obuví ve spojení s vhodnou vložkou. Bude to znít jako klišé, ale noha se osvobodí. Kdo to zkusí, už zůstane.

dsc01941-1-2.JPG

Na koho barefoot obuv cílí, má nějaké limity?

Myslím, že tu není věkové ani jiné omezení. Podnikatelé, ajťáci, vegani, starší lidé, všichni je nosí a není tu žádná škatulka. Limity mohou být některé zdravotní vady, je zapotřebí konzultovat to s odborníkem. Odborník je mnohdy i prodavač na barefoot prodejně, nebo vás minimálně někam nasměruje.

Kdy se zrodil nápad na značku Aylla. Cítili jste, že podobná obuv na trhu absentuje?

Mně dlouho živilo, respektive stále ještě živí lezení a obecně pohyb. Nosím barefoot od vejšky, tehdy jsem ale netušil, co jsem si to vlastně koupil. (smích) A někdy po třicítce mi došlo ono napojení na nohy, kdy jsem si díky barefoot botám uvědomil lepší citlivost v nohách, lépe se mi lezlo, cvičila jóga a tak. A protože v roce 2014 moc barefoot značek nebylo, přišlo mi jako dobrý nápad s tím začít. Ale nečekal jsem upřímně tak dlouhý vývoj. Najít dodavatele, hlavně pro podešve, aby byl materiál dostatečně oděru odolný, bylo v té době náročné.

278793959-542599717475393-8110865135167843720-n.jpg

Jak dlouho jste hledali správný design?

Od začátku jsme pracovali s myšlenkou, že má jít o obuv pro každého. S Alešem, který je designér, je vážně radost něco tvořit, vše vymýšlíme, tak aby to zaujalo. A když už jsem nakousl část našeho tvůrčího trojlístku, nic z toho by samozřejmě nakonec nefungovalo, kdyby s námi nebyl náš obchodník Standa, který by i sám sobě prodal Aylly bez slevy. (smích) Jsme různorodá trojice, obklopení skvělým týmem, snažíme se dělat, co nás baví.

I když se celá bota vyrábí v České republice, není pouze z českých materiálů. Můžete to rozvést?

Naše boty se vyrábí v ČR, nicméně pro dlouhodobou sériovou výrobu není možné všechny komponenty zajistit v ČR. Všechny materiály se ale skutečně vyrábí, nejen pouze dováží, v EU. Kůži odebíráme v české koželužně, kravičky pochází z volných pastvin. Věděli jste, že krávy nejsou zabíjeny pro kůži? Použití kůže je v podstatě zpracování odpadu. V dnešní době hodně hovězích kůží končí ve spalovnách, proto jsme rádi, že alespoň část poslouží k dalšímu zpracování.

120264670-180194133715955-1657533177224587285-n.jpg

Kde všude lze boty Aylla zakoupit?

Samozřejmě na webu, kde je i seznam barefoot obchůdků, které jsou různě rozeseté po republice.

Jaké máty plány do budoucna?

Nové modely, dětské boty, trekovky a chceme se prosadit i v dalších zemí. Rádi bychom se také zasadili o menší osvětu o barefoot obuvi. Lidé pořád úplně neví, co si pod tím pojme představit. A hlavně dál budeme cítit vše, co jde, nejen přes nohy. (smích)

 

pozitivni-cb-varianta-loga-rgb.png

ČTĚTE DÁLE

Již tuto středu zažijete Stalinův poslední western v MDK

Již tuto středu (27. 3.) se můžete těšit v našem oblíbeném divadle MDK na Stalinův poslední western. Jest černo-černá groteska o touze být šerifem.

Bitcoin je sexy punkáč, na kterého Wall Street letí

Poprvé v historii lidstva můžeme sledovat vznik aktiva, které měli nejdříve obyčejní lidé a až dlouho potom si na něj směly sáhnout finanční „vládci světa“. Jmenuje se Bitcoin a tohle je příběh sexy finančního punkáče, kterému lezou nejmocnější firmy do zadele.

Největší blbost je chtít cestovat a brečet, že na to nemám finance

Odjakživa byla přesvědčená, že si bude spokojeně žít v Praze jako pravá měšťanda. To se ale před lety změnilo. „Začala jsem se více zajímat o zdravý životní styl. Zjistila jsem, že výlety, které jsem začala podnikat, fungují jak po fyzické stránce, tak po psychické. Teď už si bez cestování a pobytu v přírodě neumím představit život,“ říká cestovatelka Veronika Křížová (28), která své zážitky, tipy a rady sdílí na Instagramu a TikToku Cestuj_s_Veru.

Rekreační areál Sázavský ostrov - Ostrov plný zábavy na Zlaté řece Sázavě!

Rekreační areál Sázavský ostrov se nachází ve městě Sázava v krásné krajině Středního Posázaví, pouhých 45km od Prahy (exit 34 z dálnice D1).

Obchodní dům Máj v centru Prahy začíná psát novou kapitolu

Po rekonstrukci se veřejnosti znovu otevře už v červnu, láká na nákupy, špičkovou gastronomii i nejmodernější zábavu

V Divadle Lampion na Kladně se stanou zázraky

Druhou premiérou sezony 2023/2024 na téma V každém příběhu se skrývá zázrak bude autorská inscenace pro diváky od 7 let Krotitelé zázraků pojednávající o magickém světě dětí a o rodičích, kteří je občas neposlouchají, aniž by o tom sami věděli. Režie se ujal renomovaný tvůrce inscenací pro dětské diváky Jiří Ondra. Slavnostní premiéra proběhne 28. března v Divadle Lampion.