Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
25. dubna 2024, svátek má Marek
Horažďovice

Horažďovice

Původně trhová osada Gorazdějovice, která měla strategickou polohu na obchodní cestě z Bavor do Prahy – byly roku 1292 povýšeny králem Václavem II. na město. Ve 13. století zde založil rod Bavorů ze Strakonic gotickou tvrz, z níž později vznikl renesanční zámek. Dnešní podoba zámku je barokní. Ve většině zámeckých prostor sídlí od roku 1920 městské muzeum

svanna.jpg

V muzeu se pojí prohlídka zámeckých prostor a expozice archeologie, mineralogie a historie Horažďovicka se sezónními výstavami. Vedle nejreprezentativnějšího velkého sálu s freskami můžete vystoupat do čtyřpatrové věže a porozhlédnout se po okolí Horažďovic. Také je zde oblíbená interaktivní dílna pošumavských řemesel. V historickém jádru města se dochovaly pozůstatky gotického městského opevnění s Červenou bránou a zbytkem Prachatické brány. Ojediněle zachované jsou i řeznické krámky – masné krámy, které jsou nedaleko náměstí.

zamek.jpg

Jedním z nejvíce navštěvovaných poutních míst na Horažďovicku je kaple sv. Anny. Roku 1752 zde byly založeny lázně. Léčivý pramen před kaplí vyvěrá dodnes. Horažďovice patří mezi nejoblíbenější turistické zastávky na řece Otavě. Na své si přijdou milovníci poznávání, turistiky, vodáctví i cyklistiky. Katastrem prochází řada stezek a značených tras. Za relaxací a odpočinkem zve aquapark s 62 m dlouhým tobogánem, čtyřmi plaveckými dráhami a mnoha jinými atrakcemi. Návštěvu si zde určitě užijí nejen malé děti, ale i dospělí. Dále doporučujeme navštívit přírodní park Ostrov, který je obohacen o dřevěné sochy zvířátek. Naproti parku Ostrov se nachází Panská zahrada s dětským hřištěm a mohutným dubem Šternberk.

ostrov-1.jpg

Malebné město Horažďovice je odedávna spojeno s historií nedalekého vrchu Prácheň, jenž dal jméno nejen hradu, který na něm stál, ale i celému kraji, a tento název – kraj Prácheňský – se udržel v povědomí lidu až do dnešní doby.

bazen.jpg

ČTĚTE DÁLE

Hudebně-švestkový festival Vizovické Trnkobraní letos v novém termínu oznamuje kompletní program s Rybičkami 48, Divokým Billem a novinky v programu i komfortu

Kompletní program oznamuje jediný hudebně-švestkový festival v České republice Vizovické Trnkobraní, který se letos koná v novém termínu v pátek a sobotu 23. a 24. srpna v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích nedaleko Zlína. Fanoušky švestkových oslav letos v pátek rozproudí Rybičky 48 nebo No Name, v sobotu Divokej Bill, Tublatanka, Tomáš Klus nebo Anna K. a další interpreti a kapely. Trnkobraní letos svým návštěvníkům nabídne několik novinek – travnatou odpočinkovou zónu, doprovodný program se stand-up vystoupením Tomáše Matonohy či Lukáše Pavláska, moderaci knedlíkové soutěže v podání Libora Boučka a v neposlední řadě novou značku piva.

Lampion školám – Umělecké vzdělávání a jeho hodnoty v základním školství

Divadlo Lampion pořádá 23. května 2024 ve spolupráci s oddělením školství Magistrátu města Kladna a Národním informačním střediskem pro kulturu (NIPOS) sympozium pro ředitele a pedagogy kladenských základních škol.

Letní divadelní festival na jihu Čech Jižní Svéráz se blíží

Unikátní site-specific divadelní festival, který je součástí vítězného konceptu Evropské hlavní město kultury 2028, propojí sílu Jihočeského divadla, Divadla Continuo a REZI.DANCE Komařice.

ÚSTECKÝ MAJÁLES ODTAJŇUJE HEADLINERY PRO ROK 2024 A POUŠTÍ DO OBĚHU LIMITOVANOU EDICI

Největší studentský festival v Ústeckém kraji, Ústecký Majáles, s nadšením oznámil hlavní hvězdy, které vystoupí na jejich akci v roce 2024. První jarní akce v kraji se těší, že přivítá 4. 5. 2024 v letním kině Ústí kapely JELEN A DIVOKEJ BILL! Fenomenální hudební interprety, kteří rozproudí dav a přinesou do Ústí úžasnou festivalovou atmosféru již po deváté, doplní hvězdná kapela Poletíme?, Pokáč a domácí neopomenutelní UDG.

Prozkoumejte historii Prátru v novém muzeu

Známý vídeňský zábavní park Prátr existuje už přes 250 let. Za tu dobu se stal nedílnou součástí života Vídeňanů a důležitým místem pro setkávání, návštěvu výstav i zábavu na pouťových atrakcích. Nyní se dočkal nového muzea. Stálá expozice umístěná v moderní a udržitelné budově v blízkosti obřího kola zve k prozkoumání historického vývoje parku, originálních artefaktů i kuriozit.

Prohlídky Plzeňského historického podzemí za svitu baterek

Na pouhé čtyři dny se návštěvníkům otevře cesta k objevování tajemství labyrintu chodeb, sklepů a studní pod západočeskou metropolí netradičně za svitu baterek. Speciální prohlídky Plzeňského historického podzemí, které zamíří i do běžně nepřístupné části podzemní chodby, se konají od čtvrtka 18. do neděle 21. dubna – vždy od 17 a 18 hodin.