Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
7. května 2024, svátek má Stanislav
Legiovlak je putovní muzeum československých legií

Legiovlak je putovní muzeum československých legií

Již od 20. let minulého století byly připomínky a oslavy bojů československých legionářů pojímány samotnými legionáři mnoha způsoby. Krom klasických pietních aktů, stavby památníků, tvorby filmů či konáním rekonstrukcí bitev jsme se na dobových fotografiích setkali s fenoménem rekonstrukce legionářských vozů, které byly pro naši zahraniční armádu v Rusku tolik typické. A právě znalost těchto materiálů a snaha zpřístupnit legionářské tradice pro širokou veřejnost vyústily v roce 2009, kdy Československá obec legionářská vytvořila projekt Legiovlak. Tento projekt, který byl později zařazen do připravovaného souboru připomínek Legie 100, měl od svého počátku několik klíčových partnerů. Tím hlavním bylo Ministerstvo obrany ČR, které se stalo též nositelem celé připomínky 100. výročí vzniku a působení československých legií.

01-1_1.jpg

Legiovlak je od té doby ambiciózním projektem Československé obce legionářské, který si předsevzal vytvořit věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918–1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace čs. legií. Vlak křižuje od května 2015 celou Českou republiku a jeho cesta potrvá minimálně do roku 2026. Bližší informace o jednotlivých místech, kde můžete Legiovlak navštívit, naleznete na stránce: WWW.LEGIOVLAK.CZ 

legiovlak-csol-01.jpg

Legiovlak tak pomáhá veřejnosti a především mládeži obnovovat povědomí o čs. legiích a jejich zásluhách na vzniku samostatného československého státu. Vstup do expozice Legiovlaku je zdarma, a to i díky podpoře Ministerstva obrany ČR, Ministerstva dopravy ČR, Českých drah a. s., SŽ, pojišťovně Generali a dalších partnerů.

legiovlak2.png

O LEGIOVLAKU V letech 2011–2023 zakoupila Československá obec legionářská celkem 13 vyřazených historických vagonů. Jeden z plošinových vagonů dlouhodobě zapůjčily České dráhy, a. s. a kovářský vagon zrekonstruovala a dodala slovenská strana v čele s Nadáciou Milana Rastislava Štefánika. Legiovlak se tak stal skutečně československým. V letech 2014–2022 shlédlo Legiovlak na 1 200 000 návštěvníků.

04-2.jpg

V současné době jezdí po naší vlasti Legiovlak čítající 15 vagonů. Pro co největší přiblížení podoby legionářských vlaků, životních podmínek, bojové činnosti a zvyklostí našich dobrovolců byly vybrány pro rekonstrukci nejčastěji používané vozy. Vlak se skládá z vozu polní pošty, těplušky, plukovní prodejny, ubytovacího, filmového, krejčovského, zdravotního, štábního, velitelského, obrněného a dvou vozů plošinových.

02-2.jpg

LEGIOVLAK PRO ŠKOLY

Legiovlak poskytuje žákům různou úroveň poučení a jeho návštěva je vhodná především pro děti II. stupně základních škol a pro studenty či učně škol středních. V každém z vagonů je nainstalována výstava panelů a trojrozměrných předmětů, které přibližují život a boj čs. legionářů na Transsibiřské magistrále. Žáci si tak v případě zájmu mohou zjistit podrobnější informace o daném tématu, ale také prohlédnou originální součásti výstroje a výzbroje stejně jako předměty legionářské každodennosti. Vybrané exponáty je možné si osahat, a to včetně některých z vystavených zbraní. Na místě je rovněž možné pořídit si kromě pamětních předmětů i odborné a populárně naučné publikace s legionářskou tematikou. Výtěžek z tohoto prodeje, který je realizován v rámci veřejné sbírky Nadačního fondu ČsOL, přitom směřuje přímo na podporu projektu Legiovlak.

img-1506.jpg

Odborný výklad poskytují školním třídám průvodci v replikách legionářských stejnokrojů, kteří exkurzi provedou jednotlivými vagony a odpoví na případné dotazy. Pro žáky jsou v rámci expozice připraveny pracovní listy a další materiály. Pro komentovanou prohlídku Legiovlaku a jeho exponátů bude pro objednané školní skupiny vyhrazena zhruba 1 hodina. Maximální kapacita školní skupiny je 30 žáků. Legiovlak je přístupný zdarma. Školy se tak nemusí obávat žádných dalších nákladů po dopravě svých tříd na místo vystavení Legiovlaku v jejich regionu.

ŠKOLNÍ SKUPINY OBJEDNÁVEJTE NA LEGIE100.COM/LEGIOVLAK V KOLONCE REZERVACE PROHLÍDKY PRO ŠKOLY.

UPOZORNĚNÍ: NEOBJEDNANÝM ŠKOLNÍM SKUPINÁM NEMŮŽEME GARANTOVAT MOŽNOST KOMENTOVANÉ PROHLÍDKY LEGIOVLAKU!

OTEVÍRACÍ DOBA

BŘEZEN – ZÁŘÍ: VŠEDNÍ DNY 8-18 H, VÍKENDY A SVÁTKY 9-19 H

ŘÍJEN – LISTOPAD: VŠEDNÍ DNY 8-16 H, VÍKENDY A SVÁTKY 9-16 H

ČTĚTE DÁLE

Pražský filmový orchestr pod taktovkou dirigenta Jiřího Korynty vystoupí v Kladně

Pražský filmový orchestr pod taktovkou dirigenta Jiřího Korynty přináší velkolepý koncert, který nás čeká 23.11.2024 ve velkém sále Domu Kultury na Kladně!

Městského divadla Kladno: divadlo má vzbuzovat emoce

V září vstoupí kladenská činohra do své 110. profesionální sezony. A jelikož si takové jubileum zaslouží speciální péči, připravuje MDK jak zajímavý dramaturgický plán tak i řadu off-programových akcí. Divadlo právě spouští prodej předplatného na novou sezonu, a tak jsme se zeptali jednatele divadla Jana Krafky, co nás v příští sezoně čeká.

7 důvodů, proč vyrazit na slovenské hory a aquaparky?

Léto na Slovensku je skvělý nápad. Nevěříte tomu? Zážitky u vody a na horách pro všechny věkové kategorie můžete zkombinovat tak, jak se vám o tom možná ani nesnilo. Zde je 7 důvodů, proč se na Slovensko vyplatí vyrazit v létě.

Festival TANEC PRAHA představuje událostmi nabitý program 36. ročníku

Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla TANEC PRAHA 2024 se odehraje od 2. do 27. června na několika pražských scénách a ve více než 20 městech a obcích České republiky. Z programu aktuálního 36. ročníku je zřejmé, že festival dozrál do mimořádné kvality.

V Kunovicích proběhne slet šlapacích letadel. V plánu je i vytvoření rekordu

Letecké muzeum v Kunovicích pořádá v sobotu 11. května společně s partnery jedinečný Mezinárodní slet šlapacích letadel s podtitulem Báječní letci na nelétajících strojích. “Akce to bude, jak už název napovídá, lehce recesistická, ale také poučná a hlavně zábavná. Určená je hlavně pro rodiny s dětmi, ale přijít se podívat může kdokoliv,” říká ředitel muzea Martin Hrabec s tím, že slet proběhne v areálu Slováckého aeroklubu od 10 do 16 hodin.

Transmission Elysium Prague 2024 představuje kompletní seznam vystupujících!

Po úspěšné světové tour United Music s radostí oznamuje, že se vrací tam, kde to vše začalo. Už v sobotu 15. června 2024 se Transmission Festival vrátí do Prahy! Tentokrát se O2 arena stane dějištěm zcela nové edice s názvem'Elysium'.