„Vína, která lahvujeme na jaře, nám zrají po dobu 6 měsíců na jemných kalech, poté jsou šetrně finalizována a připravena na lahvování. Červená vína necháváme kvasit na slupkách po dobu 2 až 4 týdnů, poté zrají minimálně 10 měsíců v dubových sudech. U bílých pracujeme s macerací na rmutu po dobu 1 až 6 dní nebo i částečně kvasíme na slupkách. Poté vína putují do dubových či akátových sudů, kde zrají po dobu 10 měsíců. Naší specialitou je Veltlínské zelené, které nám kvasí a následně na slupkách zraje v kvevri amforách,“ vysvětluje Michal Kacetl proces, jakým jeho vína procházejí.
„Ta, která lahvujeme na konci léta, zrají v dubových a akátových sudech nebo v kameninových nádobách. Vína kvasí spontánně a zrají bez přidání jakýchkoliv aditiv. Dáváme jim potřebný čas a prostor. Některá vína nejsou před lahvováním sířena vůbec a u některých vín je přidán oxid siřičitý pouze v minimálních dávkách. Jsou originální, charakteristická a maximálně odráží místo svého původu,“ pokračuje s tím, že se skvěle hodí k snoubení s pokrmy nebo k archivaci.
Vinice
Vinařství Kacetl hospodaří přibližně na 1 hektaru vinic, ostatní surovinu odebírá od svých přátel a známých. Vinice se nachází v katastru obce Mackovice a Božice.
„V Mackovicích máme »dědečkův« vinohrad, kde pěstujeme Frankovku, Pinot Noir a Müller Thurgau. Vinice leží na lehkých hlinito-písčitých půdách s jihozápadní expozicí. Co se týká geologického původu tak jsou to písčito-hlinité splachové sedimenty štěrkopískové terasy Karpatské předhlubně. V Božicích pak hospodaříme na viniční trati Pustina a zde máme Veltlínské zelené a Chardonnay.“
V Česku i zahraničí
Vinařství Kacetl je členem spolku Svéhlaví. Pod touto hlavičkou lze potkat čtyři moravská vinařství – Donatus, Tři Čtvrtě, Víno Frlausovi a Vinařství Kacetl.
„Jednoduše parta přátel, svéhlavý přístup k vínu a hlavně zábava. Pořádáme společné degustace, večírky, afterparty a společně se prezentujeme na vinařských akcích. Snažíme se také o propojení našich vín s gastronomií, takže na spoustě našich akcí se můžete potkat s párováním pokrmů s našimi víny,“ vysvětluje Michal Kacetl, s jehož víny se můžete setkat i v zahraničí - Dánsku, Japonsku, Polsku a Holandsku. Velká část vín putuje k privátním zákazníkům, jiné míří také do různých barů, vinoték a restaurací.
Vína si ale také můžete zakoupit přímo ve vinařství nebo objednat na e-shopu. „Zasíláme je kurýrní službou po celé České republice, stačí nás pouze kontaktovat. Dále si naše vína zmůžete zakoupit například v těchto obchodech: Wine selection, Vinograf, justWINE, Noelka, Láskomina nebo Natural Wine shop,“ doplňuje Michal Kacetl, který vinařství založil v roce 2018.
Od psychologie k vínu
„Původně jsem nečekal, že se můj život vydá tímto směrem. Hrál jsem 14 let závodně hokej a utíkal relaxovat a dobíjet energii ke koním. Byly to moje dva světy, život sportovce a zemědělce. Při výběru vysoké školy jsem stále neměl jasno, kterým směrem se bude můj život dále ubírat, a proto jsem si podal přihlášku na zemědělku a na psychologii, kterou jsem chtěl využít v oboru sportovní psychologie. Vše nakonec dopadlo, jak zřejmě mělo, a já jsem s radostí nastoupil na Mendelovu univerzitu, obor vinařství. A tak se začal psát můj nový životní příběh,“ vzpomíná Tomáš, který chce dle vlastních slov tvořit vína, která odráží svůj terroir a daný ročník.
„Snažíme se ukázat provedení vín v různých stylech, jejich produkci máme rozdělenou do tří částí. Hned ve vinobraní lahvujeme pét-naty do řady Bubliny, v budoucnu se můžete těšit na sekt, který jsme minulý rok založili. Jedná se o cuvée Chardonnay a Pinot blanc. Chtěli bychom ho nechat minimálně 2 roky zrát na láhvi a potom odstřelit. Jsme na něj strašně zvědavý,“ zakončuje vyprávění Tomáš Kacetl.
Kontakt
Vinařství Kacetl
Mackovice 21, 671 65 Mackovice
e-mail: michalkacetl@seznam.cz
facebook: ZDE
instagram: ZDE