10. prosince 2025, svátek má Julie
Michal Kacetl: Vyrábíme vína respektující přírodu

Michal Kacetl: Vyrábíme vína respektující přírodu

Přírodní přístup k vínu, šetrná výroba i pěstování. To jsou hesla vinařství Kacetl, které leží v obci Mackovice na Znojemsku. „Snažíme se vínu moc nevstupovat do cesty a s každým vínem pracujeme individuálně. Pracujeme na minimalizaci síření a minimalizaci pohybů s vínem během jeho zrání,“ prozrazuje majitel Michal Kacetl.

Vína, která lahvujeme na jaře, nám zrají po dobu 6 měsíců na jemných kalech, poté jsou šetrně finalizována a připravena na lahvování. Červená vína necháváme kvasit na slupkách po dobu 2 až 4 týdnů, poté zrají minimálně 10 měsíců v dubových sudech. U bílých pracujeme s macerací na rmutu po dobu 1 až 6 dní nebo i částečně kvasíme na slupkách. Poté vína putují do dubových či akátových sudů, kde zrají po dobu 10 měsíců. Naší specialitou je Veltlínské zelené, které nám kvasí a následně na slupkách zraje v kvevri amforách,“ vysvětluje Michal Kacetl proces, jakým jeho vína procházejí. 

cellar.jpg

„Ta, která lahvujeme na konci léta, zrají v dubových a akátových sudech nebo v kameninových nádobách. Vína kvasí spontánně a zrají bez přidání jakýchkoliv aditiv. Dáváme jim potřebný čas a prostor. Některá vína nejsou před lahvováním sířena vůbec a u některých vín je přidán oxid siřičitý pouze v minimálních dávkách. Jsou originální, charakteristická a maximálně odráží místo svého původu,“ pokračuje s tím, že se skvěle hodí k snoubení s pokrmy nebo k archivaci. 

Vinice 

Vinařství Kacetl hospodaří přibližně na 1 hektaru vinic, ostatní surovinu odebírá od svých přátel a známých. Vinice se nachází v katastru obce Mackovice a Božice

vineyard.jpg

„V Mackovicích máme »dědečkův« vinohrad, kde pěstujeme Frankovku, Pinot Noir a Müller Thurgau. Vinice leží na lehkých hlinito-písčitých půdách s jihozápadní expozicí. Co se týká geologického původu tak jsou to písčito-hlinité splachové sedimenty štěrkopískové terasy Karpatské předhlubně. V Božicích pak hospodaříme na viniční trati Pustina a zde máme Veltlínské zelené a Chardonnay.“ 

winemaker_1.jpg

V Česku i zahraničí 

Vinařství Kacetl je členem spolku Svéhlaví. Pod touto hlavičkou lze potkat čtyři moravská vinařství – Donatus, Tři Čtvrtě, Víno Frlausovi a Vinařství Kacetl. 

„Jednoduše parta přátel, svéhlavý přístup k vínu a hlavně zábava. Pořádáme společné degustace, večírky, afterparty a společně se prezentujeme na vinařských akcích. Snažíme se také o propojení našich vín s gastronomií, takže na spoustě našich akcí se můžete potkat s párováním pokrmů s našimi víny,“ vysvětluje Michal Kacetl, s jehož víny se můžete setkat i v zahraničí - Dánsku, Japonsku, Polsku a Holandsku. Velká část vín putuje k privátním zákazníkům, jiné míří také do různých barů, vinoték a restaurací.

kacetl-vinarstvi-21.jpg

Vína si ale také můžete zakoupit přímo ve vinařství nebo objednat na e-shopu. „Zasíláme je kurýrní službou po celé České republice, stačí nás pouze kontaktovat. Dále si naše vína zmůžete zakoupit například v těchto obchodech: Wine selection, Vinograf, justWINE, Noelka, Láskomina nebo Natural Wine shop,“ doplňuje Michal Kacetl, který vinařství založil v roce 2018. 

Od psychologie k vínu 

„Původně jsem nečekal, že se můj život vydá tímto směrem. Hrál jsem 14 let závodně hokej a utíkal relaxovat a dobíjet energii ke koním. Byly to moje dva světy, život sportovce a zemědělce. Při výběru vysoké školy jsem stále neměl jasno, kterým směrem se bude můj život dále ubírat, a proto jsem si podal přihlášku na zemědělku a na psychologii, kterou jsem chtěl využít v oboru sportovní psychologie. Vše nakonec dopadlo, jak zřejmě mělo, a já jsem s radostí nastoupil na Mendelovu univerzitu, obor vinařství. A tak se začal psát můj nový životní příběh,“ vzpomíná Tomáš, který chce dle vlastních slov tvořit vína, která odráží svůj terroir a daný ročník. 

nove-veci-2020.jpg

„Snažíme se ukázat provedení vín v různých stylech, jejich produkci máme rozdělenou do tří částí. Hned ve vinobraní lahvujeme pét-naty do řady Bubliny, v budoucnu se můžete těšit na sekt, který jsme minulý rok založili. Jedná se o cuvée Chardonnay a Pinot blanc. Chtěli bychom ho nechat minimálně 2 roky zrát na láhvi a potom odstřelit. Jsme na něj strašně zvědavý,“ zakončuje vyprávění Tomáš Kacetl. 

foto-16.jpg

 

 

Kontakt

Vinařství Kacetl

Mackovice 21, 671 65 Mackovice

e-mail: michalkacetl@seznam.cz

web: www.vinarstvikacetl.cz 

facebook: ZDE

instagram: ZDE

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Dramox uvádí v Londýně zcela vyprodaného Louskáčka z Anglického národního baletu

Vánočnější divadlo snad ani být nemůže! Louskáček v letošním provedení Anglického národního baletu je inscenací, která sklízí ovace napříč světovými médii. Je považována za nejkrásnější současnou verzi slavného baletu. Zatímco v českých divadlech už je Louskáček beznadějně vyprodaný, na Dramoxu jej diváci uvidí od 9. prosince a v zároveň jako čerstvou novinku z letošního roku.

SMS platby 2026: jak rychle a bezpečně platit za kulturu, cestování i zábavu

Přijdeš k narvanému klubu, pošleš jednu zprávu a vstupenka se ti skoro hned objeví v mobilu. Stejnou rychlost dnes zažiješ i ve chvíli, kdy během letu odemkneš palubní zábavu nebo si aktivuješ cestovní služby.

Vánoční průzkum Too Good To Go: téměř polovina českých domácností připravuje na svátky příliš mnoho jídla

Zatímco vyhazování zbytků z Vánoc přiznává 28 % Čechů, téměř polovina uvádí, že se v jejich domácnosti na Vánoce připraví příliš mnoho jídla. Právě to je však nejčastějším důvodem vyhazování vánočních zbytků. Z průzkumu společnosti Too Good To Go, který byl proveden ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK, také vyplývá, že Češi za sváteční jídlo utratí v průměru 2000 Kč, 62 % z nich na něm však plánuje letos více šetřit.

Kultovní Five Guys konečně v Česku. První restaurace otevře 8. prosince v centru Prahy

Světově proslulý řetězec prémiových hamburgerů Five Guys konečně vstupuje do České republiky. Svou první českou pobočku otevírá v ikonickém obchodním centru Máj v srdci Prahy na Národní třídě. Restaurace poprvé přivítá hosty v pondělí 8. prosince.

NECHTE SE OKOUZLIT VÁNOČNÍ OLOMOUCÍ

Vůně punče a skořice, koledy, stánky s vánočními dekoracemi, kluziště pod širým nebem, vyhlídkové kolo nebo plavby lodí po řece Moravě. To je jen zlomek toho, co můžete v Olomouci zažít během adventu. Nenechte si ujít sváteční atmosféru města a navštivte olomoucké vánoční trhy. Příležitost máte každý den od 23. listopadu do 23. prosince.

Jak vznikají poctivé masové speciality. Příběh rodinné značky Čongrády

Co začalo v roce 2012 u dědečkova sporáku jako malý nápad, se dnes mění v příběh poctivého jídla, tradice a řemesla.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.