21. prosince 2025, svátek má Natálie
Michal Kacetl: Vyrábíme vína respektující přírodu

Michal Kacetl: Vyrábíme vína respektující přírodu

Přírodní přístup k vínu, šetrná výroba i pěstování. To jsou hesla vinařství Kacetl, které leží v obci Mackovice na Znojemsku. „Snažíme se vínu moc nevstupovat do cesty a s každým vínem pracujeme individuálně. Pracujeme na minimalizaci síření a minimalizaci pohybů s vínem během jeho zrání,“ prozrazuje majitel Michal Kacetl.

Vína, která lahvujeme na jaře, nám zrají po dobu 6 měsíců na jemných kalech, poté jsou šetrně finalizována a připravena na lahvování. Červená vína necháváme kvasit na slupkách po dobu 2 až 4 týdnů, poté zrají minimálně 10 měsíců v dubových sudech. U bílých pracujeme s macerací na rmutu po dobu 1 až 6 dní nebo i částečně kvasíme na slupkách. Poté vína putují do dubových či akátových sudů, kde zrají po dobu 10 měsíců. Naší specialitou je Veltlínské zelené, které nám kvasí a následně na slupkách zraje v kvevri amforách,“ vysvětluje Michal Kacetl proces, jakým jeho vína procházejí. 

cellar.jpg

„Ta, která lahvujeme na konci léta, zrají v dubových a akátových sudech nebo v kameninových nádobách. Vína kvasí spontánně a zrají bez přidání jakýchkoliv aditiv. Dáváme jim potřebný čas a prostor. Některá vína nejsou před lahvováním sířena vůbec a u některých vín je přidán oxid siřičitý pouze v minimálních dávkách. Jsou originální, charakteristická a maximálně odráží místo svého původu,“ pokračuje s tím, že se skvěle hodí k snoubení s pokrmy nebo k archivaci. 

Vinice 

Vinařství Kacetl hospodaří přibližně na 1 hektaru vinic, ostatní surovinu odebírá od svých přátel a známých. Vinice se nachází v katastru obce Mackovice a Božice

vineyard.jpg

„V Mackovicích máme »dědečkův« vinohrad, kde pěstujeme Frankovku, Pinot Noir a Müller Thurgau. Vinice leží na lehkých hlinito-písčitých půdách s jihozápadní expozicí. Co se týká geologického původu tak jsou to písčito-hlinité splachové sedimenty štěrkopískové terasy Karpatské předhlubně. V Božicích pak hospodaříme na viniční trati Pustina a zde máme Veltlínské zelené a Chardonnay.“ 

winemaker_1.jpg

V Česku i zahraničí 

Vinařství Kacetl je členem spolku Svéhlaví. Pod touto hlavičkou lze potkat čtyři moravská vinařství – Donatus, Tři Čtvrtě, Víno Frlausovi a Vinařství Kacetl. 

„Jednoduše parta přátel, svéhlavý přístup k vínu a hlavně zábava. Pořádáme společné degustace, večírky, afterparty a společně se prezentujeme na vinařských akcích. Snažíme se také o propojení našich vín s gastronomií, takže na spoustě našich akcí se můžete potkat s párováním pokrmů s našimi víny,“ vysvětluje Michal Kacetl, s jehož víny se můžete setkat i v zahraničí - Dánsku, Japonsku, Polsku a Holandsku. Velká část vín putuje k privátním zákazníkům, jiné míří také do různých barů, vinoték a restaurací.

kacetl-vinarstvi-21.jpg

Vína si ale také můžete zakoupit přímo ve vinařství nebo objednat na e-shopu. „Zasíláme je kurýrní službou po celé České republice, stačí nás pouze kontaktovat. Dále si naše vína zmůžete zakoupit například v těchto obchodech: Wine selection, Vinograf, justWINE, Noelka, Láskomina nebo Natural Wine shop,“ doplňuje Michal Kacetl, který vinařství založil v roce 2018. 

Od psychologie k vínu 

„Původně jsem nečekal, že se můj život vydá tímto směrem. Hrál jsem 14 let závodně hokej a utíkal relaxovat a dobíjet energii ke koním. Byly to moje dva světy, život sportovce a zemědělce. Při výběru vysoké školy jsem stále neměl jasno, kterým směrem se bude můj život dále ubírat, a proto jsem si podal přihlášku na zemědělku a na psychologii, kterou jsem chtěl využít v oboru sportovní psychologie. Vše nakonec dopadlo, jak zřejmě mělo, a já jsem s radostí nastoupil na Mendelovu univerzitu, obor vinařství. A tak se začal psát můj nový životní příběh,“ vzpomíná Tomáš, který chce dle vlastních slov tvořit vína, která odráží svůj terroir a daný ročník. 

nove-veci-2020.jpg

„Snažíme se ukázat provedení vín v různých stylech, jejich produkci máme rozdělenou do tří částí. Hned ve vinobraní lahvujeme pét-naty do řady Bubliny, v budoucnu se můžete těšit na sekt, který jsme minulý rok založili. Jedná se o cuvée Chardonnay a Pinot blanc. Chtěli bychom ho nechat minimálně 2 roky zrát na láhvi a potom odstřelit. Jsme na něj strašně zvědavý,“ zakončuje vyprávění Tomáš Kacetl. 

foto-16.jpg

 

 

Kontakt

Vinařství Kacetl

Mackovice 21, 671 65 Mackovice

e-mail: michalkacetl@seznam.cz

web: www.vinarstvikacetl.cz 

facebook: ZDE

instagram: ZDE

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Vánoce i Nový rok v pohybu: bazén i bruslení s upravenou otevírací dobou a Týdnem sportu zdarma na Výstavišti

Vánoční svátky jsou ideální příležitostí nejen zpomalit, ale také rozhýbat tělo. Plavecký bazén a Malá sportovní hala na Výstavišti proto upravují svou otevírací dobu a zvou veřejnost na oblíbenou akci Týden sportu zdarma. Přehledně přinášíme všechny důležité informace, abyste si sváteční dny mohli naplánovat bez starostí a také třeba trochu aktivně.

U Váhy: 300 let pražských příběhů a poctivé české kuchyně

Na Smíchově, jen pár minut od centra, stojí dům, který vítá hosty už víc než 310 let. Hostinec U Váhy není další turistická zastávka v centru – je to skutečný pražský hostinec s rodinným příběhem, poctivou českou kuchyní a atmosférou, díky které se i cizinec cítí jako štamgast.

Avatar: Oheň a popel míří do kin. Premiéra už 17. prosince

Už 17. prosince 2025 vstoupí do kin dlouho očekávaný film Avatar: Oheň a popel, další kapitola vizuálně i příběhově velkolepé ságy Jamese Camerona. Nový díl se vrací na Pandoru ve chvíli, kdy má tento svět divákům stále co nabídnout — nové prostředí, nové klany, nečekané zvraty i silné emoce.

Cestujte bez stresu: proč se vyplatí mít pojištění, které opravdu funguje?

Kdo někdy cestoval do zahraničí, ví, že i výlet naplánovaný do posledního detailu může narušit jeden nečekaný moment. Při zavírání kufru si člověk často jen pomyslí: „Snad bude všechno v pohodě.“ Většinou je. A právě proto se občas zapomíná, jak tenká hranice odděluje bezstarostný výlet od chvíle, která dokáže zamávat i těmi největšími dobrodruhy.

Zážitek pod stromeček: když vánoční dárek není věc, ale společně prožitý okamžik

Vánoce se každoročně nesou ve znamení radosti, očekávání… a také plných dětských pokojů. Hračky přibývají, ale času na jejich skutečné prožití je čím dál méně. Právě proto se stále více rodin zamýšlí nad tím, zda letos Vánoce nepojmout jinak. Místo další věci darovat dětem něco, co nezmizí v koutě –společný zážitek.

Michelinský šéfkuchař Gal ben Moshe vaří svůj příběh v restauraci Parzival v Praze na Starém Městě

Šest let vařil Gal ben Moshe pod michelinskou hvězdou ve vlastní restauraci Prism v Berlíně. Teď v Praze otevírá restauraci Parzival, ve které prostřednictvím chutí a vůní vypráví svůj osobní příběh. Parzival je fusion fine diningová zážitková restaurace, kterou on sám popisuje jako hluboce osobní místo, kde sdílí všechny své gastronomické zkušenosti a vypráví je prostřednictvím jídla.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.