Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
24. dubna 2024, svátek má Jiří
Moravskou metropoli rozezní již 8. ročník mezinárodního festivalu Janáček Brno

Moravskou metropoli rozezní již 8. ročník mezinárodního festivalu Janáček Brno

Neopakovatelná atmosféra, hudba Leoše Janáčka a kompletní česká dirigentská špička na jednom místě. Brno rozezní již 8. ročník jedinečného mezinárodního operního a hudebního festivalu Janáček Brno. V podání předních operních domů, orchestrů i sólových interpretů čeká diváky od 2 – 20 listopadu 2022 nabitý program, kterým se tentokrát prolíná téma »Quo Vadis«. Pro bližší informace a nákup vstupenek sledujte stránky www.janacek-brno.cz.

Festival Janáček Brno 2022 přináší dramaturgii zaměřenou na téma, které bylo pro formování Janáčkovy osobnosti a tvorby velmi zásadní – vztah ke slovanské kultuře. Panslavismus, tedy idea, již tehdy vyvolávající mezi českými umělci a intelektuály značnou kontroverzi, představoval velké téma celého 19. století a Janáček, jako mnohý intelektuál té doby, jím byl silně ovlivněn.

Otázka života a smrti 

Podtitulem festivalu, velmi aktuálním v současné době, se potom stává motto Quo vadis. Festival bude rovněž setkáním nejlepších českých dirigentů Jakuba Hrůši, Tomáše Hanuse, Tomáše Netopila a Marko Ivanoviće.

mfjb-2022-plakat.png

Jako další se celou operní částí festivalové produkce prolíná silné téma humanismu u Janáčka často inspirované právě slovanskou literaturou a spojené s hledáním odpovědí na otázky života a smrti jako vykoupení či naplnění našich životů. Je proto symbolické, že festival Janáček Brno 2022 bude zahájen právě premiérou Janáčkovy opery Z mrtvého domu v režii Jiřího Heřmana a hudebním nastudování Jakuba Hrůši v provedení souboru Janáčkovy opery Národního divadla Brno. Opera bude uvedena společně s Janáčkovou Glagolskou mší ve scénickém pojetí. Propojení těchto děl, které vzešlo z podnětu světově uznávaného dirigenta Jakuba Hrůši přinese nový interpretační klíč k těmto vrcholným Janáčkovým dílům. 

Mimořádná příležitost 

Konfrontace různých inscenačních přístupů je jedním z cílů festivalu a tento ročník v rámci své dramaturgické linie přinese mimořádnou příležitost shlédnout dvě interpretačně rozdílné pohledy na Janáčkovu operu Káťa Kabanová. 

Prvním bude nová inscenace Ženevské opery v režii mezinárodně uznávané německé režisérky Tatjany Gürbaci v hudebním nastudování Tomáše Netopila se špičkovým orchestrem Orchestre de la Suisse Romande a druhá v podání souboru Opery Národního divadla v Praze v nastudování mezinárodního týmu v čele se španělským režisérem Calixtem Bieitem.

Dalším významným zahraničním hostujícím souborem bude Velšská národní opera, která společně se svým hudebním ředitelem, vynikajícím českým dirigentem Tomášem Hanusem, představí Janáčkovu Věc Makropulos v režii Olivie Fuchs, přední britské režisérky. 

7289364-1024x576.jpeg

Protiklady a kontexty

Festivalový program rovněž nabízí zajímavé kontexty a protiklady k Janáčkovu dílu. Tentokrát to bude soubor Opery Národního divadla v Praze, který na závěr festivalu představí dramaturgický počin – operní produkci Schulhoffových Plamenů. Ty měly světovou premiéru právě v Brně před devadesáti lety a Schulhoffovy donjuanovské téma nabídl Janáčkův dlouholetý přítel Max Brod. Schulhoffovy Plameny jsou jedinečným uchopením podoby operního žánru a svým vyzněním zatracení Dona Juana prostřednictvím věčného života tvoří paralelu k Janáčkově Věci Makropulos. 

Podpora nováčků 

Festival podporuje také vznik nových operních děl, studenti katedry skladby JAMU představí v rámci festivalu novou operu Noemi Savkové J.A.K. z Labyrintu a Markéty Brothánkové Kalvárie.

Zahraniční hostující soubory z Ženevy a Walesu se mimořádně představí také v koncertní festivalové řadě. Koncert orchestru Velšské národní opery a také ženevského Orchestre de la Suisse Romande, kde zazní vedle Janáčkova díla také skladby M. P. Musorgského, B. Brittena či D. Šostakoviče v nastudování Tomáše Hanuse a Tomáše Netopila. 

hrusa.png

Výjimečné skladby 

Z tuzemské produkce se diváci mohou těšit na koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu se sólistou Janem Bartošem a dirigentem Marko Ivanovićem, kde budou provedeny výjimečně uváděné skladby. Z komorních těles vystoupí Zemlinsky Quartet a Pavel Haas Quartet se skladbami L. Janáčka, S. Prokofjeva, H. Goreckého či P. I. Čajkovského. V rámci recitálů se představí ve vile Tugendhat přední český klavírista Ivo Kahánek a cellista Tomáš Jamník s kompozicemi L. Janáčka, A. Glazunova, K. Pendereckého a S. Rachmaninova; v sále Reduty pak Josef Špaček a Miroslav Sekera s programem sestaveným s děl I. Stravinského, S. Prokofjeva a L. Janáčka. Vynikající mladý klavírista Pavel Zemen se představí v recitálu v památníku Leoše Janáčka, kde na Janáčkův klavír Ehrbar zahraje díla L. Janáčka a S. Prokofjeva. Na stejném místě přednese již tradičně své matiné i Jan Jiraský. 

Crossover 

Zajímavý crossover nabízí festival v podobě koncertu vokální umělkyně a performerky Ivy Bittové, která se představí ve spolupráci s Brno Contemporary Orchestra v Zápisníku zmizelého v instrumentované verzi Miloše Štědroně. Zápisník zmizelého zazní na festivalu také v tradiční verzi s klavírem, kdy ho provedou britský tenorista Nicky Spence a Julius Drake společně se sólistkou Janáčkovy opery NdB Václavou Krejčí Houskovou. Jejich společná nahrávka Zápisníku zmizelého získala ocenění BBC Music Vocal Award a Gramophon´s Solo Vocal Award 2020. 

wwwfrantisekortmann-fmt2-1024x708.jpeg

Quo vadis

Na koncertě v autentickém prostředí baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně zazní duchovní díla L. Janáčka a I. Stravinského. Orchestr Janáčkovy opery na festivalu uvede dnes zapomenuté, ale v době vzniku uznávané a často uváděné oratorium polského skladatele Felikse Nowowjeskiho Quo vadis s dirigentem Johnem Fiorem. Janáček Nowowjeskiho velmi obdivoval a Quo vadis v roce 1910 začal v Brně sám nastudovávat. K provedení však nakonec nedošlo. Právě tímto koncertem chtějí v Brně připomenout Janáčkův velmi pozitivní vztah k Polsku – uvažoval dokonce o přijetí postu ředitele varšavské konzervatoře. Zároveň po mnoha letech vyplňují Janáčkův sen, aby v Brně zaznělo toto Nowowiejského monumentální dílo.

 

Pro bližší informace a nákup vstupenek sledujte stránky www.janacek-brno.cz.

ČTĚTE DÁLE

Hudebně-švestkový festival Vizovické Trnkobraní letos v novém termínu oznamuje kompletní program s Rybičkami 48, Divokým Billem a novinky v programu i komfortu

Kompletní program oznamuje jediný hudebně-švestkový festival v České republice Vizovické Trnkobraní, který se letos koná v novém termínu v pátek a sobotu 23. a 24. srpna v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích nedaleko Zlína. Fanoušky švestkových oslav letos v pátek rozproudí Rybičky 48 nebo No Name, v sobotu Divokej Bill, Tublatanka, Tomáš Klus nebo Anna K. a další interpreti a kapely. Trnkobraní letos svým návštěvníkům nabídne několik novinek – travnatou odpočinkovou zónu, doprovodný program se stand-up vystoupením Tomáše Matonohy či Lukáše Pavláska, moderaci knedlíkové soutěže v podání Libora Boučka a v neposlední řadě novou značku piva.

Patříte mezi meteosenzitivní jedince? Jak počasí ovlivňuje náš krevní tlak či psychiku.

Už naše babičky říkaly: „Bude pršet, cítím to v kostech.“ Má ale počasí opravdu dopad na to, jak se cítíme? Zcela jistě. A vedle vlivu na pohybovou soustavu má dopad také na náš krevní tlak. Lidé s onemocněním srdce a cév by proto měli možný vliv počasí brát vážně. Pokud navíc patří mezi takzvané meteosenzitivní jedince, musí své každodenní chování přizpůsobit nejen svému onemocnění, ale i počasí. Vedle konzultace se svým lékařem, který by měl o zvýšeném vlivu počasí na zdraví svého pacienta vždy vědět, je spolehlivou prevencí kardiovaskulárních komplikací zdravý pohyb přiměřený věku a zdravotnímu stavu kardiaka.

JATKA FEST OVLÁDNOU AREÁL PACOVSKÉHO ZÁMKU UŽ PO JEDENÁCTÉ!

Festival se každý rok překonává a letos sází jednu hvězdu za druhou. Do krásného prostředí zámeckého areálu totiž přiveze své největší hity DIVOKEJ BILL, POLETÍME? a král českého rocku DAVID KOLLER. Pódium ovládne legendární MŇÁGA A ŽĎORP a pod kůži se vryje VYPSANÁ FIXA. Bez stálic festivalu POKÁČE a UDG by se JATKA FEST rozhodně neobešel. Na festival se vrátí i PEKAŘ, JAKUB DĚKAN, NEBE, SILUETY, POST - IT, PATRIK MALÝ a celou sestavu uzavře TOTÁLNÍ NASAZENÍ.

Lampion školám – Umělecké vzdělávání a jeho hodnoty v základním školství

Divadlo Lampion pořádá 23. května 2024 ve spolupráci s oddělením školství Magistrátu města Kladna a Národním informačním střediskem pro kulturu (NIPOS) sympozium pro ředitele a pedagogy kladenských základních škol.

Letní divadelní festival na jihu Čech Jižní Svéráz se blíží

Unikátní site-specific divadelní festival, který je součástí vítězného konceptu Evropské hlavní město kultury 2028, propojí sílu Jihočeského divadla, Divadla Continuo a REZI.DANCE Komařice.

Tajemný svět nejznámějších superhrdinů se v červnu otevře v zážitkovém obchodě Heroes Park v Máji Národní

Aquaman, Spider-Man, Batman, Harley Quinn, Iron Man, Thor, Hulk a další legendární superhrdinové svými obdivuhodnými superschopnostmi baví a inspirují napříč generacemi. V červnu se jejich svět plný dobrodružství a tajemných příběhů otevře v unikátním zážitkovém obchodě Heroes Park v Máji Národní v centru Prahy! Milovníci komiksů i všichni ostatní, kteří si na vlnách fantazie, interaktivní zábavy a nekonečného dobrodružství rádi odpočinou od každodenních starostí, si z Heroes Parku odnesou nezapomenutelné zážitky, ale také ikonické figurky. V Heroes Parku najde každý svého hrdinu!