Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
27. července 2024, svátek má Věroslav
Na kole za krásami karlovarského kraje

Na kole za krásami karlovarského kraje

Milujete, když vám vítr čechrá vlasy a pod nohama ubíhá krajina? Vyšlápněte si na cyklovýlet po hřebenech západních Krušných hor a poznejte magickou hornickou krajinu na české i německé straně. Ponořte se do Slavkovského lesa, oázy zeleně a minerálních pramenů.

cykloturistika-2.jpg

Nebo vyrazte po Cyklostezce Ohře na nezapomenutelnou vyjížďku kolem Svatošských Skal mezi Karlovými Vary a Loktem. V Karlovarském kraji vás pohltí čerstvý vzduch, který omlazuje a chutná po divoké přírodě. Pevnost horských kol i svých kloubů můžete otestovat na lesních stezkách pro začátečníky i drsné jezdce třeba v trail parcích na Klínovci nebo na Plešivci.

Cílem vašich výletů se mohou stát středověké hrady, zámky či zříceniny. Prohlédněte si okolní přírodu z rozhleden nebo navštivte doly, které vám vyjeví osm set let historie krušnohorského hornictví, zapsaného na seznam kulturních památek UNESCO.

cyklo-bozidar-01.png

Naše tipy

1. Mezi nejoblíbenější trasy patří páteřní Cyklostezka Ohře (102 km), a to díky svému příjemnému terénu i množství atraktivit, které na své cestě uvidíte. Prohlédnout si můžete třeba město Cheb, město a hrad Loket, přírodní památku Svatošské skály a město Karlovy Vary.

2. Krušnohorská magistrála (242 km) vede z Chebupřes Františkovy Lázně, kolem Kraslic a na Klínovec a navazuje u Děčína na Labskou magistrálu. U Horní Blatné můžete navštívit Vlčí jámy nebo Blatenský příkop, okolo kterého se dostanete až na Boží Dar s přírodní rezervací Božídarské rašeliniště.

3. Cyklotrasa krásnou krajinou Slavkovského lesa není turisticky přecpaná a má svoje kouzlo, které nikde jinde není. Vede z Mariánských Lázní panenskou přírodou na Kladskou s naučnou stezkou a pokračuje přes hornická města Krásno, Horní Slavkov a Čistá, jež bývaly největším nalezištěm cínu ve střední Evropě, do Karlových Varů. Více na www.ceskojede.cz

4. Karlovarským krajem prochází dvě ze čtrnácti mezinárodních tras systému EuroVelo. Eurovelo 13 dostala název Stezka Železné opony a Karlovarským krajem prochází na území Chebu a Aše a pokračuje k německým sousedům. Trasa Euro- Velo 4 se s „třináctkou“ kříží v Chebu a míří dál až na západ Francie. Mezinárodní cyklotrasou je i Karlova stezka, která spojuje přes Krušnohorský hřeben města Aue a Karlovy Vary.

loket-cyklo-1.jpg

Další tipy na výlety najdete na: www.zivykraj.cz a www.kr-karlovarsky.cz/cyklo

ČTĚTE DÁLE

BOTANICKÁ ZAHRADA V LIBERCI VÁS OHROMÍ

Botanická zahrada v Liberci je nejstarší botanickou zahradou v České republice. Její historie sahá až do roku 1875. Komplex devíti expozičních skleníků v sobě skrývá exotické rostliny z celého světa.

Opava slaví 800. Buďte u toho!

„Perla Slezska“ v letošním roce slaví úctyhodných 800 let. Městská práva jí přiřknul Přemysl Otakar I. dekretem v roce 1224 a od té doby zažila mnohé.

TÁBORSKÉ KULTURNÍ LÉTO

Město Tábor v létě nabídne rozmanité kulturní akce. Těšit se můžete na stálice letního programu Jazzový Tábor a festival pouličního divadla Komedianti v ulicích. Rekonstrukcí historické bitvy vzdáme hold husitskému hejtmanu Janu Žižkovi, jenž skonal právě před 600 lety.

Kunovice se vrátí do zlatého věku letectví. Na přehlídce tam představí jedinečnou kolekci uniforem ČSA

Letecké muzeum v Kunovicích bude v sobotu 20. 7. večer patřit fanynkám a fanouškům módy, uniforem a Československých aerolinií. V rámci jedinečné přehlídky nazvané "ČSA se vrací do Kunovic!" tam modelky a modelové předvedou historii této letecké společnosti zhmotněnou v dobových stejnokrojích palubního personálu.

Hvězdárna Štefánikova má opět „okno ke hvězdám“

V dubnu letošního roku byl konečně znovu nainstalován zpět do kopule Štefánikovy hvězdárny největší dalekohled. Tento jedinečný přístroj, který váží 5,5 tuny, prošel v uplynulých dvou letech v německé Jeně kompletní renovací. Nejen o jeho renovaci jsme si povídali s vedoucím Štefánikovy hvězdárny Tomášem Proseckým a ředitelem Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy Jakubem Rozehnalem.

Objevujte túry v Dolním Rakousku: V rytmu pěší turistiky

Od padajících vodopádů a šumících potoků, které se vinou výraznými soutěskami, až po idylická horská jezera a říční krajiny: sílu vody lze cítit na turistických stezkách Dolního Rakouska. Ale nejen při pěší turistice můžeme čerpat z tohoto cenného zdroje. Kde energie vody proudí obzvlášť silně, ukazují objevitelské výpravy v Dolním Rakousku.