24. října 2024, svátek má Nina
Hvězdárna Štefánikova má opět „okno ke hvězdám“

Hvězdárna Štefánikova má opět „okno ke hvězdám“

V dubnu letošního roku byl konečně znovu nainstalován zpět do kopule Štefánikovy hvězdárny největší dalekohled. Tento jedinečný přístroj, který váží 5,5 tuny, prošel v uplynulých dvou letech v německé Jeně kompletní renovací. Nejen o jeho renovaci jsme si povídali s vedoucím Štefánikovy hvězdárny Tomášem Proseckým a ředitelem Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy Jakubem Rozehnalem.

stefanikova-hvezdarna-1.jpg

V dubnu letošního roku byl konečně znovu nainstalován zpět do kopule Štefánikovy hvězdárny největší dalekohled. Tento jedinečný přístroj, který váží 5,5 tuny, prošel v uplynulých dvou letech v německé Jeně kompletní renovací. Nejen o jeho renovaci jsme si povídali s vedoucím Štefánikovy hvězdárny Tomášem Proseckým a ředitelem Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy Jakubem Rozehnalem.

Jak dlouho byl dalekohled mimo hvězdárnu a proč bylo třeba ho rekonstruovat?

Rekonstrukce probíhala v německé Jeně téměř dva roky. Bylo třeba dalekohled komplexně opravit, celý dalekohled byl v podstatě do šroubku rozebrán. Rovněž byla vyčištěna optika a znovu sesazena za pomoci moderních metod tak, aby poskytovala co nejlepší výsledky. Byly přidány některé moderní prvky, které umožňují pohodlnější manipulaci dalekohledu.

Návštěvníky hvězdárny nově také čeká výstava „Návrat krále“. Název už nám napovídá, o co půjde, přesto nám ji zkuste blíže představit.

Ku příležitosti návratu hlavního dalekohledu hvězdárny z rekonstrukce, jsme připravili výstavu, která podrobně mapuje jeho historii i historii samotné hvězdárny.

Dejme tomu, že jsem ještě ve hvězdárně nebyl. Jak se s takovým dalekohledem pracuje a musím přijít v nějakou konkrétní dobu pro „lepší výhled“?

S dalekohledem pomůže odborný pracovník, který vám ukáže, jak zařízení používat. Můžete pozorovat denní i noční oblohu vždy za příznivého počasí. 

sh-konig-2024-04-22-05-hdr-v1.jpg

Chystáte na tento rok i nějaké další novinky?

Na Štefánikově hvězdárně se od července zprovozní speciální elektronický dalekohled v západní kopuli. Díky inovativní technologii vycházející z principů digitální astrofotografie poskytne návštěvníkům jedinečný pohled na mlhoviny, hvězdokupy či galaxie i z centra velkoměsta.

Milovníky hvězd nepochybně zajímá, co se děje ve spřízněném Planetáriu Praha, které je momentálně veřejnosti nedostupné.

V současné době v planetáriu probíhá rekonstrukce. Důvodem je výměna projekčního systému, jemuž skončila životnost. Nahradí jej revoluční technologie LED, která poskytuje nesrovnatelně lepší kvalitu obrazu LED kopule než v případě klasické projekce. Vzhledem k tomu, že kopule je černá, je obraz velmi kontrastní a scény vypadají 3D, aniž by divák měl speciální brýle. Věříme, že se nám tak podaří dostát našemu závazku, že se naši návštěvníci budou cítit jako ve vesmíru. 

www.planetum.cz

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Prague Music Week poprvé ocení výjimečné počiny v českém hudebním průmyslu

Letošní Prague Music Week poprvé ocení výjimečné počiny v českém hudebním průmyslu za rok 2024. Vyhlášení a předání cen zahájí 31. října konferenční a veletržní část akce na Výstavišti Praha. O oceněných v sedmi kategoriích - venue, počin, festival, novinář/novinářka, osobnost, inovativní dodavatel a Best Border Breaker Artist - rozhodne odborná veřejnost - členové nejrůznějších hudebních profesních sdružení. O akci roku, ať už jde o koncert, festival či párty, rozhoduje veřejnost svým hlasováním. Již 28. října proběhnou ale první dvě akce zahrnuté v rámci nabídky Prague Music Week Passu, který za vstupenku v ceně 990 Kč umožní navštívit do 7. listopadu celkem 34 zahraničních i domácích koncertů a 3 divadelní představení ve 13 pražských klubech - včetně například vystoupení Johna Mause, Starset, Lucky Love, Moimira Papalescu & The Nihilists nebo vyprodaných Call Me Karizma. 31. října se pak také na tři dny na Výstavišti otevře veletrh s prezentacemi 23 vystavovatelů z oblasti inovativních technologií. Konference nabídne po čtvrtečním předání cen 1. a 2. listopadu na třech scénách přes 40 diskusí, prezentací, workshopů a panelů o aktuálních tématech, které hýbou světem hudby, s více než 100 řečníky od nás i ze zahraničí. Přesný program, informace o hostech, předprodej vstupenek na konferenci i Passů najdou zájemci na www.praguemusicweek.cz.

Třetí ročník projektu „Světla vyprávějí…“ přináší fascinující vesmírný zážitek do Žlutých lázní

Více než stovka světelných soch a objektů tvořená čtyřmi sty tisíci světly ponese v letošní podzimní a zimní sezóně název „Zvonkova cesta vesmírem.“ Světelný park „Světla vyprávějí...“ se již potřetí vrací do Žlutých lázní v Praze. Přináší ohromující podívanou inspirovanou příběhem pohádkové postavy Zvonka. Tento kouzelný průvodce Zvonek vezme malé i velké návštěvníky na nezapomenutelnou cestu tajemstvími vesmíru. Unikátní výstava bude otevřena od 1. listopadu 2024 do 31. ledna 2025 každý den po setmění.

Pendulum se vrací do Česka. V listopadu vystoupí v Praze jako headliner Imagination Festivalu

Imagination Festival, největší český indoor festival, zve fanoušky elektronické hudby na další nezapomenutelnou cestu plnou audiovizuální magie. V pátek 15. listopadu 2024 se vrátí do nově zrekonstruovaných Křižíkových pavilonů na Výstavišti v Holešovicích, kde se uskuteční poprvé od roku 2017. Jako headliner na něm vystoupí australští Pendulum s DJ setem. Imagination Festival na dvou stagích představí celkem 17 zahraničních hvězd a 11 zástupců české scény. Návštěvníci se mohou těšit na jedinečné hudební showcases i několik premiérových vystoupení pro české publikum.

Kouzelný zážitek pro celou rodinu? Motýlí Halloween v liberecké Papilonii

Chcete s vašimi dětmi zažít netradiční Halloween? V libereckém motýlím domě Papilonia mají speciální podzimní akci „Motýlí Halloween – Dobrodružství s kouzelnými tvory“, která proběhne od pátku 25. října do neděle 3. listopadu. Využijte podzimní prázdniny k netradičnímu zážitku a přijďte oslavit Halloween do světa exotických motýlů.

Historické letadlo z Kunovic se dočká původní podoby

Letecké muzeum v Kunovicích zahájilo náročné restaurování jednoho ze svých nejstarších letadel. „Jde o letoun C-11, cvičný vrtulový letoun z poloviny minulého století. Pro Kunovice jde o naprosto zásadní letadlo, protože právě s ním vstoupil zdejší letecký podnik do éry hromadné letecké výroby,“ vysvětluje ředitel muzea Martin Hrabec.

Svatomartinské slavnosti na náplavce Rašínova nábřeží nabídnou mladá i tichá vína a husí speciality

Přes 20 vinařů z Čech a Moravy, degustace svatomartinských vín, husí speciality a bohatý doprovodný program – takový bude 13. ročník festivalu mladých vín „Svatomartinské slavnosti a pečená husa“. Akce proběhne v sobotu 9. listopadu na náplavce Rašínova nábřeží v Praze 2 mezi železničním mostem na Výtoni a vyšehradskou skálou v blízkosti farmářského trhu Náplavka. Odstartuje symbolicky v 11 hodin a 11 minut
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.