Pivo je symbolem setkání s přáteli a jedinečného oka-mžiku i jedním ze základů české ekonomiky. Chmelnice a pole plná ječmene na mnoha místech dotvářejí ráz české krajiny. Spojte výlet za pivem se zážitkem a poznáním a vychutnejte si tradici netradičně. Ve středních Čechách je k tomu bezpočet možností.
Jaká je cesta od obilného zrna až do sklenice? Vydejte se za poznáním do Národního muzea pivovarnictví. Postupně vzniká v ojedinělých autentických prostorách historické sladovny, pivovaru a sladového žentouru v černokosteleckém pivovaru z roku 1842. Na neuvěřitelně rozlehlé ploše představuje pivovarnické technologie Rakouska-Uherska a stává se muzeem s největší funkční varnou na přímý otop dřevem na světě. Uvidíte dochovanou funkční historickou technologii, nahlédnete do rozsáhlé databáze asi 4000 historických pivovarů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, ochutnáte místní zlatý mok a pochutnáte si v pivovarské restauraci.
Sládkové jsou mistři svého řemesla, bez nich by dobrý český ležák neexistoval. Co takhle navštívit kancelář pana sládka v historickém parostrojním pivovaru? Vydejte se za oživlou historií do Lobče a prozkoumejte parostrojní pivovar s příběhem půltisícileté tradice vaření piva na Kokořínsku. Zachráněný pivovar je jedinečnou technickou památkou, kterou vás zasvěceně provede přímo sám majitel. Uvidíte cenné renesanční jádro pivovaru, ocitnete se na humně a v síni někdejšího ležatého hvozdu a zjistíte, proč se vlastně někdy říká točit pivo. Prohlédnete si interiér kanceláře pana sládka, sladovou půdu i chladná sklepení. Pivo se v nich ochutnává jedna báseň!
Kam vyrazit za zážitkem? Do Velkých Popovic. Kdepak náves, tam je středobodem všeho dění místní malebný pivovar. Zajeďte si na exkurzi a poznejte pěkně zblízka, jak se poctivé české pivo vaří. Nakoukněte Kozlovi pod pokličku, poznejte historii, navštivte stáčecí linku a absolvujte školu čepování piva. Načepovat správně půllitr oroseného moku může být docela věda, ale i zábava. Do Velkých Popovic se dá vyrazit celoročně, v létě navíc klidně speciálním vlakovým expressem z Prahy tam i zpět. Děti a mladiství pivo nekonzumují, ale v pivovaru si také přijdou na své. Tradice českého pivovarnictví je poučná a zajímavá, neochuďte je o ni.
Prožijte příběh českého piva ze všech stran a v kteroukoli denní či noční dobu. Lákalo by vás komfortně přespat přímo v pivovarském areálu? Žádný problém! Zajeďte si do Kácova do pivovaru Hubertus, založeného roku 1457, který je dnes zaměřen na klasické světlé výčepní pivo a ležáky a ve kterém byl také zřízen hotel. Přespíte přímo v historické budově pivovaru a z oken se vám naskytne výhled na řeku Sázavu. Cyklisté jsou vítáni. Krásné okolí toho má totiž tolik co nabídnout! Ovšem nemusíte ani chodit daleko, samotná exkurze o útrob pivovaru je sama o sobě zážitkem, který vám dlouho zůstane pod kůží.
Pivovarnictví vždy mělo mimořádný přínos pro českou kulturu. U piva se scházely významné osobnosti a tvořily se dějiny. Mnohé pivovary dnes pořádají oblíbené akce a pivní slavnosti, tak jako třeba nymburský pivovar, kde se vaří Postřižinské pivo. Nejen místní Pepinova desítka a Francinův ležák odkazují na zdejší pobyt slavného spisovatele Bohumila Hrabala. Vypravte se na exkurzi!
Kam dál za poctivým řemeslem? Zkuste slánský minipivovar Továrna, který si potrpí na špičkové technologie a kvalitní suroviny. Je vědecky potvrzeno, že tradiční české pivo má specifickou vlastnost: pitelnost. Dáte-li si jedno, dostáváte chuť i na další. S pivem navíc roste chuť, proto si zajděte do pivovarské restaurace. Továrenské pivo se čepuje přímo z pivo-varu. Zkuste například degustační paddle, párovaný přímo na míru k továrenským pivním speciálům.
Co pivovar, to unikát. A že jich ve středních Čechách je! Poznejte všechny pěkně postupně. Anebo si najděte svůj oblíbený, kam se budete rádi vracet. Inspirujte se k cestě do pivovarů i výletům po okolí na www.strednicechy.cz