Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
29. dubna 2024, svátek má Robert
Unikátní dokument Tady Havel, slyšíte mě? v kinech již tento  týden!

Unikátní dokument Tady Havel, slyšíte mě? v kinech již tento týden!

Prezident, občan, režisér, přítel, manžel, pacient, muž na sklonku života... Časosběrný dokument Petra Jančárka Tady Havel, slyšíte mě? představuje Václava Havla v jeho známých, ale i veřejnosti dosud skrytých polohách. Vychází přitom z nikdy nepublikovaného materiálu, natočeného během posledních let jeho života. Film vstoupí do kin ve čtvrtek 11. dubna.

vaclav-havel-07-endorfilm.jpeg

„S Václavem Havlem jsem začal spolupracovat v roce 2003. Naše vztahy charakterizovala naprostá otevřenost a důvěra ze strany Václava Havla a moje absolutní zodpovědnost vůči němu. Během posledních let Havlova života tak mohlo vzniknout přes dvě stě hodin unikátního, dosud nikde nepublikovaného materiálu, který se pak stal základem celovečerního dokumentu,“ říká režisér Petr Jančárek.

Během natáčení se odehrálo několik okamžiků, které byly pro Petra Jančárka absolutně nezapomenutelné: „Jednou jsem doprovázel pana prezidenta Havla do PEN klubu, kde, myslím, spisovatel Jiří Stránský slavil narozeniny. My jsme si, předesílám, nikdy s panem prezidentem Havlem v běžném styku nepodávali ruku, protože jsme se viděli každý týden několikrát. A když jsme tenkrát z toho PEN klubu odcházeli a čekali před Klementinem, než přijede auto, tak se se mnou pan prezident loučil a najednou mi podal ruku. Bylo to asi půl roku před jeho odchodem na věčnost a já jsem si uvědomil, že to podání ruky je možná proto, že si myslí, že to může být naposledy. Od té doby vždycky, když jsme se loučili, tak to bylo podáním ruky…“ 

petr-pavel-prezident-cr-petr-jancarek-reziser-nahled.jpg

Dagmar Havlová při příležitosti uvedení filmu zavzpomínala: „Byla jsem zvyklá, že jsme se s Václavem o všem radili, vše jsme diskutovali. Existovalo mezi námi zvláštní propojení. Byli jsme zkrátka na všechno dva. Po manželově boku jsem prožívala chvíle vrcholného štěstí a souznění i chvíle propadu na dno úzkostí, že to tak nebude vždycky. Když teď řídím jeho odkaz, uvědomuji si, že neodešel jenom mně. Chybí tady jeho hlas, jeho klidná, souměrná energie.“

Václav Havel chybí také Petru Jančárkovi: „Václav Havel mi chybí jako jedna z jistot, které pár let provázely můj život, chybí mi jako jedna z hodnot, ke kterým se člověk může vztahovat, a chybí mi také jako člověk, z jehož postojů jsem si mohl, a stále mohu, brát příklad.“

prezidentka-slovenske-republiky-zuzana-caputova-continental-film-nahled.jpg

Tady Havel, slyšíte mě? je víc než jen další v řadě dokumentů. Dvanáctiletý odstup premiéry filmu od odchodu Václava Havla násobí intenzitu sdělení, které přináší dnešním divákům. Svou autenticitou, otevřeností a unikátním obsahem zaujme nejen Havlovy příznivce a ty, kteří mají jeho angažované působení ještě v živé paměti. Film mapuje poslední životní etapu výjimečného člověka s výjimečným osudem a je jedinečnou příležitostí ocitnout se v jeho bezprostřední blízkosti.

Díky vzájemné důvěře mezi hrdinou a jeho filmařem se dokument Tady Havel, slyšíte mě? dotýká nejen oficialit, ale i intimních a fatálních situací. Diváci jsou svědky Havlova blízkého vztahu s dalajlámou, Madeleine Albright, Milošem Formanem nebo Joan Baez. Mohou s ním být doma i na proslulé chalupě na Hrádečku, absolvují s ním schůzky v jeho pražské kanceláři, navštíví open air festival v Trutnově anebo sledují přípravu a natáčení jeho filmového debutu Odcházení. A doprovází jej také na jeho poslední soukromé cestě do USA, kdy se po ataku mrtvice ocitl na prahu smrti.

petr-pavel-prezident-cr-david-koler-moderator-premiery-tady-havel-slysite-me-continental-film-nahled.jpg

Film Petra Jančárka vstupuje do kin v době, kdy Havlův myšlenkový odkaz a důraz na individuální svobodu ve společnosti rezonují silněji než kdy dříve. „Chtěl bych, abychom si u příležitosti uvedení tohoto filmu položili otázku, zda pro nás Václav Havel pořád ještě něco znamená, jestli pořád ctíme hodnoty, které pro něj byly zásadní a zda nám stále má co říct. Jestli ho v duchu názvu filmu skutečně slyšíme, jestli k nám promlouvá a inspiruje nás,“ dodává producent Jiří Konečný.

tady-havel-slysite-me-plachta-na-letne-foto-endorfilm-5-nahled.jpg

Mezi koproducenty filmu je Michael Kocáb, který přidává osobní postřeh: „Václav Havel je tak významnou osobností našich dějin, že jakákoli filmová připomínka jeho života stojí za zhlédnutí. Náš film popisuje jeho životní období po výkonu prezidentské funkce a mohu prohlásit, že velmi věrně. Spolupracoval jsem s Václavem dlouho, byli jsme blízcí přátele a říkám, ano, takový Václav Havel také byl. Proč také? Protože Václav měl mnoho různých podob, jeho život byl bohatý a inspirativní v mnoha směrech a není v možnostech jednoho snímku je všechny postihnout.”

ČTĚTE DÁLE

Snoubení vína a živé muziky funguje! Hudba na vinicích oslaví páté narozeniny.

Koncertní seriál Hudba na vinicích již popáté nabídne v originálních kulisách pěti vinařství spojení dobrého vína, a ještě lepší živé hudby v podání předních českých i slovenských hvězd. Hlavními tahouny ročníku 2024 budou kapely Mig 21, Jelen, Čechomor, Wohnout nebo Queenie, zazpívá také Pokáč, David Koller, Lucie Bílá, Horkýže slíže, Aneta Langerová a ze Slovenska přijedou NO NAME, IMT Smile a Kandráčovci. Premiéru si v rámci „Vinic“ odbyje Vojta Dyk, a to hned dvakrát – jak se svým novým bandem D.Y.K., tak v rámci pozůstatku skupiny Nightwork, projektu Tros Discotequos. Seriál nabídne od jara do podzimu čtyřicítku koncertů. Stačí si vybrat, předprodej již začal na www.hudbanavinicich.cz!

Pryč s jarní únavou díky AI i RTbet

Zimní dny pomalu končí, a tak je načase se s jarní únavou pouštět pomalu do nových věcí. Ať už například vyzkoušet online herní kasino RTbet, které najdete na odkazu RTbet, nebo jinam. Trendem několika měsíců je totiž například jarní úklid, jak těla a duše, ale také našeho domova. Nebo možnost si nastolit nový celoroční zvyk a naučit se novému sportu.

Největší letecká show ve střední Evropě nabídne zábavu pro rodiče i děti

O víkendu 1. a 2. června proběhne na pardubickém letišti již dvaatřicátý ročník Aviatické pouti, akce pro celou rodinu. Po celý první červnový víkend bude návštěvníky čekat pestrý letecký i pozemní program s řadou prezentací a aktivitami pro děti i dospělé. Na co se můžete těšit už teď?

Paul Kalkbrenner na své největší show v ČR během Techmission Festivalu!

Připravte se na novou úroveň audiovizuálního zážitku! Organizátoři známého festivalu Transmission přichází s dosud největší edicí festivalu Techmissiona to v O2 areně v Praze! Jejich velkolepé show si tak můžou užít i fanoušci techna. A kdo že bude tou největší hvězdou? Samotná legenda Paul Kalkbrenner!

Transmission Elysium Prague 2024 představuje kompletní seznam vystupujících!

Po úspěšné světové tour United Music s radostí oznamuje, že se vrací tam, kde to vše začalo. Už v sobotu 15. června 2024 se Transmission Festival vrátí do Prahy! Tentokrát se O2 arena stane dějištěm zcela nové edice s názvem'Elysium'.

Do Divadla Lucie Bílé míří francouzská novinka s Vlasákovou a Etzlerem

Divadlo Lucie Bílé v pražské Karlově ulici připravilo před koncem divadelní sezóny ve spolupráci s Agenturou Harlekýn další činoherní premiéru. V nové francouzské komedii Co to píšeš, miláčku se diváci mohou těšit nejen na vybroušené dialogy, ale také na herecké výkony Lenky Vlasákové a Miroslava Etzlera.