Ne nadarmo se říká, že je snídaně základem dobrého dne. V Café Faux Pas se však nemusí končit jen u toho. Bohatá nabídka jídel slouží i po zbytek dne.
Z ulice zdánlivě nenápadné místo ukrývá prostor pro více než šedesát lidí, přičemž nechybí zahrádka a nekuřácká část v zadní části podniku. Výzdoba je velmi jednoduchá, tvořená z obrazů, zrcadel a starožitných nástěnných hodin. Nijak extravagantní, ale účelný dřevěný nábytek získává na pohodlí množstvím polštářků, kterých je v celém podniku věru požehnaně. Samotné prostředí má velmi dobře řešenou akustiku, takže ani v případě plného podniku se člověk nemusí s protějškem překřikovat.
V Café Faux Pas to zkrátka správně kavárensky žije, aniž by to jednoho obtěžovalo. Hned zkraje si mě získala sympatická a pohotová obsluha. Nebylo o ní takzvaně slyšet, přesto byla neustále po ruce. Úroveň gastronomie nebývá v kavárnách valná (ostatně, jsou to kavárny, takže jídelní menu je spíše přidaná hodnota).
Nemalá nabídka v Café Faux Pas mě však přinutila, abych místo vnímal i jako stravovací podnik. Ostatně, když si někdo dá tu práci, že nabízí bohaté snídaňové menu, desítky slaných a sladkých palačinek, malé i velké saláty, zapékané sendviče, kuřecí prsa na několik způsobů a dezerty, nelze už mluvit o pouhé kavárně. Je to zkrátka plnohodnotné restaurační zařízení.
SLANÉ PALAČINKY BODUJÍ
Po delším váhaní (skutečně je z čeho vybírat) jsem zvolil coby předkrm palačinku se špenátem a nivou. Vždycky je dobré znamení, když vás jídlo zláká svou vůní. Přesně to se stalo, přičemž naštěstí nezůstalo jen u vůně a hezké prezentace. Nechyběla lahodná chuť v ideálním poměru sladkého špenátu a doplňující nivy. Vzhledem k tomu, že šlo o celkem solidní porci, lze ji pro méně zdatné strávníky doporučit i jako hlavní chod. Předkrm tudíž nadchl a zvýšil očekávání.
Ani hlavní jídlo nezklamalo. Přírodní kuřecí prsa zapečená s camembertem a s listovým salátem je jídlo jednoduché úpravy, na kterém není třeba nic vymýšlet. Důležitý je správný postup a vhodné ingredience. Ani v jednom v
Café Faux Pas nechybovali. Akorát opečená prsíčka, čerstvý osvěžující salát a perfektně roztavený camembert navrch. Lahodné a přitom lehké jídlo. Co se týče kávy, pracují v Café Faux Pas se značkovou kávou Illy. Tato káva se vyrábí od roku 1933 v italském Terstu a je směsí devíti kvalitních druhů odrůdy Arabica, díky čemuž disponuje chuťovou vyvážeností. Znalci je vyhledávaná především pro její čerstvost, která jí dodává excelentní vůni a chuť. Kouzlo této kávy jsem v Café Faux Pas naplno ocenil, neboť v podniku pracují s čerstvými surovinami.
Café Faux Pas je takový malý unikát. I když nabízí klasické kavárenské prostředí, jde o plnohodnotné gastronomické zařízení, které kvalitou nabízených výrobků lehce strčí do kapsy kdejakou vyhlášenou restauraci. Zkrátka ideální místo pro snídani, oběd, večeři, či pouhé posezení u kávy či sladkostí. Váš žaludek nebude litovat, ať si dáte cokoli a stejně tak vaše peněženka. Ceny jsou více než vstřícné.
Vinohradská 31, P-2, tel. 605 374 611,
www.cafe-fauxpas.cz. Otevřeno 08.00?22.00, So, Ne 10.00?22.00