3. srpna 2025, svátek má Miluše
Rose Garden: Nejchutnější marmelády světa

Rose Garden: Nejchutnější marmelády světa

Sladký úspěch! Džemy a citrusové marmelády značky Rose Garden patří již několik let mezi světovou špičku. Majitelka Jozefína Růžičková za ně loni získala 16 medailí z prestižní soutěže World’s Original Marmalade Awards o nejchutnější citrusové marmelády planety. A další úspěchy ji patrně již brzy čekají...

V Prachaticích vyrábějí nejlepší citrusové marmelády světa


Jozefína Růžičková sklidila první úspěchy se svými citrusovými marmeládami před pěti lety a od té doby se z příjemného koníčku stala vášeň a povolání. "Tenkrát jsem si řekla, že by to šlo dělat trošku jinak, než vařit jen pro rodinu a kamarády," potvrzuje sama česká podnikatelka. Nutno však dodat, že džemy a marmelády vaří stále se stejnou pečlivostí, jako by je připravovalo pro své nejbližší. Od roku 2017 si z prestižní soutěže World’s Original Marmalade Awards o nejchutnější citrusové marmelády na světě vozí jednu medaili za druhou. Právě tehdy dokonce získala unikátní dvojitou zlatou medaili, která jejím marmeládám umožnila vstup do luxusního londýnského obchodu Fortnum & Mason, v němž nakupuje i britská královská rodina.

Loni se sic kvůli epidemii koronaviru slavnostní ceremoniál v anglickém panství Dalemain nekonal, česká podnikatelka ale v soutěži získala šestnáct medailí za marmelády značky Rose Garden

Z další světové gastronomické soutěže Great Taste, opět konané ve Velké Británii, v Londýně, má Jozefína třináct ocenění, jednu trojhvězdu, tři dvojhvězdy a devět tak zvaných jedno-hvězd. A nově získala i šest cen v první ročníku gastronomické soutěže I.T.A pořádané loni v lednu v Itálii. Tímto počtem si tak Jozefína drží mezi českými výrobci první místo v počtu medailí a ocenění z gastro a marmeládových soutěží.

Vyhlášení letošních soutěží proběhne až na podzim a Jozefína Růčičková bude opět patřit k favoritům.

I jí zasáhla pandemická situace a okolí pomáhala šitím roušek. „Jsem ale opravdu ráda, že si celý marmeládový byznys dělám v malé provozovně našeho rodinného domu a nemusím platit nájem či zaměstnance pro případ, že dojde kvůli ztížené situaci s koronavirem ke snížení objednávek,“ popisuje svou situaci Jozefína Růžičková. 


Medaile World’s Original Marmalade Awards se udělují vždy na tři roky, po této době se musí marmeláda do soutěže pro případné získání medaile poslat znovu. Aktuálně Jozefína prodává na svém e-shopu téměř 50 druhů marmelád. 

„Jsem ráda, že loni zlatou medaili získal právě pomeranč s cejlonskou skořicí. Používám ji mnohem radši než běžnou skořici. Obsahuje totiž mnohem menší množství kumarinu, který může ve větších dávkách působit toxicky,“ vysvětluje autorka chutných marmelád.
Zajímavé je, že loni byly oceněny všechny její marmelády, které v sobě měly nějakou kapičku alkoholu. Kromě pomeranče s fíky v portském loni přidala do nabídky Červený pomeranč s portským, rumem Republika nebo Mandlovkou.
U alkoholu, který Jozefína Růžičková do marmelád přidává, ráda experimentuje jak s cizím, tak s tím tuzemským, jako je například zmíněná hustopečská Mandlovka. Pokud jde o ovoce, tam se snaží místní zdroje využívat v co nejvyšší míře. „Mám to štěstí, že bydlíme kousek od tradiční Lhenicko-chelčické ovocnářské oblasti. Takže na višně, švestky, hrušky, třešně nebo rybíz už tady mám pár místních pěstitelů,“ popisuje.
Další ovoce, kterými jsou její marmelády typické, bere také z Pošumaví, jako třeba šípky, bezinky a borůvky, z Brozan u Litoměřic jahody a meruňky či broskve z Požitaví na západním Slovensku. Odtud ostatně Jozefína pochází a broskve tak nakupuje jen o vesnici vedle, kde stále bydlí její maminka. Sama si Jozefína vyrábí i lipový, bezový či mátový sirup, který přidává do některých pomerančových marmelád.
Bio citrusy u nás samozřejmě k mání nejsou, a proto je 47letá podnikatelka nakupuje přímo z rodinné italské farmy na Sicílii z úpatí sopky Etny. Loni to stihla právě akorát předtím, než se Itálie prakticky uzavřela kvůli šíření koronaviru.
„Sezóna citrusu je zhruba od listopadu do března, já ale beru až v lednu a únoru, kdy jsou citrony dostatečně zralé a kůra není tolik hořká. A také vždy čekám na krvavé pomeranče, které jsou zralé a dostatečně zabarvené až ve druhé polovině ledna a v únoru,“ popisuje Jozefína. 

Oceněné marmelády v roce 2020

Zlatá medaile

Červený pomeranč s rakytníkem
Pomeranč
Pomeranč s cejlonskou skořicí

Stříbrná medaile

Červený pomeranč
Červený pomeranč s bergamotovou šťávou
Pomeranč s fíky marinovanými v portském
Červený pomeranč se zázvorem
Červený pomeranč s portským
Červený pomeranč s rumem Republika
Červený pomeranč s Mandlovkou
Červený pomeranč s Havana Club rumem 

Bronzová medaile

Klementinka
Pomeranč a lipový květ
Červený pomeranč a máta
Červený pomeranč a mirabelka
Červený pomeranč a lipový květ 

Great Taste 2020
Šípkový džem s vanilkou - 2 hvězdy
Borůvkovo-bezinkový džem - 1 hvězda
Džem z malin a granátového jablka - 1 hvězda
Hruškový džem se zázvorem – 1 hvězda

World’s Original Marmalade Awards

Prestižní soutěž World’s Original Marmalade Awards je o citrusových marmeládách. Soutěž vznikla před patnácti lety, kdy ji založila majitelka panství Dalemain Jane Hasell-McCosh. Za vznikem stále hlavně snaha posílit tradici, ke které ve Velké Británii pomerančová marmeláda neodmyslitelně patří. Cílem bylo i podpořit cestovní ruch, pootočit vnímání mladší generace vyhledávající spíše jiné pomazánky než marmelády a v neposlední řadě i přispět na charitu. Na ni směřují všechny registrační poplatky.
Soutěž je rozdělena na několik částí: „domácí výroba“, „řemeslné marmelády“, hotely a restaurace. Jozefína Růžičková soutěží v části řemeslných marmelád, jako všichni, kdo svoje výrobky prodávají. Může se ale zúčastnit jakákoli domácnost z celého světa, a i ona sama začínala před lety v kategorii „domácí výroba“.

O Jozefíně

 

Jozefína Růžičková se po letech v potravinářské korporaci Nestlé odstěhovala na Šumavu, vyměnila kancelář za klid malého města a vůni domácích marmelád. Pod značkou Rose Garden nabízí třeba jahodové nebo borůvkové džemy ale ráda zpracovává i opomíjené ovoce jako šípky, bezinky nebo arónii a v neposlední řadě vaří také citrusové marmelády.

V roce 2017 získala nejvyšší ocenění hned ve dvou prestižních světových soutěžích. Ve World´s Original Marmalade Awards si její marmeláda z červeného pomeranče se šípkem odnesla dvojitou zlatou medaili a její fíkovohruškový džem s bílým karibským rumem získal nejvyšší možné ocenění v podobě tří hvězd z gastronomické soutěže Great Taste v Londýně. Za pět let působení na trhu se její džemy a marmelády mohou pyšnit celkem třinácti oceněními ze soutěže Great Taste a dalšími 14 zlatými, 24 stříbrnými a 19 bronzovými medailemi z World´s Original Marmalade Awards.

Největší výběr jejich džemů najdete vždy v e-shopu www.dzemyrosegarden.cz. Velký výběr ale majíi ve Farmářském obchůdku v Prachaticích, v Jahodárně Brozany (jak v obchůdku tak i na webu) nebo ve Světě Bedýnek.

Kontakt (na tomto místě není prodejna)

Jozefína Růžičková

Budovatelská 1066

Prachatice

383 01

Tel.: 730 516 258

Web: https://www.dzemyrosegarden.cz/

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

VETŘELEC: ZEMĚ

Vetřelec: Země přistane na obrazovkách už letos v srpnu a slibuje návrat ke kořenům legendární sci-fi hororové série. Osmidílný seriál od FX a Hulu, který v Česku uvede Disney+, se odehrává v roce 2120 – tedy dvě dekády po událostech Promethea a Covenantu a jen dva roky před kultovním filmem Vetřelec z roku 1979. Seriál by tak měl sloužit jako most mezi zmíněnými filmy.

Zemanův Čarodějův učeň míří na podzimní turné!

Po úspěšných a vyprodaných projekcích v pražském Rudolfinu se na turné po českých městech vydává ČARODĚJŮV UČEŇ – jedinečný projekt propojující filmovou projekci, koncert symfonického orchestru a živý přednes špičkových herců. V listopadu 2025 ožije tento legendární animovaný film na pódiích v Brně, Plzni, Ostravě, Hradci Králové a Českých Budějovicích!
Reklama
reklama

EMPATHIC FILM FESTIVAL SE VRACÍ DO TÁBORA

Druhý ročník Empathic Film Festivalu se uskuteční od 18. do 20. září 2025 v táborském kině Svět. Festival zahájí novinka české filmové tvorby Pod Parou, kterou uvedou i herci a tvůrci filmu osobně.

Začíná letošní ročník Národní soutěže vín. Zítra se rozběhnou hodnocení vín napříč regiony

Nominační kola Národní soutěže vín 2025 odstartují už v úterý 29. července a potrvají až do konce srpna. Profesionální degustátoři během série hodnocení posoudí na téměř tři tisíce vzorků a vyberou ta nejlepší vína z jednotlivých vinařských podoblastí z nichž následně vzejde i Šampion Salonu vín ČR pro rok 2026. Největší a nejprestižnější soutěž vín v České republice pořádá Svaz vinařů ČR za finanční podpory Vinařského fondu a s technickým zajištěním Národního vinařského centra.

Digitální zábava v Česku a jak technologie mění naše volnočasové zážitky

Digitální svět se v posledních letech stal neoddělitelnou součástí života v Praze i po celé republice. Od streamovacích služeb přes chytré aplikace až po interaktivní online platformy technologie zásadně proměňují, jak Češi tráví svůj volný čas. Jaké trendy právě teď hýbou digitální zábavou a co přinášejí do každodenního městského života?
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.