10. prosince 2025, svátek má Julie
B21 COCKTAIL BAR: NEJMENŠÍ BAR, NEJVĚTŠÍ CHUŤ

B21 COCKTAIL BAR: NEJMENŠÍ BAR, NEJVĚTŠÍ CHUŤ

Skrytý v srdci Prahy se nachází B21 Cocktail Bar – intimní místo, kde se minimalistická filozofie snoubí s prvotřídními ingrediencemi a precizní mixologií. Každý drink tu vypráví vlastní příběh, inspirovaný regionálními surovinami a odvážnými, přesto elegantními kombinacemi chutí. V komorní atmosféře si tak vychutnáte nejen koktejl, ale i osobní přístup a zážitek, který vás zavede daleko za hranice běžného večera. O skrytém koktejlovém klenotu v srdci Prahy jsme si povídali s barmanem B21 Karlem Dvořáčkem.

B21 Cocktail Bar patří k nejmenším koktejlovým barům v Praze 1. Jak tuto komornost proměňujete v přednost? Co u vás host zažije, co by ve velkém baru uniklo?

Malý prostor je naší výhodou. S pouhými 16 místy uvnitř nabízíme intimní a osobitou atmosféru, kde se každý host setká přímo s tvůrci barového konceptu Karlem nebo Charliem. Signature koktejly připravujeme téměř před zrakem hostů a zároveň používáme v každém signature koktejlu jako hlavní složku lokální značku z našich regionů. Návštěva se tak stává osobním zážitkem, nikoli anonymní zastávkou.

Minimalistická mixologie: co to pro vás znamená na příkladu jednoho konkrétního drinku?

Každá složka v koktejlu má jasný smysl a žádná není navíc. Pracujeme jen s kvalitními ingrediencemi, které necháme vyniknout, místo složitých kombinací chutí. Minimalismus nám umožňuje ukázat charakter použitých českých produktů. Jako příklad mohu uvést koktejl z Olomouckého kraje, kde používáme Tosh gin, vinný cordiál, rebarboru a zástřik absinthu – minimalistický a velmi oblíbený koktejl.

APERITIVO probíhá denně od 16.00 do 21.00 — jak si u vás definujete „aperitivový“ koktejl a čím se liší od večerní nabídky?

Aperitivové koktejly jsou lehčí, svěží a připravují chuť na večer. Večerní nabídka má plnější, robustnější profil. Aperitivo je o příjemném odpoledni s přechodem do večerních hodin s malým snackem servírovaným s koktejlem v dobré společnosti. Na Aperitivo nabídku máme připravené jiné místní značky, než máme v nabídce stálých signature koktejlů.

K drinku podáváte drobné pohoštění zdarma. S čím nejraději párujete sezónní aperitivy a proč?

Preferujeme jako hlavní složku české produkty od lokálních výrobců, které chuť drinku podtrhnou a zároveň navazují na náš regionální koncept. Nejraději párujeme sezónní aperitivy v odpolední nabídce s malým snackem à la tapas, protože když se pije, tak je většinou chuť i něco zakousnout.

Pracujete s lokálním alkoholem a českou distribucí. Které domácí značky byste vypíchli?

Spolupracujeme s českými destilérkami a malými výrobci, kteří zastupují a zachovávají autentický charakter regionu – například malá pražská destilérka Garage 22. Vytváří skvělé, a i nevšední produkty, které sbírají ocenění na soutěžích mimo naši zemi a my díky tomu můžeme míchat unikátní koktejly. Dokonce si u nás hosté kupují jejich lahve a odváží si je jako suvenýr.

Když host řekne: „Dejte mi něco speciálního,“ jak se ptáte, abyste trefili jeho chuť?

Zjišťujeme jeho preferenci – zda má raději sladké, kyselé či hořké, lehké nebo výraznější chutě, případně co běžně rád pije… Na základě toho doporučíme náš signature koktejl, který nejlépe odpovídá jeho chuti. 

Terasa ve dvoře je pár kroků od Staroměstského náměstí. Jak udržujete atmosféru „místního“ baru v turistickém centru? A kdy je ideální přijít, pokud host hledá klidnější prostředí?

Atmosféru udržujeme osobním přístupem, hudbou, naším útulným prostředím – host je pro nás součástí komunity a jak jsem již zmiňoval ne anonymním zákazníkem. Klidnější prostředí najdete hned po otevření nebo ve všední dny v podvečer. Zahrádku máme otevřenou do 22. hodiny, jinak uvnitř baru vždy do půlnoci.

Jak často obměňujete aperitivové koktejly a jaký byl váš poslední „objev“, který i vás překvapil?

Aperitivovou nabídku měníme podle dostupnosti surovin několikrát do roka. Sázíme na produkty, které odrážejí aktuální sezónu. Poslední objev, který jsme zařadili mezi aperitivové koktejly je jablečný koncentrovaný likér Super Pomeau od značky Landcraft. Rok zraje v sudu a je příjemně jablečně aromatický. Máme na tom postavený svěží koktejl.

Co znamená „B21“ a jak vznikala vaše chuťová i vizuální "tvář" baru?

B21 odkazuje na naši adresu a popisné číslo. Chutě baru vychází z našeho unikátního konceptu, který je zaměřený na Česko a jednotlivé regiony naší země. Máme 14 krajů a na menu 14 signature koktejlů. Z každého kraje jsme vybrali surovinu, která se na jeho území vyrábí, a která na našem menu reprezentuje konkrétní region. Z těchto surovin jsme následně vytvořili signature koktejly. Vezmeme vás na cestu Českem, jak jste ji ještě nezažili.

karel-charlie.jpg

Jeden barmanský tip pro domácí míchání a jedno pravidlo barové etikety, které by měl znát každý.

Tip je jednoduchý - při používání ledu ve skleničce vždy naplňte sklenici ledem po okraj. Při menším množství ledu totiž rychleji taje a ovlivňuje chuť nápoje. A pravidlo? Určitě si dopřejte čas – kvalitní koktejl je zážitek, nejen nápoj.

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Vánoční průzkum Too Good To Go: téměř polovina českých domácností připravuje na svátky příliš mnoho jídla

Zatímco vyhazování zbytků z Vánoc přiznává 28 % Čechů, téměř polovina uvádí, že se v jejich domácnosti na Vánoce připraví příliš mnoho jídla. Právě to je však nejčastějším důvodem vyhazování vánočních zbytků. Z průzkumu společnosti Too Good To Go, který byl proveden ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK, také vyplývá, že Češi za sváteční jídlo utratí v průměru 2000 Kč, 62 % z nich na něm však plánuje letos více šetřit.

Kultovní Five Guys konečně v Česku. První restaurace otevře 8. prosince v centru Prahy

Světově proslulý řetězec prémiových hamburgerů Five Guys konečně vstupuje do České republiky. Svou první českou pobočku otevírá v ikonickém obchodním centru Máj v srdci Prahy na Národní třídě. Restaurace poprvé přivítá hosty v pondělí 8. prosince.

Jak vznikají poctivé masové speciality. Příběh rodinné značky Čongrády

Co začalo v roce 2012 u dědečkova sporáku jako malý nápad, se dnes mění v příběh poctivého jídla, tradice a řemesla.

Typické momenty českých Vánoc, bez kterých si svátky neumíme představit. Jaké jsou neměnné okamžiky českých Vánoc?

Každý rok slibujeme, že letos to vezmeme s klidem, bez spěchu a bez zbytečného cukroví. A každý rok dopadneme stejně – čekáme s napětím na zlaté prasátko, ujídáme bramborový salát už u oběda a tajně doufáme, že kapr v trojobalu přežije do večera. Některé okamžiky českých Vánoc se prostě nemění – a možná právě proto je máme tolik rádi.

Vánoce v TADY CHUTNÁ: Čtyři restaurace, čtyři příběhy

Už jste ochutnali filet lososa podle Rybí kuchyně Jindřicha Vaňhy? Nebo víte, co je Znojmo 2025? Tak to byste měli. Vánoce jsou obdobím, kdy se tradice setkávají s moderní kuchyní. A právě tuto kombinaci letos přináší šéfkuchař David Kalina spolu s týmem restaurací Tiskárna Národní, Tiskárna Jíndřišská, Mincovna a U Tellerů. Inspirují se prvorepublikovými kuchařkami, starými technikami a vůněmi, jen v moderním, hravém pojetí.

Víno chutná v každém ročním období

Možná si říkáte, že víno patří hlavně k létu a vinobraní – ale zkuste si ho vychutnat i jindy. Sklenka červeného v podzimních plískanicích zahřeje stejně jako teplá deka a v zimě víno dodá tu správnou slavnostní atmosféru. Mělnicko-Kokořínsko je s vínem historicky spjato, a i když vinice odpočívají, místní vinaři rozhodně nespí.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.