Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
Bitcoin je sexy punkáč, na kterého Wall Street letí

Bitcoin je sexy punkáč, na kterého Wall Street letí

Poprvé v historii lidstva můžeme sledovat vznik aktiva, které měli nejdříve obyčejní lidé a až dlouho potom si na něj směly sáhnout finanční „vládci světa“. Jmenuje se Bitcoin a tohle je příběh sexy finančního punkáče, kterému lezou nejmocnější firmy do zadele.

roller-coaster.jpg

Hodnota amerického státního dluhu byla v roce 2009 11,9 bilionů USD. Od té doby se stihla ztrojnásobit. To znamená, že se do oběhnu dostalo trojnásobné množství, ze vzduchu vymyšlených peněz, které udělaly naše peníze méně cennými. Současné peníze přestaly plnit funkci dlouhodobého uchovatele hodnoty, právě kvůli nekonečnému tisku nových. Ale pak se pár chytrých hlav dalo dohromady...

… a řekli dost. A není náhodou, že těch pár chytrých hlav vytvořilo technologii, která vyrvala tvorbu peněz z rukou nenasytných a nezodpovědných bankéřů a předala je v podobě dokonalé kryptografické technologie běžným lidem. Tak v roce 2009 vznikl Bitcoin, jako odpověď na inflační měny. Bitcoinu je omezené množství a nikdy ho nebude víc než 21 milionů. A teď pozor. Dnes už je ho v oběhu 19,6 milionů. Takže tik tak, tik tak…

Pokud jste čekali, jak si Bitcoin hned první rok proklestil svými oranžovými tykadly cestu „na měsíc“, čekáte marně. Trvalo to několik let, než se jeho cena dostala na 25 Kč (1 dolar) a skoro 4 roky, než si sáhl na 25 000 Kč za jednotku. Dnes? 1,6 milionu korun za bitcoin. Proč?

Protože lidi přestalo bavit platit šílené poplatky za mezinárodní platby, unavovalo je, že banky nejen, že nefungují o víkendu, ale navíc vám mohou peníze zabavit kdykoli si nějaký úředník usmyslí. Stále více lidí přestávalo bavit, jak nás vlády svými nezodpovědnými ekonomickými kroky ožebračují. Krátí naše úspory a rozhodují, co smíme a nesmíme s našimi těžce vydělanými penězi dělat.

Řekli byste si, že je to dávno. Že dnes je to jiné? Zkuste poslat dolary do Ugandy a uvidíte, jak dopadnete. Slovy klasika Quentina Tarantina „budete na kaši než to rozbalíte“. Nedovolí vám to. Vaše peníze. Proč tedy začít přemýšlet o Bitcoinu, jako o něčem co je dobré vlastnit?

Stejně jako do zlata tak investujete do něčeho, čeho je omezené množství a nebude toho nikdy víc. Do něčeho, po čem je stále větší poptávka a je toho stále menší a menší nabídka. Do technologie, která je přijímaná na celé planetě a nikdo vám nedokáže zabránit poslat za pár haléřů milion korun i do takové tramtárie, jako je Burundi.  

Jo a mimochodem Bitcoin je předvídatelný. Z historických dat je vidět, že pokud jste nakoupili bitcoin za jakoukoli tržní cenu a drželi jste ho déle než 4 roky, což je délka jeho cyklu, měli jste na konci více. A to o mnoho procent.

Nebudu vám lhát do kapsy. To co tu popisuji je spíše popis vzorňáka, který nosí domů samé jedničky, ale punkový bitcoin si taky umí pohrát s trhem, vyrůst o tisíce procent, aby pak zase o desítky spadnul. Jako puberťák si tu a tam odplivne skrze vysoké poplatky za transakce a umí pozlobit troufalce, kteří si myslí, že tradingem na něm vydělají raketu.

I přes jeho drsný zevnějšek, dvě natupírovaná číra a žoviální náklon, se mu do přízně vlísávají největší finanční společnosti světa. BlackRock, Fidelity, švýcarské banky a mnoho dalších. Každý se chce ohřát v jeho frajerství, kterým ukazuje prostředníček centrálním bankám a hrdě si kráčí ke svému cíli přinést finanční svobodu a alternativu všem na této planetě, stejně, jako internet přinesl svobodu informační.

To jsme ale trochu odběhli. Pokud vám příběh bitcoinu přišel cool a jiskra zvědavosti se zableskla ve vašich očích, je stále otázka, kde a kolik si ho koupit. „Long story short“, kupte si ho u nás ve směnárně Simplecoin.eu. Zvládne to každý. A kolik? Kupte tolik, abyste si mohli za 4 roky udělat příjemnou radost ze zhodnocení vaší investice. Tak šup, nedržte fantazii na uzdě. 

simplecoin-pragmoon-print-1.jpg

ČTĚTE DÁLE

Chci, aby se v mém divadle všichni cítili jako doma

Zatímco se jiná divadla v době pandemie strachovala o přežití, zlatá slavice Lucie Bílá podnikla odvážný krok a pustila se do rekonstrukce bývalé Ta Fantastiky. Díky ní scéna v pražské Karlově ulici prošla velkou proměnou a zároveň dostala nové jméno. Jak se Divadlu Lucie Bílé daří několik let od otevření?

Největší blbost je chtít cestovat a brečet, že na to nemám finance

Odjakživa byla přesvědčená, že si bude spokojeně žít v Praze jako pravá měšťanda. To se ale před lety změnilo. „Začala jsem se více zajímat o zdravý životní styl. Zjistila jsem, že výlety, které jsem začala podnikat, fungují jak po fyzické stránce, tak po psychické. Teď už si bez cestování a pobytu v přírodě neumím představit život,“ říká cestovatelka Veronika Křížová (28), která své zážitky, tipy a rady sdílí na Instagramu a TikToku Cestuj_s_Veru.

Obchodní dům Máj v centru Prahy začíná psát novou kapitolu

Po rekonstrukci se veřejnosti znovu otevře už v červnu, láká na nákupy, špičkovou gastronomii i nejmodernější zábavu

BTC Prague 2024. Největší bitcoinová akce v Evropě!

V návaznosti na velmi úspěšný první ročník v roce 2023 se BTC Prague v červnu 2024 vrací do hlavního města. Jedná se o největší konferenci v Evropě zaměřenou pouze na bitcoin.

Show Must Go On!

Společnost se specializuje na realizaci originálních teambuildingových programů po celé České republice i v zahraničí. Správné teambuildingy posilují vztahy, podporují spolupráci a zvyšují motivaci zaměstnanců, což vede k vyšší efektivitě a lepší pracovní atmosféře.

Už jste byli na oslí stezce a vyzkoušeli oslí trekking?

Oslí trekking, neboli procházka s oslíkem je zábavná, ale i rozvíjející aktivita. Putování krásnou přírodou v oslí společnosti vás obohatí o jedinečné okamžiky, uvede do pohody, pomůže zapomenout na stres a načerpat novou energii. Na delších výletech Vás čeká farmářský piknik, který oslík ponese ve speciálních brašnách a tak můžete putovat nalehko a naplno si užívat krásu okolní přírody.