Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
26. dubna 2024, svátek má Oto
Budějovický Budvar: pivovar nás všech

Budějovický Budvar: pivovar nás všech

S Alešem Dvořákem, létajícím sládkem národního pivovaru Budějovický Budvar nejen o pivu, ale i o národní hrdosti a spolupráci s minipivovary.

Česká republika má v podstatě jako téměř jediná evropská země národní pivovar. Není to v dnešní době trochu přežitek?
Proč? Pivo je náš národní sport a to, že ho máme v Čechách dobré, je známo po celém světě. Fakt, že máme národní pivovar dává smysl a z mého pohledu je to naprosto logické. Naší vizí je být ochraniteli pivovarské moudrosti a dovednosti a šířit slávu a radost z českého piva doma i v zahraničí.

ikonicke-sklo.jpg

  • Češi a pivo, to je tradice. V čem jsme ve výrobě piva podle vás výjimeční?
  • To, že jsme měli štěstí v neštěstí. Za minulého režimu se do pivovarů moc neinvestovalo a nemodernizovalo. Proto si české pivo zachovalo svůj výjimečný charakter a nestalo se neutrálním žlutým nápojem jako v zahraničí. Sládci si to při bouřlivém rozvoji v devadesátých letech většinou uvědomili a přizpůsobili zmodernizovanou techniku tak, aby to zůstalo zachováno.
  •  
  • Mají nové pivní styly u Čechů šanci na úspěch?
  • Mění se Chutě českých pivařů, nebo je ležák ještě stále na prvním místě? Nové, nebo znovuobjevené styly jsou skvělá zpestření a jsou důkazem, že pivo je rozmanitý nápoj skrývající mnohá překvapení. Ležák je však tou prostou, ale ne jednoduchou klasikou, která se nikdy „neojí“. Podobně jako obyčejný chleba. To je prověřeno historií. O ležák nemám strach.

-dsc0101.jpg

  •  
  • Čím je specifická česká scéna minipivovarů?
  • Je to společenství lidí, které to opravdu baví a vzájemně se inspirují. To je ale v tomto oboru asi společné po celém světě.
  •  
  • Budvar s minipivovary spolupracuje již více než čtyři roky. Co je tím hlavním důvodem takového spojení a v čem spolupráce spočívá?
  • Jako národnímu pivovaru nám záleží na tom, aby se naše pivovarnictví rozvíjelo. Minipivovary jsou jasnými nositeli pokroku. My jako Budvar chceme být u toho a nezůstat stranou. Vytvořili jsme již několik nových piv inspirovaných anebo přímo ve spolupráci s minipivovary. Já osobně vařím s vybraným minipivovarem každý rok minimálně 3 limitované edice. Naposledy jste ale mohli ochutnat Kraťas - dílo mého kolegy podsládka Petra Košina a sládka Martina Palouše z minipivovaru Volt. Pivovárkům také dodáváme pivovarské kvasnice, navštěvujeme se a vytváříme přátelské vztahy. Nastupující generace rády objevují a už se nespokojí jen s jedním druhem piva. Je to inspirující investice do budoucna.

-dsc8444-1.jpg

www.budejovickybudvar.cz

ČTĚTE DÁLE

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína

Celkem 46 stánků, 30 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, k tomu vhodná gastronomie, bohatý doprovodný program – to vše nabídne už 13. ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 18. května na pravém břehu Vltavy na Rašínově nábřeží.

Chci, aby se v mém divadle všichni cítili jako doma

Zatímco se jiná divadla v době pandemie strachovala o přežití, zlatá slavice Lucie Bílá podnikla odvážný krok a pustila se do rekonstrukce bývalé Ta Fantastiky. Díky ní scéna v pražské Karlově ulici prošla velkou proměnou a zároveň dostala nové jméno. Jak se Divadlu Lucie Bílé daří několik let od otevření?

Bitcoin je sexy punkáč, na kterého Wall Street letí

Poprvé v historii lidstva můžeme sledovat vznik aktiva, které měli nejdříve obyčejní lidé a až dlouho potom si na něj směly sáhnout finanční „vládci světa“. Jmenuje se Bitcoin a tohle je příběh sexy finančního punkáče, kterému lezou nejmocnější firmy do zadele.

Největší blbost je chtít cestovat a brečet, že na to nemám finance

Odjakživa byla přesvědčená, že si bude spokojeně žít v Praze jako pravá měšťanda. To se ale před lety změnilo. „Začala jsem se více zajímat o zdravý životní styl. Zjistila jsem, že výlety, které jsem začala podnikat, fungují jak po fyzické stránce, tak po psychické. Teď už si bez cestování a pobytu v přírodě neumím představit život,“ říká cestovatelka Veronika Křížová (28), která své zážitky, tipy a rady sdílí na Instagramu a TikToku Cestuj_s_Veru.

Obchodní dům Máj v centru Prahy začíná psát novou kapitolu

Po rekonstrukci se veřejnosti znovu otevře už v červnu, láká na nákupy, špičkovou gastronomii i nejmodernější zábavu

BTC Prague 2024. Největší bitcoinová akce v Evropě!

V návaznosti na velmi úspěšný první ročník v roce 2023 se BTC Prague v červnu 2024 vrací do hlavního města. Jedná se o největší konferenci v Evropě zaměřenou pouze na bitcoin.