3. července 2025, svátek má Radomír
CO TEĎ LETÍ V GASTRONOMII?

CO TEĎ LETÍ V GASTRONOMII?

Gastronomie se neustále vyvíjí a trendy se mění s chutěmi zákazníků i technologickým pokrokem. Rok 2025 přináší několik zásadních směrů, které ovlivňují restaurace, kavárny i street food podniky.

1. Udržitelnost a zero waste

Ekologie hraje stále v současné době větší roli v rozhodování zákazníků. Restaurace se zaměřují na minimalizaci odpadu, využívání celých surovin a recyklaci. Stále častěji se setkáváme s koncepty „nose-to-tail“ (využití celého zvířete) nebo „root-to-stem“ (zpracování celých rostlin). 

2. Rostlinná strava na vzestupu

Vegetariánská a veganská jídla už nejsou jen netradičním doplňkem menu, ale jeho plnohodnotnou součástí. Populární jsou rostlinné alternativy masa, jako je jackfruit nebo houby, ale i inovativní  technologie, které přinášejí nové typy proteinů.

3. Hyperlokální suroviny

Lidé chtějí vědět, odkud pochází jejich jídlo. Restaurace stále častěji spolupracují s lokálními farmáři. Trendem jsou městské farmy, kde si podniky pěstují vlastní bylinky, zeleninu a dokonce i houby. 

4. Nové technologie v kuchyni

Od automatizovaných kuchyní přes 3D tisk jídla až po umělou inteligenci při návrhu menu – technologie mění gastronomii. Chytré spotřebiče optimalizují procesy a zvyšují efektivitu restaurací.

5. Fusion kuchyně a exotické chutě

Spojování kuchyní a experimentování s novými chutěmi je stále oblíbenější. Asijské a latinskoamerické vlivy pronikají do tradičních evropských pokrmů a vznikají tak unikátní kombinace chutí.

6. Komfortní jídlo s novým přístupem

I když zákazníci hledají zdravější varianty, stále chtějí jídla, která je potěší. Oblíbené jsou například moderní interpretace klasických jídel, jako je zdravější burger nebo inovativní verze pizzy.

7. Koktejly a nealko inovace

Mixologie se posouvá na novou úroveň. Oblíbené jsou fermentované nápoje, domácí sirupy a netradiční kombinace surovin. Nealkoholické koktejly (neboli „mocktaily“) jsou stále vyhledávanější.

 

Gastronomický svět je dynamický a neustále přináší nové nápady. Tyto trendy ukazují, že udržitelnost, kvalita surovin a inovace budou i nadále hlavními tahouny gastro scény. A to je dobře!

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Autentista Wine and Champagne Bar: Autentický zážitek v srdci Prahy

V historickém centru Prahy, na Řetězové ulici, se nachází Autentista Wine and Champagne Bar, který nabízí jedinečný zážitek pro milovníky vína. Tento bar se specializuje na autentická vína, která zahrnují jak lokální moravská a česká vína, tak i světové naturální vinařské špičky.

Restaurace Marina Ristorante: Na talíři Itálie a za oknem Hrad i Karlův most

Jen pár kroků od historického centra Prahy, na Alšově nábřeží u Mánesova mostu, se otevírá jeden z nejúchvatnějších pohledů na Pražský hrad a Karlův most. A co teprve, když z břehu vstoupíte na palubu lodi, která tady kotví! To se pak k okouzlující vyhlídce z hladiny Vltavy přidá ještě vytříbený gastronomický zážitek. Italská restaurace Marina Ristorante je vyhlášená skvělou kuchyní z čerstvých surovin, unikátní atmosférou a profesionálním servisem. Zkrátka ideální místo pro klidnou rodinnou večeři, romantické posezení i nezapomenutelnou oslavu.

Pivovar Radegast pokračuje v boji o vodu. Dobrovolníkům rozdá 2030 sudů na zadržení dešťovky

Pivovar Radegast pokračuje v plnění svého závazku, že do roku 2030 zadrží v krajině více vody, než kolik na výrobu piva spotřebuje. V letošním roce zahajuje ve spolupráci s iniciativou Ukliďme Česko výzvu k úklidu vodních toků a okolí, do které se mohou zapojit lidé z celé České republiky. Mezi nejaktivnější účastníky hodlá pivovar rozdat 2030 sudů na zadržení dešťové vody. To vše s cílem zadržovat vodu v krajině a bojovat se suchem.

KOGO Havelská

V srdci Starého Města se už 30 let píše příběh jedné z nejikoničtějších italských restaurací v Praze – Kogo Havelská.

Volba sládků se mění na Speciály z Prazdroje. Nabídku speciálních piv si sestaví sami hospodští

Plzeňský Prazdroj mění od května svůj program pivních speciálů. Projekt Volba sládků, který každý měsíc nabízel v limitované edici jedno speciální pivo ve vybraných hospodách a restauracích v Česku a na Slovensku, nahrazuje novým programem s názvem Speciály z Prazdroje. Ten nabídne hospodským možnost sestavit si vlastní kalendář pivních speciálů na míru. Vybírat budou moci během roku dohromady z deseti druhů piva ze stálé i sezónní nabídky.

Z pole les: NKT a Home for Trees mění krajinu i vztahy

Na kraji malých Mokrovrat leží pole. Dříve tu nic nežilo – půda byla třikrát zoraná, opuštěná, bez života. Ale letos na jaře se to změnilo. Do brázd mezi zbytky staré ornice se zasunula první sazenice. A hned za ní další. A pak další. Tři tisíce borovic, dubů a douglasek. Strom za stromem. Ruka v ruce – zaměstnanci a zákazníci společnosti NKT, společně s neziskovou organizací Home for Trees, opět zasadili nový kus budoucnosti.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.