21. září 2025, svátek má Matouš
CO TEĎ LETÍ V GASTRONOMII?

CO TEĎ LETÍ V GASTRONOMII?

Gastronomie se neustále vyvíjí a trendy se mění s chutěmi zákazníků i technologickým pokrokem. Rok 2025 přináší několik zásadních směrů, které ovlivňují restaurace, kavárny i street food podniky.

1. Udržitelnost a zero waste

Ekologie hraje stále v současné době větší roli v rozhodování zákazníků. Restaurace se zaměřují na minimalizaci odpadu, využívání celých surovin a recyklaci. Stále častěji se setkáváme s koncepty „nose-to-tail“ (využití celého zvířete) nebo „root-to-stem“ (zpracování celých rostlin). 

2. Rostlinná strava na vzestupu

Vegetariánská a veganská jídla už nejsou jen netradičním doplňkem menu, ale jeho plnohodnotnou součástí. Populární jsou rostlinné alternativy masa, jako je jackfruit nebo houby, ale i inovativní  technologie, které přinášejí nové typy proteinů.

3. Hyperlokální suroviny

Lidé chtějí vědět, odkud pochází jejich jídlo. Restaurace stále častěji spolupracují s lokálními farmáři. Trendem jsou městské farmy, kde si podniky pěstují vlastní bylinky, zeleninu a dokonce i houby. 

4. Nové technologie v kuchyni

Od automatizovaných kuchyní přes 3D tisk jídla až po umělou inteligenci při návrhu menu – technologie mění gastronomii. Chytré spotřebiče optimalizují procesy a zvyšují efektivitu restaurací.

5. Fusion kuchyně a exotické chutě

Spojování kuchyní a experimentování s novými chutěmi je stále oblíbenější. Asijské a latinskoamerické vlivy pronikají do tradičních evropských pokrmů a vznikají tak unikátní kombinace chutí.

6. Komfortní jídlo s novým přístupem

I když zákazníci hledají zdravější varianty, stále chtějí jídla, která je potěší. Oblíbené jsou například moderní interpretace klasických jídel, jako je zdravější burger nebo inovativní verze pizzy.

7. Koktejly a nealko inovace

Mixologie se posouvá na novou úroveň. Oblíbené jsou fermentované nápoje, domácí sirupy a netradiční kombinace surovin. Nealkoholické koktejly (neboli „mocktaily“) jsou stále vyhledávanější.

 

Gastronomický svět je dynamický a neustále přináší nové nápady. Tyto trendy ukazují, že udržitelnost, kvalita surovin a inovace budou i nadále hlavními tahouny gastro scény. A to je dobře!

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Bricks: restaurace s historií i výhledem

Na malebném břehu Vltavy, jen pár kroků od Karlova mostu i Pražského hradu, se nachází restaurace s nezaměnitelnou atmosférou Bricks restaurant – Hergetova Cihelna. Vychutnáte si zde Prahu z unikátní perspektivy!

U Tří Zlatých Hvězd – kouzelné místo pro vánoční večírky v srdci Prahy

Restaurace U Tří Zlatých Hvězd na Malostranském náměstí patří mezi nejzajímavější místa v centru Prahy, která jsou ideální pro uspořádání vánočních večírků i soukromých oslav. Spojuje historické kouzlo Malé Strany s moderním servisem a bohatou nabídkou zábavy.

Pivovar Elektrárna slaví pět let výročním speciálem Cheers2Five APA

Historie plzeňského pivovaru Elektrárna se začala psát před pěti lety – 29. 9. 2020, kdy byla v rámci zkušebního provozu uvařena první várka. Tým Elektrárny na počest jubilea stvořil výroční pivo Cheers2Five APA, které bude mít premiéru 5. září na pivně-kulturním festivalu Brústok na nádvoří Plzeňského Prazdroje.

Kde uspořádat firemní večírek

Může být něco lepšího, než zakončit jednu pracovní etapu pořádnou firemní akcí, na němž si s kolegy konečně člověk dopřeje trochu toho "normálně" stráveného času? Jistě, vidíme se po celý rok, ale má své neoddiskutovatelné kouzlo, když můžeme naše pracovní já pověsit v šatně na věšák a na chvíli se zkrátka jen bavit. Bez starostí a povinností.

LAHŮDKY ZLATÝ KŘÍŽ: Tradice i nové chutě už více než 100 let

Lahůdky Zlatý kříž jsou součástí pražské gastro scény už více než sto let. Již od roku 1916 lákal Alois Zoufalý návštěvníky na luxusní chlebíčky s humrem a šampaňským. Později přišla jiná éra – generace Pražanů dodnes vzpomínají na šunkový chlebíček na salátu, 15 deka vlašského salátu s rohlíkem nebo na tradiční koláče. Postupně však Zlatý kříž ztrácel svůj lesk a když se v roce 2024 definitivně zavřel, média psala o konci jedné éry.

TURQUOISE: KLENOT PRAŽSKÉ GASTRO SCÉNY

Turquoise je srdcovým projektem známého pražského gastro podnikatele Igala Kripse. Vzdušný prostor plný květin a čerstvého ovoce vás okamžitě přenese do teplejších krajů a vykouzlí úsměv na tváři. Restaurace se nachází v kouzelné zahradě Uměleckoprůmyslového muzea v Široké ulici – v samém srdci Prahy.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.