Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
27. července 2024, svátek má Věroslav
Hlavní je, aby měl z představení divák radost

Hlavní je, aby měl z představení divák radost

Repertoár Městského divadla Kladno je různorodý. Navíc MDK zve ke spolupráci zajímavé osobnosti české divadelní scény, se kterými by byla škoda kladenské publikum neseznámit. Třetí letošní inscenaci tak režíruje Adam Skala, který má za sebou inscenace jak v nezávislých divadlech tak třeba i v pražském Divadle Na Fidlovačce.

prelet-nad-kukaccim-hnizdem15.jpg

V MDK budete režírovat Přelet nad kukaččím hnízdem. O čem ta hra je pro někoho, komu ještě nebylo ani 40?

Termín, se kterým si při vymýšlení inscenace hraju nejvíc, je norma, normálnost. Pro mě jsou dnes normální jiné věci, jevy a chování, než když mi bylo 30, 20 a tak dál. Norma je věc tekutá a ulpívá nejvíc na těch, kteří se z jakéhokoliv důvodu rozhodli přestat měnit. A k tomu mám s rostoucím věkem čím dál větší pochopení. 

V čem je ta hra dnes aktuální?

Pro dnešní dobu je charakteristické to, jak rychle (a zdánlivě) se všechno mění. Tlak na přizpůsobení nebo aspoň proklamaci přizpůsobení, cítím jako hlavní téma dnešní doby. A ústavy duševního zdraví praskají ve švech lidmi, kteří se přizpůsobit nechtějí / nemohou / neúspěšně se o to pokouší.  

prelet-nad-kukaccim-hnizdem12.jpg

A v čem problematická?

Některé morální postoje šedesátých let, které nejspíš tehdy volaly „svoboda” a „volnost,” jsou dnes obtížně obhajitelné i pro skalního konzervativce. 

Přelet nad kukaččím hnízdem proslavil zejména film Miloše Formana. Nebojíte se, že budou diváci obě díla srovnávat?

Nebojím. Ale budou. A je to logické, je to v zásadě kanonický film, se kterým se každé další provedení Přeletu bude nutně srovnávat. 

prelet-nad-kukaccim-hnizdem04a.jpg

Jaká jsou úskalí inscenování Přeletu?

Skoro sto deset stránek originálního textu a postavy, které říkají „Mamma mia” a „Safraporte”.

Jaká je vaše vize takhle při začátku zkoušení? 

Chci to udělat moderně, zůstat věrný knize a v neposlední řadě bych si přál, aby inscenace působila jako jakási zkratka k dílu - třeba pro maturanty, kteří hledají jak obejít povinnou četbu. A hlavní je, aby měl z představení divák radost!

 

PŘELET NAD KUKAČČÍM HNÍZDEM

Příběh o hranici mezi šílenou svobodou a normální anarchií.

Je nový chovanec ústavu pro duševně choré Randle Patrick McMurphy zločinec, pacient anebo jen svérázná osobnost vnímající pojem osobní svobody možná až příliš doslovně? Jisté je, že když se na oddělení zabydlí, rozhýbe to osudy i všech ostatních chovanců. Také sadistické sestře Ratchedové se dost zkomplikuje život, protože najednou už nestojí tváří v tvář jen partičce odevzdaných zoufalců.

Příběh má sice předobraz v románové předloze, proslavil jej ale zejména film Miloše Formana.

prelet-1920x1080px-1.jpg

Autor předlohy: Ken Kesey
Dramatizace: Dale Wasserman
Překlad: Luděk Kárl
Režie: Adam Skala
Dramaturgie: Adéla Vondráková
Scéna a kostýmy: Jozef Hugo Čačko
Hudba: Daniel Šubrt
Pohybová spolupráce: Martin Pacek

hrají: Michael Vykus, Jana Zenáhlíková, Zdeněk Velen j.h., Jakub Hubert, Tomáš V. Hron, Miroslav Večerka, Lukáš Pečenka, Michal Kuboušek, Jaroslav Jiřík, Jiří Š Hájek, Barbora Hron Vovsíková, Kristina Sitková, Nikola Moravčíková j.h., Kryštof Dvořáček

PŘELET NAD KUKAČČÍM HNÍZDEM: Nejbližší reprízy
20.2. a 8.3

Městské divadlo Kladno
Divadelní 1702,
272 01 Kladno
www.divadlokladno.cz

ČTĚTE DÁLE

BOTANICKÁ ZAHRADA V LIBERCI VÁS OHROMÍ

Botanická zahrada v Liberci je nejstarší botanickou zahradou v České republice. Její historie sahá až do roku 1875. Komplex devíti expozičních skleníků v sobě skrývá exotické rostliny z celého světa.

Opava slaví 800. Buďte u toho!

„Perla Slezska“ v letošním roce slaví úctyhodných 800 let. Městská práva jí přiřknul Přemysl Otakar I. dekretem v roce 1224 a od té doby zažila mnohé.
Reklama
reklama

TÁBORSKÉ KULTURNÍ LÉTO

Město Tábor v létě nabídne rozmanité kulturní akce. Těšit se můžete na stálice letního programu Jazzový Tábor a festival pouličního divadla Komedianti v ulicích. Rekonstrukcí historické bitvy vzdáme hold husitskému hejtmanu Janu Žižkovi, jenž skonal právě před 600 lety.

DEADPOOL & WOLVERINE

Nemá smysl předstírat, že o tomhle filmu něco opravdu víme. Studia Marvel/Disney drží celý příběh pod pokličkou a jistí jsme si jenom tím, že ukecaný žoldák ve filmu spojí síly s verzí Wolverina, který ve svém vesmíru nedokázal uspět.

Vítejte v parku DinoLive!

Tento fascinující park v Praze nabízí setkání s více než 70 pohyblivými dinosaury v životních velikostech, z nichž někteří dosahují délky až 18 metrů!