22. prosince 2025, svátek má Šimon
Jakub Urban: z hezké lahve chutná kohoutková skvěle

Jakub Urban: z hezké lahve chutná kohoutková skvěle

Jakub Urban se věnuje již pátým rokem výrobě originálních pískovaných lahví. Jeho Projekt Kohoutková si klade za cíl zpříjemnit lidem pití kohoutkové vody a omezit tím tak zbytečnou produkci plastových obalů.

Mohl byste čtenářům projekt představit?

Tento umělecko-ekologický projekt má za úkol propagovat ten nejjednodušší a nejzdravější způsob dodržování pitného režimu a zároveň snížit podíl plastového odpadu na zemi. Pomocí staré sklářské techniky, takzvaného pískování, upravuji skleněné předměty a vytvářím na ně různé motivy, které mají lidem zpříjemnit pití kohoutkové vody. Mají zaujmout, vyvolat diskuzi a snad i zamyšlení.

sedmicka-4.jpg

Kdy jste s Projektem Kohoutková začal?

Na jaře 2016 jsem dostal touhu vytvořit nějakou smysluplnou věc, kde bych mohl využít techniku pískování skla. Už na škole jsem používal jednu PET láhev stále dokola, dokud nezačala sedět a skoro se celá rozpadala (smích). Ten zvyk mi zůstal i po škole na cestách. V jednom nizozemském hotelu prodávali za nesmyslné peníze vodu v krásné skleněné lahvi. Ta voda ale byla chuťově daleko horší než ta z kohoutku na pokoji. Lahev jsem si nechal a na jedné sklářské dílně později vytvořil šablony a ozdobil si svojí první skleněnou RE-Tap- ku. Měla všude velké ohlasy a to mě vedlo k tomu, abych začal tvořit pod nějakou značkou.

dsc-2148.jpg

Jaký je vlastně v Česku rozdíl mezi kvalitou kohoutkové vody a balené vody?

Podle nezávislých testů vychází kohoutková voda dokonce lépe než ta balená. Na našem území máme jednu z nejkvalitnějších vod z celé Evropy. Určitě je to dáno tím, že důraz na testování kvality kohoutkové vody je mnohem vyšší, než je to u balených vod. U balených vod může dokonce špatným zacházením dojít k její kontaminaci a nikdo nedokáže zajistit správné skladování. Oproti tomu voda z vodovodu je stále v pohybu a tím se zaručí čerstvost a nezávadnost.

Můžete nám říct, co je to pískování?

Jedná se o techniku zdobení skla, kdy se pod tlakem z kompresoru žene proud písku proti sklu. Kvůli křehkosti skla jeho části odpadávají a povrch se tak stává matným. Pomocí šablon jsem schopen zakrývat, nebo odkrývat sklo podle designu, který tvořím. Složitější kousky tvořím pomocí vícevrstvého hloubkového pískování, kdy se odebírají postupně vrstvy skla a šablon, tím se dají vytvořit složitější plastické stínované obrazce a tvary. To pak na jedné lahvi nebo sklenici strávím i pár hodin, takové kousky se prodávají pouze v galeriích nebo na objednávku.

a5489420-7688-4651-b201-5ecaf2d69d5e.jpeg

Odkud berete sklo a kde motivy vyrábíte?

Jako hlavní cíl a zároveň překážku jsem si dal, že chci používat jen recyklované nebo lokálně vyráběné sklo. Nejtěžší bylo najít dodavatele těch správných lahví, po pár zkouškách a pokusech s českými skláři jsem musel trochu ustoupit a ty správné, extrémně odolné lahve bereme z Itálie. Zbytek je od českých výrobců nebo z kontejnerů na sklo. Výrobu a návrh motivů už mám na starost na dílně v Náchodě, která má dvě části. Kancelář s přípravnou skla a venkovní dílnu, kde mám pískovací box. Každá láhev má osobní přístup a je to celkem složitá, jemná práce, která má spousty kroků, než vznikne výsledný motiv.

Přispíváte i na jiné dobročinné projekty. Můžete je představit?

Letos z jara jsme si pořídili nového člena rodiny, psa BoJacka. Pochází z romské osady na Slovensku a našli ho s jeho dalšími 8 sourozenci lidé z Útulku Tuláčik ve slovenském Breznu. Útulek je velmi vytížený a každou chvilku se na jejich stránkách objeví další odchycené zvíře. Proto jsme se rozhodli peníze z prodaných karaf da- rovat na jejich transparentní účet. Trash Hero je projekt, který pořádá dobrovolnické uklízení míst po Česku. Koupí lahví tak i naši zákazníci přispějí k lepšímu životnímu prostředí.

Věnujete se i firemním zákazníkům?

Ano věnuji. Snažím se k produktům dodat i něco navíc, jako například vzkaz v lahvi, na který je možno vytisknout poděkování partnerům, nebo dárkové krabičky vyráběné na míru v lokální kartonážce. Během těch 5 let co se pískovaní věnuji, se mi podařilo zoptimalizovat výrobní proces a jsem schopen vyrábět i sto kusů denně. Za tu dobu se nám povedlo pár pěkných spoluprací.

image2.jpeg

Mohou si lidé objednat lahve s vlastním motivem?

Kromě motivů, se kterými objíždíme rukodělné trhy a máme je také k prodeji ve vybraných obchodech, si zákazník může objednat i motiv na přání. Klient je spokojený, že má doma originální set skleněného nádobí, které mu zdobí domov a nikdo jiný stejný motiv nemá. Objednání je velmi jednoduché. Na našich webových stránkách www.projektkohoutkova.cz naleznete formulář k vyplnění. Nebo nás kontaktujte přímo přes emailovou adresu a společně vše zkonzultujeme

www.projektkohoutkova.cz

 

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Vánoce i Nový rok v pohybu: bazén i bruslení s upravenou otevírací dobou a Týdnem sportu zdarma na Výstavišti

Vánoční svátky jsou ideální příležitostí nejen zpomalit, ale také rozhýbat tělo. Plavecký bazén a Malá sportovní hala na Výstavišti proto upravují svou otevírací dobu a zvou veřejnost na oblíbenou akci Týden sportu zdarma. Přehledně přinášíme všechny důležité informace, abyste si sváteční dny mohli naplánovat bez starostí a také třeba trochu aktivně.

U Váhy: 300 let pražských příběhů a poctivé české kuchyně

Na Smíchově, jen pár minut od centra, stojí dům, který vítá hosty už víc než 310 let. Hostinec U Váhy není další turistická zastávka v centru – je to skutečný pražský hostinec s rodinným příběhem, poctivou českou kuchyní a atmosférou, díky které se i cizinec cítí jako štamgast.

Avatar: Oheň a popel míří do kin. Premiéra už 17. prosince

Už 17. prosince 2025 vstoupí do kin dlouho očekávaný film Avatar: Oheň a popel, další kapitola vizuálně i příběhově velkolepé ságy Jamese Camerona. Nový díl se vrací na Pandoru ve chvíli, kdy má tento svět divákům stále co nabídnout — nové prostředí, nové klany, nečekané zvraty i silné emoce.

Cestujte bez stresu: proč se vyplatí mít pojištění, které opravdu funguje?

Kdo někdy cestoval do zahraničí, ví, že i výlet naplánovaný do posledního detailu může narušit jeden nečekaný moment. Při zavírání kufru si člověk často jen pomyslí: „Snad bude všechno v pohodě.“ Většinou je. A právě proto se občas zapomíná, jak tenká hranice odděluje bezstarostný výlet od chvíle, která dokáže zamávat i těmi největšími dobrodruhy.

Zážitek pod stromeček: když vánoční dárek není věc, ale společně prožitý okamžik

Vánoce se každoročně nesou ve znamení radosti, očekávání… a také plných dětských pokojů. Hračky přibývají, ale času na jejich skutečné prožití je čím dál méně. Právě proto se stále více rodin zamýšlí nad tím, zda letos Vánoce nepojmout jinak. Místo další věci darovat dětem něco, co nezmizí v koutě –společný zážitek.

Michelinský šéfkuchař Gal ben Moshe vaří svůj příběh v restauraci Parzival v Praze na Starém Městě

Šest let vařil Gal ben Moshe pod michelinskou hvězdou ve vlastní restauraci Prism v Berlíně. Teď v Praze otevírá restauraci Parzival, ve které prostřednictvím chutí a vůní vypráví svůj osobní příběh. Parzival je fusion fine diningová zážitková restaurace, kterou on sám popisuje jako hluboce osobní místo, kde sdílí všechny své gastronomické zkušenosti a vypráví je prostřednictvím jídla.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve vašem prohlížeči.