Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
26. dubna 2024, svátek má Oto
Jakub Urban: z hezké lahve chutná kohoutková skvěle

Jakub Urban: z hezké lahve chutná kohoutková skvěle

Jakub Urban se věnuje již pátým rokem výrobě originálních pískovaných lahví. Jeho Projekt Kohoutková si klade za cíl zpříjemnit lidem pití kohoutkové vody a omezit tím tak zbytečnou produkci plastových obalů.

Mohl byste čtenářům projekt představit?

Tento umělecko-ekologický projekt má za úkol propagovat ten nejjednodušší a nejzdravější způsob dodržování pitného režimu a zároveň snížit podíl plastového odpadu na zemi. Pomocí staré sklářské techniky, takzvaného pískování, upravuji skleněné předměty a vytvářím na ně různé motivy, které mají lidem zpříjemnit pití kohoutkové vody. Mají zaujmout, vyvolat diskuzi a snad i zamyšlení.

sedmicka-4.jpg

Kdy jste s Projektem Kohoutková začal?

Na jaře 2016 jsem dostal touhu vytvořit nějakou smysluplnou věc, kde bych mohl využít techniku pískování skla. Už na škole jsem používal jednu PET láhev stále dokola, dokud nezačala sedět a skoro se celá rozpadala (smích). Ten zvyk mi zůstal i po škole na cestách. V jednom nizozemském hotelu prodávali za nesmyslné peníze vodu v krásné skleněné lahvi. Ta voda ale byla chuťově daleko horší než ta z kohoutku na pokoji. Lahev jsem si nechal a na jedné sklářské dílně později vytvořil šablony a ozdobil si svojí první skleněnou RE-Tap- ku. Měla všude velké ohlasy a to mě vedlo k tomu, abych začal tvořit pod nějakou značkou.

dsc-2148.jpg

Jaký je vlastně v Česku rozdíl mezi kvalitou kohoutkové vody a balené vody?

Podle nezávislých testů vychází kohoutková voda dokonce lépe než ta balená. Na našem území máme jednu z nejkvalitnějších vod z celé Evropy. Určitě je to dáno tím, že důraz na testování kvality kohoutkové vody je mnohem vyšší, než je to u balených vod. U balených vod může dokonce špatným zacházením dojít k její kontaminaci a nikdo nedokáže zajistit správné skladování. Oproti tomu voda z vodovodu je stále v pohybu a tím se zaručí čerstvost a nezávadnost.

Můžete nám říct, co je to pískování?

Jedná se o techniku zdobení skla, kdy se pod tlakem z kompresoru žene proud písku proti sklu. Kvůli křehkosti skla jeho části odpadávají a povrch se tak stává matným. Pomocí šablon jsem schopen zakrývat, nebo odkrývat sklo podle designu, který tvořím. Složitější kousky tvořím pomocí vícevrstvého hloubkového pískování, kdy se odebírají postupně vrstvy skla a šablon, tím se dají vytvořit složitější plastické stínované obrazce a tvary. To pak na jedné lahvi nebo sklenici strávím i pár hodin, takové kousky se prodávají pouze v galeriích nebo na objednávku.

a5489420-7688-4651-b201-5ecaf2d69d5e.jpeg

Odkud berete sklo a kde motivy vyrábíte?

Jako hlavní cíl a zároveň překážku jsem si dal, že chci používat jen recyklované nebo lokálně vyráběné sklo. Nejtěžší bylo najít dodavatele těch správných lahví, po pár zkouškách a pokusech s českými skláři jsem musel trochu ustoupit a ty správné, extrémně odolné lahve bereme z Itálie. Zbytek je od českých výrobců nebo z kontejnerů na sklo. Výrobu a návrh motivů už mám na starost na dílně v Náchodě, která má dvě části. Kancelář s přípravnou skla a venkovní dílnu, kde mám pískovací box. Každá láhev má osobní přístup a je to celkem složitá, jemná práce, která má spousty kroků, než vznikne výsledný motiv.

Přispíváte i na jiné dobročinné projekty. Můžete je představit?

Letos z jara jsme si pořídili nového člena rodiny, psa BoJacka. Pochází z romské osady na Slovensku a našli ho s jeho dalšími 8 sourozenci lidé z Útulku Tuláčik ve slovenském Breznu. Útulek je velmi vytížený a každou chvilku se na jejich stránkách objeví další odchycené zvíře. Proto jsme se rozhodli peníze z prodaných karaf da- rovat na jejich transparentní účet. Trash Hero je projekt, který pořádá dobrovolnické uklízení míst po Česku. Koupí lahví tak i naši zákazníci přispějí k lepšímu životnímu prostředí.

Věnujete se i firemním zákazníkům?

Ano věnuji. Snažím se k produktům dodat i něco navíc, jako například vzkaz v lahvi, na který je možno vytisknout poděkování partnerům, nebo dárkové krabičky vyráběné na míru v lokální kartonážce. Během těch 5 let co se pískovaní věnuji, se mi podařilo zoptimalizovat výrobní proces a jsem schopen vyrábět i sto kusů denně. Za tu dobu se nám povedlo pár pěkných spoluprací.

image2.jpeg

Mohou si lidé objednat lahve s vlastním motivem?

Kromě motivů, se kterými objíždíme rukodělné trhy a máme je také k prodeji ve vybraných obchodech, si zákazník může objednat i motiv na přání. Klient je spokojený, že má doma originální set skleněného nádobí, které mu zdobí domov a nikdo jiný stejný motiv nemá. Objednání je velmi jednoduché. Na našich webových stránkách www.projektkohoutkova.cz naleznete formulář k vyplnění. Nebo nás kontaktujte přímo přes emailovou adresu a společně vše zkonzultujeme

www.projektkohoutkova.cz

 

ČTĚTE DÁLE

Hudebně-švestkový festival Vizovické Trnkobraní letos v novém termínu oznamuje kompletní program s Rybičkami 48, Divokým Billem a novinky v programu i komfortu

Kompletní program oznamuje jediný hudebně-švestkový festival v České republice Vizovické Trnkobraní, který se letos koná v novém termínu v pátek a sobotu 23. a 24. srpna v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích nedaleko Zlína. Fanoušky švestkových oslav letos v pátek rozproudí Rybičky 48 nebo No Name, v sobotu Divokej Bill, Tublatanka, Tomáš Klus nebo Anna K. a další interpreti a kapely. Trnkobraní letos svým návštěvníkům nabídne několik novinek – travnatou odpočinkovou zónu, doprovodný program se stand-up vystoupením Tomáše Matonohy či Lukáše Pavláska, moderaci knedlíkové soutěže v podání Libora Boučka a v neposlední řadě novou značku piva.

Patříte mezi meteosenzitivní jedince? Jak počasí ovlivňuje náš krevní tlak či psychiku.

Už naše babičky říkaly: „Bude pršet, cítím to v kostech.“ Má ale počasí opravdu dopad na to, jak se cítíme? Zcela jistě. A vedle vlivu na pohybovou soustavu má dopad také na náš krevní tlak. Lidé s onemocněním srdce a cév by proto měli možný vliv počasí brát vážně. Pokud navíc patří mezi takzvané meteosenzitivní jedince, musí své každodenní chování přizpůsobit nejen svému onemocnění, ale i počasí. Vedle konzultace se svým lékařem, který by měl o zvýšeném vlivu počasí na zdraví svého pacienta vždy vědět, je spolehlivou prevencí kardiovaskulárních komplikací zdravý pohyb přiměřený věku a zdravotnímu stavu kardiaka.

JATKA FEST OVLÁDNOU AREÁL PACOVSKÉHO ZÁMKU UŽ PO JEDENÁCTÉ!

Festival se každý rok překonává a letos sází jednu hvězdu za druhou. Do krásného prostředí zámeckého areálu totiž přiveze své největší hity DIVOKEJ BILL, POLETÍME? a král českého rocku DAVID KOLLER. Pódium ovládne legendární MŇÁGA A ŽĎORP a pod kůži se vryje VYPSANÁ FIXA. Bez stálic festivalu POKÁČE a UDG by se JATKA FEST rozhodně neobešel. Na festival se vrátí i PEKAŘ, JAKUB DĚKAN, NEBE, SILUETY, POST - IT, PATRIK MALÝ a celou sestavu uzavře TOTÁLNÍ NASAZENÍ.

Lampion školám – Umělecké vzdělávání a jeho hodnoty v základním školství

Divadlo Lampion pořádá 23. května 2024 ve spolupráci s oddělením školství Magistrátu města Kladna a Národním informačním střediskem pro kulturu (NIPOS) sympozium pro ředitele a pedagogy kladenských základních škol.

Letní divadelní festival na jihu Čech Jižní Svéráz se blíží

Unikátní site-specific divadelní festival, který je součástí vítězného konceptu Evropské hlavní město kultury 2028, propojí sílu Jihočeského divadla, Divadla Continuo a REZI.DANCE Komařice.

Tajemný svět nejznámějších superhrdinů se v červnu otevře v zážitkovém obchodě Heroes Park v Máji Národní

Aquaman, Spider-Man, Batman, Harley Quinn, Iron Man, Thor, Hulk a další legendární superhrdinové svými obdivuhodnými superschopnostmi baví a inspirují napříč generacemi. V červnu se jejich svět plný dobrodružství a tajemných příběhů otevře v unikátním zážitkovém obchodě Heroes Park v Máji Národní v centru Prahy! Milovníci komiksů i všichni ostatní, kteří si na vlnách fantazie, interaktivní zábavy a nekonečného dobrodružství rádi odpočinou od každodenních starostí, si z Heroes Parku odnesou nezapomenutelné zážitky, ale také ikonické figurky. V Heroes Parku najde každý svého hrdinu!