Zaměřeno na víno
Region oplývá nabídkou aktivit, které staví víno, vinice a vinařství do centra dění. Degustace za doprovodu cimbálové muziky, to je taková klasika. Co zkusit něco neokoukaného? Co si třeba zastřílet na špačky? Nebojte, žádný živý tvor k újmě nedojde. Jde o atrapy a svoji mušku si vyzkoušíte v rámci Vinařského víceboje, který pro své klienty organizuje společnost WeWine. Z dalších disciplín, na kterých si vyzkoušíte vinařské dovednosti, jmenujme například slepou degustaci nebo natahování vína koštýřem. V podobném duchu probíhá oblíbený Hospodářský sedmiboj, který pořádá Bukovanský Mlýn. Poměříte síly například v hodu vidlemi do dálky, ve slalomu s trakařem či hodu mlynářským pytlem na cíl. Mimo to, vás toto místo okouzlí tradičním slováckým prostředím, pohostinností a vynikajícím jídlem.
Hon za pokladem, neboli treasure hunt, po vinařsku si vyzkoušíte v rodinném vinařství Vican u Mikulova. Ti spojili síly s brněnskou agenturou TerraHunt a připravili akční hru přesně do podmínek vinařství a jeho okolí. V idylickém prostředí, kde se vinice sklání pod tíhou bobulí, na hráče čeká 18 pokladů. Každý s vlastní hádankou nebo výzvou. Při plnění úkolů se v týmů kolegů nejen pobavíte, ale také se dozvíte mnoho nového o umění vinaření. Ochutnávka vína je samozřejmě součástí. Ve stejném vinařství si navíc můžete vyzkoušet výrobu sýrů a užít si zde báječný čas v moderních prostorách či na dvorku v obklopení vinic.
V létě vsaďte na degustaci v trávě nebo rovnou opulentní hostinu mezi řádky vinohradu. Zkušený tým profíků pro vás připraví stylově nazdobené tabule a spolu s kuchařem si vyzkoušíte grilování a vaření v přírodě z lokálních surovin.
Hostina mezi řádky, Lubos Doležal 1
Po celý rok můžete zažít, jaké to je stát se na den vinařem. Nejlepší dobou, kdy se přidat a pozorně se vinařům dívat pod ruce, je podzimní vinobraní. Vyzkoušíte si práci na vinici a vinař vás ochotně zasvětí do tajů svého řemesla. Ochutnáte právě vylisovanou vinnou šťávu, lahodný burčák a na závěr víc než zasloužený tekutý poklad sklizený pod moravským sluncem.
Vinobraní, foto: CCRJM 1
Gurmánské nebe čeká na jižní Moravě
Naše gastroscéna v posledních letech jen kvete. Využijte toho a okořeňte svůj event špetkou fine diningu! Na degustační menu s vinným párováním zvou restaurace Essens a Chateau Petit v areálu Hraničního zámečku. Teambuildingový program s lekcí vaření se špičkovým šéfkuchařem nabízí Vinařství Spielberg a hotel Templ v Mikulově.
Essens Restaurant, foto: CCRJM 1
Kouzelnou večerní atmosférou Znojma vás protáhnout srdcaři z Balance coffee & wine. Při procházce ochutnáte pečlivě vybranou paletu vín, doplněnou o vzorky té nejvybranější kávy.
S vínem udržitelně
Zapadá koncept udržitelnosti do výroby vína a vinaření? Samozřejmě a zcela přirozeně. Například výroba naturálních vín, která setrvale získávají na popularitě, klade důraz na minimalizaci zásahů do procesu výroby a používá organické nebo biodynamické zemědělské postupy. Bio produkci vína se věnuje Rodinné bio vinařství Špalek nebo Vinařství Válka, trojnásobný vítěz kategorie Vinařství v Gourmet Jižní Moravě a čerstvě také vítěz Vinařství roku mezi malými vinařstvími. Ve Vinařství Kurc, Aurora nebo ve Vinařství Obelisk, které vás dostane moderním designem a polohou mezi vinicemi s výhledem na Valtice, vám rádi přiblíží tradiční metodu výroby vína, tzv. kvevri. Při té se sklizené hrozny ponechávají zakopané v zemi v hliněné nádobě, kde mají prostor pro přirozenou fermentaci a zrání vína bez použití jakýchkoliv umělých přísad. Nedaleko Mikulova stojí unikátní Gravitační vinařství Vilavin, první a největší svého druhu v Česku. Dozvíte se tam, jak zpracovávají víno od bobulky až po výsledný produkt za pomoci přirozené gravitace. Na šesti patrech s prostorem pro exkurzní skupiny až o 50 členech.
Tak kde začnete s koštováním jižní Moravy skrze víno?
Vinařství Válka, foto: CCRJM 1