16. května 2025, svátek má Přemysl
Kozí farma Dvůr Ratibořice: příběh z Vysočiny

Kozí farma Dvůr Ratibořice: příběh z Vysočiny

V letošním roce to bude 30 let, kdy se jeden manželský pár z Prahy rozhodl opustit život velkoměsta a svoji ergii věnovat rodinnému statku, kterému vdechl nový život. Za sebou nechal veškeré předsudky k podnikání v důchodovém věku, předsudky k rekonstrukci zpustošeného areálu a především předsudky ke kozímu mléku. Třicet let uteklo jako voda a v jižním cípu Vysočiny stojí sebevědomá farma, která má co nabídnout.

dora-produkty-1-1.png

Historie celého statku je opravdu bohatá, začíná už někdy v 19. století u rodu Löwensteinů, ale současnou podobu dali farmě až manželé Pavel a Jitka, kteří se na sklonku důchodu v rámci restitucí rozhodli po téměř 50 letech vrátit do Ratibořic jméno Dobrovolných. Zde vznikl i název DoRa. To, že na začátku byly dvě koupené kozy, je dnes už jen úsměvná minulost. S velikou pílí, odhodláním a sebezapřením se podařilo vybudovat největší ekologickou kozí farmu v České republice. Která dnes hospodaří na 150 hektarech, chová přes 850 koz a zaměstnává 17 zaměstnanců.

pastva.jpg

A proč se tehdy majitelé farmy rozhodli právě pro chov koz? V rozhodování jim pomohla měnící se doba v České republice, jezdili se inspirovat do zahraničí k drobným zemědělcům, kde si uvědomili, že český trh nezná výrobky z kozího mléka. Plán byl tedy jasný, naučit se chovat kozy a naučit se vyrábět z kozího mléka výrobky. Ovšem to byl pouze první krok. Když přeskočíme to, že si Ing. Jitka musela dodělat mlékárenskou školu a Ing. Pavel si šel v šedesáti letech dělat řidičské oprávnění na traktor, tak je čekal stejně ještě ten nejtěžší úkol, naučit českého zákazníka konzumovat výrobky z kozího mléka.

dsc-9405-fb.jpg

Přesuňme se ale nyní do současnosti, kdy je mezi českými zákazníky po těchto výrobcích poptávka, umí docenit jejich přínos pro zdraví, a především jsou tyto výrobky vyhledávané pro svoji snadnou stravitelnost. A v čem tkví ona lahodnost těchto výrobků? Vezmeme vás v následujících řádcích na návštěvu do Ratibořic. Vítejte na kozí farmě DoRa, kde vše pochopitelně začíná už na loukách a polích, kde se sklízí jen kvalitní voňavá vojtěška a seno. Pokračujeme přes čisté stáje, kde jsou zvířata ustájena na slámové podestýlce a mají celodenní péči ošetřovatelů. Následně se dostáváme do prostor moderní dojírny, odkud mléko putuje potrubím až do mlékárny. Tam je okamžitě zchlazeno, následně ošetřeno a zpracováváno na jednotlivé výrobky. Nejčastěji na jogurty, kefíry, sýry, žervé a to vše v několika ochucených i přírodních variantách.

dsc-9400-fb.jpg

Jakmile je výrobek hotový, potřebuje ještě slušivý kabátek a ten je u těchto výrobků nezaměnitelný. Jakmile uvidíte modrobílé proužky, uvědomíte si, že vlastně tuto značku znáte. Najdete ji v lednicích kamenných prodejen a e-obchodů po celé České a Slovenské republice.

20190710-141112.jpg

Jedna z priorit, kterou Pavel a Jitka při budování farmy měli, byla, aby farma fungovala nejen navenek, ale aby byla přístupná všem, kdo chtějí poznat zákulisí rodinného ekologického zemědělství. To se jim povedlo s ohledem na to, že ve všední dny na farmě probíhají exkurze (od MŠ přes VŠ až po zahraniční zemědělce) a každou sobotu je farma přístupná veřejnosti. Celá farma je totiž každou sobotu odpoledne otevřená všem návštěvníkům.

dsc-9351-fb.jpg

Každý si zde může projít stáje, podrbat chovaná zvířata, dát si kávu s domácími dezerty či bábovku z kozího žervé. K těmto účelům zde slouží útulná prodejna s kavárnou zařízená do Provence stylu včetně klavírního křídla. Za pěkného počasí je až idylické posedět v rekreační zahradě a kochat se výhledem na pasoucí se kozy a kůzlata.

Zbývá snad už jediné, popřát farmě do dalších let mnoho energie a mnoho spokojených zákazníků, kteří docení kvalitu schovávající se v modrobílém obalu.

A co vy, který z jejich výrobků máte nejraději?

biofarma-dora-samolepka-lednice-555x160cm-912101189-blue-press.jpg

Nové vydání

FACEBOOK

INSTAGRAM

ČTĚTE DÁLE

Volba sládků se mění na Speciály z Prazdroje. Nabídku speciálních piv si sestaví sami hospodští

Plzeňský Prazdroj mění od května svůj program pivních speciálů. Projekt Volba sládků, který každý měsíc nabízel v limitované edici jedno speciální pivo ve vybraných hospodách a restauracích v Česku a na Slovensku, nahrazuje novým programem s názvem Speciály z Prazdroje. Ten nabídne hospodským možnost sestavit si vlastní kalendář pivních speciálů na míru. Vybírat budou moci během roku dohromady z deseti druhů piva ze stálé i sezónní nabídky.

Z pole les: NKT a Home for Trees mění krajinu i vztahy

Na kraji malých Mokrovrat leží pole. Dříve tu nic nežilo – půda byla třikrát zoraná, opuštěná, bez života. Ale letos na jaře se to změnilo. Do brázd mezi zbytky staré ornice se zasunula první sazenice. A hned za ní další. A pak další. Tři tisíce borovic, dubů a douglasek. Strom za stromem. Ruka v ruce – zaměstnanci a zákazníci společnosti NKT, společně s neziskovou organizací Home for Trees, opět zasadili nový kus budoucnosti.

HEREČKA NIKOL KOUKLOVÁ: RADUJI SE Z TOHO, ŽE SI DIVÁCI NAJDOU CESTU NA NAŠE PŘEDSTAVENÍ

Herečka, zpěvačka a PR manažerka v jednom. V Divadle Bez zábradlí působí už řadu let – aktuálně hraje v šesti inscenacích, mezi nimi i oblíbenou komedii Hra, která se zvrtla nebo muzikál Cabaret. Kromě herecké práce ale zajišťuje také propagaci divadla a aktivně se podílí na jeho veřejné tváři. Pod svými křídly navíc drží benefiční akci Busking pro Slunce, která letos vstupuje už do osmého ročníku. O divadle, létě, sociálních sítích, módě i adopci pejska jsme si povídali v době, kdy se pomalu rozbíhá sezóna letních štací a ona sama plánuje další nové výzvy.

BTC Prague: Velká bitcoinová akce opět v Praze

BTC Prague, jak již název napovídá, se bude točit okolo Bitcoinu, což tuto akci trošku odlišuje od podobných, které se konají ve světě. Akce se koná již potřetí a je o ni opět obrovský zájem. To jen svědčí o tom, že se kryptoměnám v České republice skutečně daří. Navíc se akce nezúčastní pouze tuzemští nadšenci, ale také odborníci z celého světa. Dohromady se představí 200 řečníků, což je číslo, které rozhodně udivuje.

Jedinečná interaktivní expozice Pilsner Urquell: The Original Beer Experience láká za zážitky i jídlem

Ponořte se do příběhu prvního zlatého ležáku přímo v historickém centru Prahy. Interaktivní expozice Pilsner Urquell: The Original Beer Experience přibližuje okolnosti vzniku plzeňského piva všemi smysly.

Pop up kavárna, gastro extravagance, přednášky i znovuotevřená vodárenská věž. Oslavy Holešovické tržnice startují již příští týden a návštěvníky čeká bohatý program

Holešovická tržnice je jako živý organismus, který dýchá s Prahou už více než století. Místo, kde se setkává syrová minulost s pulzující současností. Bývalá jatka, burza zvířat i zeleninový ráj – dnes scéna pro kulturu, jídlo a komunitu letos slaví 130 let od svého založení. Od 24. dubna do 14. května se zde odehraje série akcí, které svým osobitým způsobem propojí to nejzajímavější z minulosti a přítomnosti. Čekají vás zážitky, které vás překvapí, potěší a inspirují. Čas gastro performance BEEF, vůně starých receptů i futuristických chutí. Čas otevřené pop up kavárny s čítárnou a autentickým menu. Čas koncertů, které rozehrají Halu 17, i výstavy, která vás vezme na cestu časem až na samotný vrchol vodárenské věže.
Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.