Historie celého statku je opravdu bohatá, začíná už někdy v 19. století u rodu Löwensteinů, ale současnou podobu dali farmě až manželé Pavel a Jitka, kteří se na sklonku důchodu v rámci restitucí rozhodli po téměř 50 letech vrátit do Ratibořic jméno Dobrovolných. Zde vznikl i název DoRa. To, že na začátku byly dvě koupené kozy, je dnes už jen úsměvná minulost. S velikou pílí, odhodláním a sebezapřením se podařilo vybudovat největší ekologickou kozí farmu v České republice. Která dnes hospodaří na 150 hektarech, chová přes 850 koz a zaměstnává 17 zaměstnanců.
A proč se tehdy majitelé farmy rozhodli právě pro chov koz? V rozhodování jim pomohla měnící se doba v České republice, jezdili se inspirovat do zahraničí k drobným zemědělcům, kde si uvědomili, že český trh nezná výrobky z kozího mléka. Plán byl tedy jasný, naučit se chovat kozy a naučit se vyrábět z kozího mléka výrobky. Ovšem to byl pouze první krok. Když přeskočíme to, že si Ing. Jitka musela dodělat mlékárenskou školu a Ing. Pavel si šel v šedesáti letech dělat řidičské oprávnění na traktor, tak je čekal stejně ještě ten nejtěžší úkol, naučit českého zákazníka konzumovat výrobky z kozího mléka.
Přesuňme se ale nyní do současnosti, kdy je mezi českými zákazníky po těchto výrobcích poptávka, umí docenit jejich přínos pro zdraví, a především jsou tyto výrobky vyhledávané pro svoji snadnou stravitelnost. A v čem tkví ona lahodnost těchto výrobků? Vezmeme vás v následujících řádcích na návštěvu do Ratibořic. Vítejte na kozí farmě DoRa, kde vše pochopitelně začíná už na loukách a polích, kde se sklízí jen kvalitní voňavá vojtěška a seno. Pokračujeme přes čisté stáje, kde jsou zvířata ustájena na slámové podestýlce a mají celodenní péči ošetřovatelů. Následně se dostáváme do prostor moderní dojírny, odkud mléko putuje potrubím až do mlékárny. Tam je okamžitě zchlazeno, následně ošetřeno a zpracováváno na jednotlivé výrobky. Nejčastěji na jogurty, kefíry, sýry, žervé a to vše v několika ochucených i přírodních variantách.
Jakmile je výrobek hotový, potřebuje ještě slušivý kabátek a ten je u těchto výrobků nezaměnitelný. Jakmile uvidíte modrobílé proužky, uvědomíte si, že vlastně tuto značku znáte. Najdete ji v lednicích kamenných prodejen a e-obchodů po celé České a Slovenské republice.
Jedna z priorit, kterou Pavel a Jitka při budování farmy měli, byla, aby farma fungovala nejen navenek, ale aby byla přístupná všem, kdo chtějí poznat zákulisí rodinného ekologického zemědělství. To se jim povedlo s ohledem na to, že ve všední dny na farmě probíhají exkurze (od MŠ přes VŠ až po zahraniční zemědělce) a každou sobotu je farma přístupná veřejnosti. Celá farma je totiž každou sobotu odpoledne otevřená všem návštěvníkům.
Každý si zde může projít stáje, podrbat chovaná zvířata, dát si kávu s domácími dezerty či bábovku z kozího žervé. K těmto účelům zde slouží útulná prodejna s kavárnou zařízená do Provence stylu včetně klavírního křídla. Za pěkného počasí je až idylické posedět v rekreační zahradě a kochat se výhledem na pasoucí se kozy a kůzlata.
Zbývá snad už jediné, popřát farmě do dalších let mnoho energie a mnoho spokojených zákazníků, kteří docení kvalitu schovávající se v modrobílém obalu.
A co vy, který z jejich výrobků máte nejraději?