Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
29. března 2024, svátek má Taťána
Kozí farma Dvůr Ratibořice: příběh z Vysočiny

Kozí farma Dvůr Ratibořice: příběh z Vysočiny

V letošním roce to bude 30 let, kdy se jeden manželský pár z Prahy rozhodl opustit život velkoměsta a svoji ergii věnovat rodinnému statku, kterému vdechl nový život. Za sebou nechal veškeré předsudky k podnikání v důchodovém věku, předsudky k rekonstrukci zpustošeného areálu a především předsudky ke kozímu mléku. Třicet let uteklo jako voda a v jižním cípu Vysočiny stojí sebevědomá farma, která má co nabídnout.

dora-produkty-1-1.png

Historie celého statku je opravdu bohatá, začíná už někdy v 19. století u rodu Löwensteinů, ale současnou podobu dali farmě až manželé Pavel a Jitka, kteří se na sklonku důchodu v rámci restitucí rozhodli po téměř 50 letech vrátit do Ratibořic jméno Dobrovolných. Zde vznikl i název DoRa. To, že na začátku byly dvě koupené kozy, je dnes už jen úsměvná minulost. S velikou pílí, odhodláním a sebezapřením se podařilo vybudovat největší ekologickou kozí farmu v České republice. Která dnes hospodaří na 150 hektarech, chová přes 850 koz a zaměstnává 17 zaměstnanců.

pastva.jpg

A proč se tehdy majitelé farmy rozhodli právě pro chov koz? V rozhodování jim pomohla měnící se doba v České republice, jezdili se inspirovat do zahraničí k drobným zemědělcům, kde si uvědomili, že český trh nezná výrobky z kozího mléka. Plán byl tedy jasný, naučit se chovat kozy a naučit se vyrábět z kozího mléka výrobky. Ovšem to byl pouze první krok. Když přeskočíme to, že si Ing. Jitka musela dodělat mlékárenskou školu a Ing. Pavel si šel v šedesáti letech dělat řidičské oprávnění na traktor, tak je čekal stejně ještě ten nejtěžší úkol, naučit českého zákazníka konzumovat výrobky z kozího mléka.

dsc-9405-fb.jpg

Přesuňme se ale nyní do současnosti, kdy je mezi českými zákazníky po těchto výrobcích poptávka, umí docenit jejich přínos pro zdraví, a především jsou tyto výrobky vyhledávané pro svoji snadnou stravitelnost. A v čem tkví ona lahodnost těchto výrobků? Vezmeme vás v následujících řádcích na návštěvu do Ratibořic. Vítejte na kozí farmě DoRa, kde vše pochopitelně začíná už na loukách a polích, kde se sklízí jen kvalitní voňavá vojtěška a seno. Pokračujeme přes čisté stáje, kde jsou zvířata ustájena na slámové podestýlce a mají celodenní péči ošetřovatelů. Následně se dostáváme do prostor moderní dojírny, odkud mléko putuje potrubím až do mlékárny. Tam je okamžitě zchlazeno, následně ošetřeno a zpracováváno na jednotlivé výrobky. Nejčastěji na jogurty, kefíry, sýry, žervé a to vše v několika ochucených i přírodních variantách.

dsc-9400-fb.jpg

Jakmile je výrobek hotový, potřebuje ještě slušivý kabátek a ten je u těchto výrobků nezaměnitelný. Jakmile uvidíte modrobílé proužky, uvědomíte si, že vlastně tuto značku znáte. Najdete ji v lednicích kamenných prodejen a e-obchodů po celé České a Slovenské republice.

20190710-141112.jpg

Jedna z priorit, kterou Pavel a Jitka při budování farmy měli, byla, aby farma fungovala nejen navenek, ale aby byla přístupná všem, kdo chtějí poznat zákulisí rodinného ekologického zemědělství. To se jim povedlo s ohledem na to, že ve všední dny na farmě probíhají exkurze (od MŠ přes VŠ až po zahraniční zemědělce) a každou sobotu je farma přístupná veřejnosti. Celá farma je totiž každou sobotu odpoledne otevřená všem návštěvníkům.

dsc-9351-fb.jpg

Každý si zde může projít stáje, podrbat chovaná zvířata, dát si kávu s domácími dezerty či bábovku z kozího žervé. K těmto účelům zde slouží útulná prodejna s kavárnou zařízená do Provence stylu včetně klavírního křídla. Za pěkného počasí je až idylické posedět v rekreační zahradě a kochat se výhledem na pasoucí se kozy a kůzlata.

Zbývá snad už jediné, popřát farmě do dalších let mnoho energie a mnoho spokojených zákazníků, kteří docení kvalitu schovávající se v modrobílém obalu.

A co vy, který z jejich výrobků máte nejraději?

biofarma-dora-samolepka-lednice-555x160cm-912101189-blue-press.jpg

ČTĚTE DÁLE

Bitcoin je sexy punkáč, na kterého Wall Street letí

Poprvé v historii lidstva můžeme sledovat vznik aktiva, které měli nejdříve obyčejní lidé a až dlouho potom si na něj směly sáhnout finanční „vládci světa“. Jmenuje se Bitcoin a tohle je příběh sexy finančního punkáče, kterému lezou nejmocnější firmy do zadele.

Největší blbost je chtít cestovat a brečet, že na to nemám finance

Odjakživa byla přesvědčená, že si bude spokojeně žít v Praze jako pravá měšťanda. To se ale před lety změnilo. „Začala jsem se více zajímat o zdravý životní styl. Zjistila jsem, že výlety, které jsem začala podnikat, fungují jak po fyzické stránce, tak po psychické. Teď už si bez cestování a pobytu v přírodě neumím představit život,“ říká cestovatelka Veronika Křížová (28), která své zážitky, tipy a rady sdílí na Instagramu a TikToku Cestuj_s_Veru.

Obchodní dům Máj v centru Prahy začíná psát novou kapitolu

Po rekonstrukci se veřejnosti znovu otevře už v červnu, láká na nákupy, špičkovou gastronomii i nejmodernější zábavu

BTC Prague 2024. Největší bitcoinová akce v Evropě!

V návaznosti na velmi úspěšný první ročník v roce 2023 se BTC Prague v červnu 2024 vrací do hlavního města. Jedná se o největší konferenci v Evropě zaměřenou pouze na bitcoin.

Show Must Go On!

Společnost se specializuje na realizaci originálních teambuildingových programů po celé České republice i v zahraničí. Správné teambuildingy posilují vztahy, podporují spolupráci a zvyšují motivaci zaměstnanců, což vede k vyšší efektivitě a lepší pracovní atmosféře.

Už jste byli na oslí stezce a vyzkoušeli oslí trekking?

Oslí trekking, neboli procházka s oslíkem je zábavná, ale i rozvíjející aktivita. Putování krásnou přírodou v oslí společnosti vás obohatí o jedinečné okamžiky, uvede do pohody, pomůže zapomenout na stres a načerpat novou energii. Na delších výletech Vás čeká farmářský piknik, který oslík ponese ve speciálních brašnách a tak můžete putovat nalehko a naplno si užívat krásu okolní přírody.