Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
27. července 2024, svátek má Věroslav
Kultura a vzdělávání v Jindřichově Hradci

Kultura a vzdělávání v Jindřichově Hradci

Hvězdárna a planetárium s dokonalým vybavením a akcemi pro děti i dospělé, muzeum, kde se dozvíte vše o vývoji fotografie a můžete se postavit před nebo za fotoaparát a naučit se dělat ty nejlepší snímky, ale také vlastnoruční tkaní na stavu… To vše a mnohé další nabízí Vzdělávací a kulturní centrum Jindřichův Hradec.

Muzeum fotografie a moderních obrazových médií 

Muzeum fotografie a moderních obrazových médií sídlí v historickém centru města v bezprostřední blízkosti 15. poledníku v bývalé renezanční Jezuitské koleji z konce 16. století. Orientuje se na vývoj fotografie, ale i další obrazová média (film a TV) od jejich počátků až po současnost. 

foto-2.jpg

Ve výstavním programu jsou ke zhlédnutí díla významných osobností dějin české fotografie i současných fotografů a výtvarníků. Návštěvníky mimo jiné upoutá stálá expozice Moc médií, budovaná ve spolupráci s Národním technickým muzeem, která představuje vývoj a vliv jednotlivých obrazových médií na člověka od camery obscury přes fotografii až po filmové studio.

Expozice nazvaná Jezuité v Jindřichově Hradci je věnovaná historii budovy jezuitské koleje, ve které nyní Muzeum fotografie sídlí, a slavným osobnostem, které zde působily. 

 

foto-7.JPG

Pro školy a mládež jsou pořádány fotografické kroužky a workshopy. Je k dispozici velký, profesionálně vybavený fotoateliér a další vybavení včetně fotoaparátů. Pro širokou veřejnost je v muzejním fotoateliéru několikrát ročně pořádáno tematické fotografování v historických kostýmech, komentované prohlídky, besedy a semináře k výstavám, jazzové koncerty a další kulturní vystoupení. Mimo to je zde k dispozici i knihovna a kavárna. Významná je rovněž činnost digitalizačního pracoviště, které poskytuje služby skenování a tisku státním a podnikatelským subjektům i veřejnosti.

Kontakt

Pokladna: 384 361 946

Objednávky: 384 370 459

Web: www.mfmom.cz

 

Dům gobelínů, kulturních tradic a řemesel 

Je moderní interaktivní instituce věnovaná tkalcovským  řemeslům a unikátním technologiím. Muzeum sídlí ve zrekonstruované budově bývalého zámeckého pivovaru.

 

gobelini-2.jpg

První stálá expozice je věnovaná Marii Hoppe Teinitzerové – zakladatelce textilních uměleckých dílen v Jindřichově Hradci. Druhá Josefu Müllerovi, který v letech 1958 - 1990 vedl dílny po Marii Hoppe Teinitzerové pod názvem „Ústředí uměleckých řemesel“ v Jindřichově Hradci.

Dalším lákadlem je tzv. živá expozice, ve které uvidíte restaurování historických tapiserií a tkaní na horizontálních a vertikálních stavech přímo od profesionálů. Pro všechny věkové kategorie jsou zde připraveny workshopy a kurzy tkaní na různých typech stavů a další ruční práce a techniky vztahující se k textilní tvorbě. Mimo jiné se ve zdejším kinosále promítají filmy s textilní tématikou. 

gobelini-3.jpg

Kontakt 

Pokladna: 384 370 881

Objednávky: 384 370 884

Web: www.dumgobelinu.cz

 

Hvězdárna a planetárium prof. Fr. Nušla 

Budova se nachází na jižním okraji Jindřichova Hradce, u sídliště »Hvězdárna«, které od ní převzalo svůj název. 

hvezdarna-3.jpg

Původní astronomický kroužek v Jindřichově Hradci vznikl v roce 1953 pod vedením prof. F. Neuwirtha při Městské osvětové besedě. Tehdejší astronomové pozorovali oblohu na náměstích nebo místním stadionu svou soukromou technikou. V červnu 1956 započala stavba Hvězdárny a o pět let později byla slavnostně otevřena. S krátkou pauzou funguje dodnes. V roce 2018 k ní přibylo ještě digitální planetárium, byla zvětšena hlavní kopule a přesně na 15. poledníku, který prochází jen několik metrů od hlavní budovy,  byla vystavěna nová, další, malá kopule, zlepšily se i prostory pro kroužky a jiné aktivity vybudováním nové klubovny atd. 

Velká kopule hvězdárny je vybavena reflektorem (zdrcadlovým dalekohledem) o průměru 500 mm, čočkovo zrcadlovým dalekohledem 200 mm, refraktory, (čočkovými dalekohledy) 110 mm a 80 mm (pro pozorování Slunce) a malá kopule reflektorem 250 mm a refraktorem 120 mm.

hvezdarna-1.jpg

Planetárium s kapacitou 60 návštěvnických míst je vybaveno dvojicí 4K projektorů Sony. Projekční kopule Spitz Nanoseam má sklon 14° a díky tomu je schopna obsáhnout prakticky celé zorné pole a vytvořit úžasný plastický efekt. Unikátní software Digistar 6, jehož dodavatelem je průkopnická americká počítačová firma Evans & Sutherland disponuje jak lokální, tak cloudovou databází, na nichž je uloženo více než deset milionů hvězd, hvězdokup a dalších vesmírných objektů. Poslední možností je modul pro podporu STEAM vzdělávání, který zahrnuje interaktivní vizualizace a prostorové modely: Lidské tělo, Simulátor magnetického pole Země, Interaktivní kyvadlo a mnoho dalšího.

Pro školy a veřejnost nabízíme množství pořadů v planetáriu, sestávajících se z mluvené části – přednášky a filmy na různá astronomická témata. V kopuli je možno pozorovat v návštěvních hodinách Slunce, Měsíc, planety i noční oblohu, na níž lze sledovat například tzv. objekty temného nebe, které až na několik málo výjimek není možné spatřit pouhým okem.

hvezdarna-4.jpg

V průběhu roku uskutečňujeme nejrůznější akce a workshopy pro děti i veřejnost. Řada z nich je orientována k aktuální obloze. V letních měsících a v době prázdnin nabízíme program pro veřejnost a letní tábory, v planetáriu i v kopuli s pozorováním oblohy.

Kontakt

Pokladna, objednávky: 380 425 710

Lektoři: 380 425 711

Web: www.planetariumjh.cz

 

Všeobecný kontakt 

Vzdělávací a kulturní centrum Jindřichův Hradec, p. o.

Klášterská 135/II 377 01 Jindřichův Hradec

IČ: 08 52 34 95

www.vkcjh.cz

info@vkcj.cz

ČTĚTE DÁLE

BOTANICKÁ ZAHRADA V LIBERCI VÁS OHROMÍ

Botanická zahrada v Liberci je nejstarší botanickou zahradou v České republice. Její historie sahá až do roku 1875. Komplex devíti expozičních skleníků v sobě skrývá exotické rostliny z celého světa.

Opava slaví 800. Buďte u toho!

„Perla Slezska“ v letošním roce slaví úctyhodných 800 let. Městská práva jí přiřknul Přemysl Otakar I. dekretem v roce 1224 a od té doby zažila mnohé.
Reklama
reklama

TÁBORSKÉ KULTURNÍ LÉTO

Město Tábor v létě nabídne rozmanité kulturní akce. Těšit se můžete na stálice letního programu Jazzový Tábor a festival pouličního divadla Komedianti v ulicích. Rekonstrukcí historické bitvy vzdáme hold husitskému hejtmanu Janu Žižkovi, jenž skonal právě před 600 lety.

DEADPOOL & WOLVERINE

Nemá smysl předstírat, že o tomhle filmu něco opravdu víme. Studia Marvel/Disney drží celý příběh pod pokličkou a jistí jsme si jenom tím, že ukecaný žoldák ve filmu spojí síly s verzí Wolverina, který ve svém vesmíru nedokázal uspět.

Vítejte v parku DinoLive!

Tento fascinující park v Praze nabízí setkání s více než 70 pohyblivými dinosaury v životních velikostech, z nichž někteří dosahují délky až 18 metrů!