Tato stránka používá soubory cookies a bez nich nemusí fungovat správně. Povolte prosím soubory cookies ve Vašem prohlížeči.
20. dubna 2024, svátek má Marcela
Kultura a vzdělávání v Jindřichově Hradci

Kultura a vzdělávání v Jindřichově Hradci

Hvězdárna a planetárium s dokonalým vybavením a akcemi pro děti i dospělé, muzeum, kde se dozvíte vše o vývoji fotografie a můžete se postavit před nebo za fotoaparát a naučit se dělat ty nejlepší snímky, ale také vlastnoruční tkaní na stavu… To vše a mnohé další nabízí Vzdělávací a kulturní centrum Jindřichův Hradec.

Muzeum fotografie a moderních obrazových médií 

Muzeum fotografie a moderních obrazových médií sídlí v historickém centru města v bezprostřední blízkosti 15. poledníku v bývalé renezanční Jezuitské koleji z konce 16. století. Orientuje se na vývoj fotografie, ale i další obrazová média (film a TV) od jejich počátků až po současnost. 

foto-2.jpg

Ve výstavním programu jsou ke zhlédnutí díla významných osobností dějin české fotografie i současných fotografů a výtvarníků. Návštěvníky mimo jiné upoutá stálá expozice Moc médií, budovaná ve spolupráci s Národním technickým muzeem, která představuje vývoj a vliv jednotlivých obrazových médií na člověka od camery obscury přes fotografii až po filmové studio.

Expozice nazvaná Jezuité v Jindřichově Hradci je věnovaná historii budovy jezuitské koleje, ve které nyní Muzeum fotografie sídlí, a slavným osobnostem, které zde působily. 

 

foto-7.JPG

Pro školy a mládež jsou pořádány fotografické kroužky a workshopy. Je k dispozici velký, profesionálně vybavený fotoateliér a další vybavení včetně fotoaparátů. Pro širokou veřejnost je v muzejním fotoateliéru několikrát ročně pořádáno tematické fotografování v historických kostýmech, komentované prohlídky, besedy a semináře k výstavám, jazzové koncerty a další kulturní vystoupení. Mimo to je zde k dispozici i knihovna a kavárna. Významná je rovněž činnost digitalizačního pracoviště, které poskytuje služby skenování a tisku státním a podnikatelským subjektům i veřejnosti.

Kontakt

Pokladna: 384 361 946

Objednávky: 384 370 459

Web: www.mfmom.cz

 

Dům gobelínů, kulturních tradic a řemesel 

Je moderní interaktivní instituce věnovaná tkalcovským  řemeslům a unikátním technologiím. Muzeum sídlí ve zrekonstruované budově bývalého zámeckého pivovaru.

 

gobelini-2.jpg

První stálá expozice je věnovaná Marii Hoppe Teinitzerové – zakladatelce textilních uměleckých dílen v Jindřichově Hradci. Druhá Josefu Müllerovi, který v letech 1958 - 1990 vedl dílny po Marii Hoppe Teinitzerové pod názvem „Ústředí uměleckých řemesel“ v Jindřichově Hradci.

Dalším lákadlem je tzv. živá expozice, ve které uvidíte restaurování historických tapiserií a tkaní na horizontálních a vertikálních stavech přímo od profesionálů. Pro všechny věkové kategorie jsou zde připraveny workshopy a kurzy tkaní na různých typech stavů a další ruční práce a techniky vztahující se k textilní tvorbě. Mimo jiné se ve zdejším kinosále promítají filmy s textilní tématikou. 

gobelini-3.jpg

Kontakt 

Pokladna: 384 370 881

Objednávky: 384 370 884

Web: www.dumgobelinu.cz

 

Hvězdárna a planetárium prof. Fr. Nušla 

Budova se nachází na jižním okraji Jindřichova Hradce, u sídliště »Hvězdárna«, které od ní převzalo svůj název. 

hvezdarna-3.jpg

Původní astronomický kroužek v Jindřichově Hradci vznikl v roce 1953 pod vedením prof. F. Neuwirtha při Městské osvětové besedě. Tehdejší astronomové pozorovali oblohu na náměstích nebo místním stadionu svou soukromou technikou. V červnu 1956 započala stavba Hvězdárny a o pět let později byla slavnostně otevřena. S krátkou pauzou funguje dodnes. V roce 2018 k ní přibylo ještě digitální planetárium, byla zvětšena hlavní kopule a přesně na 15. poledníku, který prochází jen několik metrů od hlavní budovy,  byla vystavěna nová, další, malá kopule, zlepšily se i prostory pro kroužky a jiné aktivity vybudováním nové klubovny atd. 

Velká kopule hvězdárny je vybavena reflektorem (zdrcadlovým dalekohledem) o průměru 500 mm, čočkovo zrcadlovým dalekohledem 200 mm, refraktory, (čočkovými dalekohledy) 110 mm a 80 mm (pro pozorování Slunce) a malá kopule reflektorem 250 mm a refraktorem 120 mm.

hvezdarna-1.jpg

Planetárium s kapacitou 60 návštěvnických míst je vybaveno dvojicí 4K projektorů Sony. Projekční kopule Spitz Nanoseam má sklon 14° a díky tomu je schopna obsáhnout prakticky celé zorné pole a vytvořit úžasný plastický efekt. Unikátní software Digistar 6, jehož dodavatelem je průkopnická americká počítačová firma Evans & Sutherland disponuje jak lokální, tak cloudovou databází, na nichž je uloženo více než deset milionů hvězd, hvězdokup a dalších vesmírných objektů. Poslední možností je modul pro podporu STEAM vzdělávání, který zahrnuje interaktivní vizualizace a prostorové modely: Lidské tělo, Simulátor magnetického pole Země, Interaktivní kyvadlo a mnoho dalšího.

Pro školy a veřejnost nabízíme množství pořadů v planetáriu, sestávajících se z mluvené části – přednášky a filmy na různá astronomická témata. V kopuli je možno pozorovat v návštěvních hodinách Slunce, Měsíc, planety i noční oblohu, na níž lze sledovat například tzv. objekty temného nebe, které až na několik málo výjimek není možné spatřit pouhým okem.

hvezdarna-4.jpg

V průběhu roku uskutečňujeme nejrůznější akce a workshopy pro děti i veřejnost. Řada z nich je orientována k aktuální obloze. V letních měsících a v době prázdnin nabízíme program pro veřejnost a letní tábory, v planetáriu i v kopuli s pozorováním oblohy.

Kontakt

Pokladna, objednávky: 380 425 710

Lektoři: 380 425 711

Web: www.planetariumjh.cz

 

Všeobecný kontakt 

Vzdělávací a kulturní centrum Jindřichův Hradec, p. o.

Klášterská 135/II 377 01 Jindřichův Hradec

IČ: 08 52 34 95

www.vkcjh.cz

info@vkcj.cz

ČTĚTE DÁLE

Nová výstava v UPM: Český porcelán tří století

Uměleckoprůmyslové museum v Praze chystá výstavu o historii českého porcelánu.

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína

Celkem 46 stánků, 30 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, k tomu vhodná gastronomie, bohatý doprovodný program – to vše nabídne už 13. ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 18. května na pravém břehu Vltavy na Rašínově nábřeží.

Chci, aby se v mém divadle všichni cítili jako doma

Zatímco se jiná divadla v době pandemie strachovala o přežití, zlatá slavice Lucie Bílá podnikla odvážný krok a pustila se do rekonstrukce bývalé Ta Fantastiky. Díky ní scéna v pražské Karlově ulici prošla velkou proměnou a zároveň dostala nové jméno. Jak se Divadlu Lucie Bílé daří několik let od otevření?

Kuba v srdci Evropy: Habana Social Club vystoupí v rámci rozlučkového evropského turné v Praze a Brně

Skvělá hudba, vášnivý tanec a jedinečný příběh života na karibském ostrově. Hvězda kubánských nocí, skupina Habana Social Club, přinese do Prahy a Brna neopakovatelný kubánský zážitek v rámci svého posledního evropského turné. Kapela navíc svou poslední evropskou jízdu doplnila o sólové tanečníky ze světoznámého klubu Tropicana.

Lvíčkov – největší rodinný zábavní park v centru Prahy od června v Máji Národní

Svět plný her, zábavy, veselých zážitků a nekonečného dobrodružství se dětem a jejich rodičům během června otevře v novém rodinném zábavním parku Lvíčkov. V 5. patře zrekonstruovaného obchodního centra Máj Národní najdou vysněné místo, kde si mohou kdykoliv kvalitně užít společné chvíle přesně podle svých představ. Žádné starosti, jen radost!

Prague Bike Fest Na Výstavišti se blíží! Ve dvou dnech nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky, adrenalinové zážitky a zábavu pro děti i dospělé

Druhý ročník Prague Bike Fest se blíží a o víkendu 27. – 28. 4. 2024 se opět otevřou brány pražského Výstaviště, kdy areál uvítá všechny cyklo nadšence v rámci největšího cyklistického festivalu v roce. Během dvou dnů si návštěvníci užijí pořádnou porci adrenalinových show, exhibice, workshopy, organizované vyjížďky se známými sportovci, testování kol, ale i večerní doprovodný program a gastronomická potěšení. Chybět nebude prezentace renomovaných i nových značek, které představí to nejlepší ze světa cyklistiky. Na své si přijdou ale i děti. Právě pro ně bude připraven zbrusu nový dětský testovací okruh pod vedením zkušených instruktorů. Pomyslnou třešničkou na dortu pak bude pořádně adrenalinová Big Air show v čele s Teodorem Kováčem. Uprostřed Bruselské cesty ve výšce až 7 metrů předvede své nejtěžší triky jako jsou double-backflip, frontflip nohand nebo otočka o 720 stupňů. Hlavními partnery Prague Bike Festu jsou společnosti Sazka a Škoda Auto. Festival podpořil svou záštitou také Český svaz cyklistiky a ministr dopravy Martin Kupka.